De 6 irritantste Apple-meldingen en hoe je ze uit zet

Apple AppleClaire 31 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Apple maakt prachtige producten met fijne software. Het is prettig om mee te werken, gaat lang mee en is het meest veilige systeem. Maar al die meldingen die je krijgt op je Mac of iPhone, het is soms om gek van te worden. Kan dat niet een beetje minder?

Natuurlijk wil je nieuwe e-mails of herinneringen zien, maar een aantal meldingen vindt bijna iedereen irritant. Lees hier hoe je de 6 meest irritante Apple meldingen* in iOS en macOS uit kunt zetten.

*Deze top 6 is gebaseerd op eigen ervaringen en niet op wetenschappelijk onderzoek ?

1. Siri wordt opeens wakker

Apple’s virtuele assistent kan erg handig zijn en je helpen met het uitvoeren van allerlei taken op Mac, iPad en iPhone. Door “Hey Siri” te zeggenm kun je Siri zelfs zonder je telefoon aan te raken activeren. Maar het is irritant als Siri spontaan wakker wordt omdat je apparaat dacht “Hey Siri” te horen.

Je kunt dit op iOS uitzetten bij Instellingen → Siri → Sta ‘Hé, Siri’ toe. Op de Mac kun je Siri alleen activeren door een toetscombinatie te gebruiken. Dit kun je instellen en uitschakelen via Systeemvoorkeuren → Siri.

2. Gratis WiFi? Even inloggen…

Steeds meer providers en plaatsen bieden gratis Wi-Fi aan, maar je moet eerst inloggen of de voorwaarden accepteren. Als je Mac of iPhone zo’n “vrij toegankelijk” netwerk ziet krijg je een pop-up melding met de vraag of je wilt inloggen en hier verbinding mee wilt maken.

Wil je geen gebruik maken van deze netwerken, verwijder deze dan uit je netwerk-voorkeuren. Hiervoor ga je op de Mac naar Systeemvoorkeuren → Netwerk → Wifi → Geavanceerd…. Zoek het netwerk op (eventueel door de eerste paar letters in te tikken) en klik op het min-teken. Op de iPhone en iPad zit dit bij Instellingen → Wifi. Tik op het i-icoon achter het netwerk en kies voor “Vergeet dit netwerk”.

Voorbeeld van een KPN Fon-popup.

3. Updates op de Mac

Gelukkig, je Mac wordt regelmatig voorzien van de laatste software-updates om de veiligheid en stabiliteit te optimaliseren. Heel fijn natuurlijk, maar soms ben je gewoon (nog) niet toe aan het uitvoeren van de laatste update. Meldingen hiervoor kun je helemaal uitschakelen of uitstellen tot een later moment.

Dit vind je op de Mac bij Systeemvoorkeuren → App Store. Je kunt het automatisch zoeken naar updates hier helemaal uitzetten. Zorg wel dat je het updaten van je Mac niet te lang uitstelt. Je wil immers wel een veilige en snelle Mac.

Je kunt updates uitstellen tot een later tijdstip of de Details bekijken. Helaas zit er geen annuleer knop in de melding verwerkt.

4. Er is iemand jarig

Als jij in je adresboek netjes de verjaardagen van jouw vrienden en collega’s invult heb je het vast wel eens gekregen: de melding dat er morgen iemand jarig is. Niet alleen je Mac vertelt je dat, maar ook op Facebook én LinkedIn krijg je de verjaardagen netjes gepresenteerd. Het is natuurlijk heel attent om geen verjaardag over te slaan, maar misschien is één melding genoeg.

Je kunt de verjaardagsmeldingen uitzetten door de agenda te openen en naar Agenda → Voorkeuren → Meldingen te gaan. Kies bij Verjaardagen voor “geen” en vergeet dit niet voor alle accounts te doen. Op de iPhone en iPad ga je naar Instellingen → Agenda → Standaardtijd meldingen.

5. Het is tijd om te vetrekken: het is niet druk

Zet jij je afspraken inclusief adres in de Agenda van je iPhone of de Mac? Dan krijg je standaard een melding als het tijd is om te vertrekken. Hierbij wordt rekening gehouden met de afstand en verkeersdrukte. Een handige functie, maar hoogst irritant als je het niet wilt gebruiken.

Agenda meldingen kun je uitzetten bij Agenda → Voorkeuren → Meldingen. Tik/tap voor groter.

Zet deze melding uit in de Agenda op de Mac via Agenda → Voorkeuren → Meldingen. Klik het vinkje voor “tijd om te gaan” weg. Op de iPhone en iPad ga je naar Instellingen → Agenda → Standaardtijd meldingen.

6. Je telefoon, Mac én iPad gaan over

We hebben steeds meer apparaten in ons bezit. Het komt misschien zelfs wel eens voor dat je omgeven wordt door je Mac, een iPad én een iPhone. Wat gebeurt er vervolgens als je gebeld wordt? Juist. Alles gaat af. Heb je hier geen behoefte aan en wil je alleen je telefoon gebruiken om te bellen? Zet deze koppeling dan uit.

Start op de Mac het programma FaceTime op en ga naar de voorkeuren. Klik het vinkje bij “bellen vanaf iPhone” weg. Op de iPad zit dit bij Instellingen → FaceTime → Via mobiel netwerk iPhone.

Wil je (even) helemaal geen meldingen ontvangen? Zet dan “niet storen” aan. Dit kun je vinden in het berichtencentrum van zowel je Mac als iPhone en iPad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen