‘Apple Pay in het najaar naar Duitsland’

Door: Raymon Mens - 27 reacties

Na het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Ierland en Zwitserland, komt Apple Pay naar verluidt naar een nieuw Europees land, Duitsland. Apple zou een overeenkomst met Duitse banken hebben bereikt en de lichten staan op groen voor een lancering.

Dat meldt het Duitse blog iPhone-ticker op basis van eigen bronnen. Apple Pay zou in het najaar bij onze Oosterburen beschikbaar zijn. Alle grote banken zouden de betaaldienst aanbieden.

Apple-website is er klaar voor

Officieel heeft Apple dit nog niet bevestigd, maar enkele maanden geleden zagen weĀ al hints. Zo werd de supportpagina voor Duitsland eerder dit jaar al bijgewerkt met lokaal relevante informatie. Ter vergelijking: de Nederlandse paginaĀ over Apple Pay bevat onvertaalde teksten en screenshots waarop Amerikaanse banken en credit cards vermeld staan.

apple pay duitsland 001
Klik/tap voor groter.

Naast Duitsland, komt de betaaldienst volgens eerdere geruchten ook naar ItaliĆ«. Daarna Nederland? Wij blijvenĀ met je mee hopen ?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Leuk dat Apple Pay, heb het geactiveerd, maar… Ben tot nu toe nog geen plek tegengekomen (in Zwitserland) waar je ermee kan betalen…

 • Profielfoto
  Vaarkamp

  Het mag wel eens gaan aanslaan in Nederland. Ik dacht dat wij zo vooruitstrevend waren?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Leuk dat Apple Pay, heb het geactiveerd, maar… Ben tot nu toe nog geen plek tegengekomen (in Zwitserland) waar je ermee kan betalen…

  .
  Wel een beetje je best doen he..;-)

 • Profielfoto
  Furbz

  Huh, Apple Pay?
  Dat was toch een idee van vroeger?

 • Profielfoto
  Edwin

  Het komt steeds dichterbij!

 • Profielfoto
  Its Showtime

  Volgens mij zijn het meer de Nederlandse banken die deze zomer gezamenlijk hun alternatief, Payconiq, willen lanceren dan dat Apple niet wil op de Nederlandse markt. Hoop dat er Ć©Ć©n een beetje eigenwijs wordt en toch met Apple in zee gaat, dan moeten de anderen vanzelf.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik weet het zo net niet … Heb diverse betaalsystemen eens wat nader bekeken, in Nederland, BelgiĆ« en daarbuiten …

  Neem Bancontact in BelgiĆ«: je kunt simpel via QR code betalen … Via iOS of Android … Ook kun je via een App geld naar elkaar overmaken (ontvangende telefoon bedrag intoetsen, QR code wordt gegenereerd, betalende partij scant code: et voila) …

  Op het Android platform zijn daarnaast vele banken die betalen via NFC (EMV) ondersteunen, daarbij kun je je telefoon reeds geruime tijd als bankkaart gebruiken …

  In Nederland heeft ING Contactloos betalen met je Android … Niet omdat men dat niet wil ontsluiten op iOS, maar omdat het een gesloten systeem is waarbij Apple de toegang tot NFC heeft beperkt tot enkel Apple Pay …

  In andere landen zijn er soms, naast de banken en credit card aanbieders – al dan niet met eigen betaal app, ook nog eens meerdere mobile payment providers die eveneens mobiel betalen aanbieden, via QR codes, Apps, SMS’jes of NFC …

  Met alle respect hierbij voor Apple, maar deze is dankzij deze aanpak T-E-R-G-E-N-D traag met de introductie van het betaalsysteem … En, met een marktaandeel van ongeveer 20% in Duitsland, denk ik ook niet dat merchants (verkopers) erg happig zullen zijn op het aanbieden van een scala aan betaalmogelijkheden als dit extra tijd en/of investering kost.

  Dat zie ik reeds in andere landen, waaronder trouwens onze zuiderburen (Belgiƫ).

  Er zijn daar genoeg “Pin automaten” die enkel “Bancontact” accepteren. Hetgeen betekend dat je daar met je Maestro of Master Card geschikte bankkaart het nakijken hebt … Heb tijdens mijn verblijf meermaals niet kunnen betalen met een der Nederlandse pinkaarten. De reden waarom? Simpel, Bancontact-only (het equivalent van PIN) terminals zijn goedkoper dan terminals die de hele rattaplan ondersteunen. Soms worden die gewoonweg niet door de aanbieder aangeboden of is “nog niet tijd om op te waarderen”…

  Contactloos betalen deed ik al sinds een aantal jaar op het Android platform, mijn iPhone is wat dat betreft nog nooit gebruikt voor contactloos betalen …

  Een gemiste kans …

 • Profielfoto
  html-junky

  Er word al heel lang geroepen van Android ondersteund dit allemaal allang en probleemloos, maar ben ik de enige die nog nooit iemand met een Android toestel heeft zien betalen?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @html-junky: ik denk het … ik zie toch echt geregeld mensen hun telefoon tegen een betaalterminal houden en zelf doe ik het ook met grote regelmaat …

  Ik heb met succes kunnen betalen bij de grote supermarkten en tankstations … Heel soms mislukte het, maar op het aantal transacties is dat verwaarloosbaar …

  In BelgiĆ« heb ik voor het eerst mensen echt actief zien betalen met een QR code aan de kassa, kan me niet meer herinneren welke supermarktketen dat was … Iets met een oranje logo als ik het me herinner …

  In Duitsland heb ik mensen met hun telefoon zien betalen, heb de moed verzamelt om eens iemand te vragen wat het was, het was een applicatie genaamd “boon” verder kan men gewoon met de VISA app betalen in meerdere landen …

  Enkele voorbeelden:

  Polen – PKO:

  https://www.youtube.com/watch?v=_1iggfDhmT0

  Polen – ING:

  https://www.youtube.com/watch?v=_jqfM8j9aPA

  Duitsland – Raiffeisen:

  https://www.youtube.com/watch?v=c3NSZ0Nu5mQ

  In America: geld opnemen met je telefoon:

  https://www.youtube.com/watch?v=5pkm_SYkcbI

  in Zweden – Paypal (2011):

  https://www.youtube.com/watch?v=l4tzYzsuhaA

  Zoals gezegd … Het is niet nieuw … Wat me wel opvalt is de snelheid waarmee deze nieuwe technologie zijn weg vind bij het grote publiek …

  Ik heb het vaker opgemerkt en gezegd: het lijkt wel alsof er een groot zwart gat zit in het westen van Europa … Als ik in Oost Europa ben kijk ik m’n ogen uit in de grote steden: glasfiber, VoLTE, 4G, contactloos betalen, prepaid opwaarderen via bankautomaten, OV kaartjes kopen met je telefoon, fietsen huren met je mobiel …

  Daarbij DENKEN we vaak in Nederland dat we voorop lopen … Heb je uberhaupt wel eens telebanking (via het internet) bekeken in Engeland, Hong Kong of Polen? Ik wel … En ik ben eigenlijk verrast met de Nederlandse online mogelijkheden … Te zwijgen over de Belgische …

  ALLES is online te regelen en nog in rap tempo ook, als het moet kredieten en hypotheken, aanpassingen van pincodes en als je feitelijk contact moet hebben omdat je een nieuwe bankpas of credit card nodig hebt? Dan loop je gewoon een willekeurig filiaal binnen en 30 minuten later sta je buiten met WERKENDE bankkaart of creditkaart, pincode …

  Een efficiencyslag die ik noch in Nederland of BelgiĆ« ben tegengekomen …

  We zijn hier – laten we het netjes houden – nogal conservatief en tegendraads … Aard van het beestje zullen we maar zeggen;-)

 • Profielfoto
  iCrazy

  Boon app dan naar plus versie gaan werkt op vele plekken. En met apple watch betalen. Staan ze raar te kijken. Krijg dan leuke reacties

 • Profielfoto
  la1974

  Ik was pasgeleden in CentrO in Oberhausen. Wilde daar een broodje en een kop koffie met mijn pinpas betalen. Nou, ik kon gewoon een geldautomaat gaan zoeken om cash geld te pinnen.

  Volgens mij is het elektronisch betalen in Duitsland nog niet zover als in Nederland. Het is alleen een grote markt vandaar dat Apple het daar win introduceren.

 • Profielfoto
  Odie

  Phantasialand in Duitsland hetzelfde verhaal: nergens in de alom aanwezige horeca kun je pinnen. In het hele park is 1 geldautomaat met een constante rij mensen. Recent kon ik bij een Subway in Essen alleen pinnen met een “EC Karte”, een soort Postbank wat niet compatibele is met het meer aanwezige Maestro.

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens mij is het elektronisch betalen in Duitsland nog niet zover als in Nederland.

  In Duitsland houden ze van cash, je kunt daar zonder problemen een Porsche cash afrekenen.

 • Profielfoto
  Odie

  In Nederland ook hoor. Het is een wettig betaalmiddel ?

 • Profielfoto
  Zakske

  In Nederland ook hoor.

  Nope; in Nederland mag je maximaal ā‚¬15.000 contant afrekenen, alles daarboven moet worden gemeld. In Duitsland stellen ze geen vragen, zelfs niet als je met zes miljoen Euro aan contanten een kasteel koopt.

 • Profielfoto
  Eprom

  In Nederland ook hoor.

  Nope; in Nederland mag je maximaal ā‚¬15.000 contant afrekenen, alles daarboven moet worden gemeld. In Duitsland stellen ze geen vragen, zelfs niet als je met zes miljoen Euro aan contanten een kasteel koopt.

  Daarom koop ik ook alleen nog maar Duitse kastelen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik ben daar al weer een tijdje mee gestopt. Al dat schilderwerk en onderhoud. Fuck it.

 • Profielfoto
  Odie

  Zaske, lees je eigen link. De verkoper moet boven de 15 cliƫntenonderzoek doen en de identiteit voor 5 jaar bewaren. Alleen als het vermoeden van witwassing bestaat moet de trsansactie gemeld worden. In beide gevallen kƔn de transactie gewoon doorgaan hoor.

 • Profielfoto
  Zakske

  Alleen als het vermoeden van witwassing bestaat moet de trsansactie gemeld worden.

  Probeer je huis in Nederland maar cash af te rekenen, zou ik zeggen. Zo’n transactie is per definitie verdacht en wordt dus gemeld, want hoe kom jij in godsnaam aan drie- of vierhonderdduizend Euro in cash?

  In Nederland doen ze al moeilijk als je met een briefje van ā‚¬100 af wilt rekenen.:roll:

 • Profielfoto
  iCrazy

  Bij 50 euro kan al moeilijk gedaan worden. En werk bij bedrijf waar je perse alleen met pin moet betalen in kantine. En veel klein geld doen winkels ook moeilijk.

 • Profielfoto
  iCrazy

  1 en 2 cent worden bijna nergens aangenomen terwijl wettelijk betaalmiddel is.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het vreemde in het BelgiĆ«-verhaal is dat Android-pay ondertussen wĆ©l al geĆÆntroduceerd werd, maar Apple-pay niet.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En wat doen onze banken (die het te duur vinden en bang zijn dat het canibaliseerd): een qr-code betaal app maken. Pojcion (ik ben echt serieus de naam al weer vergeten, die app: never gonna happen).
  Ben benieuwd hoe de Duitsers (die nogal van cash houden) er mee om gaan.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Vaarkamp, LOL

 • Profielfoto
  Shmoo

  En wat doen onze banken (die het te duur vinden en bang zijn dat het canibaliseerd): een qr-code betaal app maken. Pojcion (ik ben echt serieus de naam al weer vergeten, die app: never gonna happen).
  Ben benieuwd hoe de Duitsers (die nogal van cash houden) er mee om gaan.

  .
  Zet het anders gewoon allemaal tussen haakjes, dat helpt!;-)

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ieder land heeft zo z’n eigen betaalcultuur: in NL heb ik me er inderdaad al over verbaasd dat veel mensen een bedrag van hoogstens een paar euro al pinnen, in de VS gebruiken ze overal een creditcard, en wordt je als verdacht aangemerkt wanneer je met biljetten van $50 of hoger betaalt, in Zwitserland daarentegen kijkt niemand raar op wanneer je biljetten van 200 of zelfs 1000 frank trekt (CHF 1 ā‰ˆ $1), maar kun je meestal niet elektronisch betalen voor bedragen onder CHF 20…
  Daarom verbaast het me eigenlijk ook dat Zwitserland relatief vroeg is met Apple Pay, alhoewel het percentage Apple-gebruikers hier natuurlijk wel hoger ligt dan in praktisch alle andere Europese landen…

 • Profielfoto
  Gans

  Apple Pay werkt al bij vrijwel alle Nederlandse betaalautomaten. Je moet dan wel een Amerikaanse creditcard hebben geregistreerd. Aanpassingen aan de terminals hieven hier dus niet. Alleen afspraken met de banken.