Waarom de ‘iPhone 8’ anders gaat heten

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Iedereen wil weten hoe de iPhone 8 eruit gaat zien en wat de innovaties in de radicaal vernieuwde iPhone zijn. Maar de telefoon die Apple in september gaat onthullen, heet waarschijnlijk helemaal geen iPhone 8. Daar zijn een aantal logische redenen voor.

Wij geven vier redenen waarom Apple niet voor de naam iPhone 8 zal kiezen en leggen uit waarom iedereen het toestel toch zo blijft noemen.

1) Laat de 7s direct oud voelen

Stel dat de geruchten waar zijn en Apple dit jaar 3 nieuwe iPhones onthult. Dan zien we een iPhone 7s (4,7-inch), een iPhone 7s Plus (5,5-inch) en een iPhone 8 (5,7-inch in compacte behuizing). Door het derde toestel iPhone 8 te noemen, voelen de andere toestellen direct oud aan. Dat is niet het effect dat Apple wil bereiken, alle nieuwe telefoons moeten immers awesome zijn.

concept iPhone 7, iPhone 8 en iPhone 7s
Concept: iPhone 7, iPhone 8 en iPhone 7s op een rij.

2) Geen exclusieve of feestelijke naam

Waarom komt er eigenlijk een derde toestel naast de gebruikelijke twee iPhones? Om te vieren dat de iPhone dit jaar 10 jaar bestaat. iPhone 8 is dan helemaal geen logisch naam, want deze geeft niet aan dat het toestel speciaal of feestelijk is. Het zou gewoon een van de volgende iPhone zijn die al wat eerder uitkomt. Een ongeschikte naam voor het doel.

jobs-iphone-2007-16x9
De eerste iPhone werd in 2007 -10 jaar geleden- geïntroduceerd.

3) Beperkte beschikbaarheid

Volgens recente geruchten, krijgt de ‘iPhone 8’ een OLED-scherm en zijn er 70 miljoen schermen voor het toestel besteld. Dat vormt tevens een probleem: in een goed kwartaal verkoopt Apple 78 miljoen iPhones. Om teleurstellingen voor te zijn, kan het bedrijf het best benadrukken dat het om een limited edition iPhone gaat. De naam iPhone 8, of iedere naam met een cijfer, dekt die lading niet.

4) Volgend jaar een probleem

Misschien wel de meest logisch reden. Apple werkt met een vast schema. Het ene jaar gaat het nummer van de iPhone met +1 omhoog, het andere jaar komt een verbeterde s-versie. Door nu een iPhone 8 te lanceren, maakt Apple het zich volgend jaar moeilijk. De vernieuwingen in de iPhone gaan langzamer dan voorheen, waardoor Apple het zich niet kan veroorloven om zomaar een s-versie over te slaan.

Wat wordt de naam dan?

Dat weten we pas wanneer Tim Cook op het podium staat om het toestel te onthullen. Een gokje dan. Combineer de eisen: feestelijk, geen cijfer en exclusief, dan klinkt iPhone Edition logisch. Apple is bovendien bekend met Edition-uitvoeringen van producten, want deze wordt voor de Apple Watch gebruikt.

iphone 8 concept alt 16x9
Concept.

Waarom noemt iedereen het iPhone 8?

Iedere website heeft het over de iPhone 8. De reden is heel simpel: kliks via Google en Facebook. Kijk maar eens naar de populariteit van de zoektermen ‘iPhone 8’ en ‘iPhone Edition’ op Google Trends. Mensen zoeken naar iPhone 8 en niet naar iPhone Edition. Blogs hebben bezoekers nodig en door populaire termen in artikelen te gebruiken, klikken meer mensen. Op dit gebied zijn wij overigens net zo schuldig als de rest van het internet, maar nu weet je tenminste waarom.

Schermafbeelding 2017-05-31 om 14.10.35
De populariteit op Google vergeleken.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Misschien interessant om mee te nemen in het verhaal:

  Samsung heeft nu de S8. De 8 is een hoger getal en komt bij sommige leken over als een nieuwer toestel dan de toekomstige iPhone 7S. Om diezelfde reden heeft Samsung de Note 5 en 6 overgeslagen, maar was de opvolger van de Note 4 ditmaal de Note 7, overeenkomstig met de iPhone 7(+).

  Een relatief logisch argument om die kleine groep twijfelaars zonder kennis te laten kiezen voor een iPhone die overkomt als dezelfde generatie als de Samsung.

