iPhone 8: nieuw beeldformaat, nieuwe mogelijkheden

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Nieuwe details over de iPhone 8 (of: iPhone Edition) die naar verluidt in september wordt onthuld. Apple neemt afscheid van 16 bij 9 als beeldformaat. Hoe toestel krijgt volgens bronnen van DigiTimes namelijk een schermverhouding van 18.5 bij 9.

Dat wil zeggen dat het scherm even breed blijft, maar wel hoger wordt. Apple schrapt naar verwachting de home-knop en dat maakt het hogere scherm mogelijk. Een hoger scherm brengt ook nieuwe mogelijkheden.

Bedieningsbalk of picture-in-picture

Komt op al die extra ruimte gewoon nog een rijtje app-iconen? Waarschijnlijk niet. Er is in ieder geval veel meer mogelijk. Zo was in eerdere concepten al een bedieningsbalk onderaan het scherm te zien. Apple kan hier een aantal functies die nu in het bedieningspaneel zitten kwijt. Denk aan controle voor muziek, maar ook de zaklamp of HomeKit.

iphone 8 concept 16x9
Klik/tap voor groter.

Een andere optie is picture-in-picture, maar dan met twee apps boven in plaats van naast elkaar. Er is genoeg ruimte om bovenaan het scherm een video af te blijven spelen, terwijl je onderaan bijvoorbeeld iMessage kunt openen. Apple maakt op de iPad al gebruik van picture-in-picture voor video en op de iPhone zou dit een welkome aanvulling zijn.

De Samsung Galaxy S8 heeft ook een scherm met beeldverhouding van 18.5 bij 9 en kan video al picture-in-picture tonen. Dat zit er zo uit:

Galaxy S8 picture-in-picture.
Klik/tap voor groter.

Beeldformaat iPhone door de jaren heen

Door de jaren heen is het beeldformaat van de iPhone al eens gewijzigd. Apple begon met 3 bij 2, maar wijzigde de schermverhoudingen bij de iPhone 5 en later naar 16 bij 9. Het voordeel van dit formaat is dat de meeste video horizontaal helemaal op het scherm past. De meeste video heeft namelijk ook een beeldformaat van 16 bij 9.

 • iPhone 3(gs) en 4(s): 3 bij 2
 • iPhone 5, 6 (Plus) en 7 (Plus): 16 bij 9
 • iPhone 8 (verwacht): 18.6 bij 9

iPhone 8: OLED-scherm en dunne randen

Hoewel het scherm effectief groter wordt, is de iPhone 8 naar verwachting kleiner dan de iPhone 7 Plus. Dit komt niet alleen door het verdwijnen van de home-knop maar ook omdat de schermranden naar verluidt dunner worden. Apple zou het toestel voorzien van een OLED-scherm, twee accu’s, betere speakers, snelladen en functies voor AR/VR. Ben je ook zo benieuwd? Nog even geduld, in september wordt het toestel onthuld.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  darthvader

  Als de 8 maar geen rond weglopende zijkanten krijgt zoals bij die Samsung, dat geeft vreselijke irritante spiegeling.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Mocht Apple er inderdaad voor kiezen een toestel te produceren met van die afgeronde randen (zoals dat op die foto hierboven), dan is het voor eens en altijd gedaan met dat gekissebis over “Samsung aapt Apple na”. Want als ik me niet vergis, kwam Samsung al met zo een telefoon; de Galaxy S7 edge. Ik ben blij dat ik een beetje ben afgestapt om altijd dat nieuwe te willen hebben. Hoe het er nu naar uitziet, blijf ik lekker mijn Android telefoon gebruiken, tot die de geest geeft. Met de mogelijkheid tot het installeren van systeemsoftware van derde partijen, hang je ook niet vast aan de updateblokkade van de fabrikant. Prima dus!

 • Profielfoto
  App69

  Morgen terug een ander verhaal (gerucht) van één of andere analist.

  Als de 8 maar geen rond weglopende zijkanten krijgt zoals bij die Samsung, dat geeft vreselijke irritante spiegeling.

  Dacht dat ik dat alleen irritant vond. Om maar te zwijgen over de aspect ratio. Slaat nergens op.

 • Profielfoto
  Needler

  Ik ben nog veel te blij met mijn SE. Ik lees in dit artikel nog geen redenen om te upgraden naar een iPhone Editie.

