Zelfrijdende Apple auto maakt al testritjes

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Apple heeft net als Google, Tesla en Uber grootse plannen met een zelfrijdende auto. De eerste Apple auto maakt inmiddels testritjes op de openbare weg. Financieel persbureau Bloomberg wist deze week een exemplaar in Silicon Valley te spotten.

Het gaat om een witte Lexus RX450h met allerlei apparatuur op het dak en aan de voorkant. Het voertuig is voorzien van meerdere high-end lidar-sensoren, een aantal camera’s en twee radars.

Data verzamelen en software testen

Volgens de laatste geruchten richt Apple zich vooral op het maken van software voor zelfrijdende auto’s. De iPhone-maker zou geen interesse meer hebben om een eigen auto te ontwerpen. Dat voor testritten een bestaand voertuig gebruikt wordt, bevestigt deze geruchten.

Volgens een expert gebruikt Apple bestaande componenten die niet speciaal voor het bedrijf zijn gemaakt. Dit kan betekenen dat eigen hardware nog niet klaar is, of dat de Apple-software met standaard componenten gaat werken.

apple auto zelfrijdend test
Afbeelding via: Bloomberg – Klik/tap voor groter.

Eerder gingen geruchten over een Apple Auto die intern Project Titan zou heten. Op het toppunt zouden 1000 engineers aan het project werken, maar de ambities zouden vorig jaar zijn teruggebracht tot het ontwikkelen van software voor zelfrijdende voertuigen. Het was daarna even stil, maar nadat de staat Californië Apple toestemming gaf om op de openbare weg te testen lijkt er weer volop te gebeuren.

Niet alleen Apple heeft nu zelfrijdende auto’s op de weg, ook Google test op grote schaal. De zoekgigant kondigde eerder deze week een zeer ambitieus project aan, namelijk een test met 500 gezinnen.

Geheim wapen

Tot slot is het nog het vermelden waard dat Apple een geheim wapen uit de kast kan halen, namelijk zijn nieuwe buren. De Chinese Uber-concurrent Didi Chuxing ontving onlangs een forse investering van Apple en is waarschijnlijk ook bij de tests betrokken. (Zie → Apple’s nieuwe buren: Een laboratorium voor zelfrijdende auto’s)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Lijkt deze niet op een auto die beelden laakt voor 3D mapd

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Behoorlijk irritant dat bewegende beeld als je aan het lezen bent.

 • Profielfoto
  koen

  Hoe weten ze nu dat dit een Apple auto is?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Omdat het een aantal camera’s erop heeft, zelfrijdend is en je 28 handen op het stuur ziet.

  Kan niet anders dus.

 • Profielfoto
  bechris60

  @steveb. Ik denk niet dat het voor maps is aangezien ik al een keer een TomTom auto met cameras heb zien rijden en die zouden als gerucht streetview voor maps maken. Ook omdat de Apple maps nu al een Tom Tom backend hebben.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Dat is volgens vrienden van mij die in Palo Alto wonen inderdaad een testauto van Apple, geen streetview auto of zoiets.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  “De eerste Apple auto maakt inmiddels testritjes op de openbare weg.”

  Dit is naar mijn idee nog steeds een Toyota, met een autonoom prototype systeem van Apple. Of Apple ooit met een eigen auto komt vraag ik me af en denk eerder dat Apple kiest voor het verkopen van de technologie.

  Zo hebben de grote Duitse drie samen met Nokia Here.com gekocht en is de hoop dat Apple kaarten ooit standaard in navigatie systemen van auto’s komen vergane glorie. Het systeem is superieur aan alle andere auto navigatie systemen en is de twee na grootste kaarten leverancier, na Google maps, van de wereld geworden in slechts twee jaar tijd.

 • Profielfoto
  Hoepi

  “Zelfrijzend”?:lol:
  Van 5-zitter naar 7-zitter?:grin:

  3de alinea…

 • Profielfoto
  appievanr

  Behoorlijk irritant dat bewegende beeld als je aan het lezen bent.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als je deze auto vergelijkt met de concurrentie (de Chrysler Pacifica van Google / Waymo en Ford Fusion van Uber) ziet het er een beetje uit als een houtje-touwtje oplossing, met al die metalen uitsteeksels.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Zakske, zucht…

 • Profielfoto
  Zakske

  @Zakske, zucht…

  Dat zal best… Helena, maar al die metalen troep aan de voor- en achterzijde lijkt me niet erg veilig voor voetgangers en fietsers.

 • Profielfoto
  Buzz

  Daarom is het ook een testauto. De eerste iPhone/iPad testmodellen zagen er waarschijnlijk ook ongeveer zo uit:

  En op de meeste wegen in Amerika vind je vrij weinig voetgangers of fietsers.