Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 april 2017
Leestijd: 2 minuten

T-Mobile wint zaak om Datavrije Muziek

T-Mobile mag van de rechtbank van Rotterdam door blijven gaan met het aanbieden van zijn dienst Datavrije Muziek. Hiermee kunnen klanten muziek van bepaalde aanbieders streamen zonder dat het ten koste gaat van hun databundel.

Toezichthouder ACM begon de rechtszaak omdat de dienst in strijd is met de Nederlandse netneutraliteit. De rechter oordeelde echter dat de Europese telecomwet leidend is en die staat het ‘zero raten’ van diensten toe.

Volgen meer providers?

Volgens de Nederlandse wet moeten alle datapakketjes gelijk behandeld worden en is prijsdiscriminatie niet toegestaan. De Europese regels zijn soepeler en laat zero-rating, waarbij bepaalde datapakketjes niet tellen voor de databundel, toe mits er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de diverse streamingdiensten.

De uitspraak creëert nieuwe jurisprudentie die telecomproviders kunnen gebruiken wanneer zij diensten buiten de databundel willen laten vallen. Een rechter zal bij bezwaar vanuit de ACM kijken naar deze uitspraak en concluderen dat de Europese regels gelden.

Spotify is een van de diensten die onder Datavrije Muziek valt.

Europese regels leidend

De rechter oordeelde dat de Europese regels van toepassing zijn omdat sprake is van een Europese verordening die lidstaten onaangepast door moeten voeren. Van Europese richtlijnen mag afgeweken worden, maar de Europese telecomregels zijn geen richtlijn.

T-Mobile zegt in een persbericht blij met de uitspraak te zijn: “Wij kunnen nu blijven innoveren en grenzen doorbreken om onze klanten de volledige vrijheid van onbeperkt mobiel internet te geven.” De ACM was niet bereikbaar voor commentaar maar zei eerder: “Op het eerste gezicht lijkt gratis muziek heel sympathiek, maar door een dienst gratis in het datagebruik aan te bieden wordt een internetgebruiker beïnvloed in zijn keuzes op het internet. Gratis data bestaat niet, andere diensten worden hierdoor duurder.”

25 diensten datavrij

Datavrije muziek wordt door T-Mobile aan klanten met een databundel van 6GB of hoger aangeboden. Op moment van schrijven tellen 25 diensten en radiozenders niet mee voor de databundel. Enkele bekende diensten en zekers zijn Deezer, Napster, Nederland.FM, OnlineRadio.nl, Q-Music, Radio 8FM, Spotify en Tidal. Diensten en zenders kunnen zich gratis aanmelden om in het aanbod opgenomen te worden. Apple Music is ‘in behandeling’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
T-Mobile wint zaak om Datavrije Muziek
Sluiten