 • Profielfoto
  donut

  meer ruimte voor reclame:)

 • Profielfoto
  AT024

  Nice

 • Profielfoto
  Dakterras

  Met de mogelijkheid tot het installeren van systeemsoftware van derde partijen, hang je ook niet vast aan de updateblokkade van de fabrikant. Prima dus!

  Nee, maar je hangt wel vast aan de rootkits, trojans en malware die veelvuldig in custom roms of rooted official roms worden gepompt;-) Heel interessant hoor, een Android telefoon na het installeren van een niet-fabrieks-rom eens sniffen met Wireshark.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Met de mogelijkheid tot het installeren van systeemsoftware van derde partijen, hang je ook niet vast aan de updateblokkade van de fabrikant. Prima dus!

  Nee, maar je hangt wel vast aan de rootkits, trojans en malware die veelvuldig in custom roms of rooted official roms worden gepompt;-) Heel interessant hoor, een Android telefoon na het installeren van een niet-fabrieks-rom eens sniffen met Wireshark.

  Mijn telefoon is niet geroot hoor. OnePlus heeft het gewoon vertikt om vier maanden na uitbreng nog enige tijd in dat toestel te steken. Daarom ben ik dankbaar voor zo een community. Nu, het blijft Android en dat systeem blijft nog steeds gevoeliger voor malware (las ik laatst nog). Maar wil je dat allemaal vermijden, dan gebruik je beter een Nokia 3310, niet waar?;)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Met de mogelijkheid tot het installeren van systeemsoftware van derde partijen, hang je ook niet vast aan de updateblokkade van de fabrikant. Prima dus!

  Nee, maar je hangt wel vast aan de rootkits, trojans en malware die veelvuldig in custom roms of rooted official roms worden gepompt;-) Heel interessant hoor, een Android telefoon na het installeren van een niet-fabrieks-rom eens sniffen met Wireshark.

  Mijn telefoon is niet geroot hoor. OnePlus heeft het gewoon vertikt om vier maanden na uitbreng nog enige tijd in dat toestel te steken. Daarom ben ik dankbaar voor zo een community. Nu, het blijft Android en dat systeem blijft nog steeds gevoeliger voor malware (las ik laatst nog). Maar wil je dat allemaal vermijden, dan gebruik je beter een Nokia 3310, niet waar?;)

  Nee hoor, een iphone (niet gejailbreaked) is ook nog altijd veilig;-)

  En het gaat ook niet over het rooten van android, maar gewoon het installeren van 3t party apps is al genoeg om malware of wat dan ook te krijgen.

  Ik moet wel toegeven dat de S8 er heel mooi uitziet. Dat wel. Maar ik verkies nog altijd iOS boven Android. Ja het systeem is meer gesloten, maar je kan uiteindelijk wel doen wat je van een smartphone de dag van vandaag verwacht.

  Ik weet niet welke rare dingen mensen doen met Android, maar ik kan met mijn iPhone (waarvoor ik hem het meeste gebruik), bellen, smsen, skypen, mailen, foto’s en video’s (op)nemen, muziek beluisteren, (af en toe internetten) en zo nu en dan een spelletje spelen. En oh ja, mijn wekker zetten en de zaklamp gebruiken vindt ik uitermate nuttig:-D:P Voor mij persoonlijk is dat meer dan genoeg eerlijk gezegd:-)

 • Profielfoto
  Geert1976

  Ik weet niet welke rare dingen mensen doen met Android, maar ik kan met mijn iPhone (waarvoor ik hem het meeste gebruik), bellen, smsen, skypen, mailen, foto’s en video’s (op)nemen, muziek beluisteren, (af en toe internetten) en zo nu en dan een spelletje spelen. En oh ja, mijn wekker zetten en de zaklamp gebruiken vindt ik uitermate nuttig:-D:P Voor mij persoonlijk is dat meer dan genoeg eerlijk gezegd:-)

  dan is een iPhone wel erg duur als je deze dingen op jouw foontje doet. Voor meer dan de helft van die prijs heb je foontjes die ook die taken prima uitvoeren ;)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik weet niet welke rare dingen mensen doen met Android, maar ik kan met mijn iPhone (waarvoor ik hem het meeste gebruik), bellen, smsen, skypen, mailen, foto’s en video’s (op)nemen, muziek beluisteren, (af en toe internetten) en zo nu en dan een spelletje spelen. En oh ja, mijn wekker zetten en de zaklamp gebruiken vindt ik uitermate nuttig:-D:P Voor mij persoonlijk is dat meer dan genoeg eerlijk gezegd:-)

  dan is een iPhone wel erg duur als je deze dingen op jouw foontje doet. Voor meer dan de helft van die prijs heb je foontjes die ook die taken prima uitvoeren ;)

