Spotify: minder nieuwe muziek voor gratis gebruikers

Tech rmens 4 apr 2017
Leestijd: 1 minuut

Spotify heeft een overeenkomst met Universal Music gesloten, met daarin een opmerkelijke beperking. Artiesten die door het label vertegenwoordigd worden, kunnen kiezen om nieuwe albums alleen aan Spotify Premium-gebruikers beschikbaar te stellen.

Het gaat om een periode van maximaal twee weken voor albums, single-releases blijven direct voor gratis gebruikers beschikbaar. Universal krijgt ook volledige toegang tot (anonieme) gebruikersdata van Spotify.

Geen muziek meer weggeven

In een persbericht zeggen Spotify en Universal op deze manier het volledige potentieel van streaming voor labels, artiesten en fans te benutten. Op de achtergrond speelt mee dat Spotify alleen volledige royalty’s uitkeert bij streams van Premium-gebruikers. Bij streams van gratis gebruikers deelt de artiest slechts mee in advertentie­inkomsten. Vooral bij populaire, nieuwe releases heeft dit een groot effect op de inkomsten van artiesten en labels.

Spotify op Mac, iOS en Android – klik/tap voor groter.

Door de beperkingen heeft Spotify een langlopende en gunstige deal met Universal kunnen sluiten, iets dat het bedrijf nodig heeft om naar de beurs te gaan. Spotify zal het vertrouwen van investeerders moeten winnen en behouden, want de dienst bloedt cash. Spotify boekte in 2015 een verlies van 184,5 miljoen euro, in 2014 was dat nog een verlies van 165,1 miljoen.

Met Sony en Warner Music is nog geen nieuwe overeenkomst. Deze labels willen waarschijnlijk ook een deal waarbij nieuwe content beperkt kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen