Intel geeft Thunderbolt 3 duwtje in de rug

25 reacties

Mac-gebruikers weten het al lang: Thunderbolt 3 is de toekomst. Maar hoe kunnen andere makers van computers overtuigd worden? Microsoft weigert bijvoorbeeld zijn nieuwe Surface-apparaten te voorzien van Thunderbolt 3 en USB-C.

Intel en Apple willen Thunderbolt 3 in een stroomversnelling brengen door de techniek te integreren in nieuwe processors. Fabrikanten kunnen er daarnaast gratis gebruik van maken, nu is nog een licentie nodig.

Opener en makkelijker te gebruiken

Intel wil het gemakkelijker maken om Thunderbolt 3 in apparaten te integreren. Nu is nog een aparte controller nodig, die duur is en invloed heeft op het accugebruik. De standaard wordt licentievrij, waardoor fabrikanten deze vrij in apparaten en ook nieuwe accessoires kunnen integreren. Dat is goed nieuws voor het ecosysteem rondom Thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 is meest flexibele poort

Apple is momenteel de enige fabrikant die de poort op grote schaal gebruikt en dat is zonde. De nieuwe standaard is namelijk flexibel, snel en kan net zo makkelijk voor een simpele ethernetaansluiting als voor een externe GPU gebruikt worden. De poort kan ook 100W aan stroom leveren.

thunderbolt 3
Klik/tap voor groter.

Apple juicht ontwikkeling toe

Apple zegt in een persbericht de ontwikkeling toe te juichen. Onlangs beloofde Microsoft ook al betere ondersteuning voor Thunderbolt 3. Zo ondersteunt de nieuwste Windows 10-versie plug-en-play voor Thunderbolt-apparaten. Apple was er misschien erg vroeg bij, maar lijkt de juiste poort te pakken te hebben.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Ik wens ze succes.

  Het betekent dongels of al je rand apparatuur mee upgraden als je een PC of Mac hebt met alleen nog maar Thunderbolt 3 / USB C

 • Profielfoto
  Froggle

  Het betekent dongels of al je rand apparatuur mee upgraden als je een PC of Mac hebt met alleen nog maar Thunderbolt 3 / USB C

  Zit jou bekabeling aan de randapparatuur vast? Paar tientjes om de kabeltjes te vervangen. Poeh poeh!

 • Profielfoto
  knekkie

  Het betekent dongels of al je rand apparatuur mee upgraden als je een PC of Mac hebt met alleen nog maar Thunderbolt 3 / USB C

  Zit jou bekabeling aan de randapparatuur vast? Paar tientjes om de kabeltjes te vervangen. Poeh poeh!

  Toch weer extra (onnodige) uitgaven. en voor wat..? Een standaard die waarschijnlijk toch niet doorbreekt tot de mainstream net als fire wire en thunderbolt 1&2.

  Ook die aansluitingen zijn ons allemaal opgedrongen door Apple.

  Daarbij moesten we ook telkens een paar tientjes lappen voor een paar kabels of dongels. Apple de enige die hier ooit voordeel uit gehaald heeft. Thunderbolt 3 en USB C is gewoon het zelfde truckje om je extra te laten betalen bij de aanschaf van een nieuw Apple Product.

 • Profielfoto
  wensink

  Als er geen geld meer hoeft te worden betaald voor een licentie, dan kunnen de adapters toch ook veel goedkoper lijkt me?

 • Profielfoto
  steveb

  thunderbolt 3 had 2 jaar geleden al op de markt moeten staan.
  aldus de planning.

 • Profielfoto
  iep

  Het betekent dongels of al je rand apparatuur mee upgraden als je een PC of Mac hebt met alleen nog maar Thunderbolt 3 / USB C

  Dat geldt alleen voor de sukkeltjes die het zichzelf zo moeilijk mogelijk willen maken. Voor ieder ander is het gewoon een kwestie van kabeltjes vervangen, 1 adaptertje gebruiken en/of dat 10 jaar oude ding vervangen (dit soort zaken worden door velen ook vaak als excuus aangegrepen om weer iets nieuws te kopen). In de praktijk is het al gebleken dat dit geen enkel probleem is. Je kunt de kleuter uit gaan hangen of je kunt je als een volwassen persoon gedragen. Dat zul je ook moeten doen wanneer je baas je op straat zet om bedrijfseconomische redenen, het aflopen van het contract, enz.

  Daarnaast sla je hier ook voor de toekomst de plank totaal mis door gebrek aan kennis. Als Intel Thunderbolt 3 gaat lopen pushen door het zo aantrekkelijk mogelijk te maken dan springen er ook heel wat meer op in. Gevolg is dat er veel meer devices met Thunderbolt beschikbaar komen en je dus je Mac moet gaan upgraden om het nieuwe spul te kunnen gebruiken.

  Niet dat dit ooit anders is geweest. USB was namelijk exact hetzelfde liedje (van PS/2 en ADB ineens naar USB en dan moest je voor een parallelle of seriële poort ook een adaptertje gebruiken).

  Nog een complete misser van je is dat geroep dat Apple hier voordeel aan heeft. In tegendeel, Apple heeft hier helemaal geen voordeel aan, ze hebben hier alleen maar nadeel aan. Thunderbolt 3 en USB-C zijn namelijk universele standaarden die op allerlei andere niet-Apple devices werken. Praktisch de gehele accessoire wereld is niet-Apple. M.a.w. door het gebruik van USB-C en Thunderbolt 3 is er nu helemaal geen reden meer om een accessoire van Apple te kopen, dat andere spul werkt nu ook tot aan de oplader aan toe. Waarom zou je in hemelsnaam die multiport adapter van Apple kopen als je goedkoper bij de concurrent terecht kan of bij Dell er eentje kan scoren MET ethernet EN VGA poort erbij? Waarom voor dat geldt een USB-A naar USB-C adapter kopen bij Apple als je die ook voor een paar dollar van een gerenommeerd merk kan kopen (en die dus ook prima werkt met dingen als de Yubikey)?

  Buiten dat hoeft Thunderbolt 3 ook niet door te breken als mainstream, het wordt mainstream omdat het in de CPU komt te zitten. Thunderbolt 3 op dit moment hoeft ook niet door te breken, USB zit er gewoon in en dus heb je in geval van een MBP 2 of 4 van die Thunderbolt 3 poorten die ook in te zetten zijn voor USB. Het enige wat je aan de Mac kant hoeft te hebben is een USB-C stekker. Zowel firewire als eerder Thunderbolt versies hadden dit grote voordeel niet. Voor de computerfabrikant betekent dit dat ze nu een machine kunnen maken die voor veel meer doelgroepen inzetbaar is en dat kan ze heel wat kosten besparen en ze kunnen door die grotere doelgroep ook heel wat meer verkopen. Voor de consument boeit het toch niet aangezien Thunderbolt 3 vrijwel alle hedendaagse connecties aan kan. Plug het erin en het werkt er wel mee.

 • Profielfoto
  knekkie

  @iep

  ik wens ze meer geluk toe dan met het door je neus boren van firewire en thunderbolt 1 & 2

 • Profielfoto
  Froggle

  @knekkie

  Ik volg je niet helemaal. Van alle kanten hoor je dat Apple moet vernieuwen (als je met een universele poort 40Gbps ondersteund doen ze dat zeker wel), en van jou moeten ze blijven hangen bij oude poorten die niet voor meerdere toepassingen tegelijk inzetbaar zijn?

  De kant die ze op zijn geslagen met de MBP is perfect voor professionals. Niet meer al dat gehannes met verschillende connectors. Gewoon 1 poort voor alles. Iedere pro kan daar wat mee. Reden ook dat veel andere poorten zijn geditched is dat niet iedereen er wat mee kon. Slechts een klein percentage gebruikte alle I/O.

