Koningsdag: politie jaagt op zakkenrollers met Find My Phone-app

14 reacties

Donderdag barst Koningsdag los en wordt het op veel plaatsen ontzettend druk. Dat vormt voor zakkenrollers de ultieme gelegenheid om je van je smartphone te beroven. De politie neemt dit jaar in onder andere Amsterdam nieuwe maatregelen.

Zo worden onder andere loktelefoons die van speciale tracking zijn voorzien ingezet. Daarnaast adviseert de recherche feestvierders een Find My Phone-app te installeren en hun inloggegevens te onthouden.

Jacht op gestolen telefoon tijdens Koningsdag

Deze apps geven de GPS-locatie van een telefoon constant door een Apple of Google. Via een website kan de telefoon vervolgens gevolgd worden. Wanneer tijdens koningsdag melding gemaakt wordt van een gestolen telefoon, vraagt de rechercheur om inloggegevens om de locatie van de telefoon te volgen.

Als de telefoon een signaal uitzendt gaan politiemensen vervolgens zo snel mogelijk naar die locatie toe. Zo wordt niet alleen de pakkans vergroot, maar ook de kans dat de telefoon kan worden teruggegeven aan de eigenaar. De politie vraagt slachtoffers ook een telefoonnummer van een bekende door te geven om contact te houden.

foto-findmyphone
Een centralist gebruikt Find my iPhone om een gesloten toestel op te sporen – Klik/tap voor groter.

Loktelefoons

Het zakkenrollersteam van de politie zet op Koningsnacht- en dag ook speciaal geprepareerde telefoons in. Deze smartphones hebben een track en trace-systeem dat de politie direct kan gebruiken om de steler of heler aan te houden. Vorig jaar was dit systeem erg succesvol en werden twintig verdachten aangehouden. Bij een van de verdachten nam de politie maar liefst twiting smartphones in beslag.

Checklist Koningsdag

 • Voor vertrek: schakel Find my iPhone (instructies) of Android geolocatie (instructies) in.
 • Telefoon gestolen? Bel 112.
 • Geef de inloggegevens van je iCloud of Google-account door.
 • Geef een telefoonnummer van een bekende door om bereikbaar te blijven voor de politie.
 • Doe aangifte.
 • Verander na de inzet van de politie het wachtwoord van je account.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  StefanV

  Dit klopt niet helemaal woutt, want zelfs na een (DFU) restore wordt er nog steeds om het wachtwoord van de vorige gebruiker. en een beetje oplettende koper ziet dat direct waardoor het toestel erg lastig te verkopen is…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Haha, liever m’n telefoon gestolen dan mijn iCloud-gegevens moeten doorgeven, trouwens, kan de politie er wel wat mee terwijl als je 2 staps-verificatie hebt?

 • Profielfoto
  Niels

  Heel fijn dat de politie deze techniek weet en wil gebruiken om de dieven te pakken. Helaas is een slimme dief je altijd te snel en slim af door het simkaartje eruit te halen of simpelweg de telefoon uit te zetten… Vervolgens thuis restoren in dfu mode oid en klaar is kees, op marktplaats die handel… Zo waterdicht als een mandje dus!;)

  Als Zoek mijn iPhone is ingesteld, kan de dief er niks meer mee. Na (DFU-) restore wordt de iPhone gelockt en moet je het wachtwoord van de Apple-ID invoeren. Bovendien wordt dan alsnog de laatste locatie doorgegeven, doordat de iPhone via iTunes verbinding maakt met het internet.

  Hele slimme bendes proberen dan nog wel eens een phishing poging om het wachtwoord te achterhalen, maar het meerendeel van deze iPhones beland gewoon in het losse onderdelen circuit.

  Haha, liever m’n telefoon gestolen dan mijn iCloud-gegevens moeten doorgeven, trouwens, kan de politie er wel wat mee terwijl als je 2 staps-verificatie hebt?

  Op het moment dat de politie een gestolen iPhone vindt welke een iCloud-lock heeft, wordt contact opgenomen met degene van wie de Apple-ID is. Als het toestel niet als bewijsmateriaal meer dient, kan de rechtmatige eigenaar deze ophalen en bewijzen dat deze van hem/haar is door in te loggen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lees ik dat nu goed?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Accountgegevens doorgeven lijkt me geen goed idee… Geef je ook aan de politie je PIN-code wanneer je pasje gestolen is?

  @woutt: zoals al gezegd: kom eens onder je steen vandaan… Genoeg in het nieuws geweest: zelfs de FBI kan een gelockte iPhone niet kraken, voor een dief is die waardeloos, “even opnieuw installeren” gaat niet zonder code en/touch-ID, en zonder Apple-ID wachtwoord.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Sorry Shmoo, ik breng je iPhone 7 wel terug, maar hij stond daar zo schoon te blinken:P

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Hoezo “helemaal niks waard” voor een dief? De gemiddelde marktplaats kopert heeft helemaal geen idee dat zo een lock bestaat. Wordt gewoon verkocht en de koper is het bokje

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Hebben smartphones gebaseerd op het besturingssysteem Andriod ook een dergelijke voorziening onder de motorkap ?

  Ik weet dit niet

 • Profielfoto
  Shmoo

  Vast wel. Al zal het in de Android-vorm waarschijnlijk wel een stuk minder sexy klinken.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  112 bellen omdat je telefoon verliezen een levensbedreigende situatie is? Sick ?

 • Profielfoto
  Imade

  112 bellen omdat je telefoon verliezen een levensbedreigende situatie is? Sick ?

  Je moet ook 112 bellen als je net bent beroofd oid.

 • Profielfoto
  Smietje

  Dan mag de find niet iPhone dienst eerst wel een stuk nauwkeuriger worden!!!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Stap 1 is denk ik dat je een telefoon moet zoeken, waarop je 112 kan bellen…

  Overigens hoeft de politie je inloggegevens niet te hebben, als de locatie maar bekend is…