  Overigens.. Iedereen die denkt dat Apple zowel de iPhone 7S als 8 tegelijkertijd, of in hetzelfde kwartaal, gaat uitbrengen kan beter terug gaan naar zijn steen en flipphone. Dat zou gewoon raar zijn.
  Daarnaast zou ik het raar vinden als er een special edition iPhone komt, want dat zorgt namelijk voor een grote vorm van kannibalisatie van de andere modellen. En los van dat alles geloof ik niet in een jubileum iPhone. Er komt geen speciale iPhone enkel omdat ie 10 jaar bestaat. Wat echter wel kan, maar enkel ‘toevallig’, is dat Apple alle zeilen bijzet om met dit evenement nét iets meer te geven dan normaal. Dat is echter ook nodig, want de concurrentie gaat qua innovatie en vernieuwingen (groot en klein) de iPhone toch een beetje voorbij..

 • Profielfoto
  gertvandam

  iPhoneX

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Wie dacht dat het volgende vlaggenschip iPhone 8 zou heten is oprecht best achterlijk.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik blijf het een raar idee vinden dat ze de 7S ook nog gaan maken. Voelt een beetje vies.. Alsof ze niet 100% achter de iPhone 8/Edition zouden staan..

 • Profielfoto
  Bob Ross

  iPhone Edition. iPhone Uitgave. Alleen die term ‘Edition’ doet me denken aan bedrijven die niet goed met de Engelse taal om weten te gaan; zonder te refereren aan wélke ‘edition’. Waar maak ik me druk om ook:)

 • Profielfoto
  xaddict

  iPhone 7S, iPhone 7S+ en iPhone 7 Pro. Hoppa!

  Apple houdt toch zo van dat pro overal aan toevoegen… helaas is er bij de laptops sprake van verwarring. De MacBook Pro is namelijk een gewone laptop en de niet-pro modellen zijn niet Apple-waardig

 • Profielfoto
  App69

  iPhone 7S, iPhone 7S+ en iPhone 7 Pro.

  Je zou nog gelijk kunnen hebben ook.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Hoe ze hem ook gaan noemen de 7S en 7S+ worden direct minder gewild.
  Iedereen wilt de beste iPhone hebben. De 7s zal er direct oud uit gaan zien

 • Profielfoto
  Thijs Simonis

  Gewoon iPhone! Geen cijfers meer, dit hebben we vaker gezien.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Misschien interessant om mee te nemen in het verhaal:

  Samsung heeft nu de S8. De 8 is een hoger getal en komt bij sommige leken over als een nieuwer toestel dan de toekomstige iPhone 7S. Om diezelfde reden heeft Samsung de Note 5 en 6 overgeslagen, maar was de opvolger van de Note 4 ditmaal de Note 7, overeenkomstig met de iPhone 7(+).

  Een relatief logisch argument om die kleine groep twijfelaars zonder kennis te laten kiezen voor een iPhone die overkomt als dezelfde generatie als de Samsung.

  Overigens.. Iedereen die denkt dat Apple zowel de iPhone 7S als 8 tegelijkertijd, of in hetzelfde kwartaal, gaat uitbrengen kan beter terug gaan naar zijn steen en flipphone. Dat zou gewoon raar zijn.
  Daarnaast zou ik het raar vinden als er een special edition iPhone komt, want dat zorgt namelijk voor een grote vorm van kannibalisatie van de andere modellen. En los van dat alles geloof ik niet in een jubileum iPhone. Er komt geen speciale iPhone enkel omdat ie 10 jaar bestaat. Wat echter wel kan, maar enkel ‘toevallig’, is dat Apple alle zeilen bijzet om met dit evenement nét iets meer te geven dan normaal. Dat is echter ook nodig, want de concurrentie gaat qua innovatie en vernieuwingen (groot en klein) de iPhone toch een beetje voorbij..

  Eigenlijk ben ik het hiermee wel eens en ik zat ook zo te denken. Volgens mij komt er gewoon één nieuwe telefoon uit. Die dan speciaal zal gaan dienen voor die 10j van Apple in de verf te zetten. Ze hebben immers ook maar één soort formaat in de maak voor de nieuwe. Het is ook meteen een nieuw formaat dat je toch meer scherm zal geven in ong. dezelfde groter. Dus ik denk dat één speciale iPhone er wel in zit. en dat er gewoonweg ook geen nummer zal aan vast kleven.:-)

 • Profielfoto
  NI3LS

  Note 7 heet Note 7 omdat het gelijk met de Galaxy S7-lijn moest komen. Niet alleen om een iPhone 7 dwars te zitten. Door het toestel Note 6 te noemen (Note 5 bestaat namelijk in andere delen van de wereld wel) schoot het niet op. Nu zou het gelijk lopen met de S-lijn. Zo ook straks met de nieuwe Note 8, gelijk met de S8 en S8+.

