Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 april 2017

Uber lapte App Store regels aan zijn laars

Uber heeft lak aan regels, dus ook aan de privacyrichtlijnen die Apple ontwikkelaars oplegt. De taxi-app identificeerde iPhone-gebruikers permanent, tegen Apple’s regels in. Dit stopte pas toen Tim Cook Uber-CEO Travis Kalanick persoonlijk op het matje riep.

De taxi-app identificeerde iPhones aan de hand van het serienummer. Zo kon Uber iPhones zelfs na een nieuwe installatie van iOS blijven herkennen. Apple staat dit niet toe en dreigde Uber uit de App Store te halen.

Apple om de tuin geleid

Volgens The New York Times schakelde Uber de trackingtechniek uit wanneer een gebruiker in de buurt van het Apple-hoofdkantoor in Cupertino kwam. Hoewel dit enige tijd voorkwam dat Apple de functie ontdekte, kwamen Apple-medewerkers die op andere locaties werken er toch achter. De tracking is tussen 2014 en 2015 actief geweest en stopte pas toen Tim Cook dreigde de Uber-app uit de App Store te verwijderen.

Fraude voorkomen

Doel van de permanente herkenning van iPhone-gebruikers was het voorkomen van fraude. Vooral in China zouden chauffeurs met gestolen iPhones accounts aanmaken, ritten boeken en zo geld verdienen zonder de ritten daadwerkelijk uit te voeren. Om dit tegen te gaan, identificeerde de start-up de iPhones permanent aan de hand van het serienummer. De privacyregels van de App Store verbieden dit om te garanderen dat een iPhone bij herinstallatie of verkoop geen sporen van de vorige eigenaar bevat.

In plaats van een andere manier van authenticatie te bedenken, besloot Uber bewust de privacyrichtlijnen van de App Store te schenden. Bovendien werd Apple door geofencing om de tuin geleid. Uber zegt tegenover TechCrunch dat de aantijgingen kloppen en benadrukt nu Apple’s regels te volgen voor het identificeren van gebruikers.

Uber is door en door corrupt

De afgelopen maanden rolde Uber van het ene in het andere schandaal. Van seksuele intimidatie van medewerkers tot leugens over zelfrijdende auto’s en het stelen van broncode van Google voor autonome voertuigen. In het artikel van The New York Times wordt een profiel van een bedrijf dat door en door rot is geschetst. CEO Travis Kalanick geeft niets om regels, zolang zijn bedrijf het maar goed doet. Dit blijkt ook uit de gebeurtenissen van de afgelopen maanden:

  • Januari 2017: Meer dan 200.000 klanten verwijderen de app als onderdeel van de #DeleteUber actie omdat het bedrijf ritten bleef aanbieden tijdens een taxistaking bij JFK Airport in New York.
  • Februari 2017: Een voormalig medewerker doet een boekje open over permanente seksuele intimidatie. Er volgen meer details over het gebruik van cocaïne op de werkplaats en medewerkers die door personeelszaken niet serieus genomen worden. Ook Google start een rechtszaak tegen Uber om gestolen technologie voor zelfrijdende auto’s.
  • Maart 2017: CEO Travis Kalanick maakt ruzie met een chauffeur over de steeds veranderende prijzen, een video verschijnt online. Gelekte details over de zelfrijdende auto’s van Uber tonen dat de techniek nog afhankelijk van mensen is. Uber liegt over een zelfrijdende auto die door rood reed. Topmannen stappen op. Er komen details over een programma genaamd Greyball naar buiten. De start-up gebruikte dit om wetshandhavers om de tuin te leiden en geeft het gebruik toe.
  • April 2017: Uber leidt Apple om de tuin en past permanente fingerprinting van iPhones toe.
Uber-CEO Travis Kalanick – Klik/tap voor groter.

App wil locatie permanent volgen

De Uber-app vraagt sinds kort toestemming om je locatie permanent te volgen. Een bedrijf dat door en door corrupt is, verdient dit vertrouwen niet. Helaas is het niet mogelijk om de lcoatievoorzieningen alleen bij gebruik van de app in te schakelen. Als je de dienst niet actief gebruikt, raden we je aan de app te verwijderen.

Reageer op artikel:
Uber lapte App Store regels aan zijn laars
Sluiten