Nieuwe Mac Pro: de juiste stap om de verkeerde reden

37 reacties

Hoop doet leven, dat bleek zeker toen Apple na drie jaar radiostilte zei aan een compleet nieuwe Mac Pro te werken. Er kwam zelfs een ‘sorry’ uit de mond van Phil Schiller en Apple benadrukte dat de ontwikkeling van Final Cut en Logic nog altijd op schema loopt.

Waarom het drie jaar moest duren werd niet toegelicht. Insiders vertellen OS News dat Apple pas enkele weken met de nieuwe Mac Pro bezig is en dat de controverse over de MacBook Pro met Touch Bar de reden was.

Geschrokken van reacties op MacBook Pro

Na de onthulling van de MacBook Pro met Touch Bar waren de reacties van professionals niet mis. Met USB-C kon niemand nog iets, de accuduur ging erop achteruit omdat Apple de MacBook dunner had gemaakt en veeleisende gebruikers waren teleurgesteld in 16GB werkgeheugen. Het door LG ontwikkelde 5K Thunderbolt 3-scherm werd bovendien geplaagd door bugs. Apple stopte de verkoop enige tijd totdat problemen met Wi-Fi-staling die het beeld weg liet vallen opgelost waren.

Insiders vertellen dat de bestellingen voor de oude MacBook Pro (uit 2015) door het dak gingen en dat dit nadat de eerste reviews van de MacBook Pro met Touch Bar uitkwamen alleen maar erger werd. Apple werd hier compleet door verrast en dit zou de ogen van de fabrikant hebben geopend.

macbook-pro-2016-box-16x9
Klik/tap voor groter.

Het kan wel even duren

Hoewel Apple een nieuwe, modulaire Mac Pro aankondigde, zei het ook dat deze niet meer dit jaar op de markt komt. Logisch als je je bedenkt dat eind 2016 pas de knoop is doorgehakt om door te gaan met de Mac Pro. Een product ontwikkelen kost tijd, zeker wanneer een compleet nieuw ontwerp vereist is en het apparaat een van de betrouwbaarste in zijn soort moet worden. Apple zei het liever goed dan snel te doen, daarom zou een onthulling aan het eind van 2018 ons niet verbazen.

Verkeerde redenen

In principe niets dan lof voor de beslissing om een nieuwe Mac Pro te gaan ontwikkelen. Het duurde echter veel te lang tot deze conclusie werd bereikt en Apple is de draad serieus kwijt geweest. In reacties op artikelen op deze website wordt het bedrijf wel eens verweten slechts een iPhone-maker te zijn, want dat is het apparaat dat de meeste inkomsten genereert.

Het is zorgelijk dat Apple was vergeten dat het de professionals zijn die het ecosysteem vooruit helpen, door bijvoorbeeld apps voor iOS en macOS te maken. Het succes van de iPhone is deels toe te schrijven aan de beschikbaarheid van tools voor het maken van apps. Tools zijn niet alleen software, maar ook hardware voor veeleisende gebruikers. Om die reden zou de Mac Pro nooit buiten beeld mogen raken.

Het idee dat Apple droomt van de iPhone en pas wakker schrikt wanneer klanten die op de Mac vertrouwen hooivorken uit de kast halen, zou niet ontstaan zijn wanneer twee jaar eerder was besloten iets met de Mac Pro te gaan doen. Gelukkig gaat er wat gebeuren, maar het was kantje boord.

macpro2010
Een modulaire Mac Pro uit 2010.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat denken jullie, komt er nog een Mac Pro?:lol:

  Ik hoop niet dat we nu dagelijks Mac Pro -nieuws krijgen tot 2019.

 • Profielfoto
  donut

  Ik denk dat ze nu bang zijn dat als de nieuwe mac pro uitkomt, iedereen snel de vuilnisbak pro gaat kopen…
  Om dat te voorkomen moeten ze eerst een jaar wachten tot ze allemaal weg zijn.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Ik hoop dat ze bij Apple weer wat meer naar de gebruikers gaan luisteren. Innovatie is niet alles dunner maken en alle opties verwijderen. Niemand zit te wachten op een Macbook Pro met de dikte van een A4-tje en een accuduur van 5 minuten.

