Review: drie maanden met de AirPods

Apple rmens 17 apr 2017
Leestijd: 9 minuten

“Oh, dat zijn dus gewoon oortjes met de kabel eraf geknipt?” vroeg de mevrouw naast me in de metro nadat ze me drie keer heel nieuwsgierig aan had gekeken. AirPods zorgen maanden na introductie nog steeds voor veel verbazing en vragen.

Die vragen wennen vanzelf, maar valt er ook een beetje aan de AirPods te wennen? Na Apple’s draadloze oortjes meer dan drie maanden dagelijks gebruikt te hebben, is het tijd voor een uitgebreide review.

Koppelen is goed doordacht

AirPods zijn primair gemaakt om met iOS-apparaten te werken en Apple prijst de automatische koppeling aan. Deze is goed doordacht, werkt probleemloos en is haast magisch. Geen pairing mode meer inschakelen, geen Bluetooth-menu’s doorgraven. Gewoon iPhone ontgrendelen, case met de AirPods in de buurt houden, openen en klaar.

Apple gebruikt iCloud om de AirPods meteen aan je andere apparaten met iOS 10 en macOS Sierra te koppelen. Dit biedt nog een onverwacht voordeel: wanneer je een andere iPhone neemt, werken de draadloze oortjes meteen met je nieuwe iPhone, zolang je maar hetzelfde Apple ID gebruikt. Je hoeft ze niet eerst te ontkoppelen, zoals met veel standaard Bluetooth-oortjes het geval is. Niets op aan te merken.

Koppelen van de AirPods met iOS is een eitje – Klik/tap voor groter.

Verbinding is 98 procent stabiel

Na het koppelen verschijnen de AirPods als audiobron op de iPhone. Apple heeft de oortjes voorzien van een zelf ontworpen W1-chip, die voor een extra stabiele Bluetooth-verbinding moet zorgen. De verbinding is nét niet zo stabiel als die van bedrade oortjes. Tijdens drie maanden in allerlei omgevingen muziek en podcasts luisteren, zijn mij slechts enkele haperingen en kraakjes in het geluid opgevallen.

Opvallend is dat de haperingen vooral in drukke omgevingen voorkwamen. In Rotterdam bijvoorbeeld in de Markthal die vaak uitpuilt met toeristen. Ook wanneer ik tussen twee trams ging staan, stopten de AirPods even met spelen, om enkele seconden later weer verbinding te maken. Beide gevallen zijn telkens reproduceerbaar op dezelfde locatie.

Al met al is de verbinding 98 procent van de tijd stabiel en worden eventuele haperingen snel hersteld. De zeer incidentele haperingen zijn niet bijzonder hinderlijk.

AirPods in EarPods – Klik/tap voor groter.

AirPods klinken beter dan EarPods

De draadloze AirPods klinken anders dan EarPods met draad. De midden- en lage tonen zijn iets aanweziger en dat maakt dat muziek lekkerder klinkt. Het verschil in geluid is klein, maar wel merkbaar. De oortjes blijven ook op vol volume zuiver klinken.

Op het gebied van audiocompressie is Bluetooth-technolgie van ver gekomen. Ik herinner me mijn eerste Bluetooth-headset jaren terug, waarbij je letterlijk kon horen hoe het geluid gecomprimeerd werd als een slecht mp3’tje. De hoge tonen waren destijds rafeling en blikkerig. Anno 2017 is het verschil tussen audio via Bluetooth en audio via een kabel niet meer te horen.

Natuurlijk moet je earphones niet gebruiken om ieder detail in een klassiek muziekstuk te beluisteren, maar daar zal niemand ze überhaupt voor aanschaffen.

De AirPods klinken beter dan hun voorloper met draad.

Oordetectie is handig maar onnauwkeurig

Apple heeft een handige functie in de AirPods gebouwd die ‘oordetectie’ heet. Dit zorgt ervoor dat audio automatisch via de AirPods wordt afgespeeld wanneer je de oortjes in je oren plaatst. Haal je één AirPod uit je oor, dan wordt de audio gepauzeerd en wanneer je beide AirPods uit je horen haalt, stopt de audio.

Het automatisch pauzeren is erg handig. Je kunt gewoon één AirPod uitdoen om de kassière van de supermarkt of conducteur in de trein te verstaan. Door de automatische pauze mis je niets van een nummer of podcast. Dit werkt met alle iOS-apps en ook in Safari.

De sensoren van de AirPods zouden echter wat nauwkeuriger mogen zijn. Het komt wel eens voor dat ik in de supermarkt sta, één AirPod in mijn hand heb en per ongeluk de sensor bedek, waarna de muziek ineens begint te spelen. Dit is kwam ook wel eens voor wanneer één AirPod in mijn jaszak zat. Gegarandeerd een schrikmoment en irritant.

De sensoren voor oordetectie – Klik/tap voor groter.

Bellen gaat moeiteloos

De AirPods bevatten richtmicrofoons aan de onderkant, zodat je ook telefoongesprekken kunt voeren. De microfoons doen hun werk goed en schakelen automatisch tussen links en rechts, afhankelijk van welke je het best verstaat. De afgelopen drie maanden heb ik heel wat telefoongesprekken gevoerd op zowel rustige als drukke plaatsen met en zonder wind. De ‘andere kant’ kon me tijdens een telefoongesprek prima verstaan.

De integratie met iOS en Siri zit ook goed in elkaar. Wanneer de AirPods verbonden zijn, vraagt de iPhone bij het kiezen van een nummer of je de oortjes, de iPhone of speaker wil gebruiken. Bij het ontvangen van een oproep klinkt het belsignaal door de AirPods en is twee keer op een oortje tikken genoeg om op te nemen. Siri kan via InstellingenTelefoonKondig beller aan de naam van de beller uitspreken, maar in de praktijk keek ik meer op mijn Apple Watch om te zien wie belde.

Direct kiezen tussen AirPods, iPhone of Speaker bij het bellen.

Accu eigenlijk nooit leeg

Volgens Apple kunnen AirPods 5 uur zonder opladen gebruikt worden. Dat wordt ruim waargemaakt en in diverse tests die ik afgelopen maanden heb uitgevoerd was de accuduur ongeveer 6 uur.

In de praktijk is de accu echter nooit leeg. Dat komt omdat de AirPods met een case worden geleverd die ze 4 á 5 keer op kan laden. De case laadt zelf via een Lightning-aansluiting aan de onderkant. Ik heb mezelf aangeleerd de draadloze earphones na gebruik in de case te doen, zo laden ze vaak even op én raken ze niet kwijt.

Het opladen van de AirPods gaat snel. Binnen 5 minuten zijn de oortjes 20 procent opgeladen en zo is het geen ramp wanner je ze eens vergeet te laden voordat je het huis uit moet. In drie maanden heb ik nog nooit teruggegrepen naar mijn EarPods met draad omdat de AirPods leeg waren.

Als je AirPods in de case liggen, geeft het lampje de batterijstatus van de earphones aan. Als de AirPods er niet in zitten, geeft het lampje de status van je case aan.

Siri: magisch en irritant

Twee keer op de bovenkant van een van AirPods tikken, roept Siri op. Siri is het enige bedieningsmechanisme, tenzij je een Apple Watch hebt. Na de twee tikken duurt het nét iets te lang voordat je kunt beginnen met praten en de commando’s worden geïnterpreteerd. Siri verstond mij door de microfoons van de AirPods wel altijd prima, zelfs in holle ruimtes met een echo.

Het heeft iets magisch om twee keer op je oortje te tikken en omdat je Homekit-lampen hebt te kunnen zeggen “Doe het licht uit”. Siri kunnen vragen hoe vol de accu van de AirPods is, blijkt ook handig, maar op andere momenten is Siri op zijn minst irritant. Bovendien vereist het altijd een internetverbinding.

Die irritatie ontstaat vooral bij het bedienen van muziek. Positief is dat Siri via de AirPods niet alleen Apple Music, maar ook Spotify en andere apps kan bedienen, maar daar houdt het wel op. De oortjes zijn niet voorzien van knoppen, dus je moet Siri vragen om het volgende nummer op te zetten of het volume aan te passen. Dat is traag en omslachtig, dus betrapte ik mezelf al snel op het gebruiken van mijn Apple Watch om muziek te bedienen. De EarPods waren op dit gebied handiger.

De afstandsbediening van de EarPods wordt gemist – Klik/tap voor groter.

Draagcomfort

Net als bij de EarPods geldt dat je oren een beetje compatibel moeten zijn met de AirPods. Mijn oren waren altijd al EarPod-proof en de AirPods zitten prima. Als je oren hebt waar EarPods uit vallen, zullen de AirPods iets beter blijven zitten door het ontbreken van neerwaartse krachten van de kabel, maar heel veel beter wordt het niet.

Mijn grootste angst was het kwijtraken van een AirPod. Meer dan drie maanden later, heb ik ze alle twee nog en zijn ze slechts vier keer op de grond of uit mijn oren gevallen. Dat gebeurde tijdens het aantrekken van een nieuw shirt en een sjaal. Verder heb ik met de headphones op een stepper, loopband en crosstrainer gestaan, hevig mijn hoofd geschud, op bed gelegen en getennist. Ze zijn tijdens al deze activiteiten nooit uit mijn oren gevallen en gingen geen pijn doen of irriteren.

Stevig potje tennis? AirPods vallen niet uit.

Dagelijks gemak

Het grootste voordeel van de AirPods is natuurlijk dat ze volledig draadloos zijn. Dat levert, naast tegelijk kunnen luisteren en laden met de iPhone 7, dagelijks gemak op. Het zijn vele kleine dingen die zorgen dat de AirPods een genot zijn om te gebruiken.

Er is geen kabel die in de knoop kan raken of achter objecten kan blijven hangen. Switchen tussen iPhone en Mac is makkelijk zonder achter de Mac te rommelen met een minijack. Ik merkte ook beweeglijker in het huis te zijn zonder constant mijn iPhone mee te moeten slepen. Podcast luisteren tijdens het afwassen, maar iPhone aan de lader? Geen probleem! In de sportschool werden bewegingen niet belemmerd. Bovendien kon ik mijn iPhone in een kluisje laten liggen en muziek met de Apple Watch bedienen. Dat scheelt ballast én afleiding.

Als experiment ben ik tijdelijk weer even EarPods met een kabel gaan gebruiken, dat voelde meteen onhandig en beperkend.

https://twitter.com/raymonmens/status/847532857480359937

AirPods met Mac en andere apparaten

De AirPods werken het best met iOS 10 of macOS Sierra. Wanneer je hetzelfde Apple ID op je iPhone en Mac gebruikt, zijn de AirPods meteen via het Bluetooth-menu van macOS beschikbaar. De Mac ondersteunt ook oordetectie en Siri laat zich met twee taps oproepen. Zowel in iTunes als Spotify werkte het automatisch pauzeren van muziek probleemloos. Zelfs embedded spelers op websites als YouTube, NPO en RTL XL pauzeerden de video wanneer één AirPod uit het oor gehaald werd.

Alle andere apparaten zien de AirPods als gewone Bluetooth-headset. De oordetectie werkt dan niet en om te koppelen moet je de knop aan de achterkant van de case ingedrukt houden. Koppelen met een PC, Android-apparaat of televisie is mogelijk. Ook de iPhone 3GS met iOS 6 ziet de AirPods als gewoon Bluetooth-apparaat.

AirPods werken als gewone Bluetooth-oortjes met de iPhone 3GS – Klik/tap voor groter.

Conclusie

Apple heeft met de AirPods bijna alle obstakels die komen kijken bij het maken van een écht draadloze koptelefoon overwonnen. De uitstekende accuduur, robuuste verbinding en goede geluidskwaliteit maken dit een van de beste Apple-producten van dit moment.

De W1-chip zorgt voor een feilloze werking binnen het Apple-ecosysteem, zonder de compatibiliteit met andere apparaten te beperken. Het grootste en enige nadeel is de bediening, die is te afhankelijk van het omslachtige Siri.

Voor een eerste generatie zijn de AirPods een ontzettend goed product dat voor veel onverwacht gemak zal zorgen. Vooral omdat de prijs (€ 179) heel redelijk is. Niet alleen voor een Apple-product, ook vergeleken met de concurrentie.

  • AirPods zijn voor € 179 verkrijgbaar in de Online Apple Store
Zo ziet vooruitgang eruit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen