Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2017

6 weken undercover in een iPhone-fabriek

De Amerikaanse Student Dejian Zeng accepteerde een tijdelijke baan bij iPhone-producent Pegatron als onderdeel van een zomerproject voor zijn studie aan de Universiteit van New York. Hij werkte 6 weken in een fabriek die iPhones assembleert.

Zeng had het een en ander aan te merken op de leefomstandigheden, maar vertelt ook hoe Pegatron dubbel aan zijn arbeiders verdient en hoe de productie van een iPhone-prototype in zijn werk gaat.

Een dag in de iPhone-fabriek

De fabriek werkt met ploegendiensten. Je begint in de ochtend of in de avond, maar het zijn vaak dagen van 12 uur. Iedere assemblagelijn bestaat uit ongeveer 100 stappen en iedere arbeider doet de hele dag hetzelfde. Zo moest Zeng dagen lang één schroefje bij de cameramodule aandraaien.

Overwerk is vrijwillig, maar wordt eigenlijk gewoon van je verwacht. De student omschrijft: “Managers zeiden vaak dat er niemand anders klaarstond en dat je nog maar even door moest.” Pauzes zijn onbetaald, maar overuren worden volgens de norm uitbetaald. Een typische dag ziet er als volgt uit:

  • 30 minuten om door security te komen
  • 2 uur werken
  • 10 minuten pauze
  • 2 uur werk
  • 50 minuten lunchpauze
  • 2 uur werk
  • 10 minuten pauze
  • 2 uur werk
  • 10 minuten pauze
  • 2,5 uur ‘vrijwillig’ overwerk
Ingang van de fabriek – Klik/tap voor groter.

Ongewone bijverdiensten voor Pegatron

De student omschrijft hoe Pegatron op een ongewone wijze aan de arbeiders probeert te verdienen, zelfs als ze niet in de fabriek aan het werk zijn. “Om Wi-Fi in de slaapkamers te gebruiken, moet je punten verzamelen. Je kunt deze kopen, maar krijgt ze ook voor het installeren van apps die voorgeschreven worden of door op links klikken.”

Zeng denkt dat dit Pegatron extra verdiensten oplevert door app-installaties te verkopen. Wanneer de tienduizenden arbeiders een app downloaden, schiet deze omhoog in de hitlijsten van de App Store of Google Play Store.

Douches en een slaapzaal – Klik/tap voor groter.

Productie van prototype iPhone 7

Zeng werkte in de zomer van 2016 bij Pegatron en toen werden de eerste prototypes van de iPhone 7 geassembleerd. De student vertelt dat dat heel anders gaat dan de productie van een voltooid model: “We maakten maar 5 iPhones per dag. Je zit soms twee uur te wachten tot je je taak weer kunt doen. Apple-medewerkers checken in deze fase iedere stap.”

Ook de beveiliging wordt strenger bij de productie van prototypes. Er verschijnen metaaldetectoren bij iedere ingang en dat zorgde op de eerste dag voor veel chaos. “Vrouwelijke medewerkers liepen tegen problemen aan omdat hun BH’s vaak met metaal versterkt waren.”

Ondanks deze maatregelen lekte deze foto van de iPhone 7 op 4 augustus 2016 uit.

Trainingen deels wassen neus

Het inwerkproces bestond vooral uit het volgen van trainingen. Er zijn twee delen. Volgens Zeng was het eerste deel, de veiligheidstraining, goed geregeld, maar is het tweede deel een beetje een wassen neus. “Ik vermoed dat dit een deel is dat Apple voorschrijft. Je hoort de trainingen eigenlijk op een aantal dagen achter elkaar te volgen, maar ze werden allemaal in één dag geperst. Bij een moeilijk examen kregen we de antwoorden gewoon en werd ons verteld ze over te schrijven.”

Het hele stuk met nog veel meer details is bij Business Insider te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 weken undercover in een iPhone-fabriek
Sluiten