Tim Cook: iPhone 8-geruchten remmen verkoop iPhone 7

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Het afgelopen kwartaal werden onverwacht minder iPhones verkocht. Er gingen 50,7 miljoen iPhones over de toonbank en dat is een procent minder dan vorig jaar. Hoe komt dat? Volgens Tim Cook spelen de vele geruchten over de iPhone 8 een rol.

De Apple-CEO zei dat vroegere en frequente berichten over toekomstige iPhones een impact hebben op de verkoop. Dat lijkt logisch: niemand wil veel geld uitgeven aan een product dat snel weer verouderd is.

Bekende cyclus

Heeft Cook een punt? Er zijn immers ieder jaar geruchten over een nieuwe iPhone. Er is ook een terugkerende cyclus van abonnementen die verlopen. Consumenten die een abonnement van twee jaar hebben dat bijvoorbeeld in juli afloopt, zullen geneigd zijn te wachten tot de nieuwe iPhone in september uitkomt. Eigenlijk niets nieuws onder de zon.

Toch zijn geruchten over de iPhone 8 wel degelijk vroeg op gang gekomen. We schrijven al in juni van 2016 over een iPhone 8 met OLED-scherm. Toen was de iPhone 7 nog niet eens onthuld.

iphone 8 concept 16x9
Concept iPhone 8 door iDropnews – Klik/tap voor groter.

Hoge verwachtingen iPhone 8

De hoge verwachtingen van de volgende iPhone spelen ongetwijfeld ook een rol. De iPhone 7 was op het oog geen drastische vernieuwing tegenover de iPhone 6s. De iPhone 8 wordt naar verwachting¬†een grote vernieuwing met randloos OLED-scherm. Ook krijgt het toestel naar verluidt¬†3D-camera‚Äôs aan de voor- en achterkant en niet √©√©n, maar twee accu’s.¬†Daar komt bij dat er geen home-knop meer zou zijn, waardoor een groter scherm in een kleinere telefoon past. Tot slot zou Touch ID in het scherm ge√Įntegreerd worden.

Om precies te zijn verkocht Apple in het tweede financi√ęle kwartaal van 2017 50,7 miljoen iPhones. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werden 51,2 miljoen iPhones verkocht. (Via: MacRumors)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Apple Focus

  Tja, geruchten heb je altijd. Toch heeft hij ergens wel een punt, ik heb men contract nu ook verlengt met sim-only. Ik wacht wel tot de 8 uitkomt.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik snap het wel. De iPhone 7 is eigenlijk de iPhone 6 third edition. De geruchten suggereren dat de iPhone 8 wel echt nieuw wordt.

 • Profielfoto
  sciletto

  Het blijft apart dat iedereen het een iPhone 8 blijft noemen terwijl we allemaal weten dat dit jaar een s type uitkomt.

  Ergens heeft cook wel een punt want in mijn omgeving hoor ik dat mensen op de 8 wachten terwijl ze nog met de 6 lopen. Ze hebben bewust de 7 overgeslagen. Aan de andere kant is het wel heel bizar om een verschil van 500.000 iPhones op 50 miljoen iPhones in 1 fucking kwartaal een daling te noemen.

 • Profielfoto
  pruus

  En volgend jaar weer wachten op een andere iPhone. Houdt het dan nooit op!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Toch zijn geruchten over de iPhone 8 wel degelijk vroeg op gang gekomen. We schrijven al in juni van 2016 over een iPhone 8 met OLED-scherm. Toen was de iPhone 7 nog niet eens onthuld.

  .
  Maar dat heeft daar toch niets mee te maken.. Iemand die in 2016 een iPhone 6/6s met een tweejarig abonnement afsluit zal sowieso niet upgraden of kijken naar die iPhone 7 dus die afwachters voor iPhone 8 zijn heel natuurlijk.

  Vergeet ook niet dat Apple nu met een iPhone RED is gekomen tussentijds. Dat is ook extra volume die ze normaal niet zouden hebben en sterker nog, dat is premium inkomsten want deze is er alleen in het hogere segment met veel meer opslag.

  En als laatste.. Mensen die zo’n iPhone RED hebben gekocht dat zijn waarschijnlijk mensen die eigenlijk een iPhone 8 op het oog hadden maar zo’n rode ook wel heel mooi en vooral uniek vinden. Kortom die mensen ben je ook kwijt bij je iPhone 8 aankopen.

  Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Geruchten zijn er altijd en echt op alles dat Apple doet. Nooit hebben ze zich daar iets van aangetrokken of zich er over uitgesproken op deze manier en nu moet Tim Cook gaan vertellen dat de iPhone op cruisecontrol staat richting de toekomst. De hele over de top hype rondom smartphones zal wel een kleine beetje aan het verdwijnen zijn <—- nee daar staat niet, smartphones zullen morgen verdwijnen. Die afname in hype daar heeft elk bedrijf denk ik wel last van.

 • Profielfoto
  midas

  iPhone 7 is echt vele malen beter dan de 6, de 6 was echt een (‚ā¨:&model

 • Profielfoto
  Shmoo

  iPhone 7 is echt vele malen beter dan de 6, de 6 was echt een (‚ā¨:&model

  .
  Je zou eens onder mijn motorkap moeten komen kijken. Ik sta vanavond bij de McDonalds op de parkeerplaats met de kap open.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Het blijft apart dat iedereen het een iPhone 8 blijft noemen terwijl we allemaal weten dat dit jaar een s type uitkomt.