  Als ik voor de gein even kijk in mijn MBP2011.
  – Lader
  – Ethernet
  – FireWire
  – Thunderbolt
  – USB-A
  – SD
  – Audio jack

  In 2011 gebruikte ik Ethernet, tegenwoordig is WiFi overal snel zat, intussen dus helemaal vanaf gestapt.

  FireWire zit erop. Op 1 hand te tellen hoevaak ik deze poort gebruikt heb. Eigenlijk was die poort toen al verouderd, mede door de volgende.

  De 1st gen Thunderbolt poort. Deze gebruikte ik niet, omdat die poort toen pas net was geïntroduceerd, Apple dit erg gesloten hield en andere fabrikanten er te weinig mee deden. Lees nu het artikel weer.

  Nog steeds gebruik ik USB. Allemaal vervangbaar gezien USB-A, USB-B en alle mini en micro varianten ook naar USB-C kunnen.

  SD gebruik ‘ik’ vrij veel. Maar ‘ik’ ben niet ieder ander. Ik ken ook genoeg vrienden en collega’s die SD kaartjes nooit gebruiken. Zonde van de ruimte, dus ik begrijp de beslissing van Apple deze er helemaal uit te halen.

  Uiteindelijk worden we er dus beter op, in die zin dat je de maximale productiviteit uit deze I/O kan halen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @knekkie

  Ik volg je niet helemaal. Van alle kanten hoor je dat Apple moet vernieuwen (als je met een universele poort 40Gbps ondersteund doen ze dat zeker wel), en van jou moeten ze blijven hangen bij oude poorten die niet voor meerdere toepassingen tegelijk inzetbaar zijn?

  De kant die ze op zijn geslagen met de MBP is perfect voor professionals. Niet meer al dat gehannes met verschillende connectors. Gewoon 1 poort voor alles. Iedere pro kan daar wat mee. Reden ook dat veel andere poorten zijn geditched is dat niet iedereen er wat mee kon. Slechts een klein percentage gebruikte alle I/O.

  Als ik voor de gein even kijk in mijn MBP2011.
  – Lader
  – Ethernet
  – FireWire
  – Thunderbolt
  – USB-A
  – SD
  – Audio jack

  In 2011 gebruikte ik Ethernet, tegenwoordig is WiFi overal snel zat, intussen dus helemaal vanaf gestapt.

  FireWire zit erop. Op 1 hand te tellen hoevaak ik deze poort gebruikt heb. Eigenlijk was die poort toen al verouderd, mede door de volgende.

  De 1st gen Thunderbolt poort. Deze gebruikte ik niet, omdat die poort toen pas net was geïntroduceerd, Apple dit erg gesloten hield en andere fabrikanten er te weinig mee deden. Lees nu het artikel weer.

  Nog steeds gebruik ik USB. Allemaal vervangbaar gezien USB-A, USB-B en alle mini en micro varianten ook naar USB-C kunnen.

  SD gebruik ‘ik’ vrij veel. Maar ‘ik’ ben niet ieder ander. Ik ken ook genoeg vrienden en collega’s die SD kaartjes nooit gebruiken. Zonde van de ruimte, dus ik begrijp de beslissing van Apple deze er helemaal uit te halen.

  Uiteindelijk worden we er dus beter op, in die zin dat je de maximale productiviteit uit deze I/O kan halen.

  Al ben ik het eens met vele dingen ben ik het ook oneens met vele dingen, van zowel jou als “Iep”.

  Eerst en vooral, ik doe verschillende dingen met mijn Mac:

  -Fotografie
  -Muziek
  -Video productie (wel gewoon voor eigen gebruik).

  Ik reken mezelf tot de prosumer markt.

  Ik vind het persoonlijk heel goed, die USB-C/Thunderbolt 3 poort. Voor alles wat het doet, maar vooral ook om het gemak dat je het gewoon kan inpluggen zonder dat je moet kijken hoe je het in plugged. Met USB is dat altijd wel een gedoe omdat je de juiste kant moet vinden, dus alleen daarom al juich ik die C poort toe.

  Ik juich ook zeker vooruitgang in de technologie toe.

  Toch, zit er me wel iets dwars. Want ja, Firewire is een bijzonder oude poort, maar ik heb ze wel broodnodig, omdat mijn audio interface van €800 enkel hiermee kan werken en tot nog toe geen enkele USB-C naar firewire adapter voor handen is. Behalve de binnenkort beschikbare “Belkin thunderbolt dock”, dat dan weer pakweg €250 kost.

  Ik ben het ook niet eens met het weghalen van het SD kaart slot. Want deze gebruik ik dagelijks, en vele mensen die fotografie doen vinden dit trouwens ook heel erg jammer, (begrijpelijk). Want vele camera’s maken gebruik van deze SD kaart.

  ook handycams voor video enz… Dus nee, in mijn ogen had deze poort niet mogen verdwijnen, zeker niet om de macbook pro nog dunner te maken dan hij al was. Ik vond de Macbook pro retina al mooi en dun genoeg hoe hij was. Binnenkort, heb je enkel nog een macbook pro met een dikte van een A4. En ja, je moet ergens denken aan de mobiele factor, maar je kan ook gaan nadenken of een iPad pro eventueel geen betere oplossing is voor de mobiele dingen die een persoon dan zou willen doen.

  Dus ik vind 4 USB-C/TB3 poorten met een SD card slot een must. De andere poorten… Wel, het is wat het is, als we binnen dit en een jaar alleen nog devices met TB3 kunnen kopen is dat zeker fijn!

  Ik hoop vooral dat ik als gewone consument mijn audio interface met Firewire 800 nog niet hoef te dumpen. Dat is eigenlijk mijn enigste ergernis hieraan… Verkopen kan ik het ook niet meer, want niemand zal dat nu nog aankopen voor een degelijke prijs. En eigenlijk, mijn audiointerface werkt nog steeds alsof het nieuw gekocht is, dus ik zie niet in waarom ik er afstand van zou moeten doen. Wel weet ik dat ik een krachtigere computer wil en dat ik aan het uitkijken ben naar een nieuwe computer. Alleen weet ik nog niet goed wat ik op dit moment wil aanschaffen. Ik wacht nu momenteel mooi WWDC af:-)

 • Profielfoto
  knekkie

  @froggle

  Stuk voor stuk Prachtige innovaties die je noemt. En ze dienen allemaal een prachtig doel. Een soort poort ter vervanging van alle poorten ooit bedacht. Dit keer onder de naam thunderbolt 3.

  En voor de markt het geadopteerd heeft is Apple het al weer verlaten (firewire). Ondertussen loop je, als je mee gaat in Apple’s toekomst ideeën min of meer verplicht met een extra tas vol dure adapters, dongels en kabels om verbonden te blijven met de rand apparatuur van vandaag.

  Dat is gewoon de realiteit.
  De zelfde kabelzee realiteit die apple ooit belachelijk maakte op de PC.

  Maar ja het is Apple dus slikken we het maar dat je dankzij geforceerde vooruitgang een stap terug moet doen om aansluiting te vinden met de hardware van vandaag.

  Het gaat Apple uiteindelijk maar om een ding. GELD. (terecht het is immers een bedrijf) Apple heeft een manier gevonden om de prijs van het winkelmandje te verhogen door je zo veel mogelijk onmisbare accessoires naast je mac of iProduct bij te laten kopen. Simpelweg door het schrappen van poorten uit naam van vooruitgang.

