Today at Apple: nieuwe, gratis workshops in de Apple Store

8 reacties

Er is binnenkort een stuk meer te doen in de Apple Store. Apple start een nieuw programma met workshops en sessies dat Today at Apple heet. De onderwerpen lopen uiteen van het maken van foto’s, video’s en muziek tot programmeren, design en meer.

Er zijn sessies voor alle niveaus, van stapsgewijze lessen voor beginners tot programma’s op professioneel niveau. In mei wordt gestart met meer dan 60 verschillende workshops in alle 495 Apple Stores wereldwijd.

Verschillende leeftijden en niveaus

De gratis programma’s richten zich op de populairste features van Apple producten. Er zijn sessies voor deelnemers van alle leeftijden en alle niveaus. Een iPhone-gebruiker die geïnteresseerd is in fotografie kan bijvoorbeeld kiezen uit stap voor stap-sessies waarin onder andere het maken, ordenen en bewerken van foto’s aan bod komt.

Fotografen die al iets meer ervaring hebben, kunnen zich aanmelden voor een Fotowandeling. Daarbij verlaten ze de Apple Store om zich te verdiepen in technieken als het gebruik van licht en schaduw. Een Fotolab-sessie gaat nog een stapje verder, met professionele fotografen vertellen over bijvoorbeeld het nemen van spontane foto’s.

Apple Store workshop typografie Jessica Hische
Een workshop typografie door illustrator Jessica Hische (foto: Apple)

Kleine verbouwing Apple Store

Voor de uitvoering van de nieuwe programma’s krijgen alle Stores nieuwe Forum-beeldschermen ter beschikking. Dit zijn mobiele beeldschermen die door het designteam van Apple speciaal voor ‘Today at Apple’-sessies zijn ontworpen. Daarnaast wordt het geluidssysteem van elke Store vernieuwd en komen er bovendien meer zitplaatsen.

Apple Store zitplaatsen workshop
Apple Stores worden voorzien van extra zitplaatsen.

Overzicht programma’s

Het aanbod van ‘Today at Apple’ bestaat uit meer dan 60 verschillende creatieve sessies. Waaronder de volgende:

 • Studio-sessies zijn de Apple versie van de kantooruren van een docent. Creative Pro’s geven sessies van anderhalf uur over onderwerpen die uiteenlopen van kunst en design tot documenten en presentaties. Iedereen kan zijn eigen project meenemen om advies te vragen van experts, maar ook om met anderen samen te werken.
 • Tijdens Foto- en Schetswandelingen kunnen deelnemers nieuwe technieken uitproberen tijdens een wandeling in de buurt. Onder Fotowandelingen vallen sessies over het fotograferen van architectuur of het filmen van bewegende objecten. Tijdens Schetswandelingen wordt aandacht besteed aan aquarelleren en kwasttechnieken. Daarnaast worden tekeningen gemaakt aan de hand van observaties.
 • Het doel van Kids-uur is om de creativiteit te prikkelen met leuke, praktische projecten. De sessies gaan onder andere over programmeren met robots van Sphero, muziek met GarageBand en ook samen films maken met iMovie.
 • Tijdens de sessies over programmeren gaan deelnemers aan de slag met Swift Playgrounds, een iPad-app die beginners op een leuke en interactieve manier laat kennismaken met programmeren. De deelnemers werken met dezelfde programmeercode die professionele ontwikkelaars iedere dag gebruiken.**
 • Tijdens Fotolab komen fotografen langs om te experimenteren met nieuwe technieken en stijlen. Tijdens Muzieklab-sessies worden verschillende genres en beats behandeld om nieuwe tools te introduceren bij muzikanten.
 • In de Pro-serie kunnen gevorderde gebruikers zich verdiepen in Final Cut Pro X and Logic Pro X tijdens sessies over kleurcorrectie, grading, postproductie, audiobewerking, montage en nog veel meer.
 • Bij de Perspectieven-sessies en optredens, die bij een select aantal Stores worden verzorgd, vertellen invloedrijke kunstenaars en muzikanten over hun creatieve proces. Ook geven ze ter plekke een demonstratie van hun talent.
 • Tot slot is er Dinsdag docentendag waarop leerkrachten leren hoe ze technologie op nieuwe manieren kunnen toepassen in het klaslokaal.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  donut

  Ik heb een keer een workshop Final-Cut Pro gehad in de Apple store Amsterdam;
  Was gewoon aan één van de vele tafels met een paar mensen erom heen- niemand kon wat verstaan door het gekwetter in de winkel… De persoon die het gaf had ook weinig ervaring… zeer onbenullig. Ben weer snel vertrokken.

  Een afgeschermde ruimte bedoeld voor workshops & goede voorbereide docent is echt noodzakelijk.

 • Profielfoto
  Cursor

  Heb dit jaar drie workshops bijgewoond in de Applestore.
  iPhone-de basis in Amsterdam: zes deelnemers en terzake kundige, enthousiaste en didactisch begaafde trainer.
  Garageband in Haarlem: twee deelnemers en ter zake kundige en communicatieve trainer.
  iPhone foto in Amsterdam: twee deelnemers en enthousiaste, oplettende en kundige trainer.
  Ondanks dat ik heel kritisch ben, gauw word afgeleid en al heel wat handigheidjes onder de knie heb: toch leuk en leerzaam om in een andere omgeving met andere mensen het onderwerp te bespreken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is leuk maar zo jammer dat je er zo weinig mensen mee bereikt.

  Ik zou liever zien dat ze dit soort dingen digitaal en online regelen zodat ook mensen die niet in de buurt wonen kunnen meekijken of zoiets.

 • Profielfoto
  SvS

  Yep. Er wonen veel mensen buiten de steden, waar Apple Stores zijn gevestigd. Jammer.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik ben in 2015 een keer naar de masterclass van Nicky Romero in de Apple Store geweest.. het zijn niet altijd onervaren mensen..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wel een leuk Mondriaan -achtig jurkje.:smile:

 • Profielfoto
  Ipadtipper

  Waarom worden die sessies eigenlijk
  niet ook opgenomen en gemonteerd?

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  De sessies worden waarschijnlijk alleen in de Stores gegeven en niet uitgezonden op.i.d. omdat Apple wilt dat je naar een winkel komt.
  Voor de mensen die niet in de buurt van een Store wonen, kijk eens bij een A-mac in de buurt.