‘Apple werkt aan op AI toegespitste chip’

Door: Raymon Mens - 3 reacties

In 2011 was Apple een van de eerste bedrijven die met Siri artificial intelligence (AI) naar consumenten bracht. Nu heeft het volop concurrentie van Google en Amazon. Met de kracht van de cloud verwerken die bedrijven AI in allerlei apparaten en diensten.

Apple laat nog veel taken door de CPU van apparaten afhandelen. Dat is niet zo efficiënt en de resultaten zijn soms matig. Daarom werkt het bedrijf aan een eigen chip die is gemaakt voor artificial intelligence-taken.

Sneller en efficiënter

Dat meldt Bloomberg op basis van een bron bij Apple. Denk bij AI aan zaken als stemherkenning, het voorspellen van woorden en analyseren van foto’s. Een chip die toegespitst is op dit soort taken, kan ze niet alleen sneller en beter maken, maar ook efficiënter. Dat zorgt er weer voor dat de accu langer mee gaat en maakt bijvoorbeeld Siri minder afhankelijk van een internetverbinding.

A10 chip iphone 16x9
De A10-chip in de iPhone 7 – Klik/tap voor groter.

Meester in het maken van chips

Apple is de afgelopen jaren erg bedreven geraakt in het ontwerpen van eigen chips. Zo is de iPhone sinds 2010 voorzien van een door Apple ontworpen A-chip. De iPhone en iPad scoren door de goede afstemming tussen software en hardware vaak beter in benchmarks dan vergelijkbare Android-apparaten met meer cores. Hoe en wanneer de chip voor AI onthult wordt is nog niet bekend. Over een week is het WWDC, misschien zien we het project daar.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Apple Intelligence. Ben benieuwd…

 • Profielfoto
  Gans

  Zou het iets te maken kunnen hebben met de ARM cortex A75 chip die net gelanceerd is? Ook deze chip is speciaal ontworpen voor AI en machine learning in mobiele apparaten. De chips van Apple zijn ook op basis van ARM architectuur nietwaar?

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  bedrevenheid in het maken van chips. dat toon apple niet alleen in de a chip dacht ik.

  wat gedacht van de
  – M-reeks in iPhone en …
  – de S1 en S2 voor apple watch
  – W1 voor EarPods.

  en als het geen eigen chips zijn dan komen ze met bijvoorbeeld metal. die developers helpt om de cpu en gpu beter op elkaar af te stemmen.

  maar wat met die ai chip
  waarom wordt deze (op de foto ‘s) onmiddellijk gelinkt aan de i divices
  waarom niet aan de (i)mac pro?