  Geen dingen verkondigen die niet geheel waar zijn dus: de Note 5 bestaat gewoon en de nummering komt omdat het gelijk zou uitkomen met de S-serie.

 • Profielfoto
  steveb

  iPhone X oogt wel ok
  maar in de rij cijfers missen we er nog 1

  elk jaar kwam er een nieuwe iPhone
  na deze reeks komt de iPhone van de volgende generatie

  want iPhone 2 hebben we nog nooit gehad.
  staat voor iPhone 2de generatie. met als speerpunten ai en ar

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Niks “feestelijks” ! Als er íets is waar Apple een broertje dood aan heeft, dan is het jubilea vieren. Het 10-jarig bestaan van de iPhone zal vast wel in de presentatie en beschrijving gememoreerd worden, maar er wordt beslist geen productnaam aan gewijd. Dat soort nostalgische overwegingen zijn al sinds de 25th Anniversary Mac taboe en hinderen de creatieve en innovatieve geest.

 • Profielfoto
  strigoi

  “70 miljoen limited edition telefoons”

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Vanaf de eerste dag dat erover geschreven werd, heb ik gezegd: er komt dit jaar helemaal géén iPhone 8. Apple is een bedrijf met vaste tradities en daar houden ze aan vast. Er komt gewoon een iPhone 7s en een 7s Plus. Je moet niet raar opkijken als die iPhone 7s Plus de ‘iPhone 8’ is waar we steeds over horen. Apple houdt nl ook geen jubileumfeestjes en bovendien bestond de iPhone in januari van dit jaar al 10 jaar, dus waarom zou je 10 maanden later dan een iPhone daarvoor gaan uitbrengen. Dat gebeurt dus helemaal niét. Komt er dan geen iPhone met bijzondere kenmerken zoals een OLED scherm en scherm over bijna de hele voorkant? Zou best kunnen, maar dan heet ie 7s Plus. En mocht Apple tóch inderdaad een dérde iPhone uitbrengen, dan heet ie ‘Edition’ of iPhone 7s Pro of gewoon iPhone Pro. Als er inderdaad veel extra’s inzit, anders niet.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Peter: het was de 20th Anniversary Mac. Ik heb ‘m op de kast staan. Apple heeft zich één keer laten verleiden een jubileum te vieren. Het 20-jarig bestaan van het bedrijf. En omdat ze het idee pas laat kregen, kwam die ook nog een jaar te laat. Wél een hele bijzondere Mac voor die tijd (1997). De eerste Mac met de computer in het scherm. Het eerste platte LCD scherm. De eerste cd/dvd speler. Een radio én tv tuner erin, dus aangesloten op de kabel kon je alle tv kanalen (van toen) kijken. En radio luisteren.
  Het strakke en moderne design was niét van Apple, maar van B&O, de speakers (stereo: links en rechts tweeters en een grote zware woofer voor hele zware bassen onder je bureau) waren van Bose. Het kleine toetsenbord had voor het eerst een touchpad en kon eruit gehaald worden en naast het toetsenbord worden gelegd. Het was met leer bekleed.

  Er zat een luxe leren mapje bij met cd’s en games (1997!) en een leren mapje met Apple vulpotlood en balpen. In de Mac zat een VR-virtual reality programma waarmee je in kleur en 3D je Mac gepresenteerd zag. En je kon (toen al!) spraakcommando’s geven zoals: ‘open internet’, ‘print’ etc. En de Mac zei zelf: “Isn’t it nice to have a computer that talks to you..”.

  Het scheen dat deze limited edition 20th Anniversary Mac in Amerika met een limousine door een soort butler in zwart galakostuum bij je bezorgd werd. Maar ik kreeg ‘m gewoon in een doos opgestuurd. Daar was ik al érg blij mee, want officieel werd hij in Nederland helemaal niet verkocht én het was de allerlaatste die te krijgen was. Er heeft nog veel jaren lang een 20th Anniversary Mac eigenaars club bestaan.