Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 april 2017
Leestijd: 2 minuten

Koningsdag: politie jaagt op zakkenrollers met Find My Phone-app

Donderdag barst Koningsdag los en wordt het op veel plaatsen ontzettend druk. Dat vormt voor zakkenrollers de ultieme gelegenheid om je van je smartphone te beroven. De politie neemt dit jaar in onder andere Amsterdam nieuwe maatregelen.

Zo worden onder andere loktelefoons die van speciale tracking zijn voorzien ingezet. Daarnaast adviseert de recherche feestvierders een Find My Phone-app te installeren en hun inloggegevens te onthouden.

Jacht op gestolen telefoon tijdens Koningsdag

Deze apps geven de GPS-locatie van een telefoon constant door een Apple of Google. Via een website kan de telefoon vervolgens gevolgd worden. Wanneer tijdens koningsdag melding gemaakt wordt van een gestolen telefoon, vraagt de rechercheur om inloggegevens om de locatie van de telefoon te volgen.

Als de telefoon een signaal uitzendt gaan politiemensen vervolgens zo snel mogelijk naar die locatie toe. Zo wordt niet alleen de pakkans vergroot, maar ook de kans dat de telefoon kan worden teruggegeven aan de eigenaar. De politie vraagt slachtoffers ook een telefoonnummer van een bekende door te geven om contact te houden.

Een centralist gebruikt Find my iPhone om een gesloten toestel op te sporen – Klik/tap voor groter.

Loktelefoons

Het zakkenrollersteam van de politie zet op Koningsnacht- en dag ook speciaal geprepareerde telefoons in. Deze smartphones hebben een track en trace-systeem dat de politie direct kan gebruiken om de steler of heler aan te houden. Vorig jaar was dit systeem erg succesvol en werden twintig verdachten aangehouden. Bij een van de verdachten nam de politie maar liefst twiting smartphones in beslag.

Checklist Koningsdag

  • Voor vertrek: schakel Find my iPhone (instructies) of Android geolocatie (instructies) in.
  • Telefoon gestolen? Bel 112.
  • Geef de inloggegevens van je iCloud of Google-account door.
  • Geef een telefoonnummer van een bekende door om bereikbaar te blijven voor de politie.
  • Doe aangifte.
  • Verander na de inzet van de politie het wachtwoord van je account.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.