  Geert, ik vraag me echt af wat jij allemaal doet met jouw telefoon. Ik vind het persoonlijk niet duur, omdat er veel meer dan dat bij komt kijken. Ik kan opnemen in 4k als ik geen zin heb om mijn zware camera met lens te verplaatsen… Het werkt ook fijn met mijn Macbook Pro. Dat is nu eens het voordeel aan het eco-systeem van Apple.

  Daar moet Windows/Android nog heel hard aan werken. Ik zou geen foontje willen voor minder dan de helft, die ik na een jaar weer mag vernieuwen. Mijn iPhones gaan heel erg lang mee. Ik heb mijn iPhone 5 ong. 6j gehad… En dan de iPhone 6s. Dus dat valt goed mee en dan is deze prijs zeker te verantwoorden. Maar ieder denkt daar het zijne over natuurlijk. Als jij je goed voelt bij Android, dan blijf je daar toch lekker bij… Ik snap niet waarom mensen die met andere toestellen dan Apple werken, mensen willen overhalen om ook deze toestellen te gaan gebruiken. Ze voelen zich beter tov de mensen die Apple gebruiken omdat hun smartphone zoveel meer kan.

  Ik vraag me echt af wat dat is man…

 • Profielfoto
  McJohn

  Het scheelt natuurlijk wel als je die iPhone in kosten kan inbrengen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Geert, ik vraag me echt af wat jij allemaal doet met jouw telefoon. Ik vind het persoonlijk niet duur, omdat er veel meer dan dat bij komt kijken. Ik kan opnemen in 4k als ik geen zin heb om mijn zware camera met lens te verplaatsen… Het werkt ook fijn met mijn Macbook Pro. Dat is nu eens het voordeel aan het eco-systeem van Apple.

  Daar moet Windows/Android nog heel hard aan werken. Ik zou geen foontje willen voor minder dan de helft, die ik na een jaar weer mag vernieuwen. Mijn iPhones gaan heel erg lang mee. Ik heb mijn iPhone 5 ong. 6j gehad… En dan de iPhone 6s. Dus dat valt goed mee en dan is deze prijs zeker te verantwoorden. Maar ieder denkt daar het zijne over natuurlijk. Als jij je goed voelt bij Android, dan blijf je daar toch lekker bij… Ik snap niet waarom mensen die met andere toestellen dan Apple werken, mensen willen overhalen om ook deze toestellen te gaan gebruiken. Ze voelen zich beter tov de mensen die Apple gebruiken omdat hun smartphone zoveel meer kan.

  Ik vraag me echt af wat dat is man…

  Je zegt dat je je iphone 5 ongeveer 6 jaar hebt gehad, maar dan klopt je tijdlijn niet helemaal, want je hebt ook een iphone 6S gehad die veel snelle dan die 6 jaar na de iphone 5 op de markt is gekomen. Blijkbaar heb je dus sneller dan 6 jaar na je iphone 5 toch de behoefte gehad om wat anders to kopen.

  Ik heb/had dat ook en heb een jaar geleden gekozen voor een Oneplus van 500 euro. Man,wat een openbaring, eindelijk van dat gezeik af met iPhoto en iCloud waardoor ik steeds dubbele fotos in mijn bibliotheek kreeg. Eindelijk een telefoon die waar voor zijn geld biedt. De snelste processor en een scherm dat even groot is als een iphone plus voor de helft van het geld. En de telefoon heeft zich wat mij betreft bewezen. Heeft ook nog eens een betere camera dan de iphone. Zo lang die iphones zo duur blijven blijft het arrogante afzetterij van apple (en dat komt uit de mond van een bijna twintig jaar lange Apple fan).

