Geen garanties: Jay-Z en het zwakke punt van streamingdiensten

3 reacties

Dat was een snelle draai. Nadat Jay-Z vrijdag geruisloos zijn muziek van Apple Music en Spotify haalde, is de rapper -die toevallig ook eigenaar van streamingdienst Tidal is- inmiddels weer te beluisteren op Apple Music, maar niet op Spotify.

De reden van zijn vertrek is niet duidelijk, maar dit toont wel het zwakke punt van streamingdiensten aan. Een nummer dat vandaag via Apple Music of Spotify te beluisteren is, kan morgen plots niet meer beschikbaar zijn.

Playlists met gaten

De catalogus van streamingdiensten is voortdurend aan verandering onderhevig. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals wispelturige artiesten die besluiten dat ze niet langer op een bepaalde dienst te beluisteren willen zijn of vastgelopen onderhandelingen tussen de dienst en een (klein) label.

Je kunt dit soms merken aan playlists die je in het verleden hebt gemaakt. Sommige nummers hebben als status “Niet meer beschikbaar” en zorgen voor een gat in de playlist. Dat jij iets aan een playlist toevoegt en offline beschikbaar maakt, wil niet zeggen dat de muziek altijd te beluisteren blijft. Alle diensten werken met DRM-licenties die om een bepaalde tijd gecontroleerd worden.

applemusic-nolonger-001
Klik/tap voor groter.

Meer zeggenschap voor artiesten

Op korte termijn verwachten wij dat dit steeds vaker voor zal komen. Steeds meer artiesten werken niet langer met een label, maar bezitten hun eigen masters en hebben directe zeggenschap over hun muziek. Jay-Z was het meest recente voorbeeld: één verzoek naar Apple Music of Spotify en de diensten kunnen niet anders dan de muziek verwijderen.

Daarnaast lijkt Spotify een stuk meer macht aan labels te geven. De dienst sloot onlangs een overeenkomst met Universal Music die het voor artiesten mogelijk maakt om hun muziek niet aan gebruikers van de gratis variant van Spotify beschikbaar te stellen. Alleen het kopen van een nummer of album geeft de garantie dat je het altijd kunt beluisteren.

jay-z-tidal-16x9
Shawn Carter, alias Jay-Z, bij de lancering van Tidal.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Facundo

  Dat jij iets aan een playlist toevoegt en offline beschikbaar maakt, wil niet zeggen dat de muziek altijd te beluisteren blijft. Alle diensten werken met DRM-licenties die om een bepaalde tijd gecontroleerd worden.

  Dat dacht ik ook altijd, maar toch is er tot nu toe in Spotify bij mij nog nooit een nummer verdwenen dat ik offline bewaar. Terwijl ik heel veel indie, alternative, e.d. beluister. Haal ik ‘m echter weg uit offline, dan kan ik de track niet meer terugluisteren/vinden.
  Ik ben dus best benieuwd hoe dat kan; ik kan het namelijk in de gebruiksvoorwaarden niet terugvinden.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Bij mij is het meermaals voorkomen bij Apple Music, misschien werkt de DRM daar anders dan bij Spotify.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Nog een reden waarom ik niet voor streaming kies en het ook een gebroken systeem is.
  Zolang artiesten alleen van Apple Music hun muziek halen en het wel in de Music Store verkoopbaar blijft, vind ik het best. Maar ben bang dat ook daar versnippering in zal komen.
  Je zag het al bij bijvoorbeeld Kanye West zijn laatste album. Eerst een lange tijd bij Tidal te beluisteren, maar elders niet en ook niet aan te kopen. CD en digitale dowloads kwamen later pas.

  Bij iemand als Jay Z kan ik er nog een beetje inkomen, omdat ie Tidal heeft. Maar toch is het vreemd. Je wilt toch juist dat zoveel mogelijk mensen je muziek kunnen horen? Waarom dan op 1 of meerdere plekken niet aanbieden?