Essential Phone: oude bekende geeft eigenzinnig antwoord op de iPhone

14 reacties

Android-oprichter Andy Rubin kon nadat hij het door hem uitgevonden Android aan Google verkocht gaan rentenieren. Toch besloot hij iets anders te gaan doen en een eigen bedrijf te starten. De Essential Phone is het eerste product van zijn gelijknamige bedrijf

Rubin wil met de Essential Phone een eigenzinnig antwoorden geven op Apple, Samsung en Google. Hij hekelt dat fabrikanten aan de ene kant steeds minder keuze bieden, maar de onnodige functies ook toenemen.

Essential Phone

De Essential Phone draait op Android. Het scherm is 5,7-inch en beslaat bijna de hele voorkant. De resolutie is 2560 x 1312 pixels met 503 ppi. Ter vergelijking: de iPhone 7 Plus heeft een resolutie van 1920 x 1080 met 401 ppi. Ondanks het grote scherm, is de telefoon kleiner dan de iPhone 7 Plus. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy S8 is het geen curved scherm.

essential phone voorachter 001
Klik/tap voor groter.

Titanium

Het toestel is niet van aluminium, maar titanium gemaakt. Dit moet beter tegen krassen, stoten en buigen bestand zijn. Aan de achterkant is een dubbele camera te vinden met resolutie van 13 megapixels (f/2,2). Opmerkelijk is dat de tweede lens geen zoomlens is, maar een monochrome camera die meer licht op kan vangen. De beelden van de camera’s worden gecombineerd voor betere foto’s in donkere omstandigheden.

Aan de binnenkant is de Essential Phone voorzien van een Snapdragon 835-chip, 4GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. De telefoon werkt met USB-C, heeft een vingerafdrukscanner aan de achterkant, maar geen minijack.

essential phone droptest
Resultaten na een valtest. Essential Phone van Titanium ziet er een stuk minder gehavend uit dan de Samsung Galaxy S7 of iPhone 7.

Geen crap, wel uitbreidbaar

Het idee van een telefoon die ‘Essential’ heet, is natuurlijk dat er geen onnodige software, apps of andere onzin geïnstalleerd is. De telefoon gebruikt Android, maar heeft geen skin of zware toevoegingen. Rubin zegt dat een telefoon niet na een jaar al outdated moet zijn, wat snelle en lange ondersteuning in de vorm van software-updates impliceert.

De uitbreidbaarheid zit ‘m in accessoires. Op de achterkant zijn twee connectors voor accessoires en modules uit. Essential brengt zelf een 360-graden-camera uit, maar andere fabrikanten kunnen vrij accessoires en modules ontwikkelen. Het is geen gesloten ecosysteem. De accessoires zelf communiceren draadloos met de telefoon.

essential accessoires 16x9
Klik/tap voor groter.

De Essential Phone is in de kleuren zwart, grijs, wit en groen te bestellen voor 699 dollar. Vooralsnog komt het toestel alleen in de VS op de markt. Een internationale uitrol staat later gepland, maar er zijn nog geen details. In een interview met Wired zegt Rubin het rustig aan te willen doen: “Het doel is niet om 50 miljoen telefoons per kwartaal te leveren. De technieken en behuizing die we gebruiken kunnen ook niet op die schaal geproduceerd worden.”

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  RoyB

  Mooi toestel voor eigenzinnige mensen. Alleen jammer dat het op Android draait

 • Profielfoto
  Edwin

  Er is ook weinig anders op de markt qua besturings systemen. Je krijgt of Android, of Windowsphone. Beide zijn crap in mijn ogen. Hoewel ik het kale Android beter kan pruimen denk ik dan het Android van Samsung met skins en bloatware.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Mr. Andrew Rubin was ooit de iOS ontwerper bij ..

 • Profielfoto
  whaha

  Een mooi toestel dat hopelijk leidt tot inspiraties bij de andere bouwers. Kale android is nog steeds android, maar aangezien de nieuwe Android echt stukken beter wordt, kan dit nog wel iets gaan worden, zeker met die prijs.
  Het zal geen Apple concurrent worden, omdat Apple het vaak juist wel moet hebben van feature rijken zaken, maar dat weerhoudt veel anderen er natuurlijk niet van om dit toestel een kans te geven.
  Zou het een concurrent kunnen worden van de PixelPhone?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Gewoon de zoveelste telefoon. Zoals er al zovele zijn geweest. Een dode mus.

 • Profielfoto
  Livonias

  Bijzonder mooi toestel. Zou zo maar eens mijn volgende telefoon kunnen zijn na 9 generaties aan iPhones. Ik heb ‘m opgeslagen in ieder geval. iPhone is ook niet meer de heilige graal. Relatief weinig innovaties en flink aan de prijs mijn inziens, dus waarom niet een keer wat anders proberen:)

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Mooie Phone ze zijn Google voor, hun pixel is al weer outdated.
  Randloos is het ding om dit moment. Android is geen probleem op veel vlakken beter dan IOs op dit moment. Die modules hoeft voor mij niet zo en jammer van de minijack.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Bijzonder mooie telefoon. Maar mooi dat ik geen 700 euro voor welke telefoon dan ook neertel. .:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ze hebben trouwens ook een Google Home/Amazon Echo alternatief geïntroduceerd; de Essential Home.

  https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/5/30/15711258/essential-home-voice-assistant-andy-rubin

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Wat een ontzettend gaaf toestel. Met stock Andriod er op is dit een echte aanrader.
  Alle terpentine zijkers, die zeggen dat er niets boven een iPhone met iOS als operatingsystem gaat. Moeten eens een keer een andere bril opdoen.

  Het enige, dat ook voor iPhone ga is, dat is FaceTime and iMessage. Omdat mijn vrienden kring Apple fans zijn.
  Zodra FaceTime net als Skype in een webbrowser werkt, en iMessage ook via iCloud.com functioneerd is deze telefoon beslist een aanrader

  Gr

 • Profielfoto
  maconly

  Zulke mensen missen we bij Apple .

 • Profielfoto
  maconly

  Zulke mensen missen we bij Apple .

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wauw, mooie telefoon hoor, en in titanium afwerking! Ik kan hem wel smaken:P

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vind het een zeer geslaagd ontwerp, heerlijk minimalistisch. Dat titanium is voor mij al een reden om deze telefoon te overwegen. Bij Apple en consorten moet alles tegenwoordig dunner en mooier, maar daarmee ook een pak fragieler. De huidige generatie iPhones krast en valt sneller dan welk Apple-product ooit.

  Ik zag op verschillende websites gelekte renders voorbijkomen waarbij Apple ook koos om een soort uitsnijding in de statusbalk te maken voor de camera, etc. Ziet er in de praktijk bijzonder elegant uit.