iPhone populairste zakelijke smartphone

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Bij zakelijk Nederland staat de iPhone op Ă©Ă©n, blijkt uit een onderzoek van Computer Profile onder Nederlandse bedrijven. Vorig jaar stond Android met nipte voorsprong op de eerste plaats, maar de iPhone en iOS herpakken dit jaar de koppositie.

De iPhone heeft een marktaandeel van 43 procent onder zakelijke gebruikers. Samsung volgt op een tweede plaats met 34 procent en Microsoft is verrassende derde met een aandeel van bijna 9 procent.

iPhone, Galaxy, Lumia

Computer Profile berekende deze cijfers het afgelopen halfjaar aan de hand van interviews met ruim 1700 Nederlandse bedrijven met meer dan 50 werknemers. Dat Apple en Samsung bovenaan staan is geen verrassing, maar positie van Microsoft en Nokia is opvallend. Consumenten laten Windows Phone steeds vaker links liggen, maar zakelijk worden de toestellen van Microsoft en Nokia wel gebruikt.

zakelijke-smartphones-nederland
Data: Computer Profile – Klik/tap voor groter.

Meer iPhone bij kleinere bedrijven

Het onderzoeksbureau vergeleek het marktaandeel van verschillende smartphones ook per bedrijfstype. Daaruit blijkt dat Samsung-smartphones vooral door multinationals worden gebruikt. Hoe kleiner het bedrijf, hoe minder Samsung gebruikt wordt.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de afstand tussen manager/inkoper en werknemer. Een IT-manager bij een multinational zal eerder voor een grote inkoopkorting gaan en minder naar de wensen van de gebruikers kijken. Bij bedrijven die alleen op Nederlandse grond opereren en wat kleiner zijn, wegen gebruiksgemak en de wensen van werknemers zwaarder mee.

zakelijke-smartphones-per-bedrijfstak
Data: Computer Profile – Klik/tap voor groter.

Mac ook in trek

Apple heeft de afgelopen jaren fors ingezet op het veroveren van de zakelijke markt. Zo ging het bedrijf een samenwerking met IBM en SAP aan en is het steeds makkelijker geworden om een grote hoeveelheid iPhones te configureren. De Mac is zakelijk ook in trek en op lange termijn vaak voordeliger dan Windows-computers. (Zie: → IBM: “Iedere Mac bespaart ons 400 euro tegenover Windows-PC”)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Daar stond Blackberry ook in 2007…

 • Profielfoto
  MrHammond

  Als niet-smartphone worden bij ons (grote multinational uit Zwitserland) nog steeds Nokia’s uitgegeven (o.a. E52), smartphones zijn iPhones.
  PC’s zijn wel nog steeds vrijwel overal HP met windows 7 (machines die qua prijs overigens niet onder doen voor MacBooks), slechts op kleinere schaal worden Macs gebruikt, ik weet niet precies door wie…

 • Profielfoto
  bassbug

  Blackberry, wat was dat ook al weer?…:smile:

  Vraag me af hoe een smartphone nog eens kan worden ‘gerevolutioneerd’? Want alleen dan kan het weer een grote stap maken als toen. En hoe heet het toestel dan? Geen smartphone denk ik.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik wil IBM nog wel eens met droge ogen horen zeggen dat Cost-Of-Ownership van een Plak-Book-Pro met Sierra $400 goedkoper is dan een Windows 10 unit in dezelfde prijsklasse.

 • Profielfoto
  WillemZ

  iPhone = iOS.
  Samsung = beperkt deel van Android.

  Oftewel, een onderzoek tussen apples en peren.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @WillemZ: Hoezo?
  Uit deze gegevens haal ik:
  – iOS: 43.0%
  – Windows Phone: 16.7% (er vanuit gaande dat Nokia Lumia is, dus Windows)
  – Android: 40.3%

  De conclusie klopt dus wel degelijk.

  @pannekoek: waarom denk je dat dat niet mogelijk is? Wanneer ik er voor het gemak vanuit ga dat ik mijn firma zo’n $100 per uur kost, kosten alle computerproblemen die ik dagelijks tegenkom een veelvoud van die $400 in de 3 jaar levenscyclus die een laptop heeft voor de firma… Niet moeilijk om daar op te besparen lijkt me.

 • Profielfoto
  Bart119

  Bij ons (groot belgische bedrijf) zijn de gewone telefoons Nokia (nuja HMD met een nokia badge op) en de smartphone’s alcatel. De pc’s zijn van HP, vroeger prima toestellen, tegenwoordig is het rampzalig.

  Als ik zie bij bedrijven waar we mee samenwerken, daar is het voor 90% iPhone & HP

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Als freelance-videomonteur ben ik best zelfstandig, ik heb een vraag voor de werknemers: Indien jullie geen gsm van het werk willen, kunnen jullie dan ook opteren om een lichte loonsverhoging te krijgen?
  Stel dat je om de 2 jaar een iPhone van €800 zou krijgen (€400/jaar), kan je in plaats dan ook kiezen voor een salaris dat jaarlijks enkele honderden euro’s hoger ligt?

 • Profielfoto
  hatolex

  Het gaat hier om telefoons voor zakelijk gebruik. Dus je kunt in dat geval moeilijk opteren voor een loonsverhoging lijkt me.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Bij een klein bedrijf wellicht, bij een grotere firma gaat dat over een ander budget, daar stelt IT de standaards, en jij hebt te gebruiken wat ze je in je hand drukken, eigen apparatuur is niet toegestaan.

 • Profielfoto
  Bart119

  Als freelance-videomonteur ben ik best zelfstandig, ik heb een vraag voor de werknemers: Indien jullie geen gsm van het werk willen, kunnen jullie dan ook opteren om een lichte loonsverhoging te krijgen?
  Stel dat je om de 2 jaar een iPhone van €800 zou krijgen (€400/jaar), kan je in plaats dan ook kiezen voor een salaris dat jaarlijks enkele honderden euro’s hoger ligt?

  Een zakelijke telefoon bekijk ik niet als voordeel van alle aard, maar als een noodzakelijk werkinstrument dat je op de meest onmogelijke uren van de dag kan lastigvallen.

  Ik kan er wel voor kiezen om mijn werktelefoon ook privé te gebruiken, en dan kan ik voor nog minder geld dan waar je in de supermarkt een appel en ei voor kan kopen bellen en surfen, en heb je geloof ik iets of wat keuzevrijheid in het toestel, of kan je zelf bijleggen voor een beter toestel.

  Voor dit laatste heb ik niet gekozen aangezien men werk me dan helemaal 24/24 – 365/365 kan bereiken, en daar heb ik geen zin in.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Bedankt voor de reacties!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Overigens zal je als werknemer heel principieel moeten zijn daarin.

  Een telefoon van de zaak (inclusief tot 49,9% privé-gebruik) valt niet onder loon en dus telt het niet mee als inkomen voor de belastingen en toeslagen. Die €400 waar jij het over hebt wel, daar hou je als werknemer €240 per jaar van over, nauwelijks genoeg voor een abonnement met telefoon.

 • Profielfoto
  KR1275

  Microsoft is al die grote bedrijven aan het inpalmen met die SharePoint-ellende. Daar passen die Windows-phones uitstekend bij, want alles is met elkaar ‘verbonden’.