Geen iOS 10.3 voor iPhone 5, 5c of iPad 4? Probeer het via iTunes

11 reacties

Er is iets vreemds aan de hand met het vorige week uitgebrachte iOS 10.3. Sommige gebruikers van een ouder (32-bits) apparaat, zien de update niet op de gebruikelijke plaats onder het menu InstellingenAlgemeenSoftware-update staan.

Het gaat om de iPhone 5, 5c en iPad 4e generatie. iOS 10.3 is beschikbaar voor deze apparaten, maar dient via iTunes op een Mac of PC geïnstalleerd te worden. Een ‘over the air’ update is niet altijd mogelijk.

Het installeren van een update via iTunes is eenvoudig. Download iTunes, koppel de telefoon via USB aan een Mac of PC, klik op het telefoon-icoon linksboven en kies voor Werk bij.

5c-ios103
Klik/tap voor groter.

Op nieuwere apparaten is iOS 10.3 wel direct te installeren. Waarom Apple de nieuwste versie van zijn besturings­systeem niet ‘over the air’ voor oudere apparaten beschikbaar heeft gesteld is onduidelijk. Mogelijk werkt een update zonder iTunes nog niet betrouwbaar op deze apparaten.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Tegenwind

  Vreemd. Ik heb ‘m op m’n iPad 4 wel OTA binnen gehaald op de release dag.

 • Profielfoto
  athens

  Heb op uitgifte datum direct iOS 10.3 kunnen installeren via de software optie in het toestel. Tot nu toe geen problemen.

 • Profielfoto
  Prinsenkind

  Ik had mijn iPhone 5 en iPad 4 via OTA gedaan. De iPad 4 van mijn zoon moest ik via iTunes updaten. Die pakte het niet OTA. Vreemd.

 • Profielfoto
  McMeller

  Een toevoegende tip. Wanneer je een iOS-apparaat aansluit op een computer zal iTunes standaard altijd de intentie hebben te gaan synchroniseren. Dit is niet altijd gewenst, zeker niet als het niet je eigen computer is. Bovendien kunnen er soms meldingen verschijnen, en vragen gesteld worden, die niet voor iedereen helder zijn.

  Hier kun je gemakkelijk omheen werken. Zet het iOS-apparaat uit en start iTunes op de computer. Sluit één kant van de USB-kabel alvast aan. Sluit de andere kant van de USB-kabel aan terwijl je de thuisknop van het iOS-apparaat ingedrukt houdt. Het iOS-apparaat gaat nu automatisch aan en zal binnen enkele seconden een iTunes-logo weergeven. Laat de knop dan los. iTunes vraagt je nu of het apparaat moet worden bijgewerkt of hersteld. Kies voor bijwerken, niet voor herstellen.

  iTunes zal de software nu downloaden en vervolgens installeren op het iOS-apparaat. Zodra dit is voltooid zal iTunes hiervan bericht geven. Hoewel iTunes je op dat moment vraagt het apparaat niet los te koppelen, kun je bij het zien van die melding de USB-kabel verwijderen. De installatie wordt op het iOS-apparaat voltooid en je ontkomt op deze manier volledig aan enige synchronisatie. Dit kan veel tijd besparen en onduidelijkheid voorkomen.

  Zoals altijd: zonder backup loop je een risico. Maak die altijd vooraf, want achteraf kan het niet.:-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wanneer je een iOS-apparaat aansluit op een computer zal iTunes standaard altijd de intentie hebben te gaan synchroniseren. Dit is niet altijd gewenst, zeker niet als het niet je eigen computer is.

  .
  Ook meteen de reden waarom we jaren geleden al zijn gestopt met iTunes openen wanneer een iPhone of iPad aan de computer hing om te laden. Zelf op iOS devices gaat de iTunes app meteen eraf (verbergen).

  Kortom, nu we Netflix en Spotify hebben hoeft iTunes helemaal niet meer geopend te worden. De app zou eigenlijk gewoon van mijn systeem mogen. Totdat dit soort ongein van Apple weer opduikt en je iTunes wel nodig hebt op he device te updaten.
  :roll:

 • Profielfoto
  whaha

  Je kunt automatisch synchroniseren toch ook gewoon in de instellingen van iTunes uitzetten? Dat heb ik in ieder geval gewoon zo ingesteld.

 • Profielfoto
  McMeller

  @Shmoo: Reden temeer om de omschreven aanpak te kiezen.:-)

  @whaha. Ja, dat kan. Maar voor mijn eigen apparaten wil ik wel automatische synchronisatie. Voor de iPad van mijn schoonmoeder daarentegen liever niet. De iPad even in deze modus zetten lijkt mij de kortste weg naar het minste gedoe.

  Bovendien, ook als je automatische synchronisatie uitzet krijg je alsnog vragen over het verlenen van toestemming. Kortom, op deze manier voorkom je gewoon verwarring en bespaar je bovendien een beetje tijd.

 • Profielfoto
  Night

  Ik heb het opgelost via Windows 7 (iTunes for Windows). Mijn iPhone 5 draait nu keurig 10.3. iTunes for Mac bleef hardnekkig een foutcode -1 geven, hetgeen ik erg slordig vind van Apple…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Bovendien, ook als je automatische synchronisatie uitzet krijg je alsnog vragen over het verlenen van toestemming. Kortom, op deze manier voorkom je gewoon verwarring en bespaar je bovendien een beetje tijd.

  Dat heeft niets met synchronisatie te maken, er wordt alleen gevraagd of communicatie met de computer toegestaan is.

  En je kunt die vraag alleen beantwoorden als je device unlocked is, dus als Jan KlootHommel ongezien jouw (gelockte) apparaat wegpakt en het op zijn computer aansluit om erin te gaan rommelen, kan dat nu niet meer. Vroeger kon dat wel.

 • Profielfoto
  whaha

  Kon dat vroeger? Goed dat ze dat veranderd hebben dan!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb een iPad 4
  Ik kon iOS 10.3 gewoon over de air installeren
  Geen enkel probleem.
  Echter ik heb ik heb een iOS beta Profile