Google I/O 2017: Google Assistant naar iOS

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Tijdens Google I/O 2017 heeft Google aangekondigd dat zijn virtuele assistent naar iOS komt. Google Assistant zal als losse app worden uitgebracht in de App Store en vragen kunnen zowel via spraakcommando’s als een chat-interface gesteld worden.

De interface en functies van Google Assistant zijn op iOS grotendeels gelijk aan die van Android. Toch heeft Google te maken met beperkingen die Apple oplegt. Er komen ook nieuwe functies naar Google Assistant.

Beperkingen op iOS

Google’s assistent kan net als Siri vragen beantwoorden, herinneringen maken, je agenda en herinneringen beheren en slimme apparaten bedienen. Op iOS heeft Google echter te maken met wat beperkingen. Zo kan de Google Assistant geen wekkers of alarmen instellen en blijft de home-knop Siri oproepen. Google probeert hier omheen te werken door zijn assistent een widget met knop om ‘m te activeren te geven.

Google Assistant iPhone 16x9
Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies Google Assistant

Google introduceerde ook een aantal nieuwe functies voor zijn spraakassistent. Zo kunnen commando’s niet alleen via spraak gegeven worden, maar ook in een chat-interface. Dat helpt om in lawaaierige omgevingen te communiceren.

google lens 001
Google Lens in actie – Klik/tap voor groter.

Een andere interessante toevoeging is Google Lens. Via de camera kan Google Assistant objecten herkennen en meer acties of informatie tonen. Dit kunnen allerlei objecten zijn. Denk aan een plant waarvan je de naam wil weten, een restaurant waar je reviews van wil zien of een label op een router met netwerknaam en Wi-Fi wachtwoord. In dat laatste geval zal Google Assistant de gegevens herkennen en automatisch verbinding maken. Dat werkt echter alleen op Android, want iOS geeft apps geen toegang tot de Wi-Fi-instellingen.

Nederlands wordt nog niet ondersteund

Allemaal leuk en aardig, maar als Nederlander heb je er voorlopig niets aan. Google Assistant spreekt namelijk nog geen Nederlands. De app wordt vandaag in de Amerikaanse App Store gelanceerd en na de zomer komt ondersteuning voor Duits, Frans, Spaans en Japans. Nederlands staat nog niet op de planning. Ook de Google Home-speaker met ingebouwde Google Assistant komt voorlopig niet naar Nederland. Dat is een mooie kans voor de Siri-speaker van Apple. (Zie → Zo kan de Siri-speaker zich onderscheiden)

https://www.youtube.com/watch?v=VZ9MBYfu_0A

Meer Google I/O? Onder de tag Google I/O 2017 schrijven we de komende dagen over ontwikkelingen bij Google die interessant zijn voor Apple-gebruikers.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Via de camera kan Google Assistant objecten herkennen en meer acties of informatie tonen.

  Je bedoeld; Via de camera kan Google nog beter in kaart brengen wie je bent, waar je bent, hoe laat je bent, met wie je bent om zo te kunnen bepalen welke gepersonifieerde reclame je als Google gebruikers ontvangt.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @ro_me: je denkt zeker dat Apple dat niet doet? Of wie dan ook, want iederéén doet het… Als je het internet gebruikt, wordt je in kaart gebracht… Of je dat nou wilt of niet. Tegen de massale verzameling (aggregatie) en opslag van alles wat onder de noemer big data valt, kunnen privacy organisaties zoals Bits For Freedom en dergelijke helemaal níets beginnen. Dit alles betekent niet dat ik het met dergelijke praktijken eens ben, maar het wordt zo langzamerhand tijd dat ‘we’ (vooral mensen zoals jij dus) ophouden met Google, Microsoft en anderen daarin een extra grote portie tegenwind te geven. Jij, als gebruiker, stemt in met de voorwaarden van een dienst zodra je die gebruikt. Als je het ergens niet mee eens bent binnen de voorwaarden van die dienst, dan zit er nog maar één ding op: stoppen met gebruiken. Dat geldt voor Google, Facebook, WhatsApp, Outlook Mail of wat dan ook. Aangezien dit niet de eerste keer is dat ik jou met een dergelijk commentaar voorbij zie komen, kun je misschien het beste een grote steen opzoeken en daar onder gaan liggen. Alleen dan ben je immuun voor de in jouw commentaar beschreven praktijken, waar je ogenschijnlijk zo ‘bang’ voor bent…

  Get a life, son…!