  Perfect excuus om je meer te laten consumeren. Het gaat er Apple bij al lang niet meer om het jou leven gemakkelijker te maken. Loos je oogkleppen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Wie heeft er oogkleppen? Overdrijven is ook een vak hoor. Welke tas met verloopjes en dongels ga je meeslepen en welke randapparatuur heb je allemaal bij je dan?

  Apple kan dit soort rigoreuze stappen zetten en dat is een voordeel en een nadeel voor de early adopter.
  Wil je goedkoop uit zijn en neem je genoegen met de huidige haalbare snelheden van USB, dan raad ik een pc aan. Ik vermoed evenwel dat ook de a-merken binnenkort naar usbC en tb3 gaan overstappen. Er zit echt geen menslievendheid of strategie achter dat ze dat niet doen. Is een kwestie van tijd en kosten.

  En ja, ik heb ook een berg overbodig geworden FireWire kabels liggen. Dankzij een eenvoudig verloopje kan ik de meeste randapparatuur nog prima gebruiken op mijn desktop. Ik zie het probleem niet zo.

 • Profielfoto
  Froggle

  @DBLCreations

  Ik begrijp je punt m.b.t. de SD kaartslot volledig, maar het is niet universeel genoeg en zoals ik al eerder noemde, niet iedereen heeft er wat aan. Als het USB-C verhaal goed wordt overgenomen is over een paar jaar iedere camera voorzien van een USB-C (Thunderbolt 3 / of tegen die tijd 4) poort.

  FireWire is in jou geval dan inderdaad vrij zuur, maar zoals met iedere apparaat heeft het zijn levensduur qua compatibiliteit (ik weet overigens niet hoe lang je deze interface nu al hebt?). Ik heb zelf een audio interface van MOTU, maar deze werkt op USB. Vervangen van het kabeltje is voor mij dus wel al voldoende.

 • Profielfoto
  knekkie

  Voor wie het probleem niet ziet. (oogkleppen)
  https://www.youtube.com/watch?v=v0cg3im95Mw
  Alle bovengenoemde voors en tegens inclusief treffende voorbeelden samengevat in een filmpje.

  Na het zien van dit filmpje van the verge zelfs snap je zelfs met oogkleppen op waarom er mensen zijn die de vooruitgang van Apple als een probleem ervaren.
  En nee dat zijn geen mensen die de vooruitgang tegenhouden. Dit zijn mensen zoals je ouders die na 8 jaar plezierige apple gebruik toe zijn aan een nieuwe Mac.

  Zij lopen dan aan tegen het feit dat met de laatste generatie Mac Books in een klap hun rand apparatuur niet meer aan kunnen sluiten tenzij ze dongels adapters en nieuwe kabels aanschaffen. In de winkel overweeg je nog het oude model met de juiste aansluitingen maar je wilt er wel weer 8 jaar mee door kunnen.

  Onder licht aangeprate FOMO van de verkoper kiezen ze toch de nieuwe MacBook want dat is de toekomst. En nu moeten ze exact onthouden welke dongel waar bij hoort om het aan de praat te krijgen met hun rand apparatuur thuis.

  Apple heeft een breder publiek dan de hippe professional die alles slikt.

 • Profielfoto
  Froggle

  @knekkie

  Zo’n overdreven filmpje maakt 1 ding geheel duidelijk. Dat er een groep mensen is die een hoop randapparatuur verzamelt. Allemaal prima. Maar over het algemeen is bij een systeem, zeker na een jaar of 5 het een ander aan I/O veranderd en zul je daar in mee moeten gaan. Technologie staat niet stil en komt wat Apple betreft zeker niet zonder compromis.

  Het is juist extreem handig, juist ook voor wie totaal niet technisch is, dat alle I/O nu wordt samengevoegd tot 1 poort.

  En nu kan ik geen oogklep meer zien.

 • Profielfoto
  polansky

  Betere techniek hoeft niet altijd leidend te worden.

