Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 mei 2017

Brussel rekent af met geoblocking streams

Na het afschaffen van de roamingkosten, wil het Europees Parlement ook afrekenen met de geografische beperkingen bij streamen. Een voorstel dat consumenten het recht geeft om streaming-abonnementen in het buitenland te gebruiken is aangenomen.

Momenteel zijn veel diensten voor video, muziek, sportprogramma’s, en e-books gelimiteerd tot gebruik in het thuisland. Door de nieuwe regels uit Brussel is dat waarschijnlijk in het voorjaar van 2018 verleden tijd.

Streamen alsof je thuis bent

Betaaldiensten kijken nu vaak alleen naar het IP-adres van de gebruiker. Zo kan een Nederlander met een Fox Sports-abonnement geen voetbal kijken tijdens een vakantie. Brussel wil dat gebruikers in heel Europa kunnen streamen alsof ze thuis zijn. Het is echter niet de bedoeling om één grote markt voor legale content te maken. EU-burgers moeten gewoon toegang blijven houden tot de online content wanneer ze tijdelijk in het buitenland verblijven. Bijvoorbeeld voor een vakantie of zakenreis.

Klik/tap voor groter.

Geoblocking voorjaar 2018 verleden tijd

De nieuwe regels werden vandaag met 586 stemmen aangenomen (34 tegen en 8 onthoudingen). Het duurt nog even voordat ze in werking treden, want de Europese Raad van Ministers moet ze nog goedkeuren. Daarna hebben de lidstaten maximaal 9 maanden om de regels te verwerken. De verwachting is dat geoblocking binnen Europa in het voorjaar van 2018 verleden tijd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brussel rekent af met geoblocking streams
Sluiten