Apple weer op de bres voor transgenders

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Veertien grote techbedrijven, waaronder Apple, spannen zich in voor transgender­rechten in Texas. Tim Cook spreekt zich samen met onder andere Mark Zuckerberg (Facebook) en Sundar Pichai (Google) uit tegen een voor transgenders discriminerende wet.

Het gaat om een wet die transseksuelen verplicht het toilet voor het geslacht dat op hun geboortecertificaat staat te gebruiken. Nu kunnen ze nog naar de WC voor het geslacht waarmee ze zichzelf identificeren.

Reputatie aangetast

De bedrijven vragen de republikeinse senator van Texas, Greg Abbott, om de wet niet goed te keuren. In de brief staat: “Als belangrijke werkgevers in de staat, zijn we zeer bezorgd dat een dergelijke wet de reputatie van Texas als open en vriendelijk ernstig aantast. Dit be√Įnvloed de komst van nieuwe, getalenteerde medewerkers en de concurrentiepositie van de staat Texas negatief. Er is nergens plaats voor discriminatie, ook niet in Texas.”

cook-bezwaar-16x9
Klik/tap voor groter.

Zoveelste slag in WC-oorlog

President Obama had geregeld dat transgenders zelf konden bepalen welk toilet ze wilden gebruiken. Ook werd er een manier voorgeschreven waarop scholen de namen en het geslacht van transgenders moesten gebruiken. Donald Trump wilde deze regels ongedaan maken, maar zag daar na veel protest van onder andere Apple van af. Nu willen staten het zelf proberen, maar ook daar is veel verzet tegen.

Naast Tim Cook werd de brief ondertekend door onder andere Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Wilke (Amazon), Ginni Rommetty (IBM), Brad Smith (Microsoft), Sundar Pichai (Google) en Marc Benioff (Salesforce).

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Gewoon genderloze toiletten maken! Het zijn trouwens de vrouwen die altijd moeilijk doen! Mannen vinden het nooit erg als vrouwen gebruik maken van hun urinoirs! Vrouwen liggen wel altijd te zeiken als ik effe ga plassen op hun toilet! Vrouwen zijn in dat opzicht intolerante wezens! Ik zeg dan altijd! Er is nergens plek voor discriminatie, ook niet in de kroeg!

 • Profielfoto
  Hoepi

  Ik heb thuis 2 (Twee!) toiletten, beide genderloos.:cool:
  Dat moeten de Texanen toch ook kunnen?:x

 • Profielfoto
  maconly

  wat een gezeik , als je omgebouwd bent naar een vrouw en je ziet er uit als een vrouw dan ga je naar een vrouwentoilet .
  Ben je omgebouwd tot man en zie je eruit als man dan ga je naar een mannentoilet.

  gewoon zeuren om het zeuren .

  Tim kan zich beter druk maken om de werkomstandigheden in de fabrieken waar Apple producten worden gemaakt.
  Zo lang apple belasting blijft ontwijken heeft Tim sowieso geen recht van spreken.

 • Profielfoto
  ArtHarg

  wat een gezeik , als je omgebouwd bent naar een vrouw en je ziet er uit als een vrouw dan ga je naar een vrouwentoilet .
  Ben je omgebouwd tot man en zie je eruit als man dan ga je naar een mannentoilet.

  gewoon zeuren om het zeuren .

  Volgens mij heb je de verkeerde zeurders voor je. Transgenders willen het precies zoals jij schrijft. Het zijn de mensen die hun discriminerende opvattingen in de wet willen vastleggen waartegen Cook c.s. stelling nemen.

 • Profielfoto
  verskure

  wat een gezeik , als je omgebouwd bent naar een vrouw en je ziet er uit als een vrouw dan ga je naar een vrouwentoilet .
  Ben je omgebouwd tot man en zie je eruit als man dan ga je naar een mannentoilet.

  gewoon zeuren om het zeuren .

  Tim kan zich beter druk maken om de werkomstandigheden in de fabrieken waar Apple producten worden gemaakt.
  Zo lang apple belasting blijft ontwijken heeft Tim sowieso geen recht van spreken.

  :confused:

  Misschien het artikel nog eens lezen, in plaats van zelf zeuren om het zeuren.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @maconly, jij zou je beter wat minder druk maken, Tim Cook kan heus wel zijn plan trekken. Hij heeft echt geen nood aan dag-in dag-uit advies van zo’n kortzichtig iemand.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Waarom zou een wet moeten voorschrijven welke WC je zou moeten gebruiken? Wat gebeurt er anders? Kom je voor de rechter wanneer je als man het damestoilet gebruikt?
  Ik begrijp ook Stadler en de SBB niet, met de nieuwe trein die als “extra comfortkenmerk” gescheiden toiletten moet hebben…

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Nou…. @barika cala saidah, mijn apple producten vallen bijna uit elkaar. (macbook pro 2011 videokaart probleem, iphone bendgate probleem, glas breekt regelmatig, apple maps werkt nog niet naar behoren. De iphone 6 is traag en de batterij 2 keer per dag opladen).
  Te dure producten voor te slechte kwaliteit.
  Dus ik heb ook liever dat hij bezig is met passie,kwaliteit en visie voor apple producten zoals steve jobs inplaats dat hij zich druk maakt voor de wc keuze.
  Ik weet niet welk plan jij ziet bij Tim Cook, maar weinig is er gekomen de afgelopen jaren. Het enige waar hij aan trekt zijn waarschijnlijk andere dingen…. en de winst.

 • Profielfoto
  Bart119

  Kortzichtig of niet, dat iedereen gewoon lekker naar het toilet gaat waar hij/zij zin in heeft, zolang ze mijn brievenbus maar niet als toilet gebruiken.

  En dat Tim Cook zijn energie maar verder in Apple producten stopt, ECHTE producten, geen genderneutrale smileys (nooit geweten dat een smiley een geslacht had trouwens) of Disney stickers.

  Van mijn part verplichten ze gewoon neutrale toiletten, de vraag is dan enkel of dat de gemeenschappelijke douches gaan volgen?

 • Profielfoto
  Sannetju

  @verskure > maar wel lekker die producten van Tim >Apple< gebruiken zeker whahahahahahahahah

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Heel goed, dat de CEO’s van de grote techbedrijven hiervoor aandacht vragen
  Amerikanen zijn ontzettend conservatief.
  Staten als North and South Carolina, maar ook Florida en Taxas met hun republikeinse senatoren leven nog in de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog

  Gr

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @MEEUW, mooi zo, jij mag gelijk mee in het kliekje van maconly;-)

 • Profielfoto
  maconly

  @MEEUW, mooi zo, jij mag gelijk mee in het kliekje van maconly;-)

  Als je omgebouwd bent naar een vrouw of naar een man wie ziet dan het verschil?

  Ik vind de werkomstandigheden van de mensen die mijn iphone in elkaar zetten wat zorgelijker.

  Maar leg effe uit wat er niet klopt aan mijn post of van Meeuw of ben jij zo’n politiek correct persoon die lekker met de meute meepraat ?

  En al die big boys moeten eerst belasting afdragen voordat ze zich met politiek bemoeien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik snap ook niet waarom die Amerikanen zich druk blijven maken om die wc-regels. Als je man bent of je zo voelt, ga je naar de mannen en als je vrouw bent of je zo voelt of eruit ziet ga je naar de vrouwen. Er staat in Amerika toch geen portier bij de toiletdeur of wel? Als Tim Cook zich écht hard wil maken voor de genderdiscriminatie gaat hij zorgen dat er niet alleen maar vrouwtjes-lightning aansluitingen op de iPhone zitten, maar dat er ook iPhones komen met mannetjes-lightning, waar je een kabel met een vrouwtje-lightning op kunt aansluiten. Dat wordt tijd! ?

 • Profielfoto
  verskure

  @MEEUW, mooi zo, jij mag gelijk mee in het kliekje van maconly;-)

  Als je omgebouwd bent naar een vrouw of naar een man wie ziet dan het verschil?

  Ik vind de werkomstandigheden van de mensen die mijn iphone in elkaar zetten wat zorgelijker.

  Maar leg effe uit wat er niet klopt aan mijn post of van Meeuw of ben jij zo’n politiek correct persoon die lekker met de meute meepraat ?

