6 weken undercover in een iPhone-fabriek

21 reacties

De Amerikaanse Student Dejian Zeng accepteerde een tijdelijke baan bij iPhone-producent Pegatron als onderdeel van een zomerproject voor zijn studie aan de Universiteit van New York. Hij werkte 6 weken in een fabriek die iPhones assembleert.

Zeng had het een en ander aan te merken op de leefomstandigheden, maar vertelt ook hoe Pegatron dubbel aan zijn arbeiders verdient en hoe de productie van een iPhone-prototype in zijn werk gaat.

Een dag in de iPhone-fabriek

De fabriek werkt met ploegendiensten. Je begint in de ochtend of in de avond, maar het zijn vaak dagen van 12 uur. Iedere assemblagelijn bestaat uit ongeveer 100 stappen en iedere arbeider doet de hele dag hetzelfde. Zo moest Zeng dagen lang één schroefje bij de cameramodule aandraaien.

Overwerk is vrijwillig, maar wordt eigenlijk gewoon van je verwacht. De student omschrijft: “Managers zeiden vaak dat er niemand anders klaarstond en dat je nog maar even door moest.” Pauzes zijn onbetaald, maar overuren worden volgens de norm uitbetaald. Een typische dag ziet er als volgt uit:

 • 30 minuten om door security te komen
 • 2 uur werken
 • 10 minuten pauze
 • 2 uur werk
 • 50 minuten lunchpauze
 • 2 uur werk
 • 10 minuten pauze
 • 2 uur werk
 • 10 minuten pauze
 • 2,5 uur ‘vrijwillig’ overwerk
pegatron ingang 001
Ingang van de fabriek – Klik/tap voor groter.

Ongewone bijverdiensten voor Pegatron

De student omschrijft hoe Pegatron op een ongewone wijze aan de arbeiders probeert te verdienen, zelfs als ze niet in de fabriek aan het werk zijn. “Om Wi-Fi in de slaapkamers te gebruiken, moet je punten verzamelen. Je kunt deze kopen, maar krijgt ze ook voor het installeren van apps die voorgeschreven worden of door op links klikken.”

Zeng denkt dat dit Pegatron extra verdiensten oplevert door app-installaties te verkopen. Wanneer de tienduizenden arbeiders een app downloaden, schiet deze omhoog in de hitlijsten van de App Store of Google Play Store.

pegatron douches slaapzaal 001
Douches en een slaapzaal – Klik/tap voor groter.

Productie van prototype iPhone 7

Zeng werkte in de zomer van 2016 bij Pegatron en toen werden de eerste prototypes van de iPhone 7 geassembleerd. De student vertelt dat dat heel anders gaat dan de productie van een voltooid model: “We maakten maar 5 iPhones per dag. Je zit soms twee uur te wachten tot je je taak weer kunt doen. Apple-medewerkers checken in deze fase iedere stap.”

Ook de beveiliging wordt strenger bij de productie van prototypes. Er verschijnen metaaldetectoren bij iedere ingang en dat zorgde op de eerste dag voor veel chaos. “Vrouwelijke medewerkers liepen tegen problemen aan omdat hun BH’s vaak met metaal versterkt waren.”

iphone7-proto-16x9
Ondanks deze maatregelen lekte deze foto van de iPhone 7 op 4 augustus 2016 uit.

Trainingen deels wassen neus

Het inwerkproces bestond vooral uit het volgen van trainingen. Er zijn twee delen. Volgens Zeng was het eerste deel, de veiligheidstraining, goed geregeld, maar is het tweede deel een beetje een wassen neus. “Ik vermoed dat dit een deel is dat Apple voorschrijft. Je hoort de trainingen eigenlijk op een aantal dagen achter elkaar te volgen, maar ze werden allemaal in één dag geperst. Bij een moeilijk examen kregen we de antwoorden gewoon en werd ons verteld ze over te schrijven.”

Het hele stuk met nog veel meer details is bij Business Insider te lezen.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Ik vraag me dan altijd weer af: zegt dit iets over Pegatron / Foxcon of iets over apple. Als ik lees dat ze examens saboteren door de antwoorden van te voren te geven, dan is mijn conclusie dat ze de schone schijn ophouden voor Apple. Die welliswaar veeleisend is, maar de fabriek doet deze dingen om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Ook al belazeren ze dan de kluit.
  Dat is hoe ik het zie.

