Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 april 2017

iPhone populairste zakelijke smartphone

Bij zakelijk Nederland staat de iPhone op één, blijkt uit een onderzoek van Computer Profile onder Nederlandse bedrijven. Vorig jaar stond Android met nipte voorsprong op de eerste plaats, maar de iPhone en iOS herpakken dit jaar de koppositie.

De iPhone heeft een marktaandeel van 43 procent onder zakelijke gebruikers. Samsung volgt op een tweede plaats met 34 procent en Microsoft is verrassende derde met een aandeel van bijna 9 procent.

iPhone, Galaxy, Lumia

Computer Profile berekende deze cijfers het afgelopen halfjaar aan de hand van interviews met ruim 1700 Nederlandse bedrijven met meer dan 50 werknemers. Dat Apple en Samsung bovenaan staan is geen verrassing, maar positie van Microsoft en Nokia is opvallend. Consumenten laten Windows Phone steeds vaker links liggen, maar zakelijk worden de toestellen van Microsoft en Nokia wel gebruikt.

Data: Computer Profile – Klik/tap voor groter.

Meer iPhone bij kleinere bedrijven

Het onderzoeksbureau vergeleek het marktaandeel van verschillende smartphones ook per bedrijfstype. Daaruit blijkt dat Samsung-smartphones vooral door multinationals worden gebruikt. Hoe kleiner het bedrijf, hoe minder Samsung gebruikt wordt.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de afstand tussen manager/inkoper en werknemer. Een IT-manager bij een multinational zal eerder voor een grote inkoopkorting gaan en minder naar de wensen van de gebruikers kijken. Bij bedrijven die alleen op Nederlandse grond opereren en wat kleiner zijn, wegen gebruiksgemak en de wensen van werknemers zwaarder mee.

Data: Computer Profile – Klik/tap voor groter.

Mac ook in trek

Apple heeft de afgelopen jaren fors ingezet op het veroveren van de zakelijke markt. Zo ging het bedrijf een samenwerking met IBM en SAP aan en is het steeds makkelijker geworden om een grote hoeveelheid iPhones te configureren. De Mac is zakelijk ook in trek en op lange termijn vaak voordeliger dan Windows-computers. (Zie: → IBM: “Iedere Mac bespaart ons 400 euro tegenover Windows-PC”)

Reageer op artikel:
iPhone populairste zakelijke smartphone
Sluiten