Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 april 2017

Geen garanties: Jay-Z en het zwakke punt van streamingdiensten

Dat was een snelle draai. Nadat Jay-Z vrijdag geruisloos zijn muziek van Apple Music en Spotify haalde, is de rapper -die toevallig ook eigenaar van streamingdienst Tidal is- inmiddels weer te beluisteren op Apple Music, maar niet op Spotify.

De reden van zijn vertrek is niet duidelijk, maar dit toont wel het zwakke punt van streamingdiensten aan. Een nummer dat vandaag via Apple Music of Spotify te beluisteren is, kan morgen plots niet meer beschikbaar zijn.

Playlists met gaten

De catalogus van streamingdiensten is voortdurend aan verandering onderhevig. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals wispelturige artiesten die besluiten dat ze niet langer op een bepaalde dienst te beluisteren willen zijn of vastgelopen onderhandelingen tussen de dienst en een (klein) label.

Je kunt dit soms merken aan playlists die je in het verleden hebt gemaakt. Sommige nummers hebben als status “Niet meer beschikbaar” en zorgen voor een gat in de playlist. Dat jij iets aan een playlist toevoegt en offline beschikbaar maakt, wil niet zeggen dat de muziek altijd te beluisteren blijft. Alle diensten werken met DRM-licenties die om een bepaalde tijd gecontroleerd worden.

Klik/tap voor groter.

Meer zeggenschap voor artiesten

Op korte termijn verwachten wij dat dit steeds vaker voor zal komen. Steeds meer artiesten werken niet langer met een label, maar bezitten hun eigen masters en hebben directe zeggenschap over hun muziek. Jay-Z was het meest recente voorbeeld: één verzoek naar Apple Music of Spotify en de diensten kunnen niet anders dan de muziek verwijderen.

Daarnaast lijkt Spotify een stuk meer macht aan labels te geven. De dienst sloot onlangs een overeenkomst met Universal Music die het voor artiesten mogelijk maakt om hun muziek niet aan gebruikers van de gratis variant van Spotify beschikbaar te stellen. Alleen het kopen van een nummer of album geeft de garantie dat je het altijd kunt beluisteren.

Shawn Carter, alias Jay-Z, bij de lancering van Tidal.
Reageer op artikel:
Geen garanties: Jay-Z en het zwakke punt van streamingdiensten
Sluiten