 • Profielfoto
  donut

  @steelooper
  Goede vraag- in hoeverre weten we wat Apple doet met de Cloud gegevens ed…
  graag opheldering…
  Ik ga er namelijk in mijn onschuld van uit dat Apple niet leeft van data maar van de verkoop van Apps en apparatuur. Het is voor mij juist een extra reden om Apple te gebruiken.

  maar het wordt zo langzamerhand tijd dat ‘we’ (vooral mensen zoals jij dus) ophouden met Google, Microsoft en anderen daarin een extra grote portie tegenwind te geven

  Nee het wordt tijd juist meer tegenwind te geven tegsn al het data verzamelen/gebruik.
  niemand is in staat al die lappen tekst door te nemen van de gebruiksvoorwaarden.

  Hier ligt een probleem dat de EEG moet gaan oplossen.
  Het nieuws vandaag is dat Facebook nu 100 miljoen boete van de EU moet betalen voor het misleiden van de whatsapp gebruikers. Gegevens zouden anoniem blijven en niet gekoppeld worden, wat natuurlijk uiteindelijk nu wel is gebeurt… je betaald niet voor niets 2 miljard voor Whatsapp.

 • Profielfoto
  ro_me

  @ro_me: je denkt zeker dat Apple dat niet doet? Of bla bla bla doet het… A……bla bla bla bla ogenschijnlijk zo ‘bang’ voor bent…

  Get a life, son…!

  Wat een zeer domme reactie! Google heeft als verdienmodel het voorschotelen van reclames! Daar is hun beleid op gericht! Info die wordt verzameld in al hun diensten wordt gebruikt om adverteerders zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Jij bent niet de klant van Google, jij bent het product! De adverteerder is de klant van Google.
  Net zoals een koe niet de klant is van een boer maar door de boer gebruikt wordt als product voor de ware klant van de boer, de consument (wij).

  Bij Apple ben ik de klant! Omdat ik Apple betaal voor zijn dure hardware. Daar is geen derde party bij betrokken.

  Duidelijk dat jij niet zo in de materie zit, dat is niet erg, maar matig dan wel je toon. Want nu sla je een flater!….Son!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @ro_me: je denkt zeker dat Apple dat niet doet? Of bla bla bla doet het… A……bla bla bla bla ogenschijnlijk zo ‘bang’ voor bent…

  Get a life, son…!

  Wat een zeer domme reactie! Google heeft als verdienmodel het voorschotelen van reclames! Daar is hun beleid op gericht! Info die wordt verzameld in al hun diensten wordt gebruikt om adverteerders zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Jij bent niet de klant van Google, jij bent het product! De adverteerder is de klant van Google.
  Net zoals een koe niet de klant is van een boer maar door de boer gebruikt wordt als product voor de ware klant van de boer, de consument (wij).

  Bij Apple ben ik de klant! Omdat ik Apple betaal voor zijn dure hardware. Daar is geen derde party bij betrokken.

  Duidelijk dat jij niet zo in de materie zit, dat is niet erg, maar matig dan wel je toon. Want nu sla je een flater!….Son!

  Het is anders ook vrij irritant om bij elke scheet over Google te beginnen over dat ze je data zouden jatten en doorverkopen. Hou daar toch eens mee op, en doe dat op de relevante plekken.

 • Profielfoto
  jackybe67

  frankvv,

  en waarom zou hij dat moeten doen op andere plaatsen? Heeft hij geen gelijk misschien?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Of hij gelijk heeft laat ik in het midden. Maar het is net alsof een Ajax-fan altijd moet reageren onder een artikel over een speler Feyenoord om te klagen wat er mis zou zijn met Feyenoord.
  Ik kan ook zeggen dat de hoofdstad van Denemarken Kopenhagen is. Heb ik gelijk? Ja. Is het revelant? Nee.

  Dat geklaag over Google heb ik vaak genoeg gehoord en het forum staat er ook vol mee. Ga daar lekker verder klagen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het grappige is dat mensen die het hardst tekeer gaan tegen Google wel WhatsApp en Facebook gebruiken.:grin: