Opmaat naar iOS 11? Dark Mode gespot in Apple Store-app

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Een donkere modus is een veelgehoorde wens van iOS-gebruikers. Misschien gaat het in iOS 11, dat tijdens WWDC 2017 onthuld wordt, eindelijk gebeuren. Apple lijkt met zijn eigen Apple Store-app alvast voor te sorteren op een donkere modus.

De Apple Store-app bevat al een verborgen donkere modus. Deze is te activeren door in iOS de kleuren van het scherm om te draaien. Alle apps zien er dan negatief uit, behalve de Apple Store-app.

Opmaat naar dark mode iOS 11?

In de donkere modus van de Apple Store-app wordt de achtergrond zwart, terwijl de accentkleur oranje wordt. Labels voor het selecteren van kleuren en afbeeldingen zelf blijven gewoon in normale kleuren. Het ziet er met omgekeerde kleuren prima uit.

Gebruikt Apple zijn eigen Apple Store-app om de donkere modus te testen? Het zou zomaar kunnen, want andere apps tonen afbeeldingen wél in negatieve kleuren wanneer de kleuren omgekeerd worden. Zelf proberen? Download de Apple Store-app en keer de kleuren om via Instellingen → Algemeen → Toegankelijkheid.

ipad-dark
Donkere interface van de Apple Store-app – Klik/tap voor groter.

De timing voor een donkere modus lijkt ook juist. De iPhone 8, die tegelijk met iOS 11 beschikbaar zal zijn, krijgt naar verluidt een OLED-scherm dat erg geschikt is voor het tonen van een donkere interface.

Meer nieuws in iOS 11

Naast een donkere modus, kunnen we meer nieuws verwachten in iOS 11. Zo gaat Apple maps waarschijnlijk Nederlandse OV-informatie tonen. De volgende iOS-versie krijgt naar daarnaast ook slimmere energiebesparing, FaceTime-groepsbellen en Siri vanuit iCloud. Tot slot zouden de iPhone en iPad ook sneller gaan werken omdat iOS 11 volledig 64-bits wordt.

Apple geeft ons tijdens WWDC 2017 op 5 juni een eerste blik op iOS 11. Daarna is de nieuwe iOS-versie in september voor iedereen beschikbaar.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  chrispis

  Laat nu maar zitten! Ik had juist gisteren dark-modus nodig. Jammer joh

 • Profielfoto
  Needler

  Ik snap die hele dark modus fetisj niet.

 • Profielfoto
  macha

  heb hier nog een iphone 4 liggen met iOS 6. dan zie pas goed dat iOS 10 veel minder mooi is. Ik mis ook de itunes app uit iOS 6. gewoon scrollen door je albums in landscape mode met z on fraaaie caroussel. Vergelijk dat nu eens met de huidige music app. Totaal verpest design. Geen carousel meer. Geen album view in playlist. Echt jammer. Maar dark mode is in ieder geval iets…

 • Profielfoto
  App69

  Ik snap die hele dark modus fetisj niet.

  Ik ook niet.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Een veelgehoorde misvatting is dat dark mode zachter voor de ogen zou zijn. Het tegendeel is echter het geval. Als je moet lezen in dark mode is het net vermoeiender voor je ogen. Dus voor een app zoals Netflix snap ik het nog wel. Maar een heel OS donker maken, is eigenlijk gewoon nutteloos (WatchOS even buiten beschouwing gelaten).

 • Profielfoto
  TKroon

  Dat is zeker niet nutteloos. Binnenkort komen er oled schermen in de iPhones. En zwart beeld betekent pixel uit, dus kost geen stroom. Laat dus maar komen!

 • Profielfoto
  Pokerface

  Dark mode als middel om energie te besparen zodat de volgende iPhone nog dunner kan… NEE!!!

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Die Nederlandse OV is er omdat ik Apple help met de haltenamen van de Haagse lijnennet. HTM, RET, NS en etc zijn gewoon te lui hiervoor.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Needler, op een OLED-scherm zie ik er wel het nut van in, zeker als het donker is wordt het makkelijker voor je ogen én verbruik je minder energie.

 • Profielfoto
  S

  ??? “Nederlandse OV-informatie” heeft dus geen hol met iOS 11 te maken h√©! Het is gewoon een toevoeging zoals een nieuwe straat. Maar het klinkt interessant, dat dan weer wel… ???

 • Profielfoto
  puccini

  Ik snap die hele dark modus fetisj niet.

  Ik ook niet.

  Ik sluit me er helemaal bij aan ! :-)

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik snap die hele dark modus fetisj niet.

  Overgewaaid uit het Androidwereldje. Hoewel Windows Phone er denk ik nog eerder mee op de proppen kwam. En hé, als de concurrent iets doet en Apple niet, dan is dat natuurlijk een schande.

  Een dark modus heeft voor mij persoonlijk weinig toegevoegde waarde. iOS ziet er met al dat wit, grijs en blauw mooi clean uit. Dat zwart maakt alles een rommeltje. En al helemaal met die afschuwelijke, vuile, oranje accentkleur. In de app voor Apple Watch gebruiken ze dat oranje ook. Verschrikkelijk.

 • Profielfoto
  Bryan

  Als alle zwarte pixels uit staan bij een OLED scherm, dan zou de accuduur veel beter zijn bij het gebruik van zo’n “darkmode.” Past ook wel bij Apple’s nieuwe edgeless benadering. Dan zie je geen rand van het scherm meer op een zwarte iPhone, net als op de Apple Watch.