Apple Watch is Fitbit voorbij als nummer 1 wearable

18 reacties

Fitbit is lang de nummer 1 wearable geweest, maar volgens nieuwe cijfers van Strategy Analytics heeft de Apple Watch de koppositie overgenomen. Apple verkocht volgens de marktonderzoekers het afgelopen kwartaal 3,5 miljoen smartwatches.

Fitbit bleef daarentegen steken op 2,9 miljoen verkochte wearables. Het Chinese Xiaomi doet het vooral in zijn thuisland goed met goedkope smartwatches en verkocht 3,4 miljoen exemplaren.

Verkoop Apple Watch in de lift

Apple maakt geen verkoopcijfers van zijn Watch bekend, dus we moeten het doen met de natte vinger van analisten. Volgens het doorgaans accurate Strategy Analytics verkocht Apple 1,3 miljoen meer smartwatches verkocht dan in de eerste drie maanden van 2016, terwijl Fitbit 1,6 miljoen minder wearables verkocht. Ook Xiaomi zag het aantal verkochte wearables dalen.

Aantal verkochte wearables per merk:
Data: Strategy Analytics – Cijfers in miljoenen

 Q1-2016Q1-2017
Apple2,23,5
Xiaomi3,83,4
Fitbit4,52,9
Andere merken7,712,2

Nieuwe Fitbit-smartwatch op komst

Ook wanneer naar marktaandeel gekeken wordt, doet de Apple Watch het goed terwijl Fitbit fors marktaandeel inlevert. De fabrikant probeert het tij te keren met een eigen échte smartwatch, die meer functionaliteit biedt dan alleen fitness tracking. Het wordt naar verluidt een kruising tussen een Apple Watch en Pebble. Wanneer de nieuwe Fitbit-smartwatch uitkomt is niet bekend, volgens de laatste berichten zijn er problemen met de productie.

Marktaandeel wearables per merk:
Data: Strategy Analytics – Cijfers over Q1-2017

 Q1-2016Q1-2017
Apple12,1%15,9%
Xiaomi20,9%15,5%
Fitbit24,7%13,2%
Andere merken42,3%55,5%

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  ray-

  ik wacht op een redesign van de apple watch, hopelijk een ronde vorm en een stuk dunner dan dit lomp vierkant

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @ray-, ik herken me in je uitspraak, mijn vraag is: Heb je er al eens één aangehad? Één gebruikt voor een tijdje? Tenzij je je er tegenover anderen voor schaamt raad ik je aan (moest dat kunnen natuurlijk) eens een Apple Watch te gebruiken voor bv. een dag.
  Het design valt echt wel goed mee nadat ik hem ben beginnen dragen, de bouwkwaliteit is ongezien in de categorie denk ik, en ik weet niet of een cirkelvormig apparaat zóveel sterker zou zijn.
  Hiernaast denk ik dat het belangrijk is om te weten dat een Apple Watch een totaal andere categorie is dan een traditioneel uurwerk.
  Een traditioneel uurwerk dankt zijn vorm aan het feit dat er wijzers in zitten die in de plaats optimaal gebruiken in een cirkelvormige kast. Een rechthoekige kast zou nergens op slaan aangezien de hoeken gewoon nutteloos zouden zijn en onnodig extra plaats zouden innemen.
  Er is een reden dat veel digitale polshorloges niet cirkelvormig zijn, een rechthoek is nu eenmaal functioneler voor dergelijke uurwerken.
  Zo ook denk ik dat de Apple Watch functioneler is met een rechthoekig ontwerp.

 • Profielfoto
  hatolex

  Ja, over smaak valt niet te twisten blijkt maar weer.

 • Profielfoto
  gipsman

  @BCS
  Hm, mijn intuïtie geeft aan dat de tijd meer rond is dan rechthoekig.
  Maar ik kan je volgen in je opinie over de AW.
  Wat mij nu weerhoudt om er voor te gaan is dat die niet standalone is; ik weet wel dat je ze 90% van je tijd allebei in de buurt hebt, maar toch.
  En nog iets: ik vrees dat de AW, eens dat ik die heb, mijn geliefkoosde 50 jaar oude Montdor goldwatch gaat overrulen…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Waar komen die cijfers vandaan, gezien Apple geen verkoopcijfers bekendmaakt. Nattevingerwerk van een analysebureau?

 • Profielfoto
  App69

  Nattevingerwerk van een analysebureau?

  Blijkbaar.
  Apple rekent ook de Airpods als wearables.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik ben niet zo’n horloge drager dus ik ben bevoordeeld misschien. maar ik vind die dingen van apple stuk voor stuk lelijk. Als sport horloge met dergelijke sport functies is het wellicht nog iets. Maar de prijs !!! .. Moet voor mij met 200 euro al snel ophouden 400 of meer ik wat mij betreft van de pot gerukt. Maar vooral, wat zijn ze lelijk !

