Mobiele betaaldienst Payconiq komt naar Nederland

9 reacties

Heb je al van Payconiq gehoord? Als Nederlander waarschijnlijk niet. Het is een app en dienst waarmee gebruikers niet alleen bij retailers en webshops kunnen afrekenen, maar ook onderling betalingen kunnen doen op basis van telefoonnummer. Geen IBAN nodig.

Payconiq komt na een pilot in België ook naar Nederland. ABN Amro, ASN, ING, Rabobank, RegioBank en SNS gaan het ondersteunen. In België ondersteunen Belfius, CBC, IBC en KBC de dienst al.

Telefoonnummer aan rekeningnummer koppelen

Payconiq werkt bij betalingen onderling op basis van telefoonnummer en heeft een directe koppeling met de rekening van de gebruiker. Zo is het niet nodig om aparte potjes te maken en geld naar je rekening terug te storen. Betalingen kunnen direct op basis van telefoonnummer gedaan worden en de bank regelt de bij- en afschrijvingen op je betaalrekening.

In winkels en webshops

De dienst werkt ook in winkels en webshops. In fysieke winkels geeft de app op basis van je locatie aan of er betaald kan worden via Payconiq. Indien dat het geval is, kun je een QR-code op de kassa scannen en de winkelier direct via de app betalen. In webshops kan betalen met een directe link of QR-code, de werking is online vergelijkbaar met iDEAL.

Webshops en fysieke winkels moeten de dienst wel ondersteunen. Volgens Payconiq zijn meer dan 25.000 Belgische retailers aangesloten en de ambitie is om het systeem op Europese basis uit te rollen.

De directe koppeling van de betaalrekening met de Nederlandse banken zal in de zomer beschikbaar zijn. Vanaf dat moment kan ook bij verschillende Nederlandse webshops en winkels betaald worden.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Jezus wat slecht, dit is net zo slecht als die Amerikaanse betaaldienst die moest concurreren met Pay, CurrentC, die inmiddels ook geflopt is, want het openen van een app om een QR-code te scannen duurt 3x zo lang als even swipen met NFC en je vingerafdruk… Dat de Belgische/Nederlandse banken niet hebben geleerd van de flop in Amerika is mijn een raadsel. Want inmiddels heeft o.a. Walmart alweer afgehaakt bij CurrentC en is bezig om zijn eigen, eveneens net zo omslachtige, Walmart Pay op zetten…

 • Profielfoto
  MrJvG

  Na het scannen van een qr-code zie je het te betalen bedrag, voer je jouw pincode in en heb je betaald. De winkel ziet het bedrag direct op hun rekening verschijnen.
  De andere manier is op basis van gps-locatie. De Payconiq-app weet waar je bent en kijkt of daar een winkel aan te koppelen is. Op die manier kun je tijdens het afrekenen het bedrag intypen, je pincode invoeren en vervolgens betalen.
  Met de gps-functie houdt de app wel bij waar je bent. Die data worden niet gedeeld met andere banken die zijn aangesloten op Payconiq, zo benadrukt de woordvoerder. Het gaat dan om de ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS.

  Payconiq krijgt wel toegang tot je bankrekening. Daarvoor heeft de dienst een overeenkomst gesloten met de genoemde Nederlandse banken. Daarnaast geeft de gebruiker hier expliciet toestemming voor als degene die app installeert.

  Volgend jaar gaan we vaker dit soort diensten zien. Dan treedt de Payment Services Directive 2-wetgeving, ook wel de PSD2 genoemd, in werking. Met die wet worden banken verplicht derden toegang te geven tot betaaldata van zijn klanten als de klant dit wil.

  Nee, laar maar zitten. Ik wacht wel op Apple Pay en tot die tijd blijf ik gewoon betalen met mijn pinpas. Wat tegenwoordig overal retesnel gaat als er een contactloze terminal is. Ik zie de meerwaarde van die app er niet zo van in.
  Telefoon unlocken, app starten, code scannen of zelf een bedrag gaan intypen, bevestigen met touch ID of pincode… Teveel gedoe!

  In Belgie lees ik dat een loyaliteitsprogramma gekoppeld kan worden aan Payconiq. Automatisch spaar je dan punten via de betaalgegevens van Payconiq. Dat moet je toch niet willen!

 • Profielfoto
  bartvdv

  Soms ben ik echt blij dat ik “bijna” de pensioengerechtigde leeftijd bereik.

  Sommige initiatieven zijn echt initiatieven om de initiatieven. Het gebruiksgemak van een kaartje in een terminal en een pin is nog steeds onovertroffen.

 • Profielfoto
  Jafu

  Eindelijk komt deze manier van betalen naar NL. In Zweden hebben ze al jaren een vergelijkbaar systeem genaamd “Swich” waarbij men heel makkelijk een persoon kan betalen. Dat ze dit met dit systeem combineren met het kunnen betalen in winkels is alleen maar beter. NL is zo traag met dit soort innovaties. Ik vind dit alleen maar een mooi alternatief. Voor dat ApplePay in NL geïntroduceerd wordt zijn we allemaal met pensioen lijkt het wel…

 • Profielfoto
  Frans
 • Profielfoto
  Shmoo

  Probleem is dat niemand zit te wachten op al die verschillende diensten en samenwerkingen.
  Zelfs een bedrijf dat gewoon één plastic kaartje wilde maken waar je dan al je kaartjes aan koppelt is failliet. Ik bedoel maar. Dit soort dingen blijven extreem dicht bij want mensen gewend zijn en dat haalt het al niet waarschijnlijk omdat alle banken en instellingen niet met elkaar willen samenwerken. Dit is hetzelfde als de muziek en filmindustrie.

  http://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/4/20/15375842/plastc-bankrupt-campaign-fold-backers

 • Profielfoto
  Loyd

  Alweer een of ander wazig project waar idd niemand op zit te wachten.
  Ik wil Apple Pay, hopelijk komt dat er.

 • Profielfoto
  bartvdv
 • Profielfoto
  tyler

  ‘In België ondersteunen Belfius, CBC, IBC en KBC de dienst al.’

  CBC en KBC is dezelfde bank maar CBC is de naam in het Frans.

  Ik woon in België maar van IBC nog nooit gehoord.

  Vind payqoniq verder ook maar een zoveelste idee. Apple pay lijkt me dan toch interessanter en meer wereldwijd verspreid (op termijn)