Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 april 2017

MacBook en iPad: het einde van ‘Air’

Het zal je niet ontgaan zijn dat de vorige week geïntroduceerde opvolger van de iPad Air 2 niet ‘iPad Air 3’ heet, maar gewoon weer ‘iPad’. Apple heeft de MacBook Air ook al enige tijd niet vernieuwd en dat gaat waarschijnlijk nooit meer gebeuren.

Dit is het einde van de benaming Air omdat deze niet langer relevant is. De finesse die het symboliseert is niet langer beperkt tot één laptop of tablet. Het is gemeengoed geworden voor elke Mac, iPhone en iPad.

Kijk maar naar de nieuwe 9,7-inch iPad (officieel iPad 5e generatie). Deze is iets dikker dan de iPad Air 2 (7,5 mm tegen 6,1 mm) maar net zo dun als de iPad Air 1e generatie. De iPad Pro is met 6,1 mm even dun als de iPad Air 2. Daarmee heeft de iPad Air niet langer een monopolie op dunheid. Alle iPads zijn nu dunner dan een potlood.

En wat te denken van de MacBook Air? De MacBook Pro uit 2016 is net zo dun en licht. Het ontwerp van de MacBook Air is bovendien sinds 2010 onveranderd, terwijl de MacBook Pro diverse malen is verbeterd. De toekomst van de MacBook Air is de 12-inch MacBook, zonder Air. Wanneer de kleinere en dunnere laptop voor ongeveer € 1000 aangeboden kan worden, zal de MacBook Air verdwijnen. Heel snel zal dat overigens niet gebeuren.

De nieuwe iPad en iPad Pro zijn beide dunne apparaten, het merk Air is overbodig. In de toekomst zal de MacBook Air verdwijnen en bestaat het laptop-aanbod van Apple uit de MacBook en MacBook Pro, beiden dunner dan de MacBook Air. Een welkome vereenvoudiging. En de iPad mini? Niet alleen het merk mini, maar ook het lot van het product zelf roept vragen op. Die hebben we in een apart artikel proberen te beantwoorden (zie → iPad mini: geliefd apparaat met toekomst)

Reageer op artikel:
MacBook en iPad: het einde van ‘Air’
Sluiten