Nieuwe functies in Photoshop, Illustrator en InDesign CC 2017.1

Door: Raymon Mens - 37 reacties

Adobe heeft updates voor zijn creatieve cloud-applicaties uitgebracht. Adobe CC 2017.1 brengt een aantal nieuwe functies en verbeteringen aan de user interface van Illustrator en InDesign. Photoshop krijgt vooral bugfixes voor onder andere de Touch Bar.

InDesign heeft de grootste vernieuwing gekregen en heeft een nieuwe, platte interface. Illustrator krijgt eindelijk de mogelijkheid om afbeeldingen te croppen. Photoshop ziet er beter uit op de Touch Bar.

Photoshop beter op de Touch Bar

In december kreeg Photoshop al ondersteuning voor de Touch Bar van de nieuwe MacBook Pro. In de gisteren uitgebrachte update wordt een probleem opgelost waardoor sliders niet helemaal op de Touch Bar pasten. Ook heeft Adobe de TypeTool een stuk sneller gemaakt, waardoor werken met TrueType en OpenType fonts weer vlot mogelijk is.

photoshop slider bug
Klik/tap voor groter.

Nieuwe interface InDesign

InDesign, de applicatie voor desktop publishing, heeft een platte en gestroomlijnde interface gekregen. De tools en deelvensters hebben bijgewerkte pictogrammen die overeenkomen met die van Photoshop en Illustrator. Bovendien komt de interface in vier varianten die vrij in te stellen zijn: donker, medium-donker, medium-licht en licht.

Eindelijk croppen in Illustrator

In Illustrator is het eindelijk mogelijk om bitmap-afbeeldingen te croppen zonder hiervoor naar Photoshop te gaan of een knipmasker te gebruiken. Ook is het venster voor kleurthema’s opnieuw ontworpen zodat je kleurthema’s snel kunt maken, ontdekken, opslaan en ophalen.

illustrator_crop
Croppen in Illustrator – Klik/tap voor groter.

De updates zijn voor abonnees van Adobe Creative Cloud op te halen via de updates-functies van Creative Cloud Desktop.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ligt het aan mij dat ik al dit soort ontwikkeling een beetje uit het oog ben verloren of gaan deze features in updates bij Adobe al jaren nergens meer over?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ze zijn ook niet altijd echt de moeite en we schrijven ook niet over iedere scheet van Adobe, maar in dit geval: Touch Bar bugs, nieuwe interface en veelgevraagde functie, was het wel de moeite.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  @Schmoo:

  Het ligt zeker niet aan jou. De Adobe programma’s zijn al lang uitontwikkeld. De tijd dat Adobe met échte, baanbrekende vernieuwingen kwam ligt heel ver achter ons.

  Denk aan multiple undo’s, werken in lagen, adjustment layers, CMYK kleuren, actions, smart objects, healing tool, PDF export, transparantie etc. Bijna alles nu wat nog toegevoegd wordt aan deze programma’s kan je scharen onder “bloat”.

 • Profielfoto
  queenfan

  Vind het ook een verschrikkelijk duur pakket, en dat ieder jaar.

  Zijn gelukkig genoeg alternatieven.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Genoeg alternatieven’? Waar dan?

  Voor InDesign is er QuarkXPress, wat ook niet bepaald gratis is
  Voor Photoshop hebben we nu Affinity Photo, wat in de buurt komt.
  Voor Illustrator is er Affinity Designer. De rest mist echt teveel.

  Met een beetje goede wil kun je dus voor alles een alternatief vinden. Maar het aanbod is vrij schraal.

 • Profielfoto
  KR1275

  Slim dus dat Adobe met abonnementen is gaan werken, want anders zou bijna iedereen prima uit de voeten kunnen met oude versies… en dus geen nieuwe versies aanschaffen. Ik gebruik nog CS6 en ik mis niks.

 • Profielfoto
  bArtificial

  Ik gebruik al een jaar geen Adobe meer, maar 100% de software van Affinity (die dit jaar overigens met Publisher komen, als aternatief voor indesign). Werkt perfect, Adobe nooit meer nodig gehad.

