Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 mei 2017

Facebook krijgt forse boete voor datadelen WhatsApp

De EU laat zijn tanden zien. Facebook heeft een boete van 110 miljoen euro gekregen voor het geven van misleidende informatie rondom de overname van WhatsApp. Het gaat specifiek over het uitwisselen van data tussen WhatsApp en Facebook.

Tijdens de overname van WhatsApp in 2014 zei Facebook dat het technisch niet mogelijk was om privégegevens van gebruikers te combineren. In 2016 deed het dat toch, om relevantere advertenties te tonen.

Facebook was nalatig

Brussel keurde de overname van WhatsApp door Facebook goed met in het achterhoofd dat privégegevens niet gecombineerd konden worden. Door dit toch te doen heeft Facebook misleidende informatie gegeven. Het bedrijf van Mark Zuckerberg was bovendien tijdens de overname al op de hoogte van de technische mogelijkheid.

Europese commissaris voor mededinging Margrethe Vestager zegt dat de commissie de juiste informatie nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Facebook heeft die verplichting geschonden en is nalatig geweest.

Margrethe Vestager is de Europese commissaris voor mededinging.

Datadelen

WhatsApp kondigde op 25 augustus per direct een verandering van zijn privacyvoorwaarden aan. De chat-app deelt sindsdien metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn bijvoorbeeld je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, maar ook hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt.

Na de aankondiging volgde al snel forse kritiek. Duitsland was er als de kippen bij, vervolgens keurden ook Frankrijk en Spanje het datadelen af. Na de kritiek stopte Facebook in november tijdelijk met het delen van data. Of de uitwisseling van gegevens voortgezet wordt is nu nog niet bekend.

Waarschijnlijk gaat Facebook in beroep. Volgens Vestager is de boete passend en heeft deze een afschrikkende werking.

Reageer op artikel:
Facebook krijgt forse boete voor datadelen WhatsApp
Sluiten