Google I/O 2017: 4 nieuwe functies voor Google Foto’s

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Tijdens Google I/O 2017 heeft Google een aantal nieuwe functies voor Google Foto’s aangekondigd. De dienst is populair en heeft nu meer dan 500 miljoen actieve gebruikers die 1,2 miljard foto’s per dag uploaden. De dienst krijgt vier nieuwe functies.

Alle nieuwe functies komen naar iOS en Android. Google vertrouwt op zijn kunstmatige intelligentie en machine learning voor een aantal van de functies. Dit zijn de nieuwe functies op een rij:

1) Suggested Sharing

Het overkomt iedereen wel eens. Je maakt mooie foto’s van een vakantie of evenement, maar neemt achteraf niet de moeite om ze uit te zoeken en met vrienden of familie te delen. Google Foto’s gaat automatisch contactpersonen die op foto’s staan herkennen en suggereren welke foto’s je kunt delen. Denk aan vakantiefoto’s waar een vriend op staat.

google foto's suggested sharing 001
Automatische gezichtsherkenning en suggesties voor delen – Klik/tap voor groter.

In de app verschijnt een nieuw tabblad waar de suggesties verschijnen. Foto’s kunnen niet alleen met gebruikers van de app¬†gedeeld worden, maar ook via e-mail of SMS. Gebruikers ontvangen dan een link naar de gedeelde foto’s. Delen werkt twee kanten op. Wanneer je foto’s met iemand deelt, zal hij ook de suggestie om zijn foto’s van bijvoorbeeld de vakantie met jou te delen.

google foto's suggested sharing 002
Suggesties verschijnen in het tabblad ‘Sharing’ – Klik/tap voor groter.

2) Shared Libraries

Soms wil je niet alleen bepaalde foto’s, maar gewoon alle foto’s in je bibliotheek delen. Bijvoorbeeld foto’s van je kinderen automatisch met je partner. Dat kan met Shared Libraries. Google Foto’s laat je al simpelweg al je foto’s delen, of alleen foto’s vanaf een bepaalde datum. Het is ook mogelijk om alleen foto’s¬†waar een bepaald persoon op staat te delen. Denk aan foto’s van je kinderen.

Een contact waarmee je foto’s deelt, kan de foto’s handmatig in zijn eigen bibliotheek¬†opslaan of automatisch foto’s met bepaalde mensen op laten slaan.

google foto's library sharing 001
Je hele bibliotheek delen – Klik/tap voor groter.

3) Automatische fotoboeken

Sommige mensen vinden het maken van een fotoboek leuk, anderen willen er gewoon zo snel mogelijk vanaf zijn en een goed resultaat hebben. Google mikt met Google Foto’s op de laatste groep mensen. De app kan door middel van kunstmatige intelligentie automatisch fotoboeken samenstellen. Je selecteert een berg foto’s en Google suggereert de beste foto’s. De lay-out wordt ook automatisch bepaald.

Op de achtergrond gaat Google Foto’s ook aan het werk om foto’s te selecteren die een¬†leuk fotoboek zouden vormen. Denk aan fotoboeken van vakanties, je huisdieren of je kinderen. De dienst start in de VS en komt snel naar meer landen. Google vraagt $9,99 voor een soft cover en $19,99 voor een hard cover.

google foto's fotoboeken 001
Klik/tap voor groter.

4) Google Lens

Met Google Lens gaat Google Foto’s automatisch achtergrondinformatie over objecten op foto’s tonen. De app herkent een object, zoals een gebouw of schilderij, op de foto en toont een kaart met informatie. De functie is ook nuttig bij screenshots waar bijvoorbeeld een telefoonnummer op staat. Google Lens zal het telefoonnummer klikbaar maken zodat je direct kunt bellen. Deze functie volgt later dit jaar.

google foto's google lens 001
Klik/tap voor groter.

Meer Google I/O? Onder de tag Google I/O 2017 schrijven we de komende dagen over ontwikkelingen bij Google die interessant zijn voor Apple-gebruikers.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Waar kan ik Google IO volgen? Het YouTube kanaal is nog leeg

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hier is de Keynote live en terug te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=Y2VF8tmLFHw

 • Profielfoto
  xaddict

  Thanks. Raar. Op de offici√ęle site werkt de link niet

 • Profielfoto
  steveb

  dit is nu eens vooruitgang in een foto app

 • Profielfoto
  jordi99

  Nu hopen dat apple zo’n Lens functie zelf inbouwd in iOS11

 • Profielfoto
  Targaryen

  Leuke vernieuwingen, vooral die Lens functie; deze week een screenshot ontvangen met een telefoonnummer uit Amerika. Ik heb dan wel de assistent kunnen gebruiken om het voor me op te schrijven middels dicteren, maar gewoon bellen vanuit de foto was top geweest… Waar blijft Apple met hun Photos?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Leuke nieuwe functies! Alleen die gezichtsherkenning, en dus suggested sharing, zal wel alleen in de VS blijven: dat mag wegens de Europese privacy wetgeving hier niet.

  Verder gebruikte ik het delen van al m’n foto’s al middels de Google Foto’s app: op iOS hebben m’n vrouw en ik allebei onze eigen, gescheiden iCloud Photo library, maar we hebben tevens beiden de Google Photos app ge√Įnstalleerd, die ingelogd is met een gezamenlijk Google account: op die manier worden onze foto’s gemerged in Google Photos. Werkt uitstekend!