Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 mei 2017

De ‘dood’ van MP3 wordt sterk overdreven

Het MP3-formaat voor muziek is officieel dood, volgens vele media. De oorzaak? Een kort bericht van het Fraunhofer Institute, dat het formaat heeft uitgevonden, over de stop van het licentieprogramma voor MP3. Dat wil echter weinig zeggen.

De Duitse uitvinder van MP3 vraagt niet langer een licentie voor gebruik van het audioformaat dat in 2000 populair werd door portable muziekspelers. Apps en apparaten blijven het formaat echter ondersteunen.

MP3 is inefficiënt, maar populair

Het MP3-formaat werd in de vroege jaren 90 gemaakt en comprimeert audio door onhoorbare delen weg te laten. Er zijn tegenwoordig codecs die slimmer en beter comprimeren, denk aan AAC of OGG. Dat wil niet zeggen dat MP3 dood is. Integendeel, ondanks het gebrek aan vooruitgang wordt het nog overal gebruikt en ondersteund. Het is net als JPG niet het meeste efficiënte formaat, maar nog steeds een brede standaard.

De MP3 is dus niet dood, alleen de commerciële exploitatie is beëindigd. Het formaat is nu volledig vrij van octrooien en licenties en kan door iedereen gebruikt worden. Dat garandeert ook dat toekomstige software en apparaten de nummers die je in 2005 voor op je iPod hebt geript blijven ondersteunen. De toekomst van hardware-spelers, zoals de iPod, ziet er wel somber uit. Ze zullen steeds vaker vervangen worden door smartphones.

Apple gebruikt efficiëntere AAC-codec (bestanden met de extensie .mp4) voor de iTunes Store en Apple Music. Ook diensten als Spotify zijn niet op MP3 gebaseerd. De streamingdienst werkt met de OGG-codec. Die stamt uit 2002, maar is volledig gratis en open source. Voor het gebruik van MP3 moesten fabrikanten en ontwikkelaars tot nu betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De ‘dood’ van MP3 wordt sterk overdreven
Sluiten