Spotify: minder nieuwe muziek voor gratis gebruikers

Raymon op 04 april 2017 5 reacties Laatste door Victor96

Spotify heeft een overeenkomst met Universal Music gesloten, met daarin een opmerkelijke beperking. Artiesten die door het label vertegenwoordigd worden, kunnen kiezen om nieuwe albums alleen aan Spotify Premium-gebruikers beschikbaar te stellen.

Het gaat om een periode van maximaal twee weken voor albums, single-releases blijven direct voor gratis gebruikers beschikbaar. Universal krijgt ook volledige toegang tot (anonieme) gebruikersdata van Spotify.

Geen muziek meer weggeven

In een persbericht zeggen Spotify en Universal op deze manier het volledige potentieel van streaming voor labels, artiesten en fans te benutten. Op de achtergrond speelt mee dat Spotify alleen volledige royalty’s uitkeert bij streams van Premium-gebruikers. Bij streams van gratis gebruikers deelt de artiest slechts mee in advertentie­inkomsten. Vooral bij populaire, nieuwe releases heeft dit een groot effect op de inkomsten van artiesten en labels.

spotify apparaten 16x9

Spotify op Mac, iOS en Android – klik/tap voor groter.

Door de beperkingen heeft Spotify een langlopende en gunstige deal met Universal kunnen sluiten, iets dat het bedrijf nodig heeft om naar de beurs te gaan. Spotify zal het vertrouwen van investeerders moeten winnen en behouden, want de dienst bloedt cash. Spotify boekte in 2015 een verlies van 184,5 miljoen euro, in 2014 was dat nog een verlies van 165,1 miljoen.

Met Sony en Warner Music is nog geen nieuwe overeenkomst. Deze labels willen waarschijnlijk ook een deal waarbij nieuwe content beperkt kan worden.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

5 reacties

Profielfoto

Ruwepit op 04 april 2017

Is een mooie eerste stap maar wat mij betreft mogen voor niet betaalde accounts veel meer beperkingen komen.

Profielfoto

arno1975 op 04 april 2017

@ Ruwepit
Eens. Anders blijven mensen met een gratis abo zitten.( Zeker Belanda’s 🤓)
Maar inderdad, laat de verschillen maar groter worden, dat het meer waard is om te betalenn

Profielfoto

Ruwepit op 04 april 2017

Ongeveer 25%-30% van alle accounts zijn betaald en die zorgen voor ongeveer 85%-90% van de afdracht aan de muziek industrie.
Daarom keihard snoeien.

Profielfoto

Shmoo op 04 april 2017

En jouw dochter heeft zeker ook een premium account, nietwaar?

Profielfoto

Victor96 op 05 april 2017

En jouw dochter heeft zeker ook een premium account, nietwaar?

Toen Spotify nog niet in NL bestond kreeg jouw dochter zeker gratis cd’s mee bij de Free Record Shop??

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?