Review: drie maanden met de AirPods

Door: Raymon Mens - 48 reacties

“Oh, dat zijn dus gewoon oortjes met de kabel eraf geknipt?” vroeg de mevrouw naast me in de metro nadat ze me drie keer heel nieuwsgierig aan had gekeken. AirPods zorgen maanden na introductie nog steeds voor veel verbazing en vragen.

Die vragen wennen vanzelf, maar valt er ook een beetje aan de AirPods te wennen? Na Apple’s draadloze oortjes meer dan drie maanden dagelijks gebruikt te hebben, is het tijd voor een uitgebreide review.

Koppelen is goed doordacht

AirPods zijn primair gemaakt om met iOS-apparaten te werken en Apple prijst de automatische koppeling aan. Deze is goed doordacht, werkt probleemloos en is haast magisch. Geen pairing mode meer inschakelen, geen Bluetooth-menu’s doorgraven. Gewoon iPhone ontgrendelen, case met de AirPods in de buurt houden, openen en klaar.

Apple gebruikt iCloud om de AirPods meteen aan je andere apparaten met iOS 10 en macOS Sierra te koppelen. Dit biedt nog een onverwacht voordeel: wanneer je een andere iPhone neemt, werken de draadloze oortjes meteen met je nieuwe iPhone, zolang je maar hetzelfde Apple ID gebruikt. Je hoeft ze niet eerst te ontkoppelen, zoals met veel standaard Bluetooth-oortjes het geval is. Niets op aan te merken.

airpods-koppelen-001
Koppelen van de AirPods met iOS is een eitje – Klik/tap voor groter.

Verbinding is 98 procent stabiel

Na het koppelen verschijnen de AirPods als audiobron op de iPhone. Apple heeft de oortjes voorzien van een zelf ontworpen W1-chip, die voor een extra stabiele Bluetooth-verbinding moet zorgen. De verbinding is nét niet zo stabiel als die van bedrade oortjes. Tijdens drie maanden in allerlei omgevingen muziek en podcasts luisteren, zijn mij slechts enkele haperingen en kraakjes in het geluid opgevallen.

Opvallend is dat de haperingen vooral in drukke omgevingen voorkwamen. In Rotterdam bijvoorbeeld in de Markthal die vaak uitpuilt met toeristen. Ook wanneer ik tussen twee trams ging staan, stopten de AirPods even met spelen, om enkele seconden later weer verbinding te maken. Beide gevallen zijn telkens reproduceerbaar op dezelfde locatie.

Al met al is de verbinding 98 procent van de tijd stabiel en worden eventuele haperingen snel hersteld. De zeer incidentele haperingen zijn niet bijzonder hinderlijk.

airpods-earpods-16x9
AirPods in EarPods – Klik/tap voor groter.

AirPods klinken beter dan EarPods

De draadloze AirPods klinken anders dan EarPods met draad. De midden- en lage tonen zijn iets aanweziger en dat maakt dat muziek lekkerder klinkt. Het verschil in geluid is klein, maar wel merkbaar. De oortjes blijven ook op vol volume zuiver klinken.

Op het gebied van audiocompressie is Bluetooth-technolgie van ver gekomen. Ik herinner me mijn eerste Bluetooth-headset jaren terug, waarbij je letterlijk kon horen hoe het geluid gecomprimeerd werd als een slecht mp3’tje. De hoge tonen waren destijds rafeling en blikkerig. Anno 2017 is het verschil tussen audio via Bluetooth en audio via een kabel niet meer te horen.

Natuurlijk moet je earphones niet gebruiken om ieder detail in een klassiek muziekstuk te beluisteren, maar daar zal niemand ze überhaupt voor aanschaffen.

airpods-earpods-alt-16x9
De AirPods klinken beter dan hun voorloper met draad.

Oordetectie is handig maar onnauwkeurig

Apple heeft een handige functie in de AirPods gebouwd die ‘oordetectie’ heet. Dit zorgt ervoor dat audio automatisch via de AirPods wordt afgespeeld wanneer je de oortjes in je oren plaatst. Haal je één AirPod uit je oor, dan wordt de audio gepauzeerd en wanneer je beide AirPods uit je horen haalt, stopt de audio.

Het automatisch pauzeren is erg handig. Je kunt gewoon één AirPod uitdoen om de kassière van de supermarkt of conducteur in de trein te verstaan. Door de automatische pauze mis je niets van een nummer of podcast. Dit werkt met alle iOS-apps en ook in Safari.

De sensoren van de AirPods zouden echter wat nauwkeuriger mogen zijn. Het komt wel eens voor dat ik in de supermarkt sta, één AirPod in mijn hand heb en per ongeluk de sensor bedek, waarna de muziek ineens begint te spelen. Dit is kwam ook wel eens voor wanneer één AirPod in mijn jaszak zat. Gegarandeerd een schrikmoment en irritant.

airpods-sensors-16x9
De sensoren voor oordetectie – Klik/tap voor groter.

Bellen gaat moeiteloos

De AirPods bevatten richtmicrofoons aan de onderkant, zodat je ook telefoongesprekken kunt voeren. De microfoons doen hun werk goed en schakelen automatisch tussen links en rechts, afhankelijk van welke je het best verstaat. De afgelopen drie maanden heb ik heel wat telefoongesprekken gevoerd op zowel rustige als drukke plaatsen met en zonder wind. De ‘andere kant’ kon me tijdens een telefoongesprek prima verstaan.

De integratie met iOS en Siri zit ook goed in elkaar. Wanneer de AirPods verbonden zijn, vraagt de iPhone bij het kiezen van een nummer of je de oortjes, de iPhone of speaker wil gebruiken. Bij het ontvangen van een oproep klinkt het belsignaal door de AirPods en is twee keer op een oortje tikken genoeg om op te nemen. Siri kan via InstellingenTelefoonKondig beller aan de naam van de beller uitspreken, maar in de praktijk keek ik meer op mijn Apple Watch om te zien wie belde.

airpods-bellen-001
Direct kiezen tussen AirPods, iPhone of Speaker bij het bellen.

Accu eigenlijk nooit leeg

Volgens Apple kunnen AirPods 5 uur zonder opladen gebruikt worden. Dat wordt ruim waargemaakt en in diverse tests die ik afgelopen maanden heb uitgevoerd was de accuduur ongeveer 6 uur.

In de praktijk is de accu echter nooit leeg. Dat komt omdat de AirPods met een case worden geleverd die ze 4 á 5 keer op kan laden. De case laadt zelf via een Lightning-aansluiting aan de onderkant. Ik heb mezelf aangeleerd de draadloze earphones na gebruik in de case te doen, zo laden ze vaak even op én raken ze niet kwijt.

Het opladen van de AirPods gaat snel. Binnen 5 minuten zijn de oortjes 20 procent opgeladen en zo is het geen ramp wanner je ze eens vergeet te laden voordat je het huis uit moet. In drie maanden heb ik nog nooit teruggegrepen naar mijn EarPods met draad omdat de AirPods leeg waren.

airpods-laden-16x9
Als je AirPods in de case liggen, geeft het lampje de batterijstatus van de earphones aan. Als de AirPods er niet in zitten, geeft het lampje de status van je case aan.

Siri: magisch en irritant

Twee keer op de bovenkant van een van AirPods tikken, roept Siri op. Siri is het enige bedieningsmechanisme, tenzij je een Apple Watch hebt. Na de twee tikken duurt het nét iets te lang voordat je kunt beginnen met praten en de commando’s worden geïnterpreteerd. Siri verstond mij door de microfoons van de AirPods wel altijd prima, zelfs in holle ruimtes met een echo.

Het heeft iets magisch om twee keer op je oortje te tikken en omdat je Homekit-lampen hebt te kunnen zeggen “Doe het licht uit”. Siri kunnen vragen hoe vol de accu van de AirPods is, blijkt ook handig, maar op andere momenten is Siri op zijn minst irritant. Bovendien vereist het altijd een internetverbinding.

Die irritatie ontstaat vooral bij het bedienen van muziek. Positief is dat Siri via de AirPods niet alleen Apple Music, maar ook Spotify en andere apps kan bedienen, maar daar houdt het wel op. De oortjes zijn niet voorzien van knoppen, dus je moet Siri vragen om het volgende nummer op te zetten of het volume aan te passen. Dat is traag en omslachtig, dus betrapte ik mezelf al snel op het gebruiken van mijn Apple Watch om muziek te bedienen. De EarPods waren op dit gebied handiger.

airpods-earpods-afstandsbediening 16x9
De afstandsbediening van de EarPods wordt gemist – Klik/tap voor groter.

Draagcomfort

Net als bij de EarPods geldt dat je oren een beetje compatibel moeten zijn met de AirPods. Mijn oren waren altijd al EarPod-proof en de AirPods zitten prima. Als je oren hebt waar EarPods uit vallen, zullen de AirPods iets beter blijven zitten door het ontbreken van neerwaartse krachten van de kabel, maar heel veel beter wordt het niet.

Mijn grootste angst was het kwijtraken van een AirPod. Meer dan drie maanden later, heb ik ze alle twee nog en zijn ze slechts vier keer op de grond of uit mijn oren gevallen. Dat gebeurde tijdens het aantrekken van een nieuw shirt en een sjaal. Verder heb ik met de headphones op een stepper, loopband en crosstrainer gestaan, hevig mijn hoofd geschud, op bed gelegen en getennist. Ze zijn tijdens al deze activiteiten nooit uit mijn oren gevallen en gingen geen pijn doen of irriteren.

airpods-tennis-crop
Stevig potje tennis? AirPods vallen niet uit.

Dagelijks gemak

Het grootste voordeel van de AirPods is natuurlijk dat ze volledig draadloos zijn. Dat levert, naast tegelijk kunnen luisteren en laden met de iPhone 7, dagelijks gemak op. Het zijn vele kleine dingen die zorgen dat de AirPods een genot zijn om te gebruiken.

Er is geen kabel die in de knoop kan raken of achter objecten kan blijven hangen. Switchen tussen iPhone en Mac is makkelijk zonder achter de Mac te rommelen met een minijack. Ik merkte ook beweeglijker in het huis te zijn zonder constant mijn iPhone mee te moeten slepen. Podcast luisteren tijdens het afwassen, maar iPhone aan de lader? Geen probleem! In de sportschool werden bewegingen niet belemmerd. Bovendien kon ik mijn iPhone in een kluisje laten liggen en muziek met de Apple Watch bedienen. Dat scheelt ballast én afleiding.

Als experiment ben ik tijdelijk weer even EarPods met een kabel gaan gebruiken, dat voelde meteen onhandig en beperkend.

AirPods met Mac en andere apparaten

De AirPods werken het best met iOS 10 of macOS Sierra. Wanneer je hetzelfde Apple ID op je iPhone en Mac gebruikt, zijn de AirPods meteen via het Bluetooth-menu van macOS beschikbaar. De Mac ondersteunt ook oordetectie en Siri laat zich met twee taps oproepen. Zowel in iTunes als Spotify werkte het automatisch pauzeren van muziek probleemloos. Zelfs embedded spelers op websites als YouTube, NPO en RTL XL pauzeerden de video wanneer één AirPod uit het oor gehaald werd.

Alle andere apparaten zien de AirPods als gewone Bluetooth-headset. De oordetectie werkt dan niet en om te koppelen moet je de knop aan de achterkant van de case ingedrukt houden. Koppelen met een PC, Android-apparaat of televisie is mogelijk. Ook de iPhone 3GS met iOS 6 ziet de AirPods als gewoon Bluetooth-apparaat.

airpods-3gs-16x9
AirPods werken als gewone Bluetooth-oortjes met de iPhone 3GS – Klik/tap voor groter.

Conclusie

Apple heeft met de AirPods bijna alle obstakels die komen kijken bij het maken van een écht draadloze koptelefoon overwonnen. De uitstekende accuduur, robuuste verbinding en goede geluidskwaliteit maken dit een van de beste Apple-producten van dit moment.