 • Profielfoto
  Rini

  Ziet er goed uit. Ben alleen wat huiverig voor dat afgerond beeldscherm.
  Als ik naar mijn huidige iPhone 6s kijk heb ik namelijk op die plekken de meeste slijtage zitten. Ook bij de vorige trouwens zag ik.
  Ben zelf niet van de hoesjes. Tis maar een gebruiks voorwerp wat na 2 jaar vervangen word. Met dat afgerond scherm weet ik het niet of ze dat bij mij 2 jaar volhouden.
  Wellicht even wat gebruiks reviews afwachten voordat we de volgende generatie bestellen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Geert, ik vraag me echt af wat jij allemaal doet met jouw telefoon. Ik vind het persoonlijk niet duur, omdat er veel meer dan dat bij komt kijken. Ik kan opnemen in 4k als ik geen zin heb om mijn zware camera met lens te verplaatsen… Het werkt ook fijn met mijn Macbook Pro. Dat is nu eens het voordeel aan het eco-systeem van Apple.

  Daar moet Windows/Android nog heel hard aan werken. Ik zou geen foontje willen voor minder dan de helft, die ik na een jaar weer mag vernieuwen. Mijn iPhones gaan heel erg lang mee. Ik heb mijn iPhone 5 ong. 6j gehad… En dan de iPhone 6s. Dus dat valt goed mee en dan is deze prijs zeker te verantwoorden. Maar ieder denkt daar het zijne over natuurlijk. Als jij je goed voelt bij Android, dan blijf je daar toch lekker bij… Ik snap niet waarom mensen die met andere toestellen dan Apple werken, mensen willen overhalen om ook deze toestellen te gaan gebruiken. Ze voelen zich beter tov de mensen die Apple gebruiken omdat hun smartphone zoveel meer kan.

  Ik vraag me echt af wat dat is man…

  Je zegt dat je je iphone 5 ongeveer 6 jaar hebt gehad, maar dan klopt je tijdlijn niet helemaal, want je hebt ook een iphone 6S gehad die veel snelle dan die 6 jaar na de iphone 5 op de markt is gekomen. Blijkbaar heb je dus sneller dan 6 jaar na je iphone 5 toch de behoefte gehad om wat anders to kopen.

  Ik heb/had dat ook en heb een jaar geleden gekozen voor een Oneplus van 500 euro. Man,wat een openbaring, eindelijk van dat gezeik af met iPhoto en iCloud waardoor ik steeds dubbele fotos in mijn bibliotheek kreeg. Eindelijk een telefoon die waar voor zijn geld biedt. De snelste processor en een scherm dat even groot is als een iphone plus voor de helft van het geld. En de telefoon heeft zich wat mij betreft bewezen. Heeft ook nog eens een betere camera dan de iphone. Zo lang die iphones zo duur blijven blijft het arrogante afzetterij van apple (en dat komt uit de mond van een bijna twintig jaar lange Apple fan).

  Mijn tijdlijn klopt zeker, ik heb de iPhone 6s gekocht op het laatste moment (een maand voor de 7 werd ge√Įntroduceerd), omdat mijn batterij het begeven had kon ik niet meer wachten tot de 7 uiteindelijk bij ons verkocht werd. Dat is de reden dat ik nog de 6s heb gekocht.

  Je hebt een snellere processor? Maar in de praktijk lijkt de iPhone toch altijd sneller. Gek hé? Of misschien ook niet. Dat heet namelijk software optimalisatie. Als 20 jarig lange Applefan, zou je moeten weten dat Apple hun OS heel goed afstemt op hun hardware. Ik zeg niet dat Apple perfect is hé. Ze hebben zeker hun fouten, net als elk ander bedrijf.

  Het is wel waar dat de camera in vele gevallen beter ins op een oneplus of een Samsung, hoewel dat nu ook niet zoveel scheelt. is genoeg bewezen geweest door youtuber: “EverythingApplePro…

  Je hebt dan voor de helft van het geld waarschijnlijk een prima telefoon, maar je verliest ook het eco systeem van Apple, iets dat ik nog altijd heel erg prettig werken vindt. Ik heb geen probleem met iTunes of iPhoto. Je kan prima alles overzetten via deze programma’s.

  De dingen die je niet kan overzetten moeten waarschijnlijk ook niet op je telefoon staan.

  Zoals gezegd, kan ik me niet inbeelden wat voor meer je kan doen met een Oneplus bijvoorbeeld dan met een iPhone? Je apps zelf op een plaats zetten op het scherm ipv zoals bij de iPhone een strikte rij te hebben? Wauw, wat een openbaring, fantastisch. Dat moet ik ook hebben…

  We zijn toch geen klein kinderen meer? Ik weet zeker dat een iPhone doet wat het moet doen, en bovendien, (in de meeste gevallen) veiliger dan op een droid toestel.

  Maar goed, ieder zijn mening uiteraard:-)