 • Profielfoto
  pruus

  Er was onlangs een ontrole op een bouwplaats, in Nederland, en wat dacht je; 5 overtredingen. Van helm niet dragen tot schoeisel. Ach ja, zo heb je overal wat.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Eigenlijk is een iPhone een hartstikke fout product
  Net zoals t-shirts kopen bij Zeeman, t-shirts die vervaardigd zijn door kinder arbeid.

  Apple beloofd al jaren om de werkomstandigheden bij Foxcon te verbeteren. Maar eigenlijk verandert er niets. Foei

 • Profielfoto
  Edwin

  Tja… en toch blijf ik ze kopen. Ik weet niet waar samsung telefoons gemaakt worden, maar zal dat niet net zo’n soort fabriek zijn?!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De werkomstandigheden in lage lonen landen is rondweg beroerd.
  Nederlandse bedrijven doen hier vrolijk aan mee. O.a. In Somalië waar groente en aardappel telers hun farms hebben.
  Of denk aan de wk foetbal in Rusland waar Noord Koreanen als arbeiders de stadions moeten bouwen. O.a. st. Petersburg

  Ik probeer ook niet meer te klagen over mijn inkomen. Het kan veel beroerder

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Schandalig weer dit. Het is voor iedereen evident dat de productie van een dergelijk product ten koste gaat van heel veel mensen. Met onze voortgejaagde consumptiedrift belasten we het milieu en mensen die het al vrij beroerd hebben enorm. De vraag is nu, gaan we hier wat mee doen? Gaan we nu zeggen dat Apple het eigenlijk ook niet wil en dat een Samsung ook niet eerlijk geproduceerd wordt? Laten we het ons gebeuren dat een ”oplossing” voor deze mensonterende toestand een net tegen suicide is?
  Of gaan we eindelijk eens handelen, we vinden het allemaal en gaan er ook iets mee doen. De eigenlijke vraag is: ben je bereid jezelf serieus te nemen? Je bent ergens van overtuigd (namelijk dat dit enorme mistanden zijn) en toch handel je er niet naar, je neemt jezelf dus totaal niet serieus.

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Er was onlangs een ontrole op een bouwplaats, in Nederland, en wat dacht je; 5 overtredingen. Van helm niet dragen tot schoeisel. Ach ja, zo heb je overal wat.

  Ik hoop echt dat je een grap maakt.

 • Profielfoto
  html-junky

  Maar we willen natuurlijk ook niet teveel betalen voor onze producten… Want als een lightningkabeltje van 25 euro naar 30 euro zou gaan, omdat Apple ervoor heeft gezorgd dat er niet meer word overgewerkt maar dat er 100 mensen extra zijn aangenomen. Dan worden heel veel mensen hier boos op dit forum, want alles moet wel beter maar niet duurder.

 • Profielfoto
  Bart119

  De werkuren zelf zijn nog best normaal, ik klop regelmatig langere dagen op mijn werk, wat ook vrijwillige overuren zijn die mijn baas verwacht… En ook mijn middagpauze betalen ze niet, als ik dan al middagpauze heb.

  Al is mijn job natuurlijk wel een pak interessanter dan een hele dag door hetzelfde schroefje in een camera draaien.

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Maar we willen natuurlijk ook niet teveel betalen voor onze producten… Want als een lightningkabeltje van 25 euro naar 30 euro zou gaan, omdat Apple ervoor heeft gezorgd dat er niet meer word overgewerkt maar dat er 100 mensen extra zijn aangenomen. Dan worden heel veel mensen hier boos op dit forum, want alles moet wel beter maar niet duurder.

  Los van het feit dat Apple natuurlijk nooit die 5 euro zou besteden om mensen minder overuren te laten werken ligt de verantwoordelijkheid nog steeds (grotendeels) bij ons, de consument. Een bedrijf als Apple heeft geen moraliteit, niet omdat de directie geen geweten heeft maar omdat moraliteit de facto strijdig is met de commerciele belangen van een commercieel bedrijf.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En 95% van de kopers geven er geen zak om hoe en waar hun producten gemaakt worden, als ze maar goedkoop zijn.

 • Profielfoto
  html-junky

  @A.M.Dekker Waarom is dat een feit? Dat is puur een gevoel dat je hebt, als ik echt kijk naar de feiten (die staan hier) dan zie ik toch echt een ander beeld. Die euro’s gaan wel degelijk gedeeltelijk daarheen.

 • Profielfoto
  District

  @html-junky Dat is symptoombestrijding, en maakt het probleem dat A.M.Dekker noemt niet minder waar.

 • Profielfoto
  maconly

  En 95% van de kopers geven er geen zak om hoe en waar hun producten gemaakt worden, als ze maar goedkoop zijn.

  Het is een duur product met een extreem hoge winstmarge.

 • Profielfoto
  Ree

  Apple beloofd al jaren om de werkomstandigheden bij Foxcon te verbeteren. Maar eigenlijk verandert er niets. Foei

  Dus BAM moet de werkomstandigheden in de cement-fabriek verbeteren?
  En Albert Heijn moet de omstandigheden bij de Ruijter verbeteren?

  Apple PROBEERT het in ieder geval, maar ze is verre van verantwoordelijk.
  Apple is een klant van Foxconn en Pegatron. Dat moet je niet vergeten.

  Jij loopt de Plus binnen en denkt “wat een zielige bakkers hier op de broodafdeling”. Is het jouw verantwoording dat die mensen beter behandeld worden? NEE. Is het nobel van je als je er van alles aan probeert te doen? JA.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Dit is het probleem van globalisering. Apple zet die fabrieken niet voor niets daar neer (of beter gezegd, huurt Foxonn in). Dat komt omdat ze goedkoop zijn. En ze zijn goedkoop omdat je daar mensen voor een kwartje in het uur kunt inhuren (gechargeerd gezegd).
  Wij als consument kunnen er niet zoveel aan doen, net zo min als dat het zou liggen aan de consumentendrang. Onze consumentendrang drijft de economie. Wat er moet gebeuren zijn regels voor bedrijven van de overheid om dit aan te pakken. Maar ja, welke overheid kan dit doen? Niet die van Nederland, niet meneer Trump. Dus verandert er niets totdat Chinezen, Vietnamesen etc. massaal in opstand komen, vakbonden gaan oprichten en iets aan hun werkomstandigheden kunnen doen. But that ain’t easy.

 • Profielfoto
  Eprom

  Onze consumentendrang drijft de economie

  Precies! En als de lonen daar stijgen en de nieuwe iPhone $1300,- gaat kosten, koopt niemand hem meer. Dus zitten in no-time heel wat Chinezen zonder werk.
  De keus is dus: weinig verdienen of niks meer verdienen.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Het is een mooie eye-opener voor ons Westerlingen, lijkt mij. “Gelukszoeken” komt in een ander daglicht te staan, hiermee. (Het is wel verstandig om het volledige interview te lezen, dat bevat veel meer details.) Moderne slavernij… Zucht.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Onze consumentendrang drijft de economie

  Precies! En als de lonen daar stijgen en de nieuwe iPhone $1300,- gaat kosten, koopt niemand hem meer. Dus zitten in no-time heel wat Chinezen zonder werk.
  De keus is dus: weinig verdienen of niks meer verdienen.

  Dat is onzin. Wij hebben geld genoeg om 1300 euro te betalen en Apple hoeft niet perse de marge te verdienen die ze hebben dus hoeft de iPhone helemaal niet te stijgen naar 1300 euro. Of denk je dat Apple stopt met het produceren van de iPhone als lonen gaan stijgen?
  Allemaal bangmakerij om de lonen van mensen laag te houden en van ze te profiteren. Amerikaans onderzoek heeft al aangetoond dat stijging van het minimumloon (zoals in die fabriek) juist goed is voor de economie. Want de mensen in de fabriek die zouden dan wellicht ook een keer een iPhone kunnen kopen.

  Meneer Ford was de eerste die dit principe hanteerde. Hij ging zijn werknemers zoveel betalen dat ze allemaal een Ford konden kopen. Sales went through the roof.

 • Profielfoto
  Bunny

  En jullie denken dat apple bijna geen winst maakt op een kabel van 25 euro? alsmede een stekker van 25 euro? Tuurlijk kan apple wel wat hieraan doen. Maar dat is dan een eigen fabriek beginnen, dan houden ze alles onder eigen controle, en ik zie apple dat nu juist net niet doen

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  @bunnyboy snapt het. Apple maakt echt 90-95% marge op die kabeltjes en verloopshit. Op de iPhones verdienen ze ook 60-80%, op de Mac ook. Je koopt via AliExpress dit soort kabeltjes (namaak) voor 2 euro. En daar zit dan al marge op. Reken maar uit dus.

  Heel simpele constructie het businessmodel van Apple:
  – in het oosten zijn honderdduizenden te vinden die voor een paar dollar per dag zich de pleuris willen werken (want verdient nog altijd beter dan boeren op het platteland van China!)
  – in het westen zijn er genoeg gekken zoals wij die de hoofdprijs willen betalen voor de mooie producten.
  – per saldo dus een hele dikke vette winst.

  Het is niet voor niks dat Apple miljarden en miljarden op de bank heeft staan…