  Gezien het verleden van Apple en ‘standaarden’, heeft Apple nog nooit succes gehad. Het kan best zo zijn dat het ook deze keer weer allemaal mislukt. Alles hangt samen met kostprijs.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Knekkie:

  Toch weer extra (onnodige) uitgaven. en voor wat..? Een standaard die waarschijnlijk toch niet doorbreekt tot de mainstream net als fire wire en thunderbolt 1&2.

  Ook die aansluitingen zijn ons allemaal opgedrongen door Apple.

  Daarbij moesten we ook telkens een paar tientjes lappen voor een paar kabels of dongels. Apple de enige die hier ooit voordeel uit gehaald heeft. Thunderbolt 3 en USB C is gewoon het zelfde truckje om je extra te laten betalen bij de aanschaf van een nieuw Apple Product.

  Staat er ergens beschreven dat je die uitgaven moet doen? Of dat je verplicht bent? Nee. Dus wat zeur je nou?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Het is sowieso bespottelijk te denken dat een bedrijf als Apple nieuwe standaarden verzint om de klant te dwingen verloopstukken te kopen. Alsof Apple dat nodig heeft.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @polansky
  Apple was één van de early adopters van USB en volgens mij is die standaard niet echt mislukt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations

  Ik begrijp je punt m.b.t. de SD kaartslot volledig, maar het is niet universeel genoeg en zoals ik al eerder noemde, niet iedereen heeft er wat aan. Als het USB-C verhaal goed wordt overgenomen is over een paar jaar iedere camera voorzien van een USB-C (Thunderbolt 3 / of tegen die tijd 4) poort.

  FireWire is in jou geval dan inderdaad vrij zuur, maar zoals met iedere apparaat heeft het zijn levensduur qua compatibiliteit (ik weet overigens niet hoe lang je deze interface nu al hebt?). Ik heb zelf een audio interface van MOTU, maar deze werkt op USB. Vervangen van het kabeltje is voor mij dus wel al voldoende.

  Oela, Ik denk dat ik mijn audio interface nu een 4 tal jaar heb. Ik weet dat technologie niet stil staat. Maar ik weet ook dat een Mac Pro vroeger bv gemakkelijk 8 tot 10j meeging. Dat was natuurlijk ook omdat je binnenin de machine upgrades kon doen. Maar dat je na 8 a 10j eens iets moet veranderen is al geheel wat anders dan dat je dat na 4j moet doen natuurlijk.

  Ook de poorten op mijn audio interface worden verder wel nog gewoon gebruikt. Standaard XLR poorten en andere standaard i/o.

  Ik heb de Steinberg MR816csx (als je dat iets zegt.) Is echt nog een prima AI:-)

  Daarom dat ik ook enorm twijfel of ik niet beter nu nog een nieuwe Mac Pro 2013 zou aanschaffen (prijs is serieus omlaag gegaan), samen met de 2 D700’s. Daar kan ik immers wel via mijn verloopje dat ik al heb (TB2 naar FW800) gebruiken. En dan zou ik denk ik ook nog wel enkele jaren vooruit kunnen. Mijn huidige Laptop (Macbook Pro retina mid 2012) is wel aan vervanging toe en ik denk dat die Mac Pro een pak beter zal presteren ook met logic en FCP X.

  Wat is jouw mening hierover? Ik heb niet veel zin om nog lang te wachten op de nieuwe Mac Pro (1 a 2j). Momenteel denk ik dat ik beter WWDC afwacht en dan tot de aankoop overga als er niets wordt aangekondigd

 • Profielfoto
  Froggle

  @DBLCreations

  Als je geen noodzaak hebt om mobiel te zijn met je computer dan zou ik het wel weten. Je krijgt dan met die Mac Pro veel meer waar voor je geld.

  Technologie gaat steeds sneller. 10 jaar geleden kwam pas de eerste iPhone uit. 20 jaar geleden speelde we nog op een Nintendo 64, om het e.e.a. in perspectief te zetten. Het is dus helemaal niet raar om je computer om de 5 jaar te vervangen.