De W1-chip zorgt voor een feilloze werking binnen het Apple-ecosysteem, zonder de compatibiliteit met andere apparaten te beperken. Het grootste en enige nadeel is de bediening, die is te afhankelijk van het omslachtige Siri.

Voor een eerste generatie zijn de AirPods een ontzettend goed product dat voor veel onverwacht gemak zal zorgen. Vooral omdat de prijs (€ 179) heel redelijk is. Niet alleen voor een Apple-product, ook vergeleken met de concurrentie.

vooruitgang-earpods-airpods-iphone3gs-iphone7
Zo ziet vooruitgang eruit.

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  iMachia

  “Vooral omdat de prijs (€ 179) heel redelijk is.”

  LOL

 • Profielfoto
  gsmaster

  De prijs is inderdaad onaanvaardbaar…
  Wel een mooi product, Apple waardig…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @iMachia: “In vergelijking met de concurrentie”.

 • Profielfoto
  arno1975

  Er is weinig concurrentie, zolang je in ell geval iOS gebruikt:-)
  Ik heb ze zelf vanaf dag één en het is echt perfect ?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Toen ik las dat de koppeling via iCloud loopt was ik al gelijk klaar.

  Een stabiele Internet verbinding én toegang tot Apple servers is geen vanzelfsprekendheid. Ik woon in China en het gebeurt hier meer dan eens dat de servers gewoon niet beschikbaar zijn, door drukte op de brakke infra (ook in de grote steden), of simpelweg een argument tussen Apple en de overheid.

  Deze pods zijn dus niets voor mij, ook al door de pasvorm waarvan ik pijn in mijn oren krijg, of de isolatie in een lawaaierige omgeving (welke ook weer direct de geluidskwaliteit beïnvloedt).

  Apple heeft mooie technieken verwerkt in deze pods, maar ziet helaas, naar mijn mening, niet ‘the big picture’.

 • Profielfoto
  Wootism

  De prijs is inderdaad onaanvaardbaar…
  Wel een mooi product, Apple waardig…

  Hoe is een prijs onaanvaardbaar als alternatieven duurder zijn met mindere specs?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Potverdikkie wat een mooie uitgebreide review! ? ?

  Als je AirPods koopt bij Apple dan gaat Tim Cook persoonlijk naar China om 6 chinezen aan het werk te zetten om jouw AirPods te maken. Wanneer ze klaar zijn komt hij ze zelf persoonlijk afleveren. Daarom duurt het nog steeds 6 weken voordat ze verzonden worden.

  Ik vond deze dingen zo interessant toen ze gelanceerd werden dat ik ze wel wilde proberen na het bekijken van een aantal YouTube video’s maar ik ga 4 maanden na introductie geen 6 weken wachten op iets dat 180,- kost, kom op Apple. Op dit moment hoef ik ze niet eens meer en is mijn interesse in deze dingen helemaal verloren gegaan.

 • Profielfoto
  Hugaer

  Het komt wel eens voor dat ik in de supermarkt sta, één AirPod in mijn hand heb en per ongeluk de sensor bedek, waarna de muziek ineens begint te spelen.”
  Ja, wat dacht je? Dat de AirPods het verschil kunnen zien tussen een vinger en een oor? Afdekken is afdekken.
  Ik gebruik ze ook al maanden en de duurdere PowerBeats liggen in de schuif.
  Besluit: je opmerking raakt kant nog wal, en te duur zijn ze niet als je vergelijkt met andere Bluetooth-oortjes!

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  Als zeer kritische Apple gebruiker (vrienden denken nochtans dat ik een ware Applefreak ben) vind ik Raymon bijzonder kritisch.
  Ik had het geluk mijn AirPods net voor Kerst te ontvangen. Ik gebruik ze dagelijks, dag en nacht. Overdag één exemplaar om” stand-by” te zijn, vooral als ik aan het rijden ben maar meer en meer ook de ganse dag door, gezien ik het zo onhandig begin te vinden om met een joekel (iPhone 7-Plus) van een toestel aan mijn oor te lopen als ik aan het telefoneren ben. ’s Nachts beide omdat ik altijd met muziek inslaap en desgevallend terug inslaap. Zelden is er een oortje “ontsnapt”, al slaap ik op mijn zij.
  Hoe lang de oortjes ook in mijn oren zitten: ze blijven zitten, doen nooit pijn of irriteren niet. Het enige probleem is dat ik soms vergeet dat ik met een” oortje” rondloop en dan verwonderd ben dat onbekenden mij aanstaren als een rariteit.
  Zelf kan ik mij vaak ergeren hoe Apple mij bij mijn kl… heeft: Apple heeft mij zowat afhankelijk gemaakt van hun besturingssysteem (iOS EN macOS) en ik voel me vaak het gepluimd kieken als vrienden voor heel wat minder geld zich ook op allerhande manieren (Windows & Android) uit de slag trekken.
  Maar…. Beweren dat de prijs van de AirPods er over is met wat je ervoor terugkrijgt is een brug te ver. Duur zijn ze zeker, maar bij de concurrentie zijn ze even duur, zoniet duurder.

  Alleen Raymond, ik twijfel sterk of de case ze 4 à 5 keer volledig kan opladen. Niet dat ik het echt heb gemeten maar als ik tot 3 keer toe kom ben ik al tevreden.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Besluit: je opmerking raakt kant nog wal, en te duur zijn ze niet als je vergelijkt met andere Bluetooth-oortjes!

  Er is vast verschil tussen de binnenkant van een oor en de binnenkant van een jaszak. De huidige sensor die kijkt ‘ben ik afgedekt of niet’ kan dat onderscheid inderdaad niet maken. Geen zorgen; ik had niet de illusie dat de huidige sensor dat kon, maar zou wel graag een sensor zien die het onderscheid wel kan maken.

  In de review kun je lezen dat ik de prijs juist heel redelijk noem.

  Toen ik las dat de koppeling via iCloud loopt was ik al gelijk klaar.

  Een stabiele Internet verbinding én toegang tot Apple servers is geen vanzelfsprekendheid.

  Nouja, iCloud is handig omdat het de Bluetooth-koppeling naar je andere apparaten pusht, maar niet verplicht. Ik heb zojuist de AirPods aan mijn iPhone proberen te koppelen terwijl Wi-Fi en mobiele data uitgeschakeld was, en dat werkt gewoon. Ik vermoed dat iCloud alleen het Bluetooth-profiel naar je andere apparaten pusht en van de AirPods een vertrouwd apparaat maakt.

  Weet niet of ik dit nog in het artikel moet verduidelijken, het is al zo lang;!

 • Profielfoto
  jasper050

  Ik heb ze vanaf 20 december jl. en geen moment spijt van deze aankoop. Kan me helemaal vinden in de review van Ramon. Die 98% stabiel is voor mij wel 99,5%:-)
  Voor bellen is het super handig vooral als je in een wachtrij staat.
  Mijn minpuntje is het gebruik in lawaaiige omgeving zoals in openbaar vervoer en drukke binnenstad, mijn vorige oordopjes waren de Apple In-Ear en deze sluiten omgevingsgeluid beter af.

  Het gezeur over prijzen word ik soms echt niet goed van. Er zijn meer merken die kostbaar zijn. Als je het graag wilt hebben zul je net als ik er voor moeten sparen. Een paar weekenden niet uitgaan kom je al een heel eind.

 • Profielfoto
  Matanza

  Het komt wel eens voor dat ik in de supermarkt sta, één AirPod in mijn hand heb en per ongeluk de sensor bedek, waarna de muziek ineens begint te spelen.”
  Ja, wat dacht je? Dat de AirPods het verschil kunnen zien tussen een vinger en een oor? Afdekken is afdekken.
  Ik gebruik ze ook al maanden en de duurdere PowerBeats liggen in de schuif.
  Besluit: je opmerking raakt kant nog wal ….

  Ik vind je opmerking, kant nog wal, wel héél kort door de bocht. Ik heb al een aantal keer exact hetzelfde gehad tijdens gesprekken met collega’s dat mn muziek plots begint te spelen. Dus ik vind het een terechte opmerking dat je hier aan denkt bij het gebruik van de oortjes. Dit is iets dat ik ook altijd aanhaal tijdens demonstraties aan klanten en vrienden. Just good to know.

 • Profielfoto
  Dashter

  Zolang basis-besturing als volume luider e.d. zo ridicuul omslachtig blijft (via Siri minstens 5 seconden nodig, toch naar iPhone grijpen, of via een €469-kostende Apple Watch omweg) vind ik Airpods geen geslaagd product te noemen. Hoe verzinnen ze het om zulke basis-features achterwege te laten? Er is overduidelijk geen evenwaardig alternatief voor de knoppen van de earpods.

  Simpelweg een optie toevoegen in instellingen om SIri te vervangen door ‘dubbeltap recht is volume omhoog’ en ‘dubbeltap links volume omlaag’ zou een mooie semi-oplossing zijn. Maarja, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan…

 • Profielfoto
  macha

  Als blue tooth fanaat sinds jaren blijf ik het spuuglelijke dingen vinden.. ik ga er niet mee rondlopen. Het is gewoon geen mooi design. Ze trekken te veel aandacht.
  waarom wit en van plastic? Liever heb ik ze onzichtbaar onder mijn haar. Of als sierrad alternatief zoals de B&O oortjes.
  En bij een gewoon gesprek moet je ze steeds uit je oor halen…..

  op aliexpress staan uitstekende alternatieven met en zonder draadje voor rond 10 euro. Zonder de apple cult er omheen maar vaak zelfs wel met een fraaier design.
  En dat hi tec design allang niet meer alleen door apple gemaakt wordt lijkt me duidelijk.
  De apple watchband ik ook al z on lelijk ding.
  Heb een aantal BT oortjes van aliexpress gecheckt en klinken heel erg redelijk. Sommigen zelfs erg goed. Vooral de clone van het B&O model is mijn tip. kwa design en kwa comfort en sound.

 • Profielfoto
  pippen2

  Toen ik las dat de koppeling via iCloud loopt was ik al gelijk klaar.

  Een stabiele Internet verbinding én toegang tot Apple servers is geen vanzelfsprekendheid. Ik woon in China en het gebeurt hier meer dan eens dat de servers gewoon niet beschikbaar zijn, door drukte op de brakke infra (ook in de grote steden), of simpelweg een argument tussen Apple en de overheid.

  Zo werkt het helemaal niet. Je hebt geen constante verbinding nodig. ICloud wordt alleen maar gebruikt om eenmalig al je apparaten toegang te verlenen tot je AirPods. Daarna verschijnen ze automatisch bij je audiobronnen en kan je ze daar kiezen als het geluid via de AirPods moet lopen.

 • Profielfoto
  rdesign

  Lekkere review, Raymon! Heb zelf inderdaad dezelfde ervaringen, erg blij met de AirPods. (Can’t innovate anymore, my ass!)
  .
  Ik had de AirPods trouwens afgelopen weekend in bij de Albert Heijn kassa, maar mijn muziek uitstaan. Ik hoorde wat jochies achter me fluisteren “zie je die oortjes? ziet er echt ‘mongolisch‘ uit he!”. Dat deed dan wel weer een beetje pijn.;-)

 • Profielfoto
  marjolijntju

  Ik vind de AirPods helemaal geweldig:!:(y) Ik heb ze nu 4 weken,geweldig geluid, ze zitten goed in mijn oren.De bediening met Siri is echt super handig:smile: Ik wil de AirPods nooit meer kwijt:heart:

 • Profielfoto
  marjolijntju

  @@rdesign
  Tja, als ze het woord ‘mongolisch‘ gebruiken dan zijn het vaak jaloerse reactie’s:!:
  als jij er maar blij mee bent, tenslotte heb jij die AirPods voor jezelf gekocht en niet voor jalourse mensen;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  De bediening met Siri is echt super handig:smile: Ik wil de AirPods nooit meer kwijt:heart:

  .
  En mij dan?:angel:

  Ik ben veel geavanceerder dan Siri. Tegen mij kun je gewoon zeggen, Hey Shmoo waar heb ik mijn handtas gelaten en dan zegt Shmoo, die ligt nog in de auto meid. Zal ik ‘m even voor je gaan pakken?

