Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 mei 2017

Verwijderde iCloud-notities niet echt weg

Een slechte beurt voor Apple als voorvechter van privacy en security. Verwijderde iCloud-notities blijken soms nog maanden op Apple-servers te blijven staan. Speciale software kan verwijderde notities zo alsnog boven water halen.

Verwijderde notities worden standaard 30 dagen bewaard, zodat de gebruiker ze kan herstellen. Het Russische bedrijf Elcomsoft kon een groot deel van de notities echter ook na die 30 dagen nog uit iCloud vissen.

iCloud-notities uit 2015 gevonden

Elcomsoft maakt software voor forentische doeleinden. Wetshandhavers kunnen deze bijvoorbeeld gebruiken om in iCloud opgeslagen data van verdachten te onderzoeken. Welke notities na 30 dagen terug te vinden zijn, verschilt per gebruiker. In één geval kon het Russische beveiligingsbedrijf notities uit 2015 vinden.

Klik/tap voor groter.

Ook WhatsApp ging de fout in

Voor de meeste gebruikers zal dit geen ramp zijn, maar netjes is het niet. Consumenten moeten de controle over informatie die in de cloud opgeslagen wordt kunnen behouden. Simpel gezegd: weg moet ook echt weg zijn. Apple is op de hoogte en zal dit probleem ongetwijfeld snel oplossen.

Het is overigens niet de eerste keer dat iCloud informatie langer dan gewenst opslaat. Het ging bij iCloud-foto’s ook al eens fout. WhatsApp ging ook als eens de fout in. Vorig jaar toonde een onderzoeker aan dat het mogelijk was om verwijderde chats nog weken lang in te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verwijderde iCloud-notities niet echt weg
Sluiten