T-Mobile offert 3G op voor sneller 4G

15 reacties

T-Mobile start deze week met het verhogen van de 4G-snelheid naar maximaal 300Mbit/s. Klanten met een iPhone 7 of nieuwer kunnen hier gebruik van maken. Opvallend is dat de provider een aantal 3G-frequenties opoffert om sneller 4G mogelijk te maken.

De aanpassingen aan het netwerk beginnen deze week, maar pas na de zomer zal de snelheidsverhoging overal in Nederland merkbaar zijn. T-Mobile zegt dat de 3G-snelheid door deze verandering niet afneemt.

Minder vraag naar 3G

Om precies te zijn gaat de provider de helft van zijn huidige 3G-frequenties op de 2100MHz-band inzetten voor sneller 4G. Volgens de provider is er minder vraag naar 3G, waardoor de capaciteit teruggeschroefd kan worden zonder dat klanten iets merken. De snelheid op het 3G-netwerk blijft 15Mbit/s.

De hogere snelheid zal na de zomer landelijk beschikbaar zijn voor alle klanten met een abonnement. Prepaid-klanten en basis sim-abonnementen blijven beperkt op 15Mbit/s. Op dit moment biedt T-Mobile net als KPN en Vodafone een 4G-snelheid van maximaal 225 Mbit/s.
iphone speedtest 16x9

Alleen iPhone 7 en nieuwer

Alleen klanten met een iPhone 7 of nieuwer kunnen profiteren van de verhoogde snelheid. Dat komt omdat T-Mobile drie frequenties bij elkaar voegt om de hogere snelheid te halen. De iPhone 6 en iPhone 6s ondersteunen weliswaar 4G-snelheden tot 300Mbit/s, maar kunnen slechts twee frequenties combineren om deze snelheid te halen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  imathijs

  Welke iPhone is nieuwer dan de 7? *kruipt terug onder steen*

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ha, zo’n opmerking had ik verwacht;-) Het idee was om het artikel wat tijdloos te schrijven, omdat artikelen vaak via Google-resultaten nog best wat maanden na originele publicatie gelezen worden. In dit geval is dat zeker handig omdat de verandering pas na de zomer (mogelijk wanneer de nieuwe iPhone al beschikbaar is) landelijk uitgerold is.

 • Profielfoto
  mmww

  @imathijs

  Waarom gelijk zo’n agressieve reactie? slecht Weekend gehad!?

 • Profielfoto
  ro_me

  @hier boven
  Dan is het maar tehopen dat Apple geen budget iPhone SE 2 of zoiets uitbrengt gebaseerd op 6s techniek. Want dan klopt je artikel alsnog niet!

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  Is Er dan geen enkele iPad of gsm bij andere merken die kan genieten van deze snelheidsverhoging?

 • Profielfoto
  imathijs

  @Raymon
  Scherp! Thanks!

  @mmww
  Nee weekend was best goed. Ik heb 40 meeuwen gered uit een nare situatie, een komkommer gegeten, Lost seizoen 1 nog een keer gekeken, de wereld 2 keer gered, een pannenlap gehaakt, een bekende oliemaatschappij opgekocht en doorverkocht aan een random voorbijganger, bijna gezwommen, Wikipedia uitgeprint en spaghetti in de douche gegeten.

  Wat heb jij gedaan?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Is er dan geen enkele iPad of gsm bij andere merken die kan genieten van deze snelheidsverhoging?

  Iedere klant met een geschikt 4g+-toestel kan er gebruik van maken.

  De meeste high-end-smartphones die tegenwoordig worden uitgebracht, zijn voorzien van 4G+ ondersteuning. Ook steeds meer middenklassers en zelfs enkele budgetsmartphones kunnen tegenwoordig voor het snellere internet gebruikt worden.

 • Profielfoto
  App69

  Lost seizoen 1 nog een keer gekeken

  Het programma voor idioten.
  En voor de rest interessereertt zich niemand wat jij uitspookt. Laat staan jouw mening die nergens op slaat.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nog iemand met een slecht weekend(?). .:)

  Zo opgefokt dat er geen behoorlijke zin meer uitkomt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @raymon
  Is Er dan geen enkele iPad of gsm bij andere merken die kan genieten van deze snelheidsverhoging?

  Apple loopt eigenlijk een beetje achter met de ondersteuning voor 4G+ over drie frequenties. Samsung kan het al vanaf de Galaxy S6 en LG vanaf de G4.

 • Profielfoto
  gipsman

  Slechte ontwikkeling. internet met 2 (of meer) snelheden. Mensen met “minderwaardige” devices krijgen minder voor hetzelfde geld en betalen mee voor de snelheidsboost voor de chosen few. Logisch zou zijn dat je dan minder gaat betalen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @gipsman:

  Hoezo een slechte ontwikkeling, er zijn toch “minderwaardige” devices van pakweg 80 euro die perfect 4G ondersteunen ?

 • Profielfoto
  gipsman

  @bartvdv
  Blijkbaar moet het device 3 frequenties kunnen combineren. Bovendien vallen prepaid en basic sim (whats this?) uit de boot.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Goede ontwikkeling. Schakelt je telefoon ook veel minder vaak terug naar 3G. Toestellen die geen 4G ondersteunen zijn zo’n 5 jaar oud, en dus heel oud, en dan kan je verwachten dat je niet meer van alles gebruik kan maken.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Goeie ontwikkeling van T-Mobile! Nu alleen Apple die dit jaar extra z’n best gaat doen met wat courantere chipsets te ondersteunen …

  Sony Xperia XZ Premium zit op LTE Categorie 16 (1 Gbit/s: 4 kanalen tegelijk)
  Samsung S8 zit op eveneens LTE Cat. 16

  Dus ik hoop dat Apple met de iPhone 8 ook Cat 16 gaat ondersteunen, want momenteel is het vaak het geval dat een netwerkprovider iets ondersteund terwijl de iPhone dat (nog) niet ondersteund …

  In het geval van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S6 kun je veel over zeggen, maar dat toestel is reeds klaar om op volle snelheid los te gaan op het nieuwe T-Mobile netwerk … De S6 staat gelijk aan huidig model (S8) -2 generaties …

  Bij Apple kan enkel de laatste generatie op volle kracht op T-Mobile, 1 generatie terug en het kan al niet; vind ik kwalijk voor een toestel dat net zo veel kost als een notebook …