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Toch, zit er me wel iets dwars. Want ja, Firewire is een bijzonder oude poort, maar ik heb ze wel broodnodig, omdat mijn audio interface van €800 enkel hiermee kan werken en tot nog toe geen enkele USB-C naar firewire adapter voor handen is. Behalve de binnenkort beschikbare “Belkin thunderbolt dock”, dat dan weer pakweg €250 kost.

  Ten eerste betwijfel ik of er geen TB3 naar FireWire800 adapter bestaat.
  Daarnaast kan je, ipv 250 euro uitgeven ook 50 euro uitgeven aan een minder mooie oplossing:
  TB3–>TB2, TB2–>FireWire800.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations

  Als je geen noodzaak hebt om mobiel te zijn met je computer dan zou ik het wel weten. Je krijgt dan met die Mac Pro veel meer waar voor je geld.

  Technologie gaat steeds sneller. 10 jaar geleden kwam pas de eerste iPhone uit. 20 jaar geleden speelde we nog op een Nintendo 64, om het e.e.a. in perspectief te zetten. Het is dus helemaal niet raar om je computer om de 5 jaar te vervangen.

  Ik heb inderdaad geen noodzaak om mobiel te zijn. Dus inderdaad, als ze niets nieuws aankondigen op WWDC dat dit jaar nog tevoorschijn komt, denk ik ook dat de Mac Pro 2013 zeker nog zal voldoen voor mij.

  Technologie gaat inderdaad steeds sneller, en ik hou persoonlijk ook erg veel van technologie, dus ik begrijp dat als geen ander. Maar als gewone poweruser vindt ik dat ook niet erg om om de zoveel jaar een nieuwe computer aanschaffen. Alleen, ik heb hier een kleine studio met dure randapparatuur. Dus ok, je computer veranderen is om de x aantal jaar nodig omdat die langzamer wordt, of niet meer krachtig genoeg is. Daar kan ik volledig inkomen. Maar moet vindt je het dan ook nodig om elke keer die randapparatuur te moeten veranderen?

  €800 audio interface

  €1800 (2x Genelec’s 8040 die op dat moment €900 per stuk waren).

  dan hebben we nog de synthesizer die ik hier heb staan van €350

  een gewone midi-piano van €80.

  als je dan alle kabels optelt die aangeschaft moesten worden reken je er nog eens 100 a €150 bij.

  En dan heb je de computer nog niet natuurlijk.

  Ik weet ook wel dat je niet alles hoeft te vernieuwen in één keer. Maar van één vernieuwing kan er dus wel veel veranderen.

  Maar ik hoop dat je begrijpt waar ik op doel. Het is nogal een groot kostenplaatje. En voor een muzikant die bekend is en veel geld verdiend is dat uiteraard geen probleem. Ik ben helemaal niet bekend, en heb ook niet zomaar wat geld liggen om te zeggen, wel, een nieuwe poort, laten we meteen een nieuwe computer kopen. (een Mac Pro kost minimum €5000 als je een deftige processor wilt), ik werk ook vrij veel met plugins, dus ram geheugen is ook aan de orde…

  reken maar eens uit voor hoeveel je dan hebt op het einde:-)

  En nee, @ dirkalblas: Er is geen TB3 verloopje naar FW800.

  De manier die jij beschrijft: TB3–>TB2, TB2–>FireWire800 is waarschijnlijk mogelijk, maar inderdaad niet zo een mooie oplossing en uiteindelijk ook niet echt stabiel en te vertrouwen als ik de verschillende fora mag geloven. (Geloof mij, ik doe onderzoek naar die dingen), je wilt niet weten hoeveel…

  Uiteindelijk hoop ik dat er toch nog een verloopje van TB3 naar FW800 zal komen. Wat voor mij dan het mooiste en beste zal werken. Maar zoals ik hierboven al gezegd heb, als Apple op WWDC niet met iets nieuws aankomt (dit jaar), dan wordt het de Mac Pro en kan ik toch nog wel enkele jaren verder.:-)

