Google Assistant straks met advertenties

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Apple kan Siri gebruiken om meer hardware te verkopen. Amazon kan Alexa gebruiken om consumenten meer te laten shoppen. Maar hoe gaat Google aan zijn Assistant -die ook naar iOS komt- verdienen? Met advertenties, heeft de zoekgigant duidelijk gemaakt.

Eerder liet Google zijn Home-speaker al reclame voor een film uitspreken. Nu heeft Google Ads-topman Sridhar Ramaswamy de andere manieren van reclame die naar de Assistant en Home-speaker komen toegelicht.

E-commerce naast promoties

Naast promoties in de vorm van gesproken boodschappen, zoals onlangs voor een film, wil Google in gaan zetten op e-commerce. Het is de bedoeling dat je de Assistant straks kunt vragen waar een product in de buurt te koop is. De Assistant gaat gebruikers verwijzen naar retailers die betalen om genoemd te worden binnen bepaalde branches.

Een concreet voorbeeld: wanneer je de Google Assistant vraagt waar je Ibuprofen kunt kopen, krijg je niet de dichtstbijzijnde drogist te horen of zien, maar de drogist die heeft betaald om genoemd te worden bij dat artikel. Vraag je de Assistant naar de dichtstbijzijnde drogist, dan wordt een onafhankelijke zoekopdracht op Google Maps gedaan. Het gaat dus echt om producten. Het is niet moeilijk om te zien waar Google heen gaat. In een beta van de Assistant is een optie om transacties te doen opgenomen. Het lijkt erop dat webshops straks ook betaalde verwijzingen kunnen kopen.

google home
De Google Home-speaker met Google Assistant.

Eerste voorbeeld al gehoord

Google zegt dat e-commerce voor een groot deel van de inkomsten zal zorgen, maar blijft ook betaalde promoties aan het eind van de ‘mijn dag’ functie aanbieden. Google Assistant kan een korte opsomming van je dag voorlezen, waarna een advertentie kan volgen.

Onlangs werd al een proef gedaan. Bij diverse gebruikers zei de Google Home-speaker na een opsomming van de afspraken ineens: “By the way, Disney’s live action Beauty and The Beast opens today. In this version of the story, Belle is the inventor instead of Maurice. For some more movie fun, ask me something about Belle.”

Het wordt hoog tijd dat de Siri-speaker op de markt komt.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Hahahahaha, daar zit je nu met je Google Home van $130, advertenties krijg je er gratis bij!

 • Profielfoto
  gipsman

  Mijn vertrouwen in Google’s privacy wordt op de proef gesteld ?.

 • Profielfoto
  checkpointx

  voor google ben JIJ het product…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  bye bye google assistent. Dead On Arrival.

 • Profielfoto
  Zakske

  Producten die worden gepromoot via AdWords zijn niet goedkoop, met een Amazon Echo kun je enkel winkelen bij Amazon – wat ook nooit de goedkoopste optie is – en films en muziek van iTunes zijn duurder dan elders. Het draait bij al deze dingen om gemakzucht… en voor gemakzucht moet je betalen.

 • Profielfoto
  Edwin

  Zal best een adblocker voor worden uitgevonden;-)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Zakske, ik denk wel dat wanneer men een Echo koopt, beseft dat je er geen producten mee zal kunnen bestellen op alibaba.com. Mensen die een Echo kopen doen dit, vermoed ik, om eenvoudig wat basic informatie op te halen en indien nodig een productje van Amazon te bestellen.
  Het verschil zit ‘m in het feit dat mensen die x-aantal maanden geleden een Google Home hebben aangeschaft, nu niet anders kunnen dan oftewel het apparaat af te danken, oftewel de advertenties (, die Google kennende na verloop van tijd gerichter en hardnekkiger zullen worden,) er bij nemen, ook al was er initieel geen sprake van. In mijn opinie is dit gewoon je klanten oplichten, ik vind dat deze bekendmaking mocht gebeuren gelijktijdig met de aankondiging van het eigenlijke apparaat.

 • Profielfoto
  maconly

  Google gaat aan z’n verdienmodel ten onder , steeds meer mensen slaan addwords al over .

 • Profielfoto
  ro_me

  Tja, het is niet alsof men dit niet van te voren wist! Het is het verdienmodel van Google. Iedereen wist dat dit ging gebeuren. En Google gebruikers gaan dit niet erg vinden. Neem google fans hier op het forum als voorbeeld, zoals Frankvv.

 • Profielfoto
  techguy

  orweliaans reclame pushen in de huiskamers van mensen.

 • Profielfoto
  Edwin

  Voor mij een reden om zo’n apparaat niet te kopen. Niet van die partijen althans. Apple zal dit niet gaan doen denk ik. Als dat wel het geval is zal ik ‘m ook niet van Apple kopen.

 • Profielfoto
  joram

  @Barika Cala Said: Dat dus inderdaad. Ik snap dat als je een gratis product kan gebruiken zoals Gmail of Google Search, dat je dan ook reclame voorgeschoteld kunt krijgen (ook al ben ik het meer eens met de manier waarop Duckduckgo dit doet).

  Maar €130 uitgeven aan een veredelde speaker en dan ook nog eens reclame krijgen op zo’n manier dat je niet eens een dichtstbijzijnde winkel voor je gezochte product te horen krijgt… dat is in mijn ogen ook niets meer dan oplichting.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Voor mij een dikke reden om zo een bakje nooit in huis te halen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Stel je voor, als het deze weg blijft opgaan, dan gaan we >300€ betalen voor een apparaat dat visueel – en met geluid – reclame weergeeft over de meer irrelevante onderwerpen zoals luiers, pilletjes tegen de diarree en het nieuwste type stofdoek.

  En stel je voor dat je dan nog maandelijks abbonement moet betalen voor zo een irritant ding.

  Hee wacht eens even? Is er al niet zoiets als een TV uitgevonden?

  of nog erger de huidige reclame op de OMT-site:shock:

 • Profielfoto
  SvS

  Daaag met ’n handje!:grin: