Verwijderde iCloud-notities niet echt weg

Raymon op 22 mei 2017 9 reacties Laatste door iAmRenzo

Een slechte beurt voor Apple als voorvechter van privacy en security. Verwijderde iCloud-notities blijken soms nog maanden op Apple-servers te blijven staan. Speciale software kan verwijderde notities zo alsnog boven water halen.

Verwijderde notities worden standaard 30 dagen bewaard, zodat de gebruiker ze kan herstellen. Het Russische bedrijf Elcomsoft kon een groot deel van de notities echter ook na die 30 dagen nog uit iCloud vissen.

iCloud-notities uit 2015 gevonden

Elcomsoft maakt software voor forentische doeleinden. Wetshandhavers kunnen deze bijvoorbeeld gebruiken om in iCloud opgeslagen data van verdachten te onderzoeken. Welke notities na 30 dagen terug te vinden zijn, verschilt per gebruiker. In één geval kon het Russische beveiligingsbedrijf notities uit 2015 vinden.

icloud-notities verwijderen

Klik/tap voor groter.

Ook WhatsApp ging de fout in

Voor de meeste gebruikers zal dit geen ramp zijn, maar netjes is het niet. Consumenten moeten de controle over informatie die in de cloud opgeslagen wordt kunnen behouden. Simpel gezegd: weg moet ook echt weg zijn. Apple is op de hoogte en zal dit probleem ongetwijfeld snel oplossen.

Het is overigens niet de eerste keer dat iCloud informatie langer dan gewenst opslaat. Het ging bij iCloud-foto’s ook al eens fout. WhatsApp ging ook als eens de fout in. Vorig jaar toonde een onderzoeker aan dat het mogelijk was om verwijderde chats nog weken lang in te zien.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

9 reacties

Profielfoto

lordoftheflatbush op 22 mei 2017

Slechte zaak. Imago van iCloud is al niet best.

Profielfoto

xaddict op 22 mei 2017

@lordoftheflatbush: Hoezo? De veel te veel besproken iCloud hack lag nauwelijks aan Apple. Als je als celebrity een hondje hebt dat Paige heet en je hebt als wachtwoord Paige dan ben je gewoon niet al te snugger. Zelfde voor beveiligingsvragen waar iedere fan antwoord op kan geven.

Dit is een andere kwestie en niet zon goed nieuws maar ik ga ervanuit dat nog steeds de gebruikersnaam, wachtwoord en Evt 2-auth code nodig is @raymon?

Plus. Geldt dit ook voor versleutelde notities? Worden die onversleuteld opgeslagen bij weggooien?

Profielfoto

Raymon [moderator] op 22 mei 2017

Dit is een andere kwestie en niet zon goed nieuws maar ik ga ervanuit dat nog steeds de gebruikersnaam, wachtwoord en Evt 2-auth code nodig is @raymon

Ja je moet natuurlijk toegang hebben tot het iCloud-account.

Profielfoto

Alison op 22 mei 2017

Dat het niet de schuld was van Apple doet niks af aan het feit dat er reputatieschade is geleden. Zo werkt dat nu eenmaal.

Alison

Profielfoto

/dev/enschede op 22 mei 2017

Mag ik zeggen dat ik dat eigenlijk wel kan waarderen?

Stel dat er een stuk ransomware op mijn Mac-je terecht komt en alle documenten versleutelt, dan zou ik het wel fijn vinden dat ik tegen Apple kan zeggen; toon mijn iCloud maar zoals die er vorige week uitzag.

Profielfoto

ro_me op 22 mei 2017

Idd een zeer slechte zaak! Als Apple zegt dat een notitie ook echt weg is na 30 dagen dan moet dat ook ‘echt’ zo zijn! Apple mag mij geen onwaarheden verkopen!
Daar is geen enkele discussie over mogelijk! Zelfs niet door de grootste Apple fanboys.

Profielfoto

polansky op 22 mei 2017

Je bent eigenlijk ook wel heel naïef als je anders had verwacht.

Apple is écht geen haar beter of eerlijker dan de rest.
Denk je dat het wel zo is dan reken jezelf maar tot de groep ‘fanboys’.

Profielfoto

Barika Cala Saidah op 22 mei 2017

Cynisme op en top met Polansky ver voorop, olé!

Profielfoto

iAmRenzo op 22 mei 2017

Het is niet netjes. Immers er is een belofte dat Apple de boel echt wist. Aan de andere kant, het ligt niet op straat. Het is nog steeds binnen je Apple ID.
Waar software is zijn fouten. Als Apple het gat netjes dicht is het weer klaar. Tot het volgende ontdekt wordt.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?