 • Profielfoto
  Melle

  CS6

 • Profielfoto
  Melle

  Meer heeft een mens niet nodig. Vorig jaar nog twee licenties op de kop kunnne tikken… tweedehands gaan die zelfs nog vlot over de 600 euro

 • Profielfoto
  jeneverstoker

  Ik gebruik nog steeds mijn stokoude Photoshop Elements 6.0. Nog een versie die echt een Photoshop ‘light’ was. Op zich nog voldoende voor de meeste dingen die ik er mee doe. Ik mis alleen soms CMYK (voor drukwerk). Ik stap nu ook over naar Affinity omdat mijn oude Elements onder de nieuwste OSX versies problemen heeft met herhaalde plakken en knippen….

 • Profielfoto
  Jor1

  Same here wachtend op Publisher ?

 • Profielfoto
  SvS

  Ja ik wacht ook op volwaardig alternatief voor InDesign.
  Ik baal een beetje van dat de voorkeuren en werktoepassingen niet eens te synchroniseren zijn, dat hebben ze even geleden uitgehaald en niet meer teruggezet. Ik werk met verschillende macs en ook gebruikersaccounts. CC libraries werkt goed (oa huisstijlkleuren en zo, waarom de rest niet)

  Acrobat hebben ze erg rommelig gemaakt. Na elk update moet ik steeds zoeken naar wat tools. Pff. Bij Cs4 was Acrobat op zn best, vind ik.

  Maar om te zeggen dat Adobe stilstaat. Dat valt reuze mee. Ze zijn volop aan het innoveren. Naar mijn idee alleen iets teveel voor web/video en minder voor press-design.

 • Profielfoto
  computer space

  Heeft Illustrator nou eindelijk al triangle connector points?

 • Profielfoto
  tarmac58

  Photoshop abbonement. tja, wat zal ik zeggen. Voor iemand met weinig geld die toch graag een serieus programma wil hebben was Photoshop voor mij altijd een probleem. Illegale versies, studentenversies, klooien met Elements, leuk was het nooit. En nu: voor de prijs van een pizza heb ik altijd de laatste versie van Lightroom en Photoshop. meer heb ik niet nodig.
  – een tevreden gebruiker –

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben eigenlijk ook blij met de abonnementen. Ik heb een “full” abonnement en heb het eerste jaar ong. €40 betaald omdat ik al Adobe gebruiker was, nu betaal ik elke maand €60. Als er maandelijks geen €60 af kan voor je “professioneel” beroep, heb je echt een probleem…

  In de meeste gevallen gebruik ik het zelf niet professioneel, meer freelancer/prosumer.

  Ik gebruik de meeste programma’s niet maar vind €60 niet veel en ik wil in de toekomst wel nog een paar lessen nemen voor de andere programma’s.

  Ik gebruik vooral Photoshop/dreamweaver/illustrator. Die werken ook heel fijn met elkaar. Neem daar dan nog Lightroom en Adobe Bridge bij, en ik vind dat daar niks tegen op kan. Ik ben er heel blij mee, loopt vlot op mijn Macbook Pro retina 2012.

  Vele gaan uiteindelijk altijd maar klagen om maar te klagen maar snap het eerlijk gezegd niet. Nu, hier is dit een kleine hoeveelheid. Het wereld wijde web zegt geheel iets anders want ik zie veel tevreden personen.

  Wat wel waar is, als je Adobe CS6 hebt kan je zeker nog prima uit de voeten, hoewel je toch zeker wel een paar fijne functies moet missen (wees gerust ;-))

  Maar hey, het is maar net wat jij leuk vind natuurlijk:-D

  *** een tevreden Adobe gebruiker ***(y)

 • Profielfoto
  bezoetdebie

  @DBL Creations, @tarmac58

  helemaal mee eens.

  Ben zelf ook een hele tevreden Adobe gebruiker, overigens wel professioneel en dan is het abonnement zelfs goedkoop. Overigens gebruik ik bijna de hele range (als illustrator/animator) Illustrator, Photoshop, Indesign, After Effects, Premiere Pro, Muse, Animate CC en Audition. Natuurlijk gaan er ook wel eens zaken niet goed, een niet werkende update of zaken waarvan je graag zou willen dat het net even anders werkt. En als je vindt dat je zaken mist, geen nood want met plugins kun je jouw pakket naar wens aanvullen. Tip voor de Illustrator gebruikers: kijk eens naar de geweldige plugins van Astute Graphics!

  En voor degenen die Adobe maar niks vinden of te duur (begrijpelijk, als je het alleen voor hobby zou gebruiken), er zijn gelukkig heel veel goede en goedkope alternatieven zoals Affinity.

  Overigens ben ik vroeger ook begonnen met illegale versies van Adobe…ik vond het toen ook te duur (toen nog hobby gebruiker). Frappante is wel dat je Adobe schijnbaar toch zo goed vindt dat je de moeite neemt om een illegale versie te verkrijgen (inclusief malware en andere exotische virussen). En door het illegale gebruik kon ik wel Adobe langer gebruiken dan de proefmaand van een betaalde versie, met als gevolg dat ik nu niet meer (volledig legaal) zonder kan.

  Ook een tevreden Adobe gebruiker

 • Profielfoto
  Demo

  Nou…. poeh poeh…….. wat een armoe (en daar moet je dan 60,- per maand voor betalen. Ook deze updates zijn deels weer: “geen idee, doen maar wat”

  Adobe heeft weer eens nietzeggende updates uitgebracht; daar waar Astute, Affinty en QuarkXPress2017 grote stappen maken

  enkele long-lasting bugs

  – Acrobat DC, ruler bug (geen live preview bij verschuiven ruler)
  – InDesign GEEN synchen van Settings/instellingen meer
  – InDesign werksnelheid steeds langzamer; geen OSX Metal support

  tsja…… gelukkig zijn er allerhande Scripts die camoufleren dat Adobe op Design gebied, z’n gebruikers verwaarloosd.

  Maar dat geldt in belangrijke mate ook voor Apple en z’n Hardware divisie

 • Profielfoto
  iJos

  Hier nog CS6.
  Maar heb ik voor 3 tot 6 maanden Adobe-abo Afinity Photo + Designer en straks ook nog Publisher. Wat een absurd prijsverschil! Geen moment getwijfeld.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik heb ook wel eens war anders geprobeerd maar ook hier een erg tevreden gebruiker. Ik vind de nieuwe ontwikkelingen nog steeds erg positief. En gezien het voor mijn werk mijn meest gebruikte software is, dan is het het geld ook meer dan waard. Al is het wel prijzig dat geef ik toe.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik vind het helemaal niet zo prijzig als je alleen PS en LR combo hebt.
  Volgens mij is het ongeveer een tientje per maand. Eer dat ik de kosten
  van Photoshop (wat zal het zijn?! kleine 1000 euro) eruit heb ben ik 8 jaar
  verder. Maar ondertussen heb je wel continu updates. Of ze marginaal zijn of niet staat er natuurlijk los van, maar volgens mij is dit best een aardig betaalbaar als je het vergelijkt met het aanschaffen van volledige productencombi LR en PS.

  Heb Afinity zojuist geprobeerd op een portretfoto en gekeken of het kan
  wat PS kan en het valt me zeker niet tegen! Eigenlijk kan het voor mij alles
  wat PS kan. Maar goed, het is ook bijna 1 op 1 gekopieerd.

 • Profielfoto
  Carlo

  Even een opmerking over de cropoptie in Illustrator.

  Het is geen gereedschap, maar een optie in het controle paneel als je een beeld selecteert.

  Opmerking 1: Als je cropt en bevestigd. En je wil nadien de crop terug aanpassen dan zijn de gecropte pixels weg en kan je niet groter maken.

  Opmerking 2: Als je cropt en bevestigd. Dan zal je merken dat je geplaatste beeld plotseling een embedded beeld is geworden.

  Slotsom goed bedacht, maar toch eens gaan luisteren bij de collega’s van InDesign…

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  nu betaal ik elke maand €60. Als er maandelijks geen €60 af kan voor je “professioneel” beroep, heb je echt een probleem…

  Ja, dat argument hoor je vaker. Interessant genoeg was dat destijds ook de reactie van Quark op alle kritiek op hun -op een monopolie gebaseerde- prijsstrategie: “Als je geen (vul zelf bedrag in) kunt betalen voor een gereedschap wat je elke dag gebruikt”. Maar ja, ze konden vragen wat ze wilden want er was geen concurrentie.

