Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 mei 2017

Android is de toekomst van Audi en Volvo, waar blijft Apple?

Tijdens Google I/O 2017 heeft Google aangekondigd dat Android diep in auto’s geïntegreerd zal worden. Audi en Volvo zullen Android Auto niet langer als optie aanbieden, maar het hele infotainmentsysteem rondom Google’s OS bouwen.

Hierdoor gaat Android Auto ook zaken als de airconditioning, het schuifdak, de ramen en stoelen bedienen. Bovendien kunnen fabrikanten de interface op meerdere displays in de auto tonen. Bijvoorbeeld bij het stuur.

Smartphone verbinden overbodig

Voor deze toekomstige auto’s is het verbinden van een smartphone niet langer noodzakelijk. Android wordt onderdeel van het voertuig als volwaardig besturingssysteem. Tijdens de eerste demonstraties van Audi en Volvo werkte het systeem met drie schermen. In de console zitten twee schermen: een voor entertainment en apps en een voor controle over de airco en ramen. Daarnaast zit bij het stuur een scherm voor zaken als inkomende oproepen, de snelheid en alerts over het brandstofniveau.

Klik/tap voor groter.

Google geeft fabrikanten veel vrijheid en laat het aanpassen van de skin toe. Dat was bij eedere versies van Android Auto ten strengste verboden. Dit roept wel vragen op over de beschikbaarheid van updates en patches voor beveiligingsproblemen. Iets dat bij Android-smartphones vaak problematisch is. Tegen Bloomberg zegt Google geen uitgebreide informatie over de auto’s en hun positie te verzamelen.

Waar blijft Apple?

Een andere vraag die opkomt: Waar blijft Apple? Sinds de introductie in 2014 staat CarPlay zo goed als stil. De afgelopen jaren werden slechts enkele nieuwe functies toegevoerd, terwijl Google gas geeft.

Een besturingssysteem­systeem door autofabrikanten laten skinnen is niet iets dat Apple direct toe zou staan. Toch loopt Google ook op andere vlakken voor. Denk aan het tonen van de auto-interface op een gewone smartphone. Zo beschikken bestuurders die geen Android Auto hebben toch over een interface die voor gebruik in voertuigen gemaakt is.

Klik/tap voor groter.

CarPlay blijft ook in voertuigen die door Android aangestuurd worden mogelijk. Het draait dan als laag bovenop het bestaande systeem.

Meer Google I/O? Onder de tag Google I/O 2017 schrijven we de komende dagen over ontwikkelingen bij Google die interessant zijn voor Apple-gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Android is de toekomst van Audi en Volvo, waar blijft Apple?
Sluiten