 • Profielfoto
  sjonnie

  Heb Siri uitgezet voor de airpods. Ik heb vaak een zacht volume ingesteld maar het Siri volume blijft dan gewoon knetter luid. Dat vond ik te irritant. Verder sluit ik me volledig aan bij deze review. Ben zeer tevreden met deze aankoop!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is dat wel fijn? AirPods gebruiken zonder Siri. Ik heb het namelijk op elk device meteen uitgeschakeld omdat ik daar niets van moet hebben maar ben bang dat wanneer je AirPods gaat gebruiken dan je dan toch 20% kwaliteit inlevert omdat je Siri niet gebruikt.

 • Profielfoto
  mmww

  @arno1975

  Weinig concurrentie?? Niet mee eens!
  De Apple Airpods klinken voor geen meter en zijn onhandig, je moet ze steeds weg stoppen als je ze even uit je oor haalt.

  Ik heb zelf de Brainwavz gekocht voor €39 geweldig geluid en heeft een zeer goede accu! Maja ik ben dan ook allergisch voor slecht geluid! ?

  https://www.brainwavzaudio.com/collections/bluetooth/products/blu-delta-bluetooth-earphones

  €179 voor Airpods is natuurlijk leuk voor Apple maar uiteindelijk weggegooid geld.

 • Profielfoto
  wgoettsch

  Ik heb de airpods ook sinds december 2017 en heb gemengde ervaringen:
  – het gebruik van airpods met verschillende apple apparaten (iPhone, iPad, MacBook Pro) is fantastisch vergeleken met andere Bluetooth hoofdtelefoons. Niet eerst ontkoppelen op de iPhone voordat je de hoofdtelefoon op een iPad kan gebruiken.
  – klinken goed genoeg en bellen gaat ook prima.
  – gebruiksgemak is hoog door meegeleverde batterijcase.
  – echter bij mij blijven ze niet altijd goed zitten, bij normaal gebruik gaat het nog wel maar bij het sporten ‘drijven’ ze mijn oren uit.
  – met name met de iPhone 6S plus wordt soms tijdens bellen ad-hoc de bluetooth verbinding verbroken voor een paar seconden.
  – ik kan echt niet 24 uur doen met de volledig opgeladen batterijcase en oortjes. Eerder de helft.

  Eindconclusie is een ruime voldoende, ik gebruik ze continu…

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  @mmww
  U zal wel gelijk hebben, denk ik dan. Hebt u ze dan toch gekocht, uitgeprobeerd en slecht bevonden of hoe wéét u dat de AirPods voor geen meter klinken?
  Voor alle duidelijkheid: mijn enige ervaring met “oortjes”, al of niet BT, is met merkloze en ja, vaak laat de geluidskwaliteit het faliekant afweten.
  Met de AirPods ben ik zeer tevreden, niet alleen over het gebruiksgemak maar zeker over de geluidskwaliteit: die voldoet voor mij ruimschoots voldoende. Als ik echt van muziek wil genieten laat ik mijn SONOS los.

  En wat betreft “zijn onhandig, je moet ze steeds weg stoppen als je ze even uit je oor haalt.” Uw Brainwavz stoppen zich vanzelf weg? Knap staaltje techniek!

 • Profielfoto
  ray-

  irritant dat je niet via bvb dubbele taps een nummer kan skippen. Ik gebruik siri niet en vind het zelfs omslachtig als je zoiets via siri moet doen

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Raymon het is een leuke review.
  Ik heb met belangstelling deze review gelezen.
  Of deze Oortjes te duur zijn is niet aan mij, ik vind het ook niet relevant

  Gr

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Uitstekend artikel, lekker uitgebreid en heel inzichtelijk. Ik snap de mensen niet die altijd maar over de prijs gaan zitten jerimiëren. Als je kijkt wat AirPods allemaal kunnen én prijs en mogelijkheden vergelijkt met producten van concurrenten dan zijn ze nog voordelig. Je gaat toch ook geen lampjes van de Action vergelijken met Philips Hue lampen? Een totaal verschillende kwaliteit en vooral functionaliteit.

  Zelf heb ik AirPods van voor de kerst, maar in het begin mankeerde er van alles aan. Net als veel anderen had ik last van batterijproblemen. De oplaadcase was soms ineens 30 of 40% lager en 100% opgeladen AirPods fluctueerden en waren – zonder gebruik – dan weer 95% of zo. Ook viel het geluid vaak weg. Zeker een paar keer per uur en soms bij elk nummer. Niet acceptabel!

  AppleCare begreep er niets van en wist op dat moment ook (nog) niet hoe software van AirPods en case geüpdatet konden worden. Ik stuurde mijn AirPods op en het vreemde was dat ik ze na een week testen terugkreeg: ‘klachten niet gesignaleerd’.
  Ik was eerst kwaad, want ik ben toch niet gek, maar na proberen bleek alles ‘ineens’ prima te werken.
  Ik hoorde vlak daarna dat er een ‘stille’ software-update was geweest, waar je niets voor hoefde te doen. Als je de case opende in de buurt van je iPhone kwam de nieuwe update er al op. Blijkbaar waren alle problemen softwarematig en nu werkt alles uitstekend.

  Alleen bediening met Siri vind ik niet handig. Als ik muziek luister en wil scrollen of volume wil aanpassen, doe ik dat op mijn iPhone. Geen probleem. Ik ga dat idd ook ’s met mijn Apple Watch proberen. (Die hoeven niet altijd zo duur te zijn! Series 1 is natuurlijk een stuk voordeliger en ik heb 2 maanden geleden een original Apple Watch gekocht voor 200 euro, toen iCentre z’n magazijn opruimde. Dat vond ik een mooi prijsje. En geüpdatet naar Watch OS 3 werkt vrijwel alles heel snel.

