Facebook krijgt forse boete voor datadelen WhatsApp

Raymon op 18 mei 2017 12 reacties Laatste door smacdab

De EU laat zijn tanden zien. Facebook heeft een boete van 110 miljoen euro gekregen voor het geven van misleidende informatie rondom de overname van WhatsApp. Het gaat specifiek over het uitwisselen van data tussen WhatsApp en Facebook.

Tijdens de overname van WhatsApp in 2014 zei Facebook dat het technisch niet mogelijk was om privégegevens van gebruikers te combineren. In 2016 deed het dat toch, om relevantere advertenties te tonen.

Facebook was nalatig

Brussel keurde de overname van WhatsApp door Facebook goed met in het achterhoofd dat privégegevens niet gecombineerd konden worden. Door dit toch te doen heeft Facebook misleidende informatie gegeven. Het bedrijf van Mark Zuckerberg was bovendien tijdens de overname al op de hoogte van de technische mogelijkheid.

Europese commissaris voor mededinging Margrethe Vestager zegt dat de commissie de juiste informatie nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Facebook heeft die verplichting geschonden en is nalatig geweest.

Margrethe Vestager

Margrethe Vestager is de Europese commissaris voor mededinging.

Datadelen

WhatsApp kondigde op 25 augustus per direct een verandering van zijn privacyvoorwaarden aan. De chat-app deelt sindsdien metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn bijvoorbeeld je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, maar ook hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt.

Na de aankondiging volgde al snel forse kritiek. Duitsland was er als de kippen bij, vervolgens keurden ook Frankrijk en Spanje het datadelen af. Na de kritiek stopte Facebook in november tijdelijk met het delen van data. Of de uitwisseling van gegevens voortgezet wordt is nu nog niet bekend.

Waarschijnlijk gaat Facebook in beroep. Volgens Vestager is de boete passend en heeft deze een afschrikkende werking.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

12 reacties

Profielfoto

Bob Ross op 18 mei 2017

Olé. Het kwaad is al geschied, EU weer een klap rijker, het recht heeft weer zegegevierd hoor.

Profielfoto

Edwin op 18 mei 2017

Het zou zo moeten zijn dat de inhoud van de gesprekken die je voert versleuteld zijn, en dus voor niemand anders inzichtelijk dan jijzelf en de ontvanger. Ik heb hier sterk mijn twijvels over. Ze zouden eigenlijk iedereen de keuze moeten geven of dat ok is of niet, en zich daar aan houden. Maar dat is de ideale wereld… Ik gebruik toch liever iMessage van Apple. Apple zal ook wel wat informatie halen uit iMessage, maar ik vertrouw hen meer met mijn privacy dan Facebook of Google.

Profielfoto

maconly op 18 mei 2017

veel te weinig voor dat bagger feestboek

Profielfoto

SvS op 18 mei 2017

En ja hoor, de massa trekt er zich niks van aan en blijft op feestboek.
WhatsApp had WhatsApp bv moeten blijven en niet overgekocht moeten worden door FB.

Profielfoto

ws77 op 18 mei 2017

Beetje naïef van Brussel om te geloven dat dat technisch niet mogelijk zou zijn. Het is allemaal gewoon computer code, dus als de belangen maar groot genoeg zijn worden er slimme programmeurs ingehuurd om het mogelijk te maken. De vraag is of de boete genoeg indruk maakt bij FB om het te staken. En zo ja of ze daar dan wél de waarheid over spreken.. Waarschijnlijk niet.

Kort gezegd; oude wijsheid, alles wat je op internet zegt en doet is in principe openbaar. Hou er rekening mee.

Profielfoto

Melle op 18 mei 2017

En ik vraag mij dan af – naar wie gaat dat geld?

Profielfoto

Djinns op 18 mei 2017

Geld waar we uiteindelijk niets van terugzien. Mooie klucht dus.

Profielfoto

Hydræ op 18 mei 2017

Een schijntje voor FB. Hun winst liep in 2016 op tot 12,4 miljard dollar.

Profielfoto

bassbug op 18 mei 2017

Olé. Het kwaad is al geschied, EU weer een klap rijker, het recht heeft weer zegegevierd hoor.

Wat een ongelofelijke flapdrol ben jij.
Dat jij in vrijheid leeft is puur toeval.
Hoe oud ben je eigenlijk? Ik schat 14

Profielfoto

Bob Ross op 19 mei 2017

Je bedoelt dat ik geen recht van spreken heb omdat vrijheid slechts toeval is? Die begrijp ik niet helemaal.
Bedankt ook voor de belediging, weet je zeker dat je zelf reeds uit de puberteit bent?

Profielfoto

smacdab op 20 mei 2017

wijken plaatsen reklameborden voor whatsapp met ‘alert’ 😉 op kosten van de gemeenten. Overheidsambtenaren communiceren met whatsapp……privacy? Als het maar ‘gratis’ is.

Profielfoto

smacdab op 20 mei 2017

ik vraag mij dan af – naar wie gaat dat geld?

wordt verwerkt in budget, anders zou de EU ons meer kosten….

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?