Mac: 5 tips voor sneller surfen met Safari

Claire op 21 april 2017 22 reacties Laatste door Elduderino

De meeste Mac-gebruikers maken dagelijks gebruik van Safari. Apple’s browser is snel, stabiel en zuinig. Met elke software-update worden er weer nieuwe, handige functies toegevoegd die ervoor zorgen dat je sneller over het web kunt surfen.

Ken jij de alle functies die Apple de afgelopen tijd aan Safari heeft toegevoegd? Deze 5 mag je zeker niet missen!

1. Maak gebruik van de favorietenbalk

Als er websites zijn die je vaak bezoekt dan is het wel zo handig om hier een bladwijzer voor aan te maken. Dit kan door op het deel-symbool te klikken (vierkantje met pijl omhoog) en te kiezen voor “Voeg bladwijzer toe”. De sneltoets hiervoor is cmd + D. Wil je je favoriete website altijd binnen handbereik hebben? Dan kun je deze zichtbaar maken in de ruimte onder de URL balk. Kies hiervoor in het weergave-menu “Toon favorietenbalk”. Naast losse bladwijzers kun je hier ook mappen in kwijt. dat maakt het wel zo overzichtelijk.

Kies voor Bladwijzers > Wijzig bladwijzers om de volgorde aan te passen, namen te wijzigen en mappen aan te maken en opnieuw te ordenen. Bij Safari > Voorkeuren kun je ook instellen dat nieuwe tabbladen of vensters altijd je favorieten laten zien.

Je kunt het zo instellen dat favorieten direct in beeld komen bij het openen van een nieuw venster

Je kunt het zo instellen dat favorieten direct in beeld komen bij het openen van een nieuw venster. Klik/tap voor groter.

2. Vaste tabbladen met Pins

Met de komst van OS X 10.11 El Capitan is Safari voorzien van een nieuwe functie: het vastpinnen van websites. Je kon natuurlijk al gebruik maken van favorieten of veelbezochte sites, maar met deze pins wordt het nog makkelijker en sneller om naar je dagelijkse sites te surfen.

Maak hiervoor eerst een tabblad aan met de site die je wilt toevoegen zoals b.v. je boekhoudprogramma, online bank of social media. Sleep de tab vervolgens naar links om deze toe te voegen als pin. Je ziet dat het tabblad veranderd in een klein vierkant symbool.

De pagina blijft in de achtergrond steeds open staan zodat deze niet telkens opnieuw geladen hoeft te worden. Deze pagina’s staan dus altijd voor je klaar als je ze nodig hebt zonder dat je hele balk volstaat met grote tabbladen. Ze blijven ook altijd aanwezig, ook als je Safari uitzet of je Mac opnieuw opstart. Erg handig!

Safari Pins staan altijd voor je klaar als je ze nodig hebt.

3. Altijd bij de hand met de offline Leeslijst

De leestlijst kan worden gebruikt om iets te markeren zodat je later weer verder kunt lezen. Soms is er gewoonweg even geen tijd om er nu naar te kijken. De leestlijst wordt op alle apparaten gelijk gehouden d.m.v. iCloud, dus je kunt overal pagina’s toevoegen, waar je ook bent. Je kunt een item toevoegen door op de deelknop (rechthoekje met pijl erin) te klikken of op het plusje naast de adresbalk van Safari.

Pagina’s die zijn opgeslagen in de leeslijst zijn offline beschikbaar. Je hebt dus geen actieve internetverbinding nodig om ze te raadplegen.

4. Geen afleiding met Reader-weergave

Ergernis nummer één tijdens het surfen zijn wel alle onzinnige plaatjes, advertenties en slecht leesbare teksten. Safari Reader biedt de oplossing. Het werkt helaas nog niet bij elke pagina, maar veel sites hebben Reader ondersteuning. Door links van de URL op het icoon met de liggende streepjes te klikken/tikken komt er direct een venster met een prettig leesbare versie van de pagina die je bezoekt. De functie is zowel op de Mac als op de iPhone en iPad te gebruiken.

Links zie je het Telegraaf artikel zoals het op de website staat, rechts met Reader-weergave. Klik/tap voor groter.

Links zie je het Telegraaf artikel zoals het op de website staat, rechts met Reader-weergave. Klik/tap voor groter.

5. Alle apparaten synchroon met iCloud voor Safari

Als je op de Mac je bladwijzers maakt, wil je die uiteraard ook op de iPad zien. Hetzelfde geldt voor je geschiedenis en geopende tabbladen. Met iCloud voor Safari kan dit. Zet bij Systeemvoorkeuren/Instellingen > iCloud het vinkje bij Safari aan en het wordt automatisch samengevoegd en synchroon gehouden. Klik op het tabbladen-icoon helemaal rechtsboven in Safari om de openstaande tabbladen op je andere apparaten te kunnen benaderen.

Ook bewaarde wachtwoorden binnen Safari kun je synchroniseren tussen verschillende apparaten. Dit gaat door middel van de Sleutelhanger. Deze kun ook activeren bij Systeemvoorkeuren/Instellingen > iCloud. Zorg dat je op alle apparaten bent ingelogd met hetzelfde Apple ID om iCloud voor Safari te gebruiken.

Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met advies en ondersteuning op het gebied van Apple apparaten. Lees hier meer over Claire of abonneer je op haar nieuwsbrief. Lees meer artikelen van Claire.

En nu?

22 reacties

Profielfoto

Tegenwind op 21 april 2017

Stap 1: Open safari en ga naar https://www.mozilla.com/firefox

Profielfoto

Barika Cala Saidah op 21 april 2017

Artikel geschreven door Claire, fijn!

Profielfoto

Tee Loo op 21 april 2017

Fijn artikel. Kende een paar nog niet.

