Uber lapte App Store regels aan zijn laars

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Uber heeft lak aan regels, dus ook aan de privacyrichtlijnen die Apple ontwikkelaars oplegt. De taxi-app identificeerde iPhone-gebruikers permanent, tegen Apple’s regels in. Dit stopte pas toen Tim Cook Uber-CEO Travis Kalanick persoonlijk op het matje riep.

De taxi-app identificeerde iPhones aan de hand van het serienummer. Zo kon Uber iPhones zelfs na een nieuwe installatie van iOS blijven herkennen. Apple staat dit niet toe en dreigde Uber uit de App Store te halen.

Apple om de tuin geleid

Volgens The New York Times schakelde Uber de trackingtechniek uit wanneer een gebruiker in de buurt van het Apple-hoofdkantoor in Cupertino kwam. Hoewel dit enige tijd voorkwam dat Apple de functie ontdekte, kwamen Apple-medewerkers die op andere locaties werken er toch achter. De tracking is tussen 2014 en 2015 actief geweest en stopte pas toen Tim Cook dreigde de Uber-app uit de App Store te verwijderen.
uber app op iphone

Fraude voorkomen

Doel van de permanente herkenning van iPhone-gebruikers was het voorkomen van fraude. Vooral in China zouden chauffeurs met gestolen iPhones accounts aanmaken, ritten boeken en zo geld verdienen zonder de ritten daadwerkelijk uit te voeren. Om dit tegen te gaan, identificeerde de start-up de iPhones permanent aan de hand van het serienummer. De privacyregels van de App Store verbieden dit om te garanderen dat een iPhone bij herinstallatie of verkoop geen sporen van de vorige eigenaar bevat.

In plaats van een andere manier van authenticatie te bedenken, besloot Uber bewust de privacyrichtlijnen van de App Store te schenden. Bovendien werd Apple door geofencing om de tuin geleid. Uber zegt tegenover TechCrunch dat de aantijgingen kloppen en benadrukt nu Apple’s regels te volgen voor het identificeren van gebruikers.

Uber is door en door corrupt

De afgelopen maanden rolde Uber van het ene in het andere schandaal. Van seksuele intimidatie van medewerkers tot leugens over zelfrijdende auto’s en het stelen van broncode van Google voor autonome voertuigen. In het artikel van The New York Times wordt een profiel van een bedrijf dat door en door rot is geschetst. CEO Travis Kalanick geeft niets om regels, zolang zijn bedrijf het maar goed doet. Dit blijkt ook uit de gebeurtenissen van de afgelopen maanden:

 • Januari 2017: Meer dan 200.000 klanten verwijderen de app als onderdeel van de #DeleteUber actie omdat het bedrijf ritten bleef aanbieden tijdens een taxistaking bij JFK Airport in New York.
 • Februari 2017: Een voormalig medewerker doet een boekje open over permanente seksuele intimidatie. Er volgen meer details over het gebruik van cocaïne op de werkplaats en medewerkers die door personeelszaken niet serieus genomen worden. Ook Google start een rechtszaak tegen Uber om gestolen technologie voor zelfrijdende auto’s.
 • Maart 2017: CEO Travis Kalanick maakt ruzie met een chauffeur over de steeds veranderende prijzen, een video verschijnt online. Gelekte details over de zelfrijdende auto’s van Uber tonen dat de techniek nog afhankelijk van mensen is. Uber liegt over een zelfrijdende auto die door rood reed. Topmannen stappen op. Er komen details over een programma genaamd Greyball naar buiten. De start-up gebruikte dit om wetshandhavers om de tuin te leiden en geeft het gebruik toe.
 • April 2017: Uber leidt Apple om de tuin en past permanente fingerprinting van iPhones toe.
Uber-CEO Travis Kalanick
Uber-CEO Travis Kalanick – Klik/tap voor groter.

App wil locatie permanent volgen

De Uber-app vraagt sinds kort toestemming om je locatie permanent te volgen. Een bedrijf dat door en door corrupt is, verdient dit vertrouwen niet. Helaas is het niet mogelijk om de lcoatievoorzieningen alleen bij gebruik van de app in te schakelen. Als je de dienst niet actief gebruikt, raden we je aan de app te verwijderen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Ome Kor

  Mooi bedrijf, maar niet heus. Maar ik dacht dat je bij locatievoorzieningen kunt ingeven één van de drie manieren voor toegang tot de locatie voor een App, nooit, bij gebruik van de App of altijd. Is bij gebruik van de App bij Uber dan niet mogelijk?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat mogen apps zelf bepalen:

 • Profielfoto
  Imade

  Heb dat bedrijf nooit gebruikt, nooit van plan ook.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Weer wat geleerd, alle Apps die ik tot nu toe heb geïnstalleerd en die locatievoorzieningen willen gebruiken gaven alle drie opties.

 • Profielfoto
  Its Showtime

  @Raymon Er is wel een optie om dit te omzeilen. Über is geïntegreerd in Apple Maps (mits je dit aanzet in instellingen). Je kan de Über app op nooit zetten en voortaan alleen nog ubers boeken via Apple Maps. Apple Maps volgt niet permanent je locatie. Wellicht een optie voor lezers die (mijns insziens terecht) bezorgd zijn over de policies van Über.

 • Profielfoto
  Zuurpruim

  Uber leek de verrotte taximarkt op te schudden door nette, goedkope en snelle ritten mogelijk te maken.
  Zo langzamerhand begint het er op te lijken dat zij zelf nog verrotter zijn dan de markt die ze willen vervangen.

 • Profielfoto
  Rickje

  Zo zo, volgens mij er iemand een hekel aan Uber. Misschien moet je je persoonlijke haat wat meer opzij zetten en wat objectiever schrijven.

  Wat je laatste punt betreft, qua privacy/locatievoorziening; ik meen mij te herinneren dat Uber mensen al vanaf 5 min voor tot 5 min na de rit blijft tracken, onder andere om ook te kunnen zien dat de data van passagier en chauffeur overeenkomt. Ook kan ik mij voorstellen dat als jij in een auto zit en de app niet gebruikt, ze wel willen verifieren dat ook dan overeenkomt met dat van de chauffer, om zo dus fraude uit te sluiten en mogelijk bewijs hebben mochten er klachten komen a.d.h.v. een rit.

  Heb geen aandelen in Uber ofzo, maar zelf Uber een paar keer in Zuid Afrika en Thailand gebruikt, werkt prima, geen probleem. Gewoon en goede dienst. Volgens mij zijn er verder wel meer grote bedrijven die wetten overtreden, mensen in de bak hebben zitten en dingen schenden. Dat praat natuurlijk niks goed, maar je bent wel heel erg aan het afgeven. Het gaat over de afgelopen 4 maanden, evalueer het over een jaar nog maar eens.