 • Profielfoto
  KR1275

  Mac-gebruikers weten het al lang: SCSI is de toekomst.
  Mac-gebruikers weten het al lang: FireWire is de toekomst.
  Mac-gebruikers weten het al lang: Thunderbolt 3 is de toekomst.

  lekker dromen…

  In onze wereld zijn de technologische mogelijkheden, hoe geweldig ze ook zijn, nooit doorslaggevend voor succes geweest! De massa bepaalt en die gaat voor goedkoop, gebruikgemak en optimale uitwisselbaarheid. En ga nou niet zeggen dat USB-C die rol vervult, want het is iets nieuws en bijna niemand heeft het en geen hond gaat diep in de buidel tasten om deze nieuwe aansluiting te adopteren. Waarom zou je ook? USB2 en 3 voldoen voor bijna alles. USB-C wordt net zo’n succes als FW… De ‘gewone’ computer koper heeft er geen oren naar en maalt er niet om.

  Mac-gebruikers weten het al lang: draadloos is de toekomst!

 • Profielfoto
  KR1275

  @knekkie

  Zo’n overdreven filmpje maakt 1 ding geheel duidelijk. Dat er een groep mensen is die een hoop randapparatuur verzamelt. Allemaal prima. Maar over het algemeen is bij een systeem, zeker na een jaar of 5 het een ander aan I/O veranderd en zul je daar in mee moeten gaan. Technologie staat niet stil en komt wat Apple betreft zeker niet zonder compromis.

  Het is juist extreem handig, juist ook voor wie totaal niet technisch is, dat alle I/O nu wordt samengevoegd tot 1 poort.

  En nu kan ik geen oogklep meer zien.

  Degene die geen randapparatuur gebruikt, komt m.i. niet verder dan internet, chat en mail (en ik weet dat er genoeg Apple fans zijn die gerust bereid zijn hier een dure mac voor te kopen).
  Een fotograaf of filmer heeft het sd-slot nodig werk binnen te halen. 99% is SD of daarmee compatible. Hoe krijg ik anders mijn films in mijn mac?
  Mijn printer werkt draadloos, maar mijn Epson scanner is gewoon geplugd.
  Ik snap best dat je op een mooi vormgegeven laptop geen brede variatie aan poorten wil, maar een paar universele zijn toch echt onmisbaar. Anders is een tablet een beter idee…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @knekkie

  Zo’n overdreven filmpje maakt 1 ding geheel duidelijk. Dat er een groep mensen is die een hoop randapparatuur verzamelt. Allemaal prima. Maar over het algemeen is bij een systeem, zeker na een jaar of 5 het een ander aan I/O veranderd en zul je daar in mee moeten gaan. Technologie staat niet stil en komt wat Apple betreft zeker niet zonder compromis.

  Het is juist extreem handig, juist ook voor wie totaal niet technisch is, dat alle I/O nu wordt samengevoegd tot 1 poort.

  En nu kan ik geen oogklep meer zien.

  Degene die geen randapparatuur gebruikt, komt m.i. niet verder dan internet, chat en mail (en ik weet dat er genoeg Apple fans zijn die gerust bereid zijn hier een dure mac voor te kopen).
  Een fotograaf of filmer heeft het sd-slot nodig werk binnen te halen. 99% is SD of daarmee compatible. Hoe krijg ik anders mijn films in mijn mac?
  Mijn printer werkt draadloos, maar mijn Epson scanner is gewoon geplugd.
  Ik snap best dat je op een mooi vormgegeven laptop geen brede variatie aan poorten wil, maar een paar universele zijn toch echt onmisbaar. Anders is een tablet een beter idee…

  Eeeeen, we hebben iemand die het begrijpt se:-) Blij dat ik niet de enige ben @ KR1275:-)