Profielfoto

Ruwepit op 22 april 2017

Stap 1: Open safari en ga naar https://www.mozilla.com/firefox

NO WAY

Profielfoto

Shmoo op 22 april 2017

Ik vind sneller surfen een beetje raar gekozen bij dit artikel. De tips gaan veel meer over gebruikersgemak. Bij snelheid + browser denk ik toch eerder aan tips die je browser sneller maken.

Profielfoto

DBLCreations op 22 april 2017

Stap 1: Open safari en ga naar https://www.mozilla.com/firefox

NO WAY

Inderdaad! Firefox? Je voelt je niet lekker zeker? Dat zal het wel zijn!

Ik gebruik Chrome en Safari! Safari het meeste.

@Shmoo, soms kan gebruikersgemak je ook sneller laten werken. Bv als je een bepaald programma gebruikt en je veel snelkoppelingen van dat programma kent, dan is dat ook gebruikersgemak, maar het laat je wel sneller werken. Dus aan één kant ben ik het wel eens met het artikel. Aan de andere kant begrijp ik ook jouw reactie natuurlijk. Het is waar dat er eigenlijk opties zouden moeten instaan om je werkelijk sneller te laten surfen. Optimalisaties van het één of ander bv.

Profielfoto

Frans op 22 april 2017

Weer wat geleerd. Dankjewel Claire!:-)

Profielfoto

aartjan op 22 april 2017

De Favorietenbalk is nog veel fijner als je de sneltoetsen gebruikt: de eerste is altijd ⌘-1, de tweede ⌘-2 et cetera

Profielfoto

aartjan op 22 april 2017

Verder zet ik tabbladen altijd uit in de Voorkeuren, zodat je met de normale sneltoets van ⌘~ kan schakelen zoals in elke software.

Profielfoto

aartjan op 22 april 2017

En wat ook veel sneller is: Voorkeuren > Algemeen > Open nieuwe vensters met Lege pagina.

Profielfoto

aartjan op 22 april 2017

En Voorkeuren > Geavanceerd > Toon volledig websiteadres AANvinken. Dat heb ik in ieder geval enorm vaak nodig. Iedereen volgens mij!

Ok, Ontwikkelmenu heb ik daar ook aan, dat is misschien niet voor iedereen….

Profielfoto

Shmoo op 22 april 2017

En… onder je eigen avatar zit een knop om je reactie te bewerken.

Profielfoto

jassie op 22 april 2017

Die pins vreten wel enorm aan je geheugen (Gmail, google drive, google agenda staan standaard open) en na een paar dagen zonder reboot zit al me cache vol met pins van de safari “tabs” …

Profielfoto

DBLCreations op 22 april 2017

Die pins vreten wel enorm aan je geheugen (Gmail, google drive, google agenda staan standaard open) en na een paar dagen zonder reboot zit al me cache vol met pins van de safari “tabs” …

Inderdaad, om die reden gebruik ik die pins ook niet.

@aartjan: ga met je pijltje over je avatar => klik op het pijltje => kies de optie “bewerk”.

Overigens heb ik het volledige website adres (als web designer) uitstaan. Wist je dat als je klikt in het zoekveld waar je het web adres ingeeft je het volledige web adres uiteindelijk toch te zien krijgt? Dat is wat ik doe als ik het web adres wil kennen:-)

De meeste commands die ik gebruik zijn CMD + D, CMD+T (in Safari), af en toe eens CMD+R voor een refresh.

Profielfoto

aartjan op 22 april 2017

⌘-L is ook top! Springt direct naar de url. Gebruik ik ook 100x per uur.

Profielfoto

Aiko op 22 april 2017

Net als Tegenwind gebruik ik ook Firefox, na jarenlang Safari te hebben gebruikt. Ronddraaiende strandballen bezorgden mij teveel jeuk, en noopten mij om maar over te stappen.

Erg tevreden met Firefox, zowel via Mac OSX 10.6.8 alsook 10.10.1. Safari krijgt mij voorlopig in ieder geval niet meer terug.

Profielfoto

xaddict op 22 april 2017

Helaas is Safari de traagst updatende browser die er is, houdt het zich het minst aan webstandaarden en zijn alle functies gejat van andere browsers. Maar dat laatste is tegenwoordig normaal dus who cares 😉

Profielfoto

xaddict op 22 april 2017

Een echt goede browser: Opera. Stabiel, veilig en een mooie stroom aan innovatie.

Profielfoto

Spinozo op 23 april 2017

Ik gebruik de Touch bar, dat gaat helemaal snel:)

Profielfoto

rwflink op 23 april 2017

Ik gebruik ook vaak Safari, maar de laatste tijd spring ik regelmatig over naar Opera want in Safari komt het steeds vaker voor dat een filmpje niet wil afspelen, in Opera weer wel. Is er een vinkje die ik aan/uit kan zetten in Safari? Of een extensie die ik kan downloaden om in Safari weer filmpjes te kunnen kijken? Prima artikel overigens, titel had wat mij betreft ook beter gekozen kunnen worden.

Profielfoto

interFACE op 23 april 2017

Ik vind sneller surfen een beetje raar gekozen bij dit artikel.

Dat had ik nou ook

Profielfoto

Elduderino op 05 mei 2017

Helaas is Safari de traagst updatende browser die er is, houdt het zich het minst aan webstandaarden en zijn alle functies gejat van andere browsers. Maar dat laatste is tegenwoordig normaal dus who cares 😉

Alle functies gejat van andere browsers? Zouden andere browsers misschien ook niet functies van Safari lenen? Er zijn toch verschillende functies die bij Safari in beginnen en nu geleend worden bij anderen.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?