Unroll.me verkoopt data aan Uber

6 reacties

Unroll.me, een dienst die het gemakkelijk maakt om van e-mailabonnementen af te komen, verkoopt gebruikersdata aan Uber. De taxi-startup gebruikt data uit mailboxen van gebruikers van de app om concurrent Lyft scherp in de gaten te houden.

De verkoop van data gaat via moederbedrijf Slice Inteligence, dat unroll.me overnam. Uber ontving ontvangt andere geanonimiseerde betalingsbewijzen van Lyft-ritten. Zo kon het zien hoe populair zijn concurrent is.

Data verkopen als verdienmodel

Moederbedrijf Slice Inteligence bevestigt dat het gebruikersdata verkoopt, maar wil niet zeggen wie zijn klanten zijn. De oprichter van Unroll.me belooft in een reactie opener te zijn over het verdienmodel achter de app. Daarnaast wijst hij erop dat data altijd geanonimiseerd wordt. Hij zegt zich de ophef die is ontstaan erg aan te trekken.

De mede-oprichter van Unroll.me, die inmiddels niet meer bij het bedrijf betrokken is, laat er geen gras over groeien. “Als dit nog als verrassing komt heb je onder een steen geleefd”, schrijft ze in een blogpost. “Wat denk je dat er met de data in je GRATIS Gmail box gebeurd? Geanonimiseerd en op grote schaal, waarom veroorzaakt dit zo’n ophef? Ben je echt verrast? Hoe kan dit zo schokkend zijn?”

unroll-me
De app gebruikt “swipe to unsubscribe” om je snel voor nieuwsbrieven af te melden.

Unroll.me als dienst

Unroll.me werd in 2011 opgericht en helpt gebruikers bij het afmelden voor nieuwsbrieven. De dienst vraag toegang tot de mailbox, scant de inhoud en geeft een overzicht van nieuwsbrieven. Vervolgens kunnen gebruikers zich gemakkelijk voor meerdere nieuwsbrieven en andere abonnementen afmelden. In de privacy policy van de dienst lezen we:

We may share personal information we collect with our parent company, other affiliated companies, and trusted business partners. We also will share personal information with service providers that perform services on our behalf.

Moederbedrijf Slice Inteligence is geen onbekende en doet aan de hand van onder andere betalingsbewijzen uit e-mailboxen voorspellingen over de populariteit van producten. Dat kan zijn hoe goed de nieuwe iPhone verkoopt, maar ook welke maaltijdbox het populairst is. (Via: NYT)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik had nog nooit van deze dienst gehoord eigenlijk.

 • Profielfoto
  App69

  Ik gebruikte hem.

 • Profielfoto
  Melle

  Werkt dat goed? Anders kan dat wel eens nuttig zijn voor familie… zelf doe ik niet aan nieuwsbrieven.

 • Profielfoto
  maconly

  Ook zo’n stink bedrijf dat uber met de hypocriete nelie smit kroes.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Die mede-oprichter Perry Chase is inderdaad goed losgegaan… uitstekend leesvoer. Verder: tsja…

 • Profielfoto
  MrJvG

  Ik vind dat Uber steeds naarder worden. Terwijl het (vooral in de VS) zo’n fijne dienst is. Makkelijke app, goedkopere ritjes, leuke gesprekken met chauffeurs.