Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 mei 2017
Leestijd: 1 minuut

Apps zijn nu duurder, maar ook goedkoper

Het was vorige week al gelekt en nu doorgevoerd. Apple heeft de prijzen van apps zowel op iOS als macOS verhoogd. Een app die voorheen 99 eurocent koste, gaat nu voor € 1,09 over de toonbank. Er is ook een nieuwe laagste prijs van 49 eurocent.

Oorzaak van de stijgende prijzen is een koerscorrectie waarmee de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar wordt gecompenseerd. Een overzicht van de verhoogde en aangepaste prijzen:

Verhoogde prijzen

Ontwikkelaars kunnen de prijs voor hun app niet vrij bepalen, maar moeten een zogenaamde tier kiezen. Hier is een overzicht van de eerste 10 tiers. Er zijn in totaal 87 tiers met een oplopende prijs. Een Mac-app zoals Final Cut Pro X valt bijvoorbeeld in tier 78 en kost nu € 329 in plaats van € 299.


Goedkopere, alternatieve prijzen

Naast de verhoogde prijzen, heeft Apple ook een aantal nieuwe tiers aangekondigd. Dit zijn alternatieve prijzen die beginnen bij € 0,49. Een aantal games zoals Age of Zombies, Doodle Jump en Hitman Sniper zijn al in prijs verlaagd naar 49 eurocent.

Ontwikkelaars kunnen door de alternatieve tier te kiezen de prijzen van apps ook op het niveau van voor de prijsstijging van vandaag houden.


Het is niet de eerste keer dat Apple de App Store-prijzen aanpast. Tijdens de start van de App Store was de laagste prijs voor een app € 0,79 en dat werd in 2012 verhoogd naar € 0,89. In 2015 steeg de vanaf-prijs naar € 0,99 en nu is het € 1,09.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apps zijn nu duurder, maar ook goedkoper
Sluiten