Mijlpaal: 2 miljoen Final Cut Pro-gebruikers

12 reacties

Ondanks een moeilijk begin, heeft Final Cut Pro X een mooie mijlpaal bereikt. Apple maakte tijdens een meeting met de National Association of Broadcasters bekend dat de software voor professionele videobewerking meer dan 2 miljoen keer verkocht is.

Final Cut Pro X werd in 2011 geïntroduceerd en kreeg aanvankelijk harde kritiek. Apple had de software van de grond af aan opnieuw gemaakt en veel functionaliteit uit de voorgaande versie niet geïntegreerd.

Groei Final Cut Pro versnelt

Door de jaren heen bracht Apple alle functionaliteit terug en zwakte de kritiek af. Het bedrijf benadrukt dat de groei van de eerste naar de tweede miljoen gebruikers veel sneller ging dan het bereiken van de initiële miljoen installaties. Professionals lijken de weg naar Apple’s software tegenwoordig weer goed te vinden. In 2015 werd een hele bioscoopfilm in Final Cut geproduceerd.

focus-final-cut-16x9
Focus (2015) was de eerste bioscoopfilm die volledig in Final Cut Pro X gemaakt werd.

Team uitgebreid

De afgelopen tijd is het team dat aan Final Cut werkt uitgebreid met twee sterontwikkelaars. Apple heeft Wes Plate, die al talloze plugins maakte, aan het team toegevoegd. Onlangs werd ook Tim Dashwood, de maker van 360VR Toolbox voor Final Cut, aangenomen. Apple werkt de software daarnaast doorlopend bij met gratis updates.

Flashback: de initiële kritiek

De initiële kritiek op Final Cut Pro X was niet mis. Wat doen video-professionals als ze ergens kritiek op hebben? Juist. Het uiten in een video. Onderstaande video’s vatten het sentiment dat in 2011 heerste goed samen. Koen schreef toen ook een driedelige serie over de vernieuwingen en het gemis in Final Cut Pro X.


Korting voor studenten

Studenten kunnen sinds kort een bundel met Apple’s professionele apps met hoge korting aanschaffen. Naast Final Cut, bevat deze bundel ook Logic voor de productie van muziek (Zie → Studenten krijgen € 400 korting op Apple’s professionele apps)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ben al een poosje geen student meer maar vind de studentenkorting een erg goede zet. En natuurlijk de functionaliteit welk langzaam weer terug komt in Final Cut Pro. Nog wel een weggetje te gaan maar Rome is ook niet in één dag gebouwd.

 • Profielfoto
  wensink

  Daar kan nog wel een miljoentje bij aan mensen die het niet hebben gekocht maar wel gebruiken denk ik..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Was die nieuwe versie in 2011 al weer, voelt niet als 2011.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  De groep FCP 7 gebruikers is denk ik misschien nog wel groter….

 • Profielfoto
  donut

  Wordt het dan nu niet tijd voor Final Cut Pro Y

  compleet nieuwe opset!
  Apple belooft je : het werkt beter!
  Alle basis functies van de eerste versie van FinalCut pro-X zijn gedekt!
  Voor alle overige functies : svp geduld tot 2023;)

 • Profielfoto
  Milt

  Ik gebruik FCPX en Motion pas sinds kort omdat ik niet meer genoeg had aan alleen iMovie. Ben dan misschien wel geen pro gebruiker maar kan me zo gauw niks voorstellen wat niet zou kunnen met deze combinatie van applicaties. Nou ja, één dingetje dan: ik mis de mogelijkheid om de audio van een transition of title die in Motion is gemaakt mee te exporteren naar FCPX. Je moet de audio nu los opslaan en iedere keer weer los in FCPX plaatsen als je de transition of title gebruikt. Lijkt me dat hier wel betere integratie mogelijk is. Maar verder ben ik er zeer tevreden mee!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Veel studio’s zijn inderdaad over gestapt op FCP maar door het inzien van de misser die Apple heeft gemaakt kan dat ook in de toekomst misschien zomaar weer terug gedraaid worden. Wachten wel af.

 • Profielfoto
  koen

  Broeva! Haro!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Sjezus die filmpjes waren grappig. Het is mijn scene niet dus dese had ik destijds niet gezien

 • Profielfoto
  Humain

  Hier een dagelijkse FCP gebruiker. De software is erg prettig in gebruik, maar toch moet ik zeggen dat ik meer en meer Davinci Resolve aan het gebruiken ben. Dit omdat de ingebakken tools voor grading superieur zijn aan die van FCP. Op het gebied van timeline kunnen ze nog veel leren maar dat is een kwestie van tijd.

  De grootste reden dat ik over aan het gaan ben naar DR is de colortools en… omdat ik denk dat dit mijn laatste Mac zou kunnen zijn als ze zo door gaan met tarieven/hardware combi.

 • Profielfoto
  knekkie

  Speelgoed.

 • Profielfoto
  pannekoek

  2 miljoen…. en hoeveel miljoen Pro’s zijn er ondertussen al weer overgestapt op Premiere en Avid op Windows?

  Hier ook FCP gekocht, destijds enkel voor het gebruikt van de ProRes codec. Lekker vertekend beeld op die manier.