  Doe mij dan maar een slow Watch
  https://nl.slow-watches.com/nl/the-brand/

  al is het alleen maar vanwege de filosofie er achter die ik leuk vind. Ze zijn er vanaf iets van 250 euro. Ook veel vind ik maar dat zou ik eerder doen dan zo’n apple Watch van 450 euro brrrrr..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die van mij werkt perfect, ben er nog heel blij mee. ^

 • Profielfoto
  ray-

  @Barika Cala Saidah:

  nog geen enkele dagen aan gehad neen. Ik twijfel niet aan het functionele, maar om als vast polshorloge te gebruiken heb ik nog mijn twijfels. Voor mij is een horloge in de eerste plaats een juweel en enkele smartfuncties zou handig zijn, zoals ontvangen van berichten en telefoons en muziek bedienen.

  De UI vind ik ook niet echt mooi. Heb je al eens de Samsung Gear S3 gezien? Dat vind ik wel iets knap en de UI is ook heel vlot met die ring die je kan draaien. Maar ja, het is samsung natuurlijk…

  ik heb liever een horloge met enkele smartfuncties dan een smart wearable waar je het uur op kan lezen. Al geef ik wel toe dat ik de apple watch minder lelijk vind nu dan in het begin.

 • Profielfoto
  polansky

  Cijfers worden altijd toegeschreven naar wat de klant voor uitkomst wenst.

  In dit geval geloof ik er geen flikker van. De eerste Apple watch moet ik nog tegenkomen. Ooh nee, ik heb hem welgeteld één keer bij iemand om gezien, terwijl ik genoeg vrouwen ken die niet zonder hun fitbit kunnen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is natuurlijk ook maar waar je kijkt. Ik kijk veel sport op tv en dan zie je niets anders dan Apple Watches bij voetballers, trainers en ga zo maar door.

  En nee daarmee zeg ik niet dat deze cijfers kloppen. Ik geloof nog steeds dat FitBit ver bovenaan staat met verkopen omdat ze dit (1) veel langer doen dan Apple en (2) verkopen veel meer keuze met ook nog eens een lagere instap. Een FitBit instap kost wat? 80,- voor een stappenteller.

  Daarmee loop je natuurlijk ook als bedrijf de kans dat iemand zo’n ding koopt, het twee maanden gebruikt en dan in de kast legt of weer verkoopt. Dat doe je veel minder vlug met een Apple Watch omdat het ook meteen een meer completer of veelzijdiger product is dan enkel een stappenteller.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik blijf het een lelijk ding vinden die bij mij niet om de pols komt. De FitBit heb ik wel gehad maar daar klopt echt niets van. Als ik naar de wc ging en weer terug had ik zo’n 247 stappen gedaan en zo groot is mijn huis echt niet hoor. Ligt dus in de welbekende prullenbak, waar hij hoort.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @ray-, als een uurwerk voor jou in eerste instantie een juweel is begrijp ik jou eerdere reactie wel al beter. De Gear S3 staat niet mis in z’n wereld denk ik, ik was aangenaam verast door de UI die ze ontworpen hadden, hier wordt het cirkelvormig ontwerp gelijk gebruikt voor functionaliteit, iets wat bij de Moto 360 mijn inziens ontbrak.
  Van alle Android Wear-apparaten denk ik dat de Gear S3 toch wel een uitsteker is.

  @polansky;Shmoo, het is natuurlijk ook niet omdat er al dan niet meer Fitbit’s in de wereld zijn, dat de Apple Watch-cijfers van afgelopen kwartaal niet hoger kunnen liggen.

  @Nick Seamore, misschien een actief toiletbezoek?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Barika Cala Saidah: Maar zo actief nu ook niet kan ik je verzekeren;-)

 • Profielfoto
  nervus

  FitBit nam begin dit jaar Vector over.
  Het zou best kunnen dat hun nieuwe smartwatch daar erg op gaat lijken …

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik heb en draag ze beide. Als activity tracker ben ik een stuk positiever over de Fitbit Charge 2 dan over de Apple Watch. Een Apple Watch heb je tegenwoordig voor 250 euro en de Charge 2 is als activiy tracker prettiger maar kost de helft. Het is echter geen smartwatch en je kunt er geen apps op zetten. Dat kan op de Apple Watch wel maar ik zie nog steeds geen killer app die echt handig is. De Apple Watch is voornamelijk handig als verlengstuk van je iPhone.

  @ Nick Seamore: Het zijn meer activity trackers dan stappentellers. Ik heb regelmatig op een dag een verschil in score tussen Apple Watch en fitbit van hooguit een paar honderd ‘stappen’ op een totaal van 15.000. Tevens is de score indicatief en niet exact.

  @marco.nl: Een Apple Watch heb je voor hetzelfde geld als zo’n slow watch. Dan betaal je in mijn beleving best veel voor de filosofie. Verder vind ik de slow watch erg goedkoop over komen en is de naam (ondanks de filosofie) nogal onhandig gekozen. In het Engels is je horloge ‘slow’ als het achter loopt. Dat is niet echt een positieve associatie lijkt me.

 • Profielfoto
  App69

  FitBit nam begin dit jaar Vector over

 • Profielfoto
  App69

  Leaked images of Fitbit’s upcoming smartwatch.