  Wil je mij niet betrekken tot jouw/jullie zekerheden?
  Ik weet dat namelijk niet zeker.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Lastig meetbaar te maken…

 • Profielfoto
  knekkie

  Mensen wachten elk jaar op het laatste nieuwe.

  Geef je nieuwste product iets onderscheidends ten opzichte van het voorgaand model en er zal verkoop zijn. En dat moet echt iets anders zijn dan een mm dunner en een megapixel meer.

 • Profielfoto
  Zakske

  Aan de andere kant is het wel heel bizar om een verschil van 500.000 iPhones op 50 miljoen iPhones in 1 fucking kwartaal een daling te noemen.

  Wat is het dan… een stijging?

 • Profielfoto
  donut

  Wat mij betreft is er na de iPhone 4 nauwelijks wat inhoudelijks veranderd- het is allemaal sneller en beter geworden, maar inhoudelijk is er niet veel toegevoegd.

  Dus ik werk nog met mijn iPhone 4 – wat langzamer… maar doet zo’n beetje alles-
  batterij nog steeds picobello;; scherm kapot? 35 euro een nieuwe…in 15 minuten op de hoek.

  Door niet mee te gaan met de 4naar5naar6naar7 trend heb ik denk ik 1500 euro uitgespaard zonder werkelijk iets in te boeten.
  De 8 zal waarschijnlijk iets anders van uiterlijk zijn dan de 7, maar ik verwacht ook hier niets bijzonders.
  Apple: verras me! Jullie hebben 250 miljard in kas en de beste mensen in dienst;- hoeven nauwelijks belasting te betalen… doe iets bijzonders ermee.

 • Profielfoto
  KR1275

  Smoesjes van Cook! De 7 is gewoon geen interessant product. Wie een 6 of 6S heeft, heeft geen reden om over te stappen.
  Ze hadden bij de 7 al radicaler moeten wijzigen tov voorganger. De 3, 4 en 5 waren designpronkstukken bij de introductie. Vanaf de 6 doet ’t me niks.

  Ik heb nog een perfect werkende 5S en wacht ook… op de 8. Dus ik reken echt op wat moois. Mooi design met de huidige specs halen me al over (wel graag head phone jack terug, maar ja…). Zo niet, dan haak ik af.

  http://www.letsgodigital.org/images/artikelen/55/xperia-xz-premium-roze.jpg
  Zoiets vind ik schitterend

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ook ik wacht gewoon op wat er komen gaat. iPhone gebruiker vanaf het eerste uur! Nu heb ik de iPhone 6 Plus – alleen erg veel spijt van het 16GB model – die nog redelijk meegaat mbt iOS. Voordat ik besluit tot de overstap naar een nieuwe, moet die ook echt wel wat voorstellen!

  Cheers

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Door niet mee te gaan met de 4naar5naar6naar7 trend heb ik denk ik 1500 euro uitgespaard zonder werkelijk iets in te boeten.

  Dood zijn, da’s pas goedkoop!:evil:

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Ik hoor ook steeds meer mensen om me heen die het hebben over de mogelijke iPhone 8, dit zijn geen mensen die je op dit soort communities zou tegen komen.

  De iPhone 7 is een geweldig toestel maar voor veel mensen was het geen reden tot upgraden….

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het blijft apart dat iedereen het een iPhone 8 blijft noemen terwijl we allemaal weten dat dit jaar een s type uitkomt.

  Het punt is, iedereen (de meeste) verwachten een andere benaming, omdat ze ook een ander design verwachten. Compleet anders. Want dat is altijd zo geweest. Sinds de 3g, dan 3gs. De “S” versie is altijd een “spec bump” geweest. Van de volgende nieuwe iPhone, verwachten vele mensen dus een nieuw design en vandaar dus ook de benaming 8 of Edition. Ik hoop dat ze voor gewoon iPhone kiezen of Edition. Dat zou op zich het meest logische zijn. Of ze gaan van 7 naar 8 en doen vervolgens 9 en 10 zonder “s” updates.

  Op zich heeft Tim Cook in mijn ogen gelijk. Ik ben namelijk iemand die wacht op deze nieuwe iPhone. Ik heb de 6s en kan daar nog prima mee vooruit. Ik wou eigenlijk de 6s overslaan maar mijn iPhone 5 heeft het begeven een paar maanden voor de 7 uitkwam, dus was ik genoodzaakt een 6s te kopen. Dus ik kan sowieso nog wel even door. Ik kan zelf de volgende iPhone in principe wel overslaan. Voor mij hangt alles van het design af om eerlijk te zijn. Ik was grote fan van het huidige design maar ben dat eigenlijk meer dan beu gezien.

  Om eerlijk te zijn vind ik de iPhone 4 nog altijd heel erg mooi. Heel tijdloos dat Glas/metaal achtig toestel:-)

 • Profielfoto
  marjolijntju

  Ja! natuurlijk wacht ook ik op de iPhone 8:smile: