Apple pompt miljard in Amerikaanse banen

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Tim Cook was te gast bij de show Mad Money op CNBC. De Apple CEO deed daar een belangrijke aankondiging. Apple gaat een fonds opzetten dat investeert in hoogwaardige industriële banen in de Verenigde Staten. Het fonds bevat een miljard dollar.

Details over het Advanced Manufacturing Fund zijn nog schaars. We begrijpen echter dat Apple gaat investeren in bedrijven die zorgen voor hoogwaarde werkgelegenheid in de productie en industrie.

Effectieve banen

De aankondiging is duidelijk een reactie op het beleid van Donald Trump. De president hanteert het mantra “Buy American, Hire American” en riep Apple al eerder op om meer producten in de Verenigde Staten te maken. Volgens Cook is investeren in industriële banen erg effectief, omdat er een serviceindustrie rondom deze banen ontstaat. Simpel gezegd: een broodjeszaak zal meer klanten krijgen wanneer een fabriek in de buurt opent.

cook trump eh 16x9
Tim Cook bij een meeting met Donald Trump in februari – Klik/tap voor groter.

Cook benadrukte dat zijn bedrijf al direct verantwoordelijk is voor 2 miljoen Amerikaanse banen. Hij noemde de winkelmedewerkers, mensen op de helpdesk en ontwikkelaars als voorbeeld. Apple besteedde het afgelopen jaar meer dan 50 miljard dollar bij Amerikaanse fabrikanten. Denk hierbij aan Corning, de maker van het Gorilla Glass voor de iPhone, maar ook 3M dat hechtmiddelen aan de iPhone-maker levert.

De Apple-CEO bleef vaag toen hem naar de banden met de regering Trump gevraagd werd. “Er zijn dingen waar we het over oneens zijn, maar die moeten niet de boventoon voeren”, zei Cook. “Apple wil graag invloed op het beleid hebben en zijn standpunten duidelijk maken. Daarom moet je kijken naar raakvlakken en regelmatig je gezicht laten zien.”

Kijk terug

Het hele interview met Mad Money is hieronder terug te kijken en duurt ongeveer 12 minuten.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Nog dik 200miljard dollar te gaan

 • Profielfoto
  html-junky

  @Steveb Denk je nu echt dat Apple dat gaat uitgeven? Reserves zijn enorm belangrijk, stel het gaat volgend jaar ineens heel slecht met het bedrijf, dan kun je niet ineens de 100k werknemers ineens op straat zetten, omdat je al je cash hebt uitgegeven het jaar ervoor. Je moet een backup blijven houden

 • Profielfoto
  steveb

  Tiirlijk niet
  Lol
  10miljard investeren lijkt le zelfs al veel.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Steveb Denk je nu echt dat Apple dat gaat uitgeven? Reserves zijn enorm belangrijk, stel het gaat volgend jaar ineens heel slecht met het bedrijf, dan kun je niet ineens de 100k werknemers ineens op straat zetten, omdat je al je cash hebt uitgegeven het jaar ervoor. Je moet een backup blijven houden

  .
  Laat al dat financiële praat over aan mensen die daar verstand van hebben want dit is van het niveau Dikkie Dik krijgt zakgeld en gaat snoepjes kopen.

 • Profielfoto
  snipper

  Tja, Apple heeft de Amerikaanse overheid nou eenmaal wel eens nodig. Voor gunstige belastingregels en zo. Trump heeft daar een dikke vinger in de pap en die houd niet zo van werk uitbesteden aan buitenlandse economieën.

  Apple heeft 250 miljard kapitaal waarvan 90% in het buitenland geparkeerd staat en dat past niet zo in het plaatje van Trump.

  Als Apple met het opgeven van 1/250 deel van hun bezit een leuke reclame-stunt kunnen optuigen voor Trump en de bühne, en dat helpt hier en daar wat vergunningen te regelen en Trump kan daarmee zijn verkiezingsbelofte mede waarmaken en zijn gezicht daardoor redden, ach, dan verdient die investering zichzelf wel terug.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Hmz… duidelijk Zembla niet gekeken…