  En al die big boys moeten eerst belasting afdragen voordat ze zich met politiek bemoeien.

  Wat er klopt aan je post is dat je stelt dat mensen die eruit zien als vrouw gewoon naar de vrouwentoilet zouden moeten kunnen, en andersom. Wat er uiteindelijk niet klopt is dat er op dit moment een wet in Texas is die dat dus onmogelijk maakt: al zie je eruit als een prachtige vrouw, als er in je paspoort staat dat je een man bent zul je gewoon naar de mannentoilet moeten. Dat is uiteindelijk natuurlijk scheef, en dat zul je waarschijnlijk zelf ook gewoon vinden. Discussie om niks dus uiteindelijk.

  Daarnaast ben ik trouwens ook zeer van mening dat de ‘grote namen’ van de wereld zich best wat vaker mogen uitspreken in dit soort zaken. Hoe je het ook wendt of keert: als deze mensen zich uitspreken heeft dat meer invloed dan een willekeurig stel mensen op straat. En als dat uiteindelijk de situatie van transgenders in de USA (of waar dan ook) verbetert, dan is dat toch alleen maar goed nieuws?

  Het argument dat deze mensen zich beter bezig kunnen houden met bijvoorbeeld een bendgate slaat natuurlijk nergens op. Leuk hoor, dat stuk techniek, maar is het niet veel mooier om ook te proberen om de wereld een stapje beter te maken?

  Ik ben het wel eens met de situatie van de buitenlandse fabriekswerkers van Apple trouwens, daar mogen echt wel eens écht positieve verhalen over gaan komen.

 • Profielfoto
  maconly

  Als je er als vrouw uit ziet kraait er geen haan naar als je naar een damestoilet gaat .

  In tim cook z’n fabrieken mag je helemaal niet naar het toilet .

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  @verskure gelukkig is dit inhoudelijker en minder kortzichtigere reactie dan @Barika Cala Saidah.
  Natuurlijk is het mooi dat mensen zich inzetten om de wereld stapje beter te maken.
  Maar als ze echt zo willen zijn, laat ze dan ook zorgen dat mensen goede werk omstandigheden hebben, apple winkel en fabrieken en niet voor eurocentje op de eerste rij zitten. Netjes net als alle burgers gewoon belasting betalen.
  En de hardwerkende burgers ook een goed product verkopen.

  Als dat allemaal goed is, dan is de politiek aan de beurt.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wat een hypocriete zoutzak ben je als je je druk maakt over de werkomstandigheden van werknemers die JOUW iPhone in elkaar zetten. Vooral blijven kopen en hier komen janken…

 • Profielfoto
  verskure

  Als je er als vrouw uit ziet kraait er geen haan naar als je naar een damestoilet gaat .

  In tim cook z’n fabrieken mag je helemaal niet naar het toilet .

  Het gaat er niet om dat het zou ‘lukken’ om naar de toilet te gaan. Het gaat erom dat het verboden is. Dat je ermee weg komt maakt dat verbod toch niet ineens OK?

  @verskure gelukkig is dit inhoudelijker en minder kortzichtigere reactie dan @Barika Cala Saidah.
  Natuurlijk is het mooi dat mensen zich inzetten om de wereld stapje beter te maken.
  Maar als ze echt zo willen zijn, laat ze dan ook zorgen dat mensen goede werk omstandigheden hebben, apple winkel en fabrieken en niet voor eurocentje op de eerste rij zitten. Netjes net als alle burgers gewoon belasting betalen.
  En de hardwerkende burgers ook een goed product verkopen.

  Als dat allemaal goed is, dan is de politiek aan de beurt.

  Ik geloof er persoonlijk niet in dat bijvoorbeeld een Tim Cook nog niet bezig is met werknemers etc. Daarvoor weet ik er overigens te weinig van af om een goede mening te vormen.

  Ik ben wel van mening dat de politiek en het aanpakken van werk omstandigheden gewoon prima samen kan. In puur tijdverlies hebben we het hier nog steeds over het laten opstellen van een brief, het lezen ervan en het zetten van een handtekening.

  Wat een hypocriete zoutzak ben je als je je druk maakt over de werkomstandigheden van werknemers die JOUW iPhone in elkaar zetten. Vooral blijven kopen en hier komen janken…

  Maat, waarom ben je zo boos?

 • Profielfoto
  maconly

  Wat een hypocriete zoutzak ben je als je je druk maakt over de werkomstandigheden van werknemers die JOUW iPhone in elkaar zetten. Vooral blijven kopen en hier komen janken…

  Ik koop ook scharreleiren met 3 sterren en wil geen plofkip daar betaal ik graag meer voor , bij Apple betaal ik ook de hoofdprijs en zou ik zelfs meer willen betalen als mn phone in elkaar wordt gezet tegen een normale vergoeding in een normaal werkklimaat.
  Ik haal mn groenten bij de groentenboer ga naar de slager voor vlees , naar de kaasboer voor kaas etc etc de supermarkt sla ik zo veel mogelijk over die keuze heb ik bij mn computer of smartphone niet .

  Ja ik haat multinationals die onze wereld verzieken en wel de lusten van een land ervaren maar niet de lasten willen dragen.

  Cook is een hypocriet persoon die naar de buitenwereld doet alsof hij zo begaan is met de wereld, als hij zo begaan isdan had hij Sanders moeten steunen ipv de trekpop van wallstreet clinton.

  Ps ik word moe van de onwetendheid van mensen die niet verder komen dan wat dwdd en humberto tan hun voorschotelen.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Eerst dit en dan dat klinkt als een redenatie zonder argumenten. Natuurlijk kan je zowel je mening geven betreffende wetgeving en ook mazen in de belasting zoeken. Hoewel deze prima naast elkaar kunnen bestaan, beiden hebben opvallende ethische aspecten. Het zou Apple sieren ook gewoon belasting te betalen in het land waar ze hun producten verkopen.

  Wat betreft discriminatie is het aanbieden van verschillende toiletten voor verschillende sexen al een lastig thema. Waar we inmiddels gewend zijn aan gezamelijk eten, gemengd naar school gaan, werken en gymmen, lijkt een gescheiden toilet uit het verleden.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Volgens mij moet Tim Cook zich eens wat minder met politiek en wereldproblematiek bezig houden en eens wat meer in zijn eigen toko bezig zijn. Het is niet de taak van een CEO van een bedrijf als Apple om conventies of politieke standpunten aan te vallen, daar schep je onwenselijke associaties mee voor Apple. Schoenmaker blijf bij je leest!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  En die pleeproblemen zijn volgens mij erg simpel op te lossen: het heren- en damestoilet afschaffen en vervangen door pisbakken en toiletten. Dan hebben de dames ook geen last meer van die lullo’s die niet kunnen mikken en te lam zijn om de bril omhoog te doen.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Wat een lafaard is die Tim Cook toch. In indonesie krijgen homo’s stokslagen in het openbaar omdat ze homo’s zijn, in saudie arabie kunnen ze de doodstraf krijgen, maar meneer maakt zich druk om iets totaal onbelangrijk als een wc.

  Wanneer gaan deze mensen eens een vergelijkbare brief sturen naar de regeringen van saui arabie of indonesie?

  Voor iederen die hier weer een stomme reaktie plaats over Amerika, homo’s en dergelijke hebben het stukken beter in Amerika dan in veel andere landen waar men niet eens durft uit te komen voor hun geaardheid omdat ze dan gearresteerd kunnen worden en in het ergtse geval de doodstraf kunnen krijgen.

  In Amerika kunnen ze gewoon trouwen hoor. Als dan een wc het ergste van je problemen is zou ik me maar heel stil houden en eens denken aan je soortgenoten in andere delen van de wereld waar ze het vele malen slechter hebben.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Apple moet zich bezig houden met het maken van mooie spulletjes en zich niet uitlaten welke meningen ze hebben. Tom Cook mag wat dat betreft direct ingewisseld worden voor een ander. Erg vervelend allemaal voor de mensen die met problemen kampen maar het gaat steeds over homo’s, lesbiennes, transgenders en wat nog meer… Er zijn ook andere problemen waar je hem dan weer niet over hoort. Goed dat er wat gedaan wordt maar niet aan hem is mijn mening.