  Feit is dat de kosten op de lange duur voor Adobe software veel hoger zijn geworden door het abomodel, en dat je er tot in lengte van dagen aan vast zit. En ook niet meer weg kan als je in de toekomst je oude Indesign documenten nog wilt kunnen openen.

  Het gaat er bij mij niet om of ik het KAN betalen, maar of ik het WIL betalen. Ik heb de Adobe software vanaf het allereerste begin legaal gekocht en gebruikt en dat doe ik nog steeds. Voor mijzelf zie ik geen voordelen in het CC gebeuren, alleen maar nadelen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je geen 5 of 6 ton hypotheek kunt opnemen ben je natuurlijk ook helemaal niemand.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Lightroom is blijkbaar dood?
  Elke update tegenwoordig is enkel voor de mobile app.

 • Profielfoto
  error

  Adobe CC is in mijn vak nog onvervangbaar. Ik heb InDesign, Acrobat Pro en Illustrator toch echt nodig.

  Die tools van Affinity zijn prima, hun Publisher wordt wellicht dit jaar als public beta uitgebracht (stond eerst voor 2016 in hun planning). Dus mocht dit ooit een serieus alternatief worden voor InDesign is het al 2019-2020. InDesign 1.0 was destijds ook nog absoluut geen XPress-killer.

  Met CS6 bllijven werken is ook een optie… maar dan moet je geen nieuwste Mac willen kopen, want er komt een moment dat het macOS die oude bytes van Adobe niet meer accepteert.

 • Profielfoto
  polansky

  Tsja – Niet native verkrijgbaar op de Ipad PRO….

  Overigens zit ik met smart te wachten op Affinity Publisher.
  Affinity Designer is overigens een prima alternatief voor Illustrator.
  Affinity Photo komt in de buurt, maar is het voor mij niet.

  Ik zie mij als Affinity Publisher beschikbaar komt mogelijk toch van het Adobe CC abbo afstappen en waarbij ik dan de overstap maak naar het Adobe CC Photo abbo voor een tientje in de maand.

  Dat scheelt dan toch mooi 5 tientjes in de maand, of 600 euro per jaar. Op 2 jaar vind ik een besparing van 1200 euro toch de moeite waard.

 • Profielfoto
  Furbz

  Als die Affinity tools echt de moeite waard zijn is dat inderdaad wel een behoorlijk verschil. Ik heb er geen ervaring mee, maar werkt Affinity ook ‘integraal’ met Adobe Software?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je kunt Adobe bestanden (PSD) openen met Affinity Photo, geen probleem. Zolang het geen poespas bevat dat Adobe eigen is, dat 3D gebeuren in Photoshop dat is volgens mij wel een probleem omdat Affinity Photo dit niet heeft.

  Andersom doen ze volgens mij geen moeite. Je kan naar mijn weten geen .afphoto bestand openen met Photoshop.

 • Profielfoto
  polansky

  @Furbz – Uiteraard werkt Adobe beter met Adobe zelf, maar er is een hoop compatibiliteit in de software van Affintiy terug te vinden.

  Het loont zeker eens te kijken naar hun oplossing.

 • Profielfoto
  Furbz

  Thanks.
  Ik heb zitten kloten met Af photo, maar het is het voor mij gewoon neeet niet.
  Ondanks dat t bijna een 1 op 1 kopie is.
  Wss omdat ik Ps gewend ben. Maar zolang ik Lightroom gebruik is de Adobe deal voor mij nog prima

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ondanks dat t bijna een 1 op 1 kopie is.

  .
  Zo simpel ligt het dus niet, dit is geen kwestie van “we kopiëren iets dat hip is en gaan dan meeliften op die trend” – iets dat je veel bij iOS ziet.
  Natuurlijk zal het door ons heel erg gezien worden als Photoshop en Illustrator kloon omdat het een alternatief is tot … maar de mensen achter de schermen zien het echt wel als “standalone professionele software”.

  Serif UK heeft altijd al dit soort software gemaakt in het verleden.

  Wat mensen vaak niet weten is dat de meeste functies in Photoshop een Illustrator ook niet echt Adobe eigen zijn. Veel van dat soort functies zijn gewoon open source scripts die je kunt gebruiken en bundelen in je software en er dan zelf verder op voortbouwen maar omdat jij gewend bent dat ze in Photoshop zitten en jij ze daar als eerste ziet opduiken zijn het voor jouw gevoel Adobe functies.

  Wanneer je wat verder kijkt dan gewoon een aantal foto’s croppen en bewerken en je leert het programma echt gebruiken dan zie je echt wel dat het programma Affinity Photo best wel anders in elkaar zit met verschillende Persona’s bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  peterdh

  Jammer genoeg geeft Adobe het indesign importeren niet vrij, zodat je in Publisher bestaande indesign bestanden kunt inlezen (voor zover ik weet).
  Anders zou ik ook accuut helemaal op Affinity overstappen.
  AF is even wennen, maar dat was Photoshop ook.

 • Profielfoto
  S

  Even een opmerking over de cropoptie in Illustrator.

  Opmerking 1: Als je cropt en bevestigd. En je wil nadien de crop terug aanpassen dan zijn de gecropte pixels weg en kan je niet groter maken.

  Opmerking 2: Als je cropt en bevestigd. Dan zal je merken dat je geplaatste beeld plotseling een embedded beeld is geworden.

  1. Wat jij wil is een clipping mask en kan dus al jaren…
  2. Je kunt de “cropped” afbeelding unembedden en wordt het dus een link…

  Even je huiswerk doen vooraleer je kritiek levert!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  nu betaal ik elke maand €60. Als er maandelijks geen €60 af kan voor je “professioneel” beroep, heb je echt een probleem…

  Ja, dat argument hoor je vaker. Interessant genoeg was dat destijds ook de reactie van Quark op alle kritiek op hun -op een monopolie gebaseerde- prijsstrategie: “Als je geen (vul zelf bedrag in) kunt betalen voor een gereedschap wat je elke dag gebruikt”. Maar ja, ze konden vragen wat ze wilden want er was geen concurrentie.

  Feit is dat de kosten op de lange duur voor Adobe software veel hoger zijn geworden door het abomodel, en dat je er tot in lengte van dagen aan vast zit. En ook niet meer weg kan als je in de toekomst je oude Indesign documenten nog wilt kunnen openen.

  Het gaat er bij mij niet om of ik het KAN betalen, maar of ik het WIL betalen. Ik heb de Adobe software vanaf het allereerste begin legaal gekocht en gebruikt en dat doe ik nog steeds. Voor mijzelf zie ik geen voordelen in het CC gebeuren, alleen maar nadelen.

  Dat argument hoor je vaker omdat het waarschijnlijk ook de waarheid is. Het is het in mijn ogen ook volledig waard.

  Natuurlijk maken andere programma’s grotere voorsprongen, omdat die bijlange nog niet alle functies hebben die Adobe bij vele programma’s al heeft.

  Adobe CS6 werkt heel goed maar in de cc zitten vele vernieuwingen, deze updates zijn misschien niet de “spannendste”. Maar er zijn wel al veel meer goede en leukere updates geweest die bepaalde dingen echt makkelijker maken, zoals in Photoshop bv.

  @Shmoo, gelukkig weet ik genoeg dat onze geliefde robocop heel sarcastisch kan zijn, anders zou ik je comment van jou te serieus moeten nemen: “Als je geen 5 of 6 ton hypotheek kunt opnemen ben je natuurlijk ook helemaal niemand.”. Ik vraag me soms af hoe oud sommige hier zijn. Want bepaalde mensen lijken echt nog maar uit hun pamper te komen… Sommigen eten misschien ook wel graag citroen als ontbijt.

  Ik heb nooit beweerd dat je dit moet kunnen betalen als gewoon persoon zijnde. Maar als iemand die het voor zijn professioneel beroep gebruikt (Web design, of design in het algemeen, video editing of audio gebruik), Die kunnen zeker €60 de maand kwijt hoor. Die programma’s daar haal je uiteindelijk toch je winst uit zeker?

  Ik ben vrijwel akkoord als we spreken over abonnement en “vasthangen”. Ik had ook liever de gewone pakketten maar die kosten wel meteen dik €3500. En ik als prosumer kon dit niet zomaar betalen. Ik moest daar voor wel gaan sparen.Tussen mijn 15 en 18j heb ik dat pakket ook illegaal gebruikt omdat ik dat niet kon betalen natuurlijk. Sinds de abonnementen opties betaal ik echter graag €60 per maand.

  Zoals gezegd, als je het als hobby doet is het zeker en vast duur en kan je misschien wel beter naar alternatieven uitkijken. Echter als je bv professionele fotograaf bent en je wilt enkel Photoshop en lightroom gebruiken dan vind ik €15 de maand ook zeker niet duur. Ik weet niet of je toevallig weet wat een fotograaf vraagt voor zen werk (al dan niet terecht), maar die €15 de maand kunnen er zeker wel af.

  Als je het uiteindelijk bekijkt vanuit een “hobby” standpunt, wel, elke hobby kost wel geld. Ga je een sport beoefenen dan kost je dat ook elk jaar abonnementsgeld + verzekering. Natuurlijk zouden we alles liever goedkoper of zelfs gratis hebben, en natuurlijk is het niet leuk dat er hier en daar een bug is. Maar dat heb je nu eenmaal met hardware/software. Maar klagen kunnen we allemaal, ik ben ook niet altijd 100% tevreden over alles. Dat is normaal.

  Hoe dan ook, ieder heeft er wel zen eigen mening op na en ieder heeft zijn ervaringen. Ik ben heel erg tevreden met het Adobe pakket en wat ze aanbieden. Ook de kleine updates vind ik fijn, want dan let je toch ook op de “details”. Ik vond het toch heel fijn dat je het “uiterlijk” kon veranderen van licht naar donker en omgekeerd.

 • Profielfoto
  Carlo

  @S Natuurlijk weet ik dat, maar de crop functie in Illustrator is dus compleet overbodig als ze zich op deze manier gedraagd. Je wil toch niet croppen en dan unembedden om dan weer voor elke verschillende crop een nieuw beeld te creëren.

  Ik zal dus het knipmasker blijven gebruiken

  Even je huiswerk doen vooraleer je kritiek levert!

  Ik doe altijd mijn huiswerk.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Deze recente heuse 2017-updates van de “CC 2017” versies zijn inderdaad minimaal. Maar het is dan ook een update ‘achter de punt’, dus niets schokkends. Vind het frappant dat er eigenlijk een bericht aan wordt gewijd.

  Eerlijk gezegd kon je al jarenlang geplaatste of geplakte pixel-beelden snel uitsnijden c.q. maskeren in Illustrator (met de knop “Uitsnijden”) en waren de cosmetisch licht en donker getinte interfaces al langer present in InDesign. Alleen oogt het geheel nu iets meer zoals de andere applicaties…

  Tja, de pure print-media toepassingen zijn eigenlijk wel ‘klaar’, maar de digitale ambities en de cloud-functies van de applicaties blijven toch echt wel de moeite waard. En kijk ook eens naar het steeds aantrekkelijkere Experience Design !

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Tja, de pure print-media toepassingen zijn eigenlijk wel ‘klaar’

  precies!

  En kijk ook eens naar het steeds aantrekkelijkere Experience Design !

  Steeds aantrekkelijker, zou kunnen, maar rijkelijk laat. Op het gebied van web- en UXdesign, dus wireframing, ontwerp, mock-ups en prototyping loopt Adobe echt achter. De ontwerpers en ontwikkelaars die zich daarmee bezighouden hebben al lang Adobe de rug toegekeerd en andere en betere tools omarmd. Goedkoper ook. Ontworpen en op de markt gebracht door kleine, vooruitstrevende bedrijfjes die zelf ontwikkelaars zijn en daardoor precies weten hoe het zou moeten werken. Adobe is op dat gebied geen innovator meer, maar een volger. Adobe is een dinosauriër..