Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Google I/O 2017: Google Assistant naar iOS

Tijdens Google I/O 2017 heeft Google aangekondigd dat zijn virtuele assistent naar iOS komt. Google Assistant zal als losse app worden uitgebracht in de App Store en vragen kunnen zowel via spraakcommando’s als een chat-interface gesteld worden.

De interface en functies van Google Assistant zijn op iOS grotendeels gelijk aan die van Android. Toch heeft Google te maken met beperkingen die Apple oplegt. Er komen ook nieuwe functies naar Google Assistant.

Beperkingen op iOS

Google’s assistent kan net als Siri vragen beantwoorden, herinneringen maken, je agenda en herinneringen beheren en slimme apparaten bedienen. Op iOS heeft Google echter te maken met wat beperkingen. Zo kan de Google Assistant geen wekkers of alarmen instellen en blijft de home-knop Siri oproepen. Google probeert hier omheen te werken door zijn assistent een widget met knop om ‘m te activeren te geven.

Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies Google Assistant

Google introduceerde ook een aantal nieuwe functies voor zijn spraakassistent. Zo kunnen commando’s niet alleen via spraak gegeven worden, maar ook in een chat-interface. Dat helpt om in lawaaierige omgevingen te communiceren.

Google Lens in actie – Klik/tap voor groter.

Een andere interessante toevoeging is Google Lens. Via de camera kan Google Assistant objecten herkennen en meer acties of informatie tonen. Dit kunnen allerlei objecten zijn. Denk aan een plant waarvan je de naam wil weten, een restaurant waar je reviews van wil zien of een label op een router met netwerknaam en Wi-Fi wachtwoord. In dat laatste geval zal Google Assistant de gegevens herkennen en automatisch verbinding maken. Dat werkt echter alleen op Android, want iOS geeft apps geen toegang tot de Wi-Fi-instellingen.

Nederlands wordt nog niet ondersteund

Allemaal leuk en aardig, maar als Nederlander heb je er voorlopig niets aan. Google Assistant spreekt namelijk nog geen Nederlands. De app wordt vandaag in de Amerikaanse App Store gelanceerd en na de zomer komt ondersteuning voor Duits, Frans, Spaans en Japans. Nederlands staat nog niet op de planning. Ook de Google Home-speaker met ingebouwde Google Assistant komt voorlopig niet naar Nederland. Dat is een mooie kans voor de Siri-speaker van Apple. (Zie → Zo kan de Siri-speaker zich onderscheiden)

https://www.youtube.com/watch?v=VZ9MBYfu_0A

Meer Google I/O? Onder de tag Google I/O 2017 schrijven we de komende dagen over ontwikkelingen bij Google die interessant zijn voor Apple-gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google I/O 2017: Google Assistant naar iOS
Sluiten