Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 7 april 2017

Nieuwe Mac Pro: de juiste stap om de verkeerde reden

Hoop doet leven, dat bleek zeker toen Apple na drie jaar radiostilte zei aan een compleet nieuwe Mac Pro te werken. Er kwam zelfs een ‘sorry’ uit de mond van Phil Schiller en Apple benadrukte dat de ontwikkeling van Final Cut en Logic nog altijd op schema loopt.

Waarom het drie jaar moest duren werd niet toegelicht. Insiders vertellen OS News dat Apple pas enkele weken met de nieuwe Mac Pro bezig is en dat de controverse over de MacBook Pro met Touch Bar de reden was.

Geschrokken van reacties op MacBook Pro

Na de onthulling van de MacBook Pro met Touch Bar waren de reacties van professionals niet mis. Met USB-C kon niemand nog iets, de accuduur ging erop achteruit omdat Apple de MacBook dunner had gemaakt en veeleisende gebruikers waren teleurgesteld in 16GB werkgeheugen. Het door LG ontwikkelde 5K Thunderbolt 3-scherm werd bovendien geplaagd door bugs. Apple stopte de verkoop enige tijd totdat problemen met Wi-Fi-staling die het beeld weg liet vallen opgelost waren.

Insiders vertellen dat de bestellingen voor de oude MacBook Pro (uit 2015) door het dak gingen en dat dit nadat de eerste reviews van de MacBook Pro met Touch Bar uitkwamen alleen maar erger werd. Apple werd hier compleet door verrast en dit zou de ogen van de fabrikant hebben geopend.

MacBook Pro
Klik/tap voor groter.

Het kan wel even duren

Hoewel Apple een nieuwe, modulaire Mac Pro aankondigde, zei het ook dat deze niet meer dit jaar op de markt komt. Logisch als je je bedenkt dat eind 2016 pas de knoop is doorgehakt om door te gaan met de Mac Pro. Een product ontwikkelen kost tijd, zeker wanneer een compleet nieuw ontwerp vereist is en het apparaat een van de betrouwbaarste in zijn soort moet worden. Apple zei het liever goed dan snel te doen, daarom zou een onthulling aan het eind van 2018 ons niet verbazen.

Verkeerde redenen

In principe niets dan lof voor de beslissing om een nieuwe Mac Pro te gaan ontwikkelen. Het duurde echter veel te lang tot deze conclusie werd bereikt en Apple is de draad serieus kwijt geweest. In reacties op artikelen op deze website wordt het bedrijf wel eens verweten slechts een iPhone-maker te zijn, want dat is het apparaat dat de meeste inkomsten genereert.

Het is zorgelijk dat Apple was vergeten dat het de professionals zijn die het ecosysteem vooruit helpen, door bijvoorbeeld apps voor iOS en macOS te maken. Het succes van de iPhone is deels toe te schrijven aan de beschikbaarheid van tools voor het maken van apps. Tools zijn niet alleen software, maar ook hardware voor veeleisende gebruikers. Om die reden zou de Mac Pro nooit buiten beeld mogen raken.

Het idee dat Apple droomt van de iPhone en pas wakker schrikt wanneer klanten die op de Mac vertrouwen hooivorken uit de kast halen, zou niet ontstaan zijn wanneer twee jaar eerder was besloten iets met de Mac Pro te gaan doen. Gelukkig gaat er wat gebeuren, maar het was kantje boord.

Een modulaire Mac Pro uit 2010.
Reageer op artikel:
Nieuwe Mac Pro: de juiste stap om de verkeerde reden
Sluiten