iRobot: nieuwe stofzuigers met Wi-Fi en app

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Fabrikant iRobot komt met een aantal nieuwe robotstofzuigers die op afstand te bedienen zijn met een app. Er waren al een aantal stofzuigers met Wi-Fi en bediening via een app, maar die waren erg duur. De nieuwe apparaten zijn wat goedkoper.

Het gaat om de iRobot Roomba 690 en 890. De stofzuigers gaan zelfstandig door een kamer en keren daarna terug naar het laadstation. Via een app kan de iRobot op afstand of een tijdschema ingeschakeld worden.

iRobot 690 en 890 met app

De Roomba 690 is het instapmodel en de 890 is gemaakt voor bezitters van harige huisdieren. Het laatste model heeft twee extra rollen die in tegenovergestelde richting draaien, zodat haren goed opgenomen worden. De Roomba 690 is in de VS verkrijgbaar voor 375 dollar, maar komt pas na de zomer naar Nederland. De Roomba 890 is dan ook beschikbaar, een prijs is momenteel nog niet bekend.

roomba irobot 002
Klik/tap voor groter.

Koppeling met Amazon Echo

Naast bediening via de app, kunnen Amerikanen de zuigrobot ook via de Amazon Echo bedienen. Dit is een slimme speaker met ingebouwde assistent genaamd Alexa. Bezitters van een iRobot kunnen Alexa vragen om de kamer te stofzuigen. Het is niet bekend of er ook een robotstofzuiger komt die met Apple HomeKit en de geruchtmakende Siri Speaker werkt.

De nieuwe robotzuigers komen na de zomer op de markt. Er zijn al iRobots die met app en Wi-Fi werken verkrijgbaar, namelijk de Roomba 966 en 980. Die zijn echter een stuk duurder dan de vandaag gepresenteerde modellen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Ik vraag me altijd af of dit echt net zo goed stofzuigt als met de hand. Iemand ervaringen?

 • Profielfoto
  Jor1

  Lastig te zeggen… De roomba is minder krachtig en veegt je vloer meer dan dat ie zuigt. Maar hij doet dat dan wel weer vaker dan dat je het zelf zou doen… Dus ik zou zeggen…idem. Heb je wel ’s lekker de tijd om de keuken te schrobben;)

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Als je een Roomba gebruikt dan kun je 1x per week minder handmatig stofzuigen. Alle hoeken van de kamer moet je alsnog zelf nog doen omdat de Roomba deze niet goed kan bereiken door zijn ronde vorm. Desalniettemin is het een cool apparaatje die het grote vuil kan opzuigen wanneer jij er bijvoorbeeld niet bent.

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Ik vraag me af waarom die dingen altijd rond zijn. Ik zou me zo voorstellen dat wanneer je die dingen vierkantig ontwerpt dat ze dan de hoeken wel beter kunnen zuigen.

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Misschien omdat deze dan mogelijk schade kunnen aanrichten aan muren en meubilair?

 • Profielfoto
  bartvdv

  @marco.nl: Omdat een ronde vorm effici√ęnter is dan een vierkante vorm bij het ergens tegenaan stoten en het aanpassen naar een andere richting. Neemt ook minder plaats in.

  Die dingen zijn enkel effici√ęnt wanneer je een ruim en opgeruimd huis hebt. Tapijten en rondslingerende schoenen (met veters), veel tafeltjes, prullen op de grond (bv. vazen) vertragen de werking.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  M’n vader zou zeggen ” als jullie gaan denken is het grootste gevaar geweken”

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  @NASI-GORENG Mijn vader zou zeggen ‚ÄĚAls je niets boeiends kunt typen, steek dan je handen in je broekzakken”

 • Profielfoto
  Indomarco

  En mijn vader zou zeggen: Jika saya tidak menghisap debu, aku akan menyiapkan makanan (als ik toch niet ga stofzuigen, ga ik eten klaarmaken)

 • Profielfoto
  qbdbd

  Mijn Roomba rijdt om de dag een rondje, en je hoeft inderdaad alleen de moeilijk bereikbare plekken nog maar te doen, denk achter een verwarmingspootje of wanneer je bank te laag is onder je bank.

  Ik heb hem uitgebreid met een module dat hij ook op geofencing werkt en hij gaat dus op bepaalde dagen wanneer ik he thuis verlaat automatisch stofzuigen.

  Je loopvuil is gewoon binnen 20/30 minuten weg zonder omkijken, dat is het grote voordeel.

 • Profielfoto
  bluap

  Sinds jaar of 5 roomba thuis in gebruik: hij pakt bijna al vuil weg. Van 2 keer per week stofzuigen is 1 keer per 2 soms 3 weken nu voldoende. Hij pakt alle kruimels, stof haren prima weg. Na 3 jaar keer de batterij vervangen is enige echte onderhoud wat nodig is. In mijn ervaring worden hoeken ook behoorlijk goed meegepakt, maar ik heb overal laminaat liggen en dat pakt het bezempje makkelijker misschien dan hoekjes op tapijt ? Als mijn roomba stuk is koop ik morgen een nieuwe. Meerwaarde van App zie ik echter nog niet helemaal, knopje start indrukken voor je naar buiten loopt werkt prima voor mij:)

 • Profielfoto
  Frans

  Graag deel ik mijn ervaringen met twee stofzuigrobots. Om deze in context te plaatsen eerst wat over mezef en mijn woning. Ik woon in een 4 kamer appartement met overal laminaat. Ik heb geen huisdieren, laat geen dingen rondslingeren op vloer en heb kabels netjes weggewerkt. Stofzuigen vind ik een vervelende klus.

  Een jaar of zeven geleden heb ik een Roomba mee naar huis gehad om uit te proberen, de (toenmalig) top uitvoering die met behulp van ‘vuurtorens’ in staat zou moeten zijn een hele meerkamer woning te doen. De Roomba heeft die taak, na 6 keer proberen, niet √©√©n keer volbracht. De Roomba is daarom ook terug gegaan naar de winkel.

  Een Roomba is vrij dom, reageert door tegen dingen aan te botsen en volgt een min of meer willekeurig patroon waardoor hij, uiteindelijk, overal in een kamer komt. Een Roomba doet een hele kamer omdat hij op de meeste plekken meerdere keren komt, maar kan ook een aantal plekken missen. Als je een 1 kamer woning hebt is een Roomba misschien nog wel geschikt, maar bij meer kamers, ondanks de ‘vuurtorens’ die moeten helpen om van kamer naar kamer te gaan, faalt een Roomba in mijn ervaring om het hele huis te doen. Probleem is dat een Roomba niet weet waar hij is.

  Ik heb nu, al 5 jaar en naar volle tevredenheid, een Neato Robotics XV-15. Deze werkt met een LiDAR (een laser waarmee de afstand tot objecten gemeten wordt) waardor hij weet waar hij is. De Neato doet zijn werk door een plattegrond van je woning te maken terwijl aan het werk is. Daarmee kan hij stofzuigen zonder een plek over te slaan of meerdere keren te doen. Wanneer de accu leeg is keert hij terug naar zijn basis om op te laden en gaat daarna weer verder waar hij gebleven was.

  Als je woning een beetje opgeruimd is, grotendeels harde vloerbedekking heeft, zonder hoogpolig tapijt (laagpolige matjes zijn OK), dan is een Neato een ideale stofzuigrobot om het meeste van die (vervelende) klus uit handen te nemen. Je zet hem aan wanneer je weg gaat, hij doet zijn werk en wanneer je thuis komt is de hele vloer gedaan.

  Hoef je nu zelf nooit meer te stofzuigen als je een Neato hebt? Nou, nee. Je moet zelf nog wel af en toe de hoekjes doen waar hij niet bij kan en natuurlijk de meubels afstoffen. Ook moet je af en toe zijn bakje legen en om de 2 √† 3 jaar nieuwe accu’s kopen, maar verder heb je er geen omkijken naar.

  Heb je een opgeruimde woning met een geschikte vloer en verwacht je niet dat je zelf helemaal niet meer hoeft te stofzuigen, dan kan ik je een Neato stofzuigrobot van harte aanbevelen.