Facebook krijgt forse boete voor datadelen WhatsApp

Door: Raymon Mens - 12 reacties

De EU laat zijn tanden zien. Facebook heeft een boete van 110 miljoen euro gekregen voor het geven van misleidende informatie rondom de overname van WhatsApp. Het gaat specifiek over het uitwisselen van data tussen WhatsApp en Facebook.

Tijdens de overname van WhatsApp in 2014 zei Facebook dat het technisch niet mogelijk was om privégegevens van gebruikers te combineren. In 2016 deed het dat toch, om relevantere advertenties te tonen.

Facebook was nalatig

Brussel keurde de overname van WhatsApp door Facebook goed met in het achterhoofd dat privégegevens niet gecombineerd konden worden. Door dit toch te doen heeft Facebook misleidende informatie gegeven. Het bedrijf van Mark Zuckerberg was bovendien tijdens de overname al op de hoogte van de technische mogelijkheid.

Europese commissaris voor mededinging Margrethe Vestager zegt dat de commissie de juiste informatie nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Facebook heeft die verplichting geschonden en is nalatig geweest.

Margrethe Vestager
Margrethe Vestager is de Europese commissaris voor mededinging.

Datadelen

WhatsApp kondigde op 25 augustus per direct een verandering van zijn privacyvoorwaarden aan. De chat-app deelt sindsdien metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn bijvoorbeeld je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, maar ook hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt.

Na de aankondiging volgde al snel forse kritiek. Duitsland was er als de kippen bij, vervolgens keurden ook Frankrijk en Spanje het datadelen af. Na de kritiek stopte Facebook in november tijdelijk met het delen van data. Of de uitwisseling van gegevens voortgezet wordt is nu nog niet bekend.

Waarschijnlijk gaat Facebook in beroep. Volgens Vestager is de boete passend en heeft deze een afschrikkende werking.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Bob Ross

  Olé. Het kwaad is al geschied, EU weer een klap rijker, het recht heeft weer zegegevierd hoor.

 • Profielfoto
  Edwin

  Het zou zo moeten zijn dat de inhoud van de gesprekken die je voert versleuteld zijn, en dus voor niemand anders inzichtelijk dan jijzelf en de ontvanger. Ik heb hier sterk mijn twijvels over. Ze zouden eigenlijk iedereen de keuze moeten geven of dat ok is of niet, en zich daar aan houden. Maar dat is de ideale wereld… Ik gebruik toch liever iMessage van Apple. Apple zal ook wel wat informatie halen uit iMessage, maar ik vertrouw hen meer met mijn privacy dan Facebook of Google.

 • Profielfoto
  maconly

  veel te weinig voor dat bagger feestboek

 • Profielfoto
  SvS

  En ja hoor, de massa trekt er zich niks van aan en blijft op feestboek.
  WhatsApp had WhatsApp bv moeten blijven en niet overgekocht moeten worden door FB.

 • Profielfoto
  ws77

  Beetje naïef van Brussel om te geloven dat dat technisch niet mogelijk zou zijn. Het is allemaal gewoon computer code, dus als de belangen maar groot genoeg zijn worden er slimme programmeurs ingehuurd om het mogelijk te maken. De vraag is of de boete genoeg indruk maakt bij FB om het te staken. En zo ja of ze daar dan wél de waarheid over spreken.. Waarschijnlijk niet.

  Kort gezegd; oude wijsheid, alles wat je op internet zegt en doet is in principe openbaar. Hou er rekening mee.

 • Profielfoto
  Melle

  En ik vraag mij dan af – naar wie gaat dat geld?

 • Profielfoto
  Djinns

  Geld waar we uiteindelijk niets van terugzien. Mooie klucht dus.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Een schijntje voor FB. Hun winst liep in 2016 op tot 12,4 miljard dollar.

 • Profielfoto
  bassbug

  Olé. Het kwaad is al geschied, EU weer een klap rijker, het recht heeft weer zegegevierd hoor.

  Wat een ongelofelijke flapdrol ben jij.
  Dat jij in vrijheid leeft is puur toeval.
  Hoe oud ben je eigenlijk? Ik schat 14

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Je bedoelt dat ik geen recht van spreken heb omdat vrijheid slechts toeval is? Die begrijp ik niet helemaal.
  Bedankt ook voor de belediging, weet je zeker dat je zelf reeds uit de puberteit bent?

 • Profielfoto
  smacdab

  wijken plaatsen reklameborden voor whatsapp met ‘alert’ ? op kosten van de gemeenten. Overheidsambtenaren communiceren met whatsapp……privacy? Als het maar ‘gratis’ is.

 • Profielfoto
  smacdab

  ik vraag mij dan af – naar wie gaat dat geld?

  wordt verwerkt in budget, anders zou de EU ons meer kosten….