Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 april 2017

Knutselproject: Een functionele Macintosh Classic van Lego

Over een week is het pasen en wie op tweede paasdag in plaats van een bezoek aan de meubelboulevard creatief bezig wil zijn, kan hier eens naar kijken: een Macintosh Classic, gemaakt van Lego, aangestuurd door een Raspberry Pi Zero met E-ink-scherm.

Duitse creatieveling Jannis Hermanns omschrijft in een blogpost hoe hij deze kleine replica van de Apple-computer uit 1990 heeft gemaakt. Niet zo handig met Lego? Het project bekijken is ook de moeite waard!

De behuizing

In zijn blog omschrijft Hermanns dat het een 3D-model van de Macintosh heeft gemaakt met de gratis Mac-app Lego Digital Designer. Vervolgens bestelde hij de benodigde bouwstenen bij Lego’s Pick A Brick-dienst. Enkele kleine ingrepen met een dremel waren nodig om het geheel te laten passen. In de blogpost zijn video’s van het ontwerp in Lego Digital Designer.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

De hardware

Aan de binnenkant treffen we een Raspberry Pi Zero W aan, dat is een kleine Linux-computer op ARM-basis. Deze wordt verbonden met een 2,7-inch E-ink-scherm van Embedded Artists. Hermanns moest er zelf een Wi-Fi-chip op solderen, maar sinds kort is de Pi Zero ook met embedded Wi-Fi-chip te koop, dat scheelt weer solderen.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

De software

De Raspberry Pi Zero draait op Linux en natuurlijk wordt de functionaliteit van macOS niet gerepliceerd, maar het geheel functioneert wel en kan de originele Macintosh ‘Hello’ animatie als GIF weergeven of de tijd, het weer en de datum op het E-ink-scherm tonen. Hermanns raadt aan om zijn kant-en-klare Docker image te gebruiken in combinatie met de gratis dienst Resin.io.

Klik/tap voor groter.

Reageer op artikel:
Knutselproject: Een functionele Macintosh Classic van Lego
Sluiten