Back-ups WhatsApp nu ook versleuteld

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Chat-app WhatsApp heeft de afgelopen tijd werk gemaakt van security en privacy. Zo zijn gesprekken voorzien van end-to-end-versleuteling waardoor ze niet afgetapt kunnen worden. De iCloud-backups van WhatsApp bleven echter een zwak punt.

De back-ups werden namelijk onversleuteld opgeslagen, waardoor hackers (of overheidsinstanties) gesprekken nog steeds in konden zien. Dat is nu veranderd, want WhatsApp versleutelt back-ups.

Versleuteld met SMS-verificatiecode

De chat-app heeft de verbetering eind 2016 stilletjes doorgevoerd en Forbes ontdekte het vandaag. iCloud-backups worden nu versleuteld met de code die ook gebruikt wordt om je nummer bij WhatsApp te verifiëren.

Slim, want die code is er toch al. Een kwaadwillende heeft zo je simkaart én iCloud-gegevens nodig om gesprekken uit de back-up te kunnen lezen. Een stuk veiliger dan onversleutelde tekst.

whatsapp reservekopie 001
Back-ups kunnen via instellingenChatsReservekopie gemaakt worden.

Overigens lijkt het ons erg stug dat hackers je iCloud-account willen hacken om gesprekken te lezen. Dit beschermt vooral tegen overheidsinstanties die via een bevel van de rechtbank toegang tot iCloud-backups krijgen en er in gaan neuzen. (Zie ook → Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Leuk dat de AIVD geen toegang meer heeft, maar buitenlandse instanties kraken die bende zo. Als ze er echt bij willen, kunnen ze er bij. Ze vinden uiteindelijk wel een manier.

 • Profielfoto
  Late Night Freak

  WhatsApp en privacy is sowieso geen combinatie.
  Het is alleen mogelijk om een account aan te maken met je telefoonnummer, en niet met bijvoorbeeld een anoniem e-mailadres. .

  Als je dan toch met je telefoonnummer een account aanmaakt, is het niet mogelijk om berichten te versturen zonder whatsapp toegang te geven tot je volledige adresboek, wat whatsapp vervolgens doodleuk naar z’n eigen servers kopieert.

 • Profielfoto
  MrHammond
  “Raymon”

  Chat-app WhatsApp heeft de afgelopen tijd werk gemaakt van security en privacy.

  Spreek je hier niet een beetje je eigen artikel van gisteren tegen, Raymon?!?

 • Profielfoto
  Mario van Woensel

  Nee hoor helemaal niet, ik heb net gekeken en er stata duidelijk in de app bij Reservekopie dat “de reservekopie niet beveiligt is zolang hij in icloud staat”