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ik bn benieuwd wat de prijzen zullen zijn. Hoop dat Apple daar eens naar kijkt. Maar 1 ding ben ik absoluut tevreden dat ze terug gaan samenwerken met Nvidia

 • Profielfoto
  klaasb

  wat mij betreft mag de oude mac pro uit 2010 weer in productie worden genomen, alleen dan met modernere spullen aan de binnenkant. design is verder prima

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ja klaasb, daar ben ik met eens ?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Uitstekend artikel Raymon!

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Die ‘nieuwe’ Mac Pro gaat er never nooit komen!

  Cheers

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  BTW: Die foto onderaan in het artikel is een Mac Pro uit 2012!;-)

 • Profielfoto
  wensink

  BTW: Die foto onderaan in het artikel is een Mac Pro uit 2012!;-)

  Of 2006
  of 2007
  of 2008
  of 2009…

 • Profielfoto
  Vroegah

  M4v3r1ck: een mp uit 2012 bestaat eigwnlijk niet. Want dat is een mp model van 2010 (5,1), die in 2012 niet meer door apple in europa verkocht mocht worden. In 2013 opgevolgd door de 6,1 aka trashcan:-)

 • Profielfoto
  Facundo

  Chapeau Raymon. Helder en right on the money.

 • Profielfoto
  KR1275

  Je zou haast denken dat ze zijn gaan luisteren bij Apple. Waarachtig! Moet ook wel, want ik durf wel te beweren dat de laatste mac-introducties nauwelijks verkocht worden. Zo moeilijk is het niet: maak wat de klant vraagt en maak het betaalbaar. De huidige MBP met meer aansluitingen, goede accu, zelfde prijs als 2015 ed. zou als warme broodjes zijn gegaan. Apple heeft uit arrogantie mis gegokt. Bezuinigd op meegeleverde onderdelen en toch honderden euro’s meer vragen. Met de geachte ‘wordt toch wel verkocht’??
  En de Mac Pro? Wie koopt er nou zo’n duur ding als je voor alles wat je wilt aansluiten overal losse spullen moet aanschaffen ipv interne kaarten?? Gebruiksgemak en betrouwbaarheid zijn in het bedrijfsleven vaak nog belangrijker dan processorkracht. Daar was in 2012 al niks mis mee. ‘Hangers’ en ‘wachten’ maken het gebruik pas duur. Een videoconversie, daar gaat geen enkele gebruiker op zitten wachten. Dan doen ze wel wat anders tussendoor. Hoe wil je in hemelsnaam professionele apparatuur aansluiten op een Mac Pro?? Ik denk dat de medewerkers die bekend waren in deze industrie niet meer in dienst zijn bij Apple. Dus ze zullen het wiel opnieuw moeten uitvinden.
  Goede zaak dat ze bij Apple het licht zien. Nu nog de uitvoering…

  Het design van de huidige Pro kun je mooi gebruiken als opvolger van de G4 Cube! Zelfde trash can design, tech van iMac erin, leuke prijs (1200-1500) en verkopen maar! Dan hebben ze weer een mooie lijn standalones.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Beter laat dan nooit, maar ik weet wel dat er een heleboel mensen met hun desktop pro machines over zijn gestapt naar Windows. Ik ben er 1 van. Ik vond het nogal lef hebben dat ze de nieuwe MacBook Pro’s de naam Pro hadden gegeven. Je wilt als pro een zo snel mogelijke machine en dat is ie niet.

  Over die touch bar trouwens. Ik zat laatst echt een paar seconden er even mee te spelen. Hij werkt erg goed, maar wat ik dus ook in die paar seconden gelijk deed, was met mijn hand van touch bar naar beeldscherm gaan om daar verder te kunnen swipen. Dat gebeurde intuitief. Ik was er zelf verbaasd over, maar een touch screen in een MacBook is dus niet een heel vreemde gedachte.

 • Profielfoto
  koekiewous

  Luisteren is moeilijk voor succesvolle mensen/bedrijven. Bijna waren we weg, als die iMac niet snel komt overweeg ik een hackingtosh.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wel, persoonlijk vind ik de prijs voor een 2013 8-core Mac Pro nu in elk geval wel meevallen. Beter dan die gedurfde €7 a 8000 die ze ervoor vraagde. Ik overweeg hem te kopen omdat ik mijn Macbook Pro mid 2012 wil vervangen en ik wil echt niet meer tot 2019/2020 wachten voor een nieuwe machine.

  Dit gezegd zijnde: “Geschrokken van reacties op MacBook Pro”

  Wat hadden ze dan eigenlijk verwacht? Je maakt een dunne Macbook pro nog dunner, haalt er alle poorten en functionaliteit uit (terwijl een “pro” net zoveel mogelijk poorten wil), zoals dat SD slot eruit halen, waar zitten ze toch met hun gedachten? Dat is eigenlijk de meest gemiste poort (samen met de magsafe). Een usb adapter daar konden de meeste nog mee leven (mezelf inc.), maar ben niet van plan om die Macbook Pro 2016 te kopen. Dan nog liever de Mac Pro 2016. (En ja, die SSD’s in de Macbook Pro zijn supersnel), maar die van de Mac Pro zijn ook al veel sneller dan mijn 2012 Macbook Pro…

  Hoe dan ook, blij dat ze bij Apple werken aan nieuwe versies! Dat is de eerste stap…:-)

 • Profielfoto
  Melle

  Ik zei het al eens in een vorig artikel, maar ik denk dat de prullenbak mac pro recycleren als nieuwe mini een echte winnen zou zijn! (Zeker als ze hoe nog wat kleiner maken)

 • Profielfoto
  seek

  “Gelukkig gaat er wat gebeuren, maar het was kantje boord.”

  Waarom is het gevaar dan al achter de rug? Er is nog helemaal niks en het kan letterlijk nog 2 volle jaren duren ook.

  Uit het nieuws van deze week concludeer ik:
  1. Cook heeft gelogen over product pipelines
  2. Men is in paniek bij Apple
  3. Apple heeft geen donder gedaan aan Mac Pro in de afgelopen 4 jaar
  4. Apple heeft een zeer groot probleem.

  Zelf was ik van plan een nieuwe MBP te gaan kopen. Maar ik zing het nog wel een tijd uit met mijn Retina MBP van jaren geleden.

 • Profielfoto
  Facundo

  @Mac Daddy: Ik zou zelf niet meer zonder Touch Screen kunnen. Ik kan me niet voorstellen dat Apple er mee weg komt om dit niet te gaan ontwikkelen. Dat zal ze heel duur komen te staan, als Schiller voet bij stuk houdt.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik hoop dat ze bij Apple weer wat meer naar de gebruikers gaan luisteren. Innovatie is niet alles dunner maken en alle opties verwijderen. Niemand zit te wachten op een Macbook Pro met de dikte van een A4-tje en een accuduur van 5 minuten.

  In mijn optiek hebben nooit zozeer naar gebruikers geluisterd, maar wel altijd vanuit de gebruiker met de blik op de toekomst gedacht. Ik denk dat Cook een compleet andere interpretatie van ‘Think Different’ heeft. Eens zien waar Apple over 2(!) jaar mee komt, it better be good.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik hoop dat ze bij Apple weer wat meer naar de gebruikers gaan luisteren. Innovatie is niet alles dunner maken en alle opties verwijderen. Niemand zit te wachten op een Macbook Pro met de dikte van een A4-tje en een accuduur van 5 minuten.

  In mijn optiek hebben nooit zozeer naar gebruikers geluisterd, maar wel altijd vanuit de gebruiker met de blik op de toekomst gedacht. Ik denk dat Cook een compleet andere interpretatie van ‘Think Different’ heeft. Eens zien waar Apple over 2(!) jaar mee komt, it better be good.

  Inderdaad, ze kunnen zich geen “misser” veroorloven bij de volgende Mac Pro/Volgend project, over 2j!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Luisteren is moeilijk voor succesvolle mensen/bedrijven. Bijna waren we weg, als die iMac niet snel komt overweeg ik een hackingtosh.

  +1!

 • Profielfoto
  hfolkertsma

  Ik ben voor mijn fotografie gelukkig nog prima voorzien met de Mac Pro 5.1. Maar voor andere vakgebieden zijn die al lang niet meer toereikend. Jammer dat ze het ontwerp in 2013 hadden veranderd, ik snap niet hoe ze zo aan het sukkelen zijn geraakt.

 • Profielfoto
  MacMaccie

  Ik heb voor mijn fotografie zo’n 2013 prullenbakje ”6 core, 32Gb, en ik moet zeggen dat t een heerlijk vlot machientje is voor m’n fotobewerking, en die ook nog n’s erg stil is, en ik heb er totaal geen spijt van dat ik deze 3 jr geleden heb aangeschaft:-)
  Hij mag nog wel wat jaartjes mee, wat mij betreft…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Een product ontwikkelen kost tijd, zeker wanneer een compleet nieuw ontwerp vereist is … een onthulling aan het eind van 2018 [zou] ons niet verbazen.

  Dat kan nog wel eens de doodsteek voor de Mac Pro gaan worden. Hoe vaak lees je niet: “het product kwam veel te laat, de markt is doorgegaan.”

  Laser focus daar in Cupertino. Een en al Star Wars.

 • Profielfoto
  maconly

  Die tim is een drama voor apple , die man denkt alleen maar in dunner dunner hij moet kebab verkoper worden.

 • Profielfoto
  RJG

  Hoe zo kantje boord? Ik ben inmiddels overgestapt op de PC! Mijn omgeving was daar behoorlijk verbaast over, ik als trouwe Apple gebruiker. En dat overstappen is nog best wel een gepuzzel, bespaar wel flink op de kosten.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik hoop dat ze bij Apple weer wat meer naar de gebruikers gaan luisteren. Innovatie is niet alles dunner maken en alle opties verwijderen. Niemand zit te wachten op een Macbook Pro met de dikte van een A4-tje en een accuduur van 5 minuten.

  In mijn optiek hebben nooit zozeer naar gebruikers geluisterd, maar wel altijd vanuit de gebruiker met de blik op de toekomst gedacht. Ik denk dat Cook een compleet andere interpretatie van ‘Think Different’ heeft. Eens zien waar Apple over 2(!) jaar mee komt, it better be good.

  Inderdaad, ze kunnen zich geen “misser” veroorloven bij de volgende Mac Pro/Volgend project, over 2j!

  Als ik Apple was, zou ik daar geen 2 jaar mee wachten. Ze zouden er slim aan doen om dit jaar al een update uit te voeren met:
  – lagere prijs
  – sd-card reader
  – tenminste 1 usb 3.1A poort
  – hdmi
  – en misschien de beroemde en zeer gewaardeerde magsafe adapter.

  De huidige MBP is alleen door freaks en youtubers gekocht. Verder koopt niemand ‘m.

  De huidige update van de Mac Pro zal m.i. ook geen zoden aan de dijk zetten. Geen reden om ‘m nu wel te kopen. De mogelijkheden zijn niet verbeterd en de snelheidsboost is niet datgene waar profs op zaten te wachten. Van uitstel komt afstel, want in de wereld van videomontage en fotobewerking is Windows een volwaardig alternatief. Wie overstapt op Windows, ben je als klant kwijt. Die komt nooit meer terug naar de Mac. Extra betalen voor design?? Amahoela.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ecosysteem zonder Mac en MacOS is geen ecosysteem maar een telefoon

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik hoop dat ze bij Apple weer wat meer naar de gebruikers gaan luisteren. Innovatie is niet alles dunner maken en alle opties verwijderen. Niemand zit te wachten op een Macbook Pro met de dikte van een A4-tje en een accuduur van 5 minuten.

  In mijn optiek hebben nooit zozeer naar gebruikers geluisterd, maar wel altijd vanuit de gebruiker met de blik op de toekomst gedacht. Ik denk dat Cook een compleet andere interpretatie van ‘Think Different’ heeft. Eens zien waar Apple over 2(!) jaar mee komt, it better be good.

  Inderdaad, ze kunnen zich geen “misser” veroorloven bij de volgende Mac Pro/Volgend project, over 2j!

  Als ik Apple was, zou ik daar geen 2 jaar mee wachten. Ze zouden er slim aan doen om dit jaar al een update uit te voeren met:
  – lagere prijs
  – sd-card reader
  – tenminste 1 usb 3.1A poort
  – en misschien de beroemde en zeer gewaardeerde magsafe adapter.

  De huidige MBP is alleen door freaks en youtubers gekocht. Verder koopt niemand ‘m.

  De huidige update van de Mac Pro zal m.i. ook geen zoden aan de dijk zetten. Geen reden om ‘m nu wel te kopen. De mogelijkheden zijn niet verbeterd en de snelheidsboost is niet datgene waar profs op zaten te wachten. Van uitstel komt afstel, want in de wereld van videomontage en fotobewerking is Windows een volwaardig alternatief. Wie overstapt op Windows, ben je als klant kwijt. Die komt nooit meer terug naar de Mac. Extra betalen voor design?? Amahoela.

  Ja mijn brave jongen, dan moet jij lekker bij Windows gaan. Ik ben in 2009 overgestapt van Windows op OS X en man wat was dat één van de beste dingen die ik ooit gedaan heb.

  Had daarvoor nooit Apple gebruikt, laat staan er naar omgekeken. Ik bouwde mijn computers altijd zelf en vond dat ook heel fijn om te doen. (Nog steeds trouwens), maar niets kan tegen het Apple eco-systeem op, ook Windows 10 niet.

  XP/7 waren voor mij de beste Windows…

  De Mac Pro is het op dit moment waarschijnlijk niet meer waard voor echte pro’s zoals in hollywood voor filmproductie enz…

  Voor mij als prosumer die af en toe Final Cut X gebruikt en zich vooral meer focust op web design/ grafisch design is zeker wel een goed alternatief en alvast veel beter dan mijn huidige Macbook Pro retina 2012… Ik gebruik ook logic pro x en ik ben er zeker van dat de 8-core met de D700 me zeker nog enige jaren zullen kunnen dienen.

  Natuurlijk is het voor echte pro’s belangrijker dat er “gisteren” een nieuwe Mac Pro zou komen. Maar ik denk dat 2018 (als we het over Apple hebben) gewoon niet te verwachten is, (hoe jammer ik dat zelf ook vind). Want ook al investeer ik nu €5000 voor de 8-core Mac Pro. En er komt bv eind volgend jaar een nieuwe aan, dan is die investering zeker niet verloren, want de Huidige Mac Pro 2013 zal zeker nog prima werk leveren:-)

  “Amahoela” <== vind ik trouwens een belachelijk woord, kweetni…:|

 • Profielfoto
  Jaydude

  Neem de beste PC-hardware, ontwerp een mooie, grote, ruime, uitbreidbare kast (lees: met ruimte voor schijven/ssd’s en extra GPU’s), optimaliseer het geheel voor MacOS, plak er een Apple logo op en de meeste Pro-gebruikers zijn tevreden.
  Hoe lang kan dat duren?

  Zorg liefst dat er naast het Mickey Mouse-stijl USB-C ook Thunderbolt en USB 3.0 poorten op zitten.

  Vermoedelijk wil Apple ook nog iets revolutionairs toevoegen aan de MacPro. Wat zou dat kunnen zijn? Een nieuwe universele VR-poort? Een 8K scherm? Een 3D-muis? Ik hoop in ieder geval dat ze niet weer de techniek laten lijden onder het uiterlijk.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Een MacBook met USB-C, is de meest compatibele Mac die er bestaat. En verder zet Apple in op draadloos synchroniseren. Mijn iPhone synchroniseert via Wifi. Er is een meer aan accessoiremakers bijgekomen, waardoor docks, externe hd’s en kabels spotgoedkoop zijn geworden en je een oplader voor je MacBook koopt voor een paar tientjes ipv 89 euro.

  Als alles loopt zoals ik hoop dat het loopt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Neem de beste PC-hardware, ontwerp een mooie, grote, ruime, uitbreidbare kast (lees: met ruimte voor schijven/ssd’s en extra GPU’s), optimaliseer het geheel voor MacOS, plak er een Apple logo op en de meeste Pro-gebruikers zijn tevreden.
  Hoe lang kan dat duren?

  Zorg liefst dat er naast het Mickey Mouse-stijl USB-C ook Thunderbolt en USB 3.0 poorten op zitten.

  Vermoedelijk wil Apple ook nog iets revolutionairs toevoegen aan de MacPro. Wat zou dat kunnen zijn? Een nieuwe universele VR-poort? Een 8K scherm? Een 3D-muis?

  Inderdaad! Zoals ik ook al eerder gezegd heb, die grijze Mac Pro kast vond ik eigenlijk best goed! Ik hield wel van dat design en stoorde me er helemaal niet aan.

  Ik hoop in ieder geval dat ze niet weer de techniek laten lijden onder het uiterlijk.

  Ook hiermee ben ik het volledig eens! Maar ik denk wel dat ze hun les nu geleerd hebben met de 2013 Mac Pro?

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik zit nog steeds met een goeie oude MacPro van 2009, opgefokt met een 5,1 flash en 6 core 3,33 Ghz, 2 SSD schijven en een Geforce 980 graphics card. Op het moment dat ze bij Apple beslissen van deze grijze kast terug in te voeren ben ik beslist koper. Maar die zwarte emmer die ze later gereleased hebben laat ik zeker links liggen…:|

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ik vind die ‘zwarte emmer’ wel erg mooi eigenlijk, alhoewel ik ook een groot fan was van de grote alu kast. Heb ooit nog een PowerMac G5 gehad en dat was een geweldige machine.

  Momenteel vind ik eigenlijk de hele lijn van Apple belachelijk overpriced, te lage performance, te slechte batterijduur (te dun) en sja die touchbar. Leuke gimmick tot nu toe.

  Ik ben een pro user maar niet voor video of fotografie. Ik gebruik m’n Mac ‘gewoon’ voor kantoorwerk, projectmanagement en soms prive eens voor wat fotobewerking, een vakantiefilmpje etc. Dat kan zelfs op m’n MBA13 uit 2011.

  Maar ik ben wel toe aan een nieuwe machine. De MBA begint echt wel traag te worden. De nieuwe MBA heeft enorm achterlopende specs, de nieuwe Macbook is mooi maar te traag, de MBP is belachelijk duur. Als je die uitrust met de specs die je een beetje *wil* kom je op 3000 euro. Idioot. Als je dat nou voor 2200 zou kunnen krijgen, dan ben ik om. Nog steeds erg veel geld, maar ok. En wat mij betreft laat die touchbar zitten en maak ‘m weer een paar millimeter dikke en doe de vorige generatie batterijen erin. Kan ik ‘m de hele dag gebruiken zonder stekkertje. En ja, een SD cardreader wil ik zelfs als amateur graag!

  USB-C vind ik niet zo erg. Het is een overstap maar uiteindelijk gaan we die allemaal maken. Apple heeft altijd voorop gelopen met dat soort keuzes en daar is altijd over gemopperd. Ze gooiden als eerste de floppy en de CD er helemaal uit. Dat het lastig is: ja. Al die verloopjes achterlijk geprijst? Ja. Maar ik kan de keuze volgen. Wat ik echter niet begrijp is dat je dan in de Macbook maar 1 poort hebt. Dat is net zo achterlijk als de hockeypuck mouse met maar 1 knop. Er hadden er toch zeker 2 in moeten zitten.

  Dan hebben we het nog geeneens over de Mac Mini. Heerlijk apparaatje voor de mensen met een kleine budget. Maar Apple lijkt te vergeten dat die mensen ook geld opbrengen. Want die kopen ook apps in de AppStore. Die kopen ook een iPhone. Sterker nog, ook hier zitten enthousiaste developers van hun ecosysteem bij.

  Wat mij betreft is de ideale lineup:

  – Mac Mini rond de 800 euro met fatsoenlijke specs.
  – MBA eruit
  – MB met een i5/i7, 8-10 uur batterij, video on board 2x USB-C, SD-reader
  – MBP vanaf 1800, met leuke opties 2200. Daarboven voor de echte zwaargebruikers de duurdere opties. Nieuwste CPU’s, goeie videokaart, genoeg poorten, SD-reader.
  – Mac Pro vanaf 2200 met up to date specs. Kastje maakt me minder uit maar zorg ervoor dat het meer modulair is. En upgrade ook dat ding elk jaar.

  En als we dan toch bezig zijn… De eerste iPhone kostte 300 euro. Waarom moeten die dingen tegenwoordig 800 kosten? Er zit al een krankzinnige marge op. Ik vind het prima om premium te betalen, maar ik hou er niet van om genaaid te worden. Dan wil ik ook zoenen enzo :P.

  Mijn twee centjes….

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  P.S. bij de MBP heb ik het over het 15″ model. Ik begrijp het 13″ model nog steeds niet echt. Maar goed, er is kennelijk een markt voor. Maak die rond de 1500 euro en je bent compleet.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  En oja… die Macbook moet dus gewoon 1000 voor het basismodel zijn en 1100 voor de iets sjiekere etc. Zoals de MBA lijn was in 2011.