  Tip: ik heb gemerkt dat het qua geluid veel uitmaakt hoé je de AirPods in je oor doet. Als je – zoals Apple het laat zien – de steeltjes schuin naar voren doet hoor je veel mínder bassen en minder vol geluid dan wanneer je ze meer recht naar beneden draagt. Qua comfort maakt het niks uit. Ik hoor nu veel meer bassen. Mijn huisgenoten blijven lachen om de AirPods, maar ja, je moet soms offers brengen voor de vooruitgang ?

 • Profielfoto
  Dashter

  Alleen bediening met Siri vind ik niet handig. Als ik muziek luister en wil scrollen of volume wil aanpassen, doe ik dat op mijn iPhone. Geen probleem. Ik ga dat idd ook ’s met mijn Apple Watch proberen. (Die hoeven niet altijd zo duur te zijn! Series 1 is natuurlijk een stuk voordeliger en ik heb 2 maanden geleden een original Apple Watch gekocht voor 200 euro, toen iCentre z’n magazijn opruimde. Dat vond ik een mooi prijsje. En geüpdatet naar Watch OS 3 werkt vrijwel alles heel snel.

  Maakt niet uit hoe goedkoop een Apple Watch kan zijn. Je zou gewoon geen extra apparaat nodig moeten hebben voor zoiets banaals als volumebediening, laat staat dat ik het altijd aan Siri wil vragen. Tegen dat ik die zin uitgesproken heb is het volume op earpods al lang gewijzigd. En als ik toch mijn iPhone in de buurt moet houden voor volumewijzigingen kan ik net zo goed bedrade oortjes nemen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zou inderdaad het beste zijn als je het volume met een ‘slide’ beweging van je vingertop omhoog en naar beneden zou kunnen doen. En met een simpele tikbeweging doorscrollen naar het volgende nummer.
  Misschien komt dat nog een keer. Wellicht is dat softwarematig te veranderen.

 • Profielfoto
  gsmaster

  De prijs is inderdaad onaanvaardbaar…
  Wel een mooi product, Apple waardig…

  Hoe is een prijs onaanvaardbaar als alternatieven duurder zijn met mindere specs?

  Hallo… 179€ voor ‘oortjes’? Wat dat is en blijft het…
  Hoe knap ze ook zijn, en begrijp me niet verkeerd. Het is een knap staaltje techniek, maar er zijn heel wat mensen voor wie die 179€ al teveel is voor een telefoon.

 • Profielfoto
  APPLEHARRY

  Hoe is de gebruiksduur met een iPhone ? Ik heb met mijn iPhone 7 aan het eind v/d dag nog zo’n 45% accucapaciteit over. Als ik dan ook nog eens muziek zou gaan streamen met de AirPods, hoe lang is dat mogelijk met 45% ?

 • Profielfoto
  Airheart

  Ik heb erg veel plezier van rubberen hoesjes voor de earpads. Ze zitten dan super. Ik mag de naam hier niet noemen maar makkelijk op internet te vinden. Merknaam begint met ear, en ze zijn er goedkoop in allerlei kleuren.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hoe is de gebruiksduur met een iPhone ? Ik heb met mijn iPhone 7 aan het eind v/d dag nog zo’n 45% accucapaciteit over. Als ik dan ook nog eens muziek zou gaan streamen met de AirPods, hoe lang is dat mogelijk met 45% ?

  Ik heb nauwelijks verschil gemerkt. Maar dat komt misschien ook omdat ik altijd al verbinding met een Apple Watch heb.

 • Profielfoto
  APPLEHARRY

  Ik heb nauwelijks verschil gemerkt. Maar dat komt misschien ook omdat ik altijd al verbinding met een Apple Watch heb.
  Welke gebruiksduur haal je met een acculading ?

 • Profielfoto
  ray-

  Misschien komt dat nog een keer. Wellicht is dat softwarematig te veranderen.

  beetje naiëf toch;-)
  daarvoor gaan ze gewoon een2e revisie van de airpods op de markt brengen zodat iedereen moet overschakelen

 • Profielfoto
  xray

  Ik bemoei me nooit met de techniek, maar heb je zelf ook door dat alle foto’s in deze review 3mb groot zijn per stuk? Waar is de tijd gebleven van datacompressie, lossless of niet, pixel-rerendering, colormapping, 256 CLUT, rendering on the fly by page change.

  of gewoon maar een .jpg? ;>),

 • Profielfoto
  sjonnie

  Ik heb niet gemerkt dat het gebruik van airpods mijn iPhone accu sneller leeg trekt.

 • Profielfoto
  recoiller

  Bijna alles is al voorbij gekomen. Persoonlijk vond ik ze geen gezicht eigenlijk en dat voor een nogal extreme prijs. Ik heb echter een Juicepack en dan heb je eigenlijk geen andere optie dan draadloos.

  Toen ik ze zag liggen bij de MediaMarkt voor 126 euro heb ik ze als impuls toch maar gekocht. Ik dacht dat ze duurder waren en dat ze lastig te krijgen waren. Beide bleek waar, ze waren verkeerd geprijsd en voor 179 zijn ze nu nog steeds overal uitverkocht.
  Ik geloof dat ik ze begin december kocht en vond het prettig dat ik ze onder m’n muts kon dragen. Je zag ze bijna niet maar ze deden het boven verwachting.

  + Briljante koppeling met iPhone (iets minder met Mac)
  + Siri is best wel briljant in combinatie met Airbuds
  + Opladen in doosje is briljant
  + Geluid erg goed, ook microfoon knap goed
  + Basisfuncties muziek handiger mer Apple Watch
  + Prijs redelijk voor dit type ‘oortjes’

  – Prijs extreem hoog voor wie gewend is aan bedrade oortjes
  – Basisfuncties alleen met Siri dus moet online om iets simpels te doen
  – Oortjes zitten niet bij iedereen goed, geen dopjes zoals competitie
  – Het ziet er nog steeds raar uit
  – Beschikbaarheid lang na de introductie nog steeds extreem slecht
  – Weer iets om op te laden erbij

 • Profielfoto
  Wootism

  De prijs is inderdaad onaanvaardbaar…
  Wel een mooi product, Apple waardig…

  Hoe is een prijs onaanvaardbaar als alternatieven duurder zijn met mindere specs?

  Hallo… 179€ voor ‘oortjes’? Wat dat is en blijft het…
  Hoe knap ze ook zijn, en begrijp me niet verkeerd. Het is een knap staaltje techniek, maar er zijn heel wat mensen voor wie die 179€ al teveel is voor een telefoon.

  Ja, en dat soort mensen moeten ook geen AirPods kopen.
  Ik vind de prijs absoluut netjes, heb ze dan ook gekocht.
  Heb ze vorige week nog kado gedaan aan mijn vriendin, die is er echt ontzettend blij mee:)

 • Profielfoto
  gipsman

  @EEDEEJEE
  In bed met oortjes?
  Denk niet dat mijn partner dat ziet zitten (liggen)?.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Prima zo’n uitgebreide review na 3 maanden.

  Ik heb ze sinds december. Voordelen die voor mij belangrijk zijn:

  – goede muziekbeleving zonder ander geluid buiten te sluiten
  – je zet ze dus niet ongemerkt ongezond hard
  – ze oefenen geen druk uit op je oren zoals in-ears
  – ze blijven uitstekend zitten
  – perfecte combinatie met de Apple Watch en fitness (ook apps)
  – slim doosje zorgt dat je ze altijd bij de hand hebt en dat ze vol zijn
  – en natuurlijk: niet die vervelende draden!

  Wat het uiterlijk betreft, zonder draden is toch altijd mooier dan mèt?

  Siri vind ik trouwens onhandig, dat gebruik ik nauwelijks. Vandaar dat de goede integratie met de Apple Watch ook zo fijn is.

  De prijs, tja, voor iets dat je elke dag gebruikt en hopelijk zo’n 3 jaar meegaat is het me waard. Zeker omdat ik met fitness altijd last had van die draden.

 • Profielfoto
  Mrtaaie

  Ik heb de airpods besteld vanaf ze beschikbaar waren en kreeg ze op 6 januari.

  Alle voor- en nadelen zijn volgens mij al opgesomd dus daar ga ik niet te veel op in behalve het feit dat ze voor mij enkel de moeite zijn omdat ik vorig jaar de nieuwe Apple Watch had aangeschaft. Deze combinatie geeft het een onmisbaar voordeel. Zonder ben je aangewezen op Siri (die bij mij afstaat) en dat is gewoon te tijdrovend.

  Ik zeg altijd dat ik geen applefanaat ben, maar ondertussen heb ik wel een aardige collectie Apple-toestellen: iMac (versie 2014), iPad Air 2 (iPad Mini en iPad2), Apple Watch Series 2 Nike-edition, iPhone 6S Plus (voordien iPhone 5 en 4S), Apple TV (last gen-32Gb) en een iPod (still alive and kicking). Hierdoor is het gebruik van AirPods dus uiteraard erg interessant geworden.

  De toestellen die ik het meest gebruik zijn:
  1. iPhone 6S Plus (40%) voor surfen, sociale media, fotografie en muziek
  2. iMac (25%) voor surfen, teksten schrijven en fotobewerking
  3. iPad Air 2 (20%) voor Netflix, lezen van boeken en strips en surfen
  4. Apple Tv (15%) voor Netflix (nog veel te beperkt qua apps in Benelux)

  De Apple Watch gebruik ik doorlopend voor reminders, klok, zwemmen, fietsen, lopen, muziekbediening en messaging!

  Qua koptelefoons heb ik al talloze goedkope en dure inears versleten (Apple, Sony, Philipps, Sennheiser, The House of Marley …) met telkens de draad als hoofdverantwoordelijke voor problemen.

  Qua bluetooth had ik enkel ervaring met Sol De Republic die ik gebruikte tot de AirPods in mijn bezit kwamen. De nekverbinding (wel met bedieningsknoppen, zoals BeatsX) zat niet altijd comfortabel, zeker niet in de winter met sjaals en mutsen. Verbinden was altijd een gedoe met regelmatig uitvallen. Veel tijd en geduld verloren. En dat is nu voltooid verleden tijd.

  Waarom al deze randinfo? Ik ben een technologieliefhebber en heb al heel wat gadgets uitgeprobeerd. Ik twijfelde lang over de aanschaf om een paar redenen:

  – Uitzicht: ik ben niet helemaal gewonnen voor het design maar het stoort me ook niet. Ik loop niet graag te koop met mijn spullen en dit valt nu nog steeds erg op. Onlangs in Londen geweest en amper AirPods tegengekomen maar zelf heel veel nieuwsgierige blikken gekregen.

  – Bluetooth: ervaring met Sol De Republic hield me achterdochtig maar hun eigen W1-chip met onmiddellijke link naar andere toestellen (niet voor apple tv) is wel degelijk en constant. Het is nu pas dat bluetooth ver genoeg gevorderd is om qua audiokwaliteit de norm te halen (voor de duidelijkheid totaal geen audiofiel) en voor mij zijn de AirPods zeker goed genoeg.

  – Prijs: Ligt hoog maar na onderzoek bleek erg vergelijkbaar met andere gelijkaardige producten van Bragi, Samsung, Jabra, Onkyo…

  – Verlies van oortjes: Ik verlies zelden tot nooit mijn sleutels, portefeuille, gsm maar hierbij zat ik ook gewrongen. 66 euro om een verloren of gestolen oortje te vervangen? Stelen heeft niet vel zin behalve om de eigenaar te kl*ten want zonder oplaaddoosje heb je er niets aan. Vrees voor verlies is ongegrond want bij mij zitten ze goed en ik bewaar ze steeds in het doosje. Alle zever met koordjes en cases voor je doosje: Seriously??? No thanks.

  Na de sprong te wagen (en geloof mij, ik heb ongeveer alle techsites/fora geraadpleegd) de sprong gewaagd en nog geen seconde spijt gehad. Why? 1 GOEDE MAAR O ZO BELANGRIJKE REDEN:

  Gebruiksgemak:
  Daar draait bij mij alles om met Apple. Zeker in combinatie met de Apple Watch. Ik fiets dagelijks naar mijn werk en mijn volume en nummers regelen met de Apple Watch gaat erg vlot. Let op, in de winter met handschoenen weer niet maar dan luister ik vooral naar podcasts waar zappen niet echt van belang is. Omdat je ook op de Apple Watch tot 8 GB muziek kunt zetten heb je bij het lopen geen iPhone nodig om muziek te beluisteren. Dus geen iPhone in de hand en geen bedrading: ZALIG! Daar voel je echt het verschil met gewone oortjes. Omdat ik veel fiets, regelmatig loop en thuis veel Apple apparaten gebruik is het overschakelen tussen toestellen aangenaam en handig.

  Ook onmiddellijk pauzeren met dubbel tap is handig als mensen me aanspreken (over de airpods of over mijn retrokoersvelo). Ik hoop ook dat in de toekomst de taps over beide oortje kunnen verschillen voor verder en terug te spoelen en volumeregeling. Het enige waar je moet oefenen is het uithalen en inbrengen van de oortjes in het oplaaddoosje. Dat kan in het begin zenuwslopend zijn.

  Omdat het geen kussentjes zijn maar een vaste vorm heeft, is er wel bleed van geluid en hoor je de omgeving maar op kantoor ervaar ik dat als een plus. Ik kan onmiddellijk pauzeren bij telefoon of vragen van collega’s zonder mijn iphone te nemen. Het is ook veiliger dat er omgevingslawaai binnen komt bij het fietsen.

  Als laatste wil ik ook meegeven dat ik een 6S Plus heb en dat ook meegespeeld heeft. Het is een geweldige zakcomputer dat ik het meest van al gebruik maar niet handig is om te bedienen bij het fietsen (omwille van de afmetingen toestel), gewicht (bij het lopen) en daardoor in binnenzak jas of in rugzak zit in transit. Dankzij de Apple Watch en de Airpods is een fysieke aanraking en verbinding van oortjes niet langer nodig. Erg gemakkelijk en minder kans op schade aan iPhone.

  Kortom, weeg af:
  – in welke omstandigheden je werkt, je verplaatst en oortjes gebruikt
  – wat voor toestellen (apple of niet) je al dan niet hebt
  – de vaste vorm van de AirPods comfortabel aanvoelen (de earpods zijn goed genoeg als test)
  – of je qua gebruiksgemak er echt op vooruit gaat

  De prijs en het uitzicht van de airpods zullen immers niet meteen veranderen.

  Ik raad het zeker aan voor mensen met iPhone Plus toestellen en Apple Watch.
  Voor mensen met kleinere formaten iPhone die vergroeid zijn met hun toestel is de Apple Watch geen must (zeker niet als je niet veel wandelt, loopt of fietst).

  Android gebruikers hebben echter minder voordeel en moeten het beschouwen als een bluetooth oortjes zonder echte meerwaarde tenzij design je omver blaast. Daar zijn zeker al veel alternatieven voor.

  PS: Excuses voor de erg lange post. Was niet de bedoeling maar context is everything.

 • Profielfoto
  ray-

  Ik merk wel dat wanneer ik op straat loop, met iPhone in mijn broekzak en airpods in, het geluid vaak wordt onderbroken. Nog mensen daar last van?

 • Profielfoto
  Torino

  Bij mij zijn ze inmiddels gedegradeerd tot carkit. Het is een mooi product en ik onderschrijf veel van de positieve punten die hier genoemd worden. Maar op ‘straat’ gebruik ik inmiddels weer mijn ouderwetse earpods en wel om vier redenen:
  1) ik mis de afstandsbediening om snel het volume harder of zachter te kunnen zetten. Via siri, de telefoon of de watch blijft het gewoon een omweg.
  2) ik heb voortdurend het gevoel dat ze er uit gaan vallen. Het slaat nergens op, want ze zitten muurvast, maar het gevoel is oncomfortabel.
  3) tijdens het fietsen zorgen de riempjes van mijn fietshelm voor geluidsproblemen omdat ze de sensoren storen.
  4) het ziet er simpelweg niet uit. Ze zijn zo ontzettend niet cool.

 • Profielfoto
  fzelders

  Ik heb mijn Airpods sinds 2 januari en er is sindsdien geen dag voorbij gegaan waarop ik deze geweldige “oortjes” niet gebruikte.

  Prima prijs-kwaliteit verhouding. Daar kunnen andere BT fabrikanten een uitje aan zuigen.

  Prima review Raymond! Helemaal met jouw verhaal eens. DANK!

 • Profielfoto
  leavestone

  Hoe zit het met active noice canceling kunnen de AirPods dat ook? Dat is het enige wat me nog tegenhoud om ze aan te schaffen.

 • Profielfoto
  maui

  Ik zal wel sterk afwijkende oren hebben, maar de EARpods zitten al beroerd en vallen steeds uit (zijn veeeeeeeeeeel te glad!), dus ik peins er echt niet over om dure AIRpods aan te schaffen..verlies binnen een dag gegarandeerd.

  Leuk idee, maar gaat niet werken, er moeten echt koortjes ofzo aan zitten, zodat je bij mountainbiken bv. niet tijdens een afdaling 10x moet afstappen om je oortje uit de prut te vissen.

 • Profielfoto
  tav

  Over die oordetectie : als men een gesprek aan het voeren is en de oortjes vallen uit het oor per ongeluk ,wordt dan het gesprek verbroken ? Of is dat alleen bij muziek spelen ?