Documenten ondertekenen met iPhone of iPad

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Heb je een contact of ander document om te ondertekenen? Doe het direct vanaf je iPhone of iPad en verspil geen tijd of papier. iOS heeft een ingebouwde functie waarmee je direct documenten in PDF-vorm kunt ondertekenen. Geen extra apps nodig.

Ondertekenen vanuit de Mail-app

Heb je een PDF per e-mail ontvangen? Dan kun je deze direct ondertekenen en terugsturen. Ga als volgt te werk:

 • Druk lang op de PDF in de bijlage
 • Kies onderaan voor Markeer en beantwoord
 • Tik op het handtekening-icoon rechtsonder¬†(iPhone) of¬†midden (iPad)
ondertekenen mail 1
Klik/tap voor groter.
 • Draai je iPhone¬†(iPad hoef je niet te draaien) en zet je handtekening
 • Druk bovenaan op gereed
ondertekenen mail 2
Klik/tap voor groter.
 • Vervolgens kun je de handtekening op de goede plaats slepen en eventueel de grootte aanpassen
 • Wil je nog tekst toevoegen, zoals een datum of naam? Tap dan op de knop met het T-icoon
 • Na een tik op gereed, wordt het getekende document automatisch als bijlage toegevoegd in een antwoord.
ondertekenen mail 3
Klik/tap voor groter.

Ondertekenen vanuit andere apps

Wanneer je de¬†PDF niet per e-mail, maar op een andere manier ontvangt, sla¬†je deze eerst in iCloud Drive op. Vanuit Safari doe je dit door bij het openen van de PDF te tikken op Meer… en te kiezen voor Voeg toe aan iCloud Drive. Vanuit andere apps kun je het deel-menu gebruiken.

Ga vanuit iCloud Drive als volgt te werk:

 • Open de PDF
 • Klik rechtsboven op het markeer-icoon
 • Vervolgens werkt het net zoals in¬†de¬†mail-app
 • De handtekening wordt automatisch in de PDF in iCloud Drive opgeslagen.
ondertekenen safari 1
Klik/tap voor groter.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb altijd echt te doen met mensen die met PDF werken… Ik betrap mijzelf daar ook op wanneer ik factuurtjes maak en de deur uit stuur. Deze sla ik dan altijd op als PDF omdat ik verwacht dat de andere kant er dan wel mee overweg kan alleen omdat het zo’n algemeen breed gebruikte standaard is – terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

  Dat is eigenlijk hetzelfde als prikkeldraad als schoenveters gebruiken en dan vragen of je buurman je veters wilt strikken.

  Adobe heeft zoveel lelijke op de markt gebracht waar wij zo gewend aan zijn geraakt terwijl het de grootste rotzooi op aarde is en als je het nu opnieuw zou moeten doen zouden ze je aan de hoogte boom ophangen.

  Wat bedrijven als Apple, Microsoft en Google per jaar moeten doen om alleen PDF integraties en support in hun systeem door te voeren om dat allemaal up to date te houden dat is werkelijk te verschrikkelijk voor woorden. En dat terwijl het helemaal niet zo’n toegankelijk of open standaard is.

  Het is jammer dat wij eigens onderweg zijn gestopt met nadenken en maar wat zijn gedaan dat de makkelijkste uitweg was. Kiezen voor iets waarvan wij denken dat iedereen het gebruikt. Adobe Flash Player is op die moment ook succesvol geworden. Iedereen had het op het systeem staan dus waarom zou je het niet gebruiken. PDF is eigenlijk geen haar beter.

 • Profielfoto
  xaddict

  @shmoo: Daarom zijn open standaarden √°ltijd beter. OpenType, OpenDocument, wav, mp3 (tegenwoordig), etc

  Wel fijn dat je dus niet ook nog een Third party app moet downloaden voor dit soort simpele maar irritante dingen

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Shmoo zou de reden kunnen zijn, dat organisaties maar ook jij en ik PDF-jes de wereld insturen, omdat Word documenten kwaadaardige macro’s kan bevatten.
  Dit geld zeker voor Microsoft Excel bestanden

  In het pdf format gaat dit niet

 • Profielfoto
  Bart119

  Wie kan er in het bedrijfsleven nu niet met PDF’s werken?

  Overigens is dit soort handtekening niet geldig volgens mijn werkgever, ik moet een digitale handtekening via mijn identiteitskaart (of token) plaatsen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @Shmoo en Luuk Lamers: PDF is een open formaat (vrijgegeven door Adobe in 2007) en zelfs een ISO-standaard, gezeur als “onnodige moeite voor anderen vanwege Adobe” voor het implementeren is dus onzin. Apple heeft het standaard in al z’n systemen ge√Įntegreerd, en voor andere besturingssystemen zijn meerdere gratis readers beschikbaar, het brakke Adobe Reader hoef je zeker niet te gebruiken…

  Veel erger: mensen die .doc of .docx versturen alsof het een “standaard” is die iedereen moet kunnen lezen, ik heb zelfs wel eens mensen gehoord die meenden te weten dat dat voor mensen makkelijker te lezen zou moeten zijn als een pdf…:confused:

 • Profielfoto
  Betatester

  @MrHammond, ik als blinde ben blij als mensen bestanden sturen als .doc of als .docx.
  Anders kan ik het niet lezen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple heeft het standaard in al z‚Äôn systemen ge√Įntegreerd, en voor andere besturingssystemen zijn meerdere gratis readers beschikbaar, het brakke Adobe Reader hoef je zeker niet te gebruiken‚Ķ

  .
  Dat wilt niet zeggen dat het daarmee ineens allemaal mooi en rooskleurig is. Kijk eens naar de site van OMT, die is in 2004 (?) gemaakt en was toen prachtig en helemaal stoer. Kijk eens hoe het er nu bijstaat of beter gezegd, bijhangt wanneer het niet onderhouden wordt. Al dat spul blijft niet allemaal vanzelf functioneren. De wereld blijft niet stilstaan omdat OMT geen budget heeft voor dit soort dingen.

  Was het maar zo mooi. Bedrijven zijn gewoon jaarlijks heel wat tijd kwijt om dit PDF gedoe allemaal stabiel te houden en denk dan even aan een OneNote app die functionaliteit krijgt waar je heel eenvoudig checkboxen kunt aanmaken (ToDo lijstjes) en die moeten dan ge√ęxporteerd worden zonder problemen naar PDF zodat wij niet gek worden van alle problemen als eindgebruikers wanneer dit fout gaat.

  Vroeger deed Adobe dit allemaal zelf in PDF Viewer en dan mochten wij die software gaan ophalen, downloaden en up to date houden. Dat doet Apple, Google en Microsoft nu voor ons. Serieus, dat maakt PDF niet ineens iets geweldigs.

  En ja er zijn vast extreem ideale oplossingen voor PDF. Ik denk dan even aan de print-industrie die printers en wat niet allemaal moeten aansturen. Of designers die onderling artwork moeten uitleveren. Echter er zijn zoveel voorbeelden van momenten dat wij standaard exporteren als PDF alleen omdat dit in onze ogen de beste keuze is omdat ——>

  Wie kan er in het bedrijfsleven nu niet met PDF’s werken?

  .
  Dat is de redenatie en veel verder komen we niet omdat we dan moeten gaan nadenken. De basis van alles is dan gewoon zoeken naar de snelste weg met de minste weerstand. En wanneer er problemen zijn wijzen we het eerste naar de tegenpartij want die zal z’n software wel niet up to date hebben.

  Think Different?;!

 • Profielfoto
  Bart119

  Wie kan er in het bedrijfsleven nu niet met PDF’s werken?

  .
  Dat is de redenatie en veel verder komen we niet omdat we dan moeten gaan nadenken. De basis van alles is dan gewoon zoeken naar de snelste weg met de minste weerstand. En wanneer er problemen zijn wijzen we het eerste naar de tegenpartij want die zal z’n software wel niet up to date hebben.

  Think Different?;!

  Openstaan voor alternatieven/verbeteringen, helemaal mee akkoord.

  Maar Ik werk sinds men 16 al met PDF’s voor school, en daarna al heel de tijd in het bedrijfsleven, en nog nooit problemen hiermee ondervonden.

 • Profielfoto
  rob seller

  Dit is geen digitaal ondertekenen. Dit is digitaal een tekeningetje maken in een PDF.

 • Profielfoto
  jhsoree

  @Raymon, wat een top tip. Veel dank!

 • Profielfoto
  Edwin

  In de meeste gevallen zal je toch meer dan alleen je handtekening moeten zetten. In dat geval moet ik toch weer terugvallen op de Adobe Fill & Sign app voor iOS.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Dit is geen digitaal ondertekenen. Dit is digitaal een tekeningetje maken in een PDF.

  Dat is toch precies wat een handtekening is, ook in ‘the real world’?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  PDF zit al dertig jaar in de core van macOS. Oorspronkelijk in NeXT OS wat later door Apple is overgenomen en dat we nog steeds gebruiken. PDF is door NeXT en Adobe samen ontwikkeld. Mooiste uitvinding van het hele OS.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Display_PostScript

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  @Schmoo: deze versie van de site stamt uit 2011, de eerste versie uit 2001.

 • Profielfoto
  xaddict

  @MrHammond, ik als blinde ben blij als mensen bestanden sturen als .doc of als .docx.
  Anders kan ik het niet lezen.

  @Betatester: Een goed opgemaakte PDF bestaat uit tekst en kan door een screenreader gelezen worden.

  @MrHammond & @Betatester: Het probleem wat ik heb met PDF is dat nieuwere versies (1.7, 1.6, 1.5) slecht backwards compatible zijn en het programma’s waarmee je PDF’s kunt maken aanzet tot platslaan. Daarbij wordt de tekst een plaatje zonder tekstuele uitleg en is dus voor een eindgebruiker niet meer te achterhalen wat de tekst was. Dit is een systeem dat Adobe met opzet in stand houdt.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @Luuk Lamers: Een probleem met backwards-compatibility van een 9 jaar oud formaat (1.7)? Programma’s om PDFs te maken? Ben jij Linux-gebruiker of zo?

  En nogmaals: sinds 1.7 (2008) is Adobe niet meer de baas over de PDF-specificatie, maar is het een ISO-standaard…

 • Profielfoto
  Dickenzzz

  Kan iemand mij hiermee helpen?

  De laatste stap bij ondertekenen vanuit de mail: “Na een tik op gereed, wordt het getekende document automatisch als bijlage toegevoegd in een antwoord.”
  Werkt bij mij dus niet, terwijl ik volgens mij alles goed doe.

  Ik heb het geprobeerd vanaf zowel mijn iPad als iPhone, maar helaas…..
  Ik heb de nieuwste versie van iOS op beide apparaten staan.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  @shmoo…. ik weet niet waar je dit op baseert maar PDF en PDF/A zijn de meest gebruikte open standaards ter wereld. Al die andere ‘standaards’ zijn het echt niet geworden. Apple die grote toeren moet uithalen om PDF te ondersteunen? Je weet niet waar je het over hebt….

  PDF is zelf een onderdeel van de architectuur van Mac OS. Het vormt de basis van Quartz. Doe maar es googlen. Je hele verhaal hangt van persoonlijke voorkeur aan elkaar. In het bedrijfsleven is PDF dé standaard geworden voor uitwisseling van documenten. Microsoft heeft het nog geprobeerd met XPS Рnog steeds aanwezig in Windows 10 Рen ook dat is het niet geworden.