Apple zet serieus in op eigen 4G-chips

8 reacties

Apple is inmiddels een meester in het maken van chips. Sinds 2010 ontwerpt het bedrijf zijn eigen A-chips voor de iPhone en iPad, die erg vooruitstrevend zijn. Nu gaat Apple ook serieus inzetten op het ontwerpen van eigen mobiele netwerkchips.

Een steeds groter wordend team deed al onderzoek naar het ontwikkelen van 4G-chips. Vandaag werd bekend dat Esin Terzioglu, voorheen werkzaam bij Qualcomm, bij Apple aan de slag gaat als Wireless SoC lead.

Niet langer bij Qualcomm of Intel kopen

Terzioglu was VP of Engineering bij Qualcomm, dat netwerkchips voor praktisch alle mobiele apparaten maakt. Nu gaat hij leiding geven aan het team dat bij Apple aan eigen 4G-chips werkt. Het lijkt zonneklaar: Apple maakt zich op voor het ontwikkelen van eigen chips voor de communicatie met mobiele netwerken, zodat de iPhone-maker deze niet langer bij Qualcomm of Intel hoeft te kopen.

Apple S1 Chip-16x9
Niet alleen de iPhone en iPad, maar ook de Apple Watch heeft een op maat gemaakte chip.

De timing is op zijn minst opmerkelijk. Apple en Qualcomm zijn in een heftige juridische strijd verwikkeld. Qualcomm heeft volgens Apple teveel royalties gevraagd voor patenten waar het geen recht op had. De iPhone-maker eist een schade­vergoeding van een miljard dollar voor teveel betaalde royalty’s.

Meer door Apple gemaakte chips op komst

De chipafdeling in Cupertino draait overuren. Apple ontwikkelt namelijk niet alleen eigen 4G-chips, maar ook eigen grafische chips voor in de iPhone en iPad. Momenteel wordt nog een standaard ontwerp van PowerVR gebruikt. Volgens een recent gerucht staat de volgende chip ook al op de planning: een chip toegespitst op artificial intelligence (AI). Denk daarbij aan zaken als stemherkenning, het voorspellen van woorden en analyseren van foto’s.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Een goede stap van Apple. Zo kunnen ze de hardware nóg beter afstemmen dan dat ze al deden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lijkt me een goede richting die ze zijn ingegaan

 • Profielfoto
  maconly

  Goede zet van Apple

 • Profielfoto
  Can Abay

  Zo wil ik het horen!!!

 • Profielfoto
  Ree

  EN; dan kunnen ze deze nog verder integreren in de bestaande chips, daarmee minder individuele componenten, dus ruimtewinst voor een nog grotere accu:P

 • Profielfoto
  steveb

  apple maat al heel wat eigen chips.
  ik heb zo het gevoel dat de S1 uit de applewatch een voorbode is voor een all in 1 chip voor de iPhone.

 • Profielfoto
  Frans

  Zo, nu nog een eigen mobiele netwerk…;-)

 • Profielfoto
  steveb

  Zo, nu nog een eigen mobiele netwerk…;-)

  daar dacht ik een 3jaar geleden ook al aan.
  t zou een mooi cadeau zijn voor 20jaar iPhone