Apple test 5G-verbinding voor iPhone

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Terwijl de laatste plaatsen in het land worden voorzien van 4G-dekking, kijkt Apple vooruit. De iPhone-maker gaat een nieuwe 5G-techniek testen. Deze bouwt een internet­verbinding op een veel hogere frequentie dan de huidige mobiele netwerken op.

Apple gaat twee 5G-netwerken in Californië aanzetten en heeft hier een vergunning voor aangevraagd. Zo kan het alvast tests uitvoeren om de iPhone in de toekomst met snelle 5G-verbindingen te laten werken.

Extreem hoge frequenties

Apple gaat twee netwerken testen, een op 28- en een op 39 GHz. Dit zijn erg hoge frequenties die ook wel bekend staan als de millimeter wave band. Ter vergelijking: je Wi-Fi thuis werkt op 2,4 of 5GHz en mobiele providers gebruiken nu 0,7 tot 2,6GHz. De hogere frequenties moeten de overdracht van data aanzienlijk versnellen. Enkele Amerikaanse providers testen al mobiele netwerken op deze hoge frequenties.

5g mm wave
Klik/tap voor groter.

5G in de praktijk

Wat ga je in de praktijk van 5G merken? Allereerst gaat de maximale snelheid die door de lucht gehaald kan worden omhoog naar 20 gigabit/s. De minimale snelheid die geboden moet worden is 100mbit/s download en 50mbit/s upload. Die snelheden zijn nu ook op 4G-LTE te halen, maar dan alleen wanneer het rustig is op het mobiele netwerk. 5G garandeert het als minimum, ook als het netwerk op maximale capaciteit benut wordt. De latency wordt ook een stuk lager en de capaciteit gaat omhoog.

Het duurt nog wel even voordat het eerste 5G-netwerk in de lucht is. De standaard moet in 2020 vast staan en pas daarna gaan providers actief aan de slag. De International Telcommunication Union (ITU) heeft onlangs alle details vrijgegeven (Zie → 7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard).

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Eerst nog even 4G uitmelken;-)

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik denk dat er momenteel nog niet heel veel behoefte aan is nog sneller mobiel internet.

  Ik kan natuurlijk niet meten hoe druk het is, maar midden op de dag een speedtest geeft al 90 Mbit + dus 4G heeft ook al een flink stabiele minimale snelheid.

  Al kan vooruit kijken nooit kwaad, wie weet wat we over vijf jaar allemaal uitspoken.

 • Profielfoto
  Caszz

  Het mobiele dataverkeer zal de komende jaren sterk stijgen. In 2020 zal er naar schatting ruim dertig keer zoveel mobiel internetverkeer zijn, vergeleken met 2010. De samenstelling van het daverbruik verandert ook. Er komen steeds meer apparaten die communiceren via internet, zoals verkeerslichten, koelkasten en beveiligingscamera’s. Denk daarbij ook aan machines die op afstand te bedienen zijn, of sensoren die zonder menselijke tussenkomst meetwaarden doorgeven. Er is dus meer capaciteit nodig en meer snelheid. Het zorgt ervoor dat jij moeiteloos 4K-video’s kan streamen, maar het zorgt er ook voor dat je sneller klaar bent met downloaden, zodat de verbinding weer kan worden vrijgegeven aan andere toestellen.

  In Nederland denkt een werkgroep van TNO na over toepassingen van 5G. Zij verwachten dat er via 5G duizend keer zoveel data wordt verstuurd als nu het geval is met 4G. Dat komt onder andere omdat de kwaliteit van videostreams zal toenemen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om patiënten op afstand te opereren. Ook de groei van Internet of Things (IoT) zal eraan bijdragen. Het aantal apparaten dat verbinding staat met mobiele netwerken zal volgens TNO met een factor honderd toenemen.