De nieuwe MacBook Pro maakt lawaai

30 reacties

Een toenemend aantal kopers van de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar klaagt over krakende en ploppende geluiden uit de laptop. Voorheen waren er al berichten over vreemd klinkende toetsaanslagen, maar deze geluiden lijken een andere oorzaak te hebben.

Het fenomeen is inmiddels goed gedocumenteerd in diverse YouTube-video’s en topics op het Apple Support Forum. Er zijn grofweg drie verschillende problemen te onderscheiden.

Krakend beeldschermscharnier

De variant die het gemakkelijkst kan worden herkend is een krakend/ploppend geluid met het openen en sluiten van de MacBook Getroffen gebruikers vermoeden dat te strak gespannen beeldschermscharnieren verantwoordelijk zijn voor het geluid. Het komt ook voor wanneer de MacBook op schoot balanceert en het scherm wat beweegt.


Klikgeluiden bij opstarten en zware belasting

Een vreemder probleem dat niet altijd reproduceerbaar is, zijn klikkende geluiden wanneer de getroffen machines opstarten. Het komt ook voor onder zware belasting.


Rammelende onderdelen toestenbord

Het toetsenbord lijkt soms ook voor problemen te zorgen. In een video horen we een geluid dat doet vermoeden dat onderdelen van het toetsenbord een ventilator raken. In de tweede video lijken onderdelen los te zitten en tot slot een probleem dat al eerder in het toetsenbord werd ontdekt: een extreem harde klik bij sommige toetsen.In alle gevallen geldt natuurlijk dat Apple de MacBook onder garantie zal vervangen. Problemen met de eerste generatie van een nieuw ontwerp zijn niet ongebruikelijk, maar de diversiteit aan problemen roept wel de vraag op of een MacBook Pro in het formaat van een MacBook Air misschien niet iets te ambitieus was.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Vervelend als je daar last van hebt! Zelf ben ik na 3 jaar Macbook Air in december overgestapt op een nieuwe Macbook Pro 13″ met touch bar en ik heb geen klachten.
  Zeer snel, supermooi scherm en zelf het toetsenbord, tja het is anders maar wel prima.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Mijne maakt inderdaad een lastig plakkerig geluid als ik ‘m na een tijdje opendoe. Apple weigerde hem echter te vervangen. Ze hebben het scherm gerepareerd, Mac is sinds gisteren terug in mijn bezit, geluid is opnieuw aanwezig.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb één filmpje gemist van deze MacBook Pro.

  De bending test.;-)

  Het is natuurlijk k.t. Ik zou mij als gebruiker van een dergelijke laptop steeds meer gaan ergeren er aan. En tenslotte het ding uit het raam gooien.
  Op dit forum werd regelmatig geklaagd, dat het zo lang duurt voordat er nieuwe Macs komen. Misschien zijn de bovenstaande problemen bij de Mac Book Pro wel het gevolg, dat Apple de testfase steeds korter maakt met alle gevolgen van dien.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het ding heeft het wel lastig zeg…
  De mijn freezed nadat ik de klep open doe. Het beeld is zwart of het inlogscherm is zichtbaar. Maar niets werkt ?

 • Profielfoto
  mmww

  Gelukkig zijn ze goed betaalbaar! ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat zei je? ?

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Dat krijg je ervan als je je rommel in China laat produceren door mensen die daar een stuiver per dag voor verdienen. Ergens is het wel mooi dat het Apple in the but bijt.

 • Profielfoto
  no_poo

  Kost steeds meer in aanschaf, reparaties zijn duurder door steeds dunner ontwerp en productiefouten zijn aan de orde van de dag.

  Ik ben blij met mijn 2015 model en wacht wel tot ze dat nieuwe hoofdkantoor in gebruik nemen. Misschien dat ze dan eindelijk weer zin krijgen in hun werk.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Je kunt ook op alle slakken zout willen leggen. Kom op mensen, een piepje of een kraakje is toch helemaal geen probleem. Wat een idioten die daar helemaal filmpjes van gaan lopen te maken zeg. Focus je energie beter op positieve dingen zoals Goede Vrijdag!

 • Profielfoto
  busterpkeaton

  @Spinozo Precies! Het is van de gekken om te verwachten dat iets perfect werkt als je er net vijftienhonderd euro voor hebt neergelegd. En meer van dat soort logica. Jij ook een goede vrijdag!

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Misschien toch maar minder aandacht besteden aan dunner en dunner en meer op kwaliteit.
  Waar blijft mijn nieuwe, verbeterde en betaalbare iMac?:evil:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Tja, als je wat extra’s betaalt voor een MacBook met Feestverlichting horen en blijkbaar ook wat poppende geluiden bij, om de feestvreugde te vergroten. Als je gewend bent dat je MacBook geen geluid maakt, is élk geluidje irritant. Op deze filmpjes vind ik met name de ventilator en het klikgeluidje bij het toetsenbord abnormaal en irritant. Die man die zit de tikken en te kloppen op zijn MacBook begrijp ik niet erg. Logisch dat je dan geluiden krijgt:lol:
  Ik denk dat Apple langzamerhand steeds meer spijt krijgt van het uitbrengen van de nieuwe serie MacBooks. De MacBooks model 2015, van pakweg zo’n 700 euro goedkoper én alle aansluitingen die je wilt er nog op en aan, vliegen als broodjes over de toonbank. Voor de meeste mensen veel aantrekkelijker! Ik denk (en hoop) dat Apple volgend jaar met een hele serie ‘extra pro’ komt, tegen een normale prijs.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @busterpkeaton: Waar dacht jij een MacBook Pro in de 2016 serie vandaan te halen voor 1500 euro?! De allergoedkoopste is 1699, dus zeg maar 1700 euro en dat is nog zonder lichtjesbalk.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  De nieuwe MacBook Pro. Het duurste flut apparaat dat Apple nog toe geproduceerd heeft. Het gebeurt idd wel eens vaker dat je bij de 1e generatie van een nieuw model denkt een soort beta versie in handen te hebben, maar dit begint steeds meer op een vroege alpha te lijken.

  Benieuwd wat volgend jaar brengt..

 • Profielfoto
  polansky

  Wat is dat toch met Apple en kwaliteitscontrole de laatste tijd.

  Door het verheffen van winstoptimalisatie boven klanttevredenheid gaat het langzaamaan toch echt wel steeds verder bergafwaarts met Apple.

  De schatkist bulkt van het geld, maar Tim Dagobert Duck is van mening dat iets meer geld uitgeven voor kwalitatief goede onderdelen minder belangrijk is dan zijn aandeelhouders te paaien.

 • Profielfoto
  guus

  sinds december werk ik met de mbp tb, maar hier geen enkele klacht.
  fijne machine en zeker geen flut apparaat, zoals tegenwind beweert.
  na enkele powerbooks, ook meerdere macbook pro’s gehad en deze is de fijnste die ik ooit heb gehad.

 • Profielfoto
  Facundo

  Tsja, als je miljarden voor Beats hebt neergelegd wil je ook wel met die poppende geluiden kunnen pronken.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Heb de MacBook Pro 2016 nu een paar maanden en ik herken me niet in de kritiek.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan bestaat het probleem ook niet.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Miljoenen van die machines verkocht en omdat er 2 piepen is er alweer een schandaal.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ha, er zijn er weer een paar die er licht over gaan. Natuurlijk is dit niet prettig als je (minimaal) €1699 hebt neergelegd voor een “pro” apparaat! Blij voor de mensen die hier geen last van hebben natuurlijk, maar dat betekent niet dat het er niet is.

  iMac Lover 11 uur geleden
  Ik heb één filmpje gemist van deze MacBook Pro.

  De bending test.;-)

  Het is natuurlijk k.t. Ik zou mij als gebruiker van een dergelijke laptop steeds meer gaan ergeren er aan. En tenslotte het ding uit het raam gooien.
  Op dit forum werd regelmatig geklaagd, dat het zo lang duurt voordat er nieuwe Macs komen. Misschien zijn de bovenstaande problemen bij de Mac Book Pro wel het gevolg, dat Apple de testfase steeds korter maakt met alle gevolgen van dien.

  Apple maakt de testfase steeds korter? Wa zegde gij nu ? :-S

  Een Mac “PRO” uit 2013 die geen enkele upgrade heeft gehad… Apple heeft dus tot nog toe al 4j gekregen zonder het ding aan te passen en er dezelfde prijs voor te vragen. (Wel, ze hebben onlangs de prijzen wat aangepast, maar dan nog!).

  De Macbook pro 2016 is zo goed als een 2017 editie want die is pas in het late najaar van 2016 gekomen.

  Ik hou heel erg van Apple en hun eco-systeem. Maar de Macbook Pro heeft toch erg veel last van probleempjes…

  En ja, uiteraard, elke nieuwe generatie (van gelijk welke hardware) heeft zo zen foutjes. Maar man, de Macbook Pro heeft er toch een flink aantal!

  De iMac mag overigens ook dringend ge-update worden…

  Ik ben nu wel genoodzaakt een Mac Pro te kopen omdat ik op dit moment nog steeds met mijn Macbook Pro 2012 werk en deze wel lastig begint te doen. Ook de snelheid is niet meer wat het geweest is, zelfs niet tov de Mac Pro 2013. Ik ga sowieso geen jaar meer wachten voor het upgraden van mijn hardware. En de Mac Pro 2013 zal mij zeker nog een aantal jaar vooruit helpen:-)

  Ben hoe dan ook zeer benieuwd naar toekomstige producten van Apple!

 • Profielfoto
  Vroegah

  Als je alle bezitters van krakende en ploppende macbooks bij-elkaar in een zaaltje zet, heb je zomaar ineens een spontane ‘concurrent’ van de jostiband ?:-)

  Kan Apple daar ook weer omzet mee maken, nieuwe geluiden op iTunes…

 • Profielfoto
  BoraTDI

  Ik heb een MacBook Pro 13″ met TB uit januari 2017. Tot nu toe geen enkel probleem mee gehad. Die geluiden van de filmpjes herken ik niet bij mijn MB.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Gelukkig heb ik ook geen enkel probleem met mijn MBP 2016 15″.
  Werkt tot nog toe als een zonnetje!

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Heb deze problemen ook met mijn Macbook Pro 15″ touch bar. Scherm wordt binnenkort vervangen. Klikkende toetsen ook aanwezig, echter niet altijd..

  Jammer jammer..

 • Profielfoto
  Brainy

  Er wordt al snel gesuggereerd dat het nieuwe model van alles mankeert, netjes voorzien van filmpjes op youtube.

  Om er iets zinnigs over te kunnen zeggen moet je echter wel weten hoeveel er verkocht zijn en hoeveel er problemen hebben.

  Ieder product heeft een bepaald percentage uitval, ook bij een mercedes van 100.000,- euro kunnen er problemen ontstaan.

  Hoe een bedrijf deze problemen oppakt is belangrijker dan de kans dat er een defect apparaat tussen zit. Die zijn er namelijk altijd op de hoeveelheden waarmee Apple producten verkoopt.

 • Profielfoto
  klonic

  Eigenlijk wilde ik deze macbook pro ook kopen. Maar door een gemis aan usb a en probelmen met usb c apparatuur wilde ik het toch maar even uitstellen. Mijn 2011 retina macbook pro doet het ook nog prima. Ik hoop op een iets dikkere macbook pro met een wat grotere batterij en wat meer diversiteit aan aansluitingen.

 • Profielfoto
  Mac_Laurens

  Is er al iets geweten omtrent de update van begin deze maand? Komen die krakende geluiden daar nog voor?

 • Profielfoto
  Sylvester

  Die man die zit de tikken en te kloppen op zijn MacBook begrijp ik niet erg. Logisch dat je dan geluiden krijgt:lol:

  Mag ik hierop even inpikken? Ik heb ook onlangs een 15″ gekocht, het high-end model met alles erop en eraan. Leuk toestel, werkt prima en ben heel tevreden.
  Maar na een paar dagen hoor je een blikken geluid als je lichtjes tikt of wat hard typt. Het is er niet altijd, maar het klinkt érg vervelend en érg goedkoop. Hij was nochtans duur genoeg.
  Dit hoort zo niet te zijn !

 • Profielfoto
  Ganymedus

  In alle gevallen geldt natuurlijk dat Apple de MacBook onder garantie zal vervangen. Problemen met de eerste generatie van een nieuw ontwerp zijn niet ongebruikelijk, maar de diversiteit aan problemen roept wel de vraag op of een MacBook Pro in het formaat van een MacBook Air misschien niet iets te ambitieus was.

  Dit is toch zeker niet mijn ervaring met Apple. Zowel in NL als VS erkennen ze de “vreemde” geluiden, maar ze hebben hier nog geen inwissel programma voor.