iMovie, GarageBand en iWork nu gratis voor iedereen

53 reacties

Apple heeft iMovie, GarageBand en iWork helemaal gratis gemaakt. Tot nu toe waren de applicaties alleen gratis verkrijgbaar bij aanschaf van een nieuw Apple-apparaat, zoals een iPhone of Mac. Nu kan iedereen ze gratis downloaden in de App Store.

Voorheen kosten de apps € 4,99 (iOS) tot € 19,99 (macOS). Sinds 2013 kregen kopers van een nieuwe iPhone, iPad of Mac de apps gratis. Het gaat om iMovie, Numbers, Keynote, Pages en GarageBand.

De meeste Apple-gebruikers zullen de applicaties al hebben gedownload, maar als dat niet het geval is, kun je met onderstaande links je collectie Apple-applicaties vanaf nu gratis aanvullen.

imovie-16x9

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Top!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goedzakjes bij Apple zijn het!

 • Profielfoto
  tuuur

  Idd goeie zaak ?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik werk met Microsoft Office 2016 op mijn Mac Mini
  Ik zal eens kijken of pages voor Mac Os wat is.
  Ik denk niet dat Apple Numbers kan tippen aan Microsoft Excel
  Natuurlijk Keynote ga ik ook proberen

  Een leuke dinsdag avond tip Raymon

 • Profielfoto
  xaddict

  @iMac Lover: er is één groot nadeel aan iWork; het is niet verkrijgbaar op Windows-achtige omgevingen buiten de browser, maar verder kan het zeer zeker tippen aan Office. Ik werk in een bedrijf waar +- 25 mensen allemaal uitsluitend met iWork werken (én samenwerken in dezelfde bestanden) en dat werkt erg goed. Numbers is even wennen maar heeft álle functies die excel heeft ook gewoon

 • Profielfoto
  Shmoo

  In wat voor eng bedrijf werk jij dan? Zeker in de Apple Store.

 • Profielfoto
  Zakske

  Numbers is even wennen maar heeft álle functies die excel heeft ook gewoon

  Personeel van Apple werkt verplicht met Excel, dus het lijkt me stug dat Numbers net zo goed is.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Kan Numbers overweg met draai tabellen zoals in Microsoft Excel

  Apple doet niets voor niets
  Ik denk dat Apple hoopt dat gebruikers hun icloud drive gaat updaten naar 100 Gbyte
  Iets wat je met Office 365 gratis er bij krijgt

  Back to Nicolas Gadge on rtl 7

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Er is ook nog een alternatieve in de MacOs Apple store

  Libre Office. Deze is gratis te downloaden
  Let op Libre Office nesteld zich diep in Finder en MaOs

  Dus keuze genoeg

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  iWork is al sinds 2013 één grote grap. Functies uit iWork ’11 ontbreken nog steeds.

  En nee, iWork kan niet tippen aan Office. Wellicht voor de huis-, tuin- en keukengebruiker maar niet voor de zakelijke markt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies… het is speeltuinsoftware en daar is verder niets mis mee voor simpele gebruikers zoals ik die ooit eens op een blauwe vrijdag een Word/Excel bestandje moeten openen dat ze krijgen van een Windows-lelijkerd.

  Maar als jij een diehard Exceller bent dan moet je natuurlijk niet aankomen met Numbers want dat Fortuna Sittard vs FC Barcelona.

  Mensen die roepen dat iWork aan Office kan tippen hebben gewoon een serieus probleem en waarschijnlijk te weinig liefde van hun ouders gehad waardoor ze het nu bij Apple zoeken.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik kan in Microsoft Word een rapportage maken van een willekeurige zweet voeten club in mijn woonplaats
  Een rapportage in Word gevuld met mooie 3D grafieken uit Excel
  In Office is het mogelijk om een relatie te maken tussen Excel en Word
  Anders gezegd verander ik de gegevens in Microsoft Excel dan wordt automatisch mijn zweet voeten rapportage in Microsoft word bijgewerkt

  D.m.v kopie speciaal

  Ik twijfel of dit kan in iWork

 • Profielfoto
  html-junky

  Wat heeft het gratis maken van software te maken met wat beter is vergeleken met office?

 • Profielfoto
  koen

  “…mooie 3D grafieken uit Excel…”

  Hoe noemt men zo’n stijlfiguur ook alweer?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Het spreekt elkaar iig tegen: 3D-grafieken hebben slechts één functie: het verdoezelen van informatie, omdat ze namelijk slecht leesbaar tot onleesbaar zijn!

  En over “mooi” gesproken: het eerste “mooi” dat uit Micro$oft Office komt, moet ik nog tegenkomen… Het mag wellicht veel functies hebben, verreweg de meeste ervan hebben als resultaat dat documenten alleen maar lelijker worden, het werken ermee omslachtiger en belangrijke basisfuncties als het goed op papier/beeldscherm zetten van letters kan Word niet, iig niet versie 2010 waarmee ik op m’n werk gemarteld wordt…

  Zeg ik nog niet mee dat iWork zoveel beter is, het heeft iig minder overbodige fratsen en werkt daardoor gewoon prettiger.

 • Profielfoto
  Buzz

  De Microsoft Office applicaties hebben inderdaad meer functies dan de iWork applicaties. Daarentegen krijg je bij het werken met iWork veel minder snel hoofdpijn.

  Voor elegantie is ook wat te zeggen. Dat iemand op een Mac met PowerPoint zijn presentaties maakt, terwijl Keynote ook bestaat, heb ik nooit begrepen.

  In de iWork apps kan je trouwens ook gruwelijk lelijke 3D grafieken maken. Met marmer of hout zelfs.

 • Profielfoto
  Bart119

  Zijn er dan Mac’s waar deze software nog niet opstaat?

  Office kan meer, maar die functies vragen ook meer kennis van de gebruiker. Gratis alternatief is google documents/spreadsheets. Hiermee kan je ook met meerderen aan 1 document werken.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @iMac Lover, ik vermoedt dat Apple iWork vanaf nu als meegeleverde software ziet, net zoals je Agenda en iMessage.

  Microsoft doet tevens ook niets voor niets, heb jij misschien een verklaring hoe Office rendabel is terwijl Microsoft dit gratis aanbiedt in de App Store?

 • Profielfoto
  Rickje

  @Barika Cala Saidah

  Maar Apple maakt iWork nu dus óók gratis voor de Mac versie. En bij Office PC/Mac versie betaal je nog steeds de hoofdprijs.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Met Pages maak ik ontzettend mooie documenten waarvan mijn collega’s soms denken dat ik ze gekopieerd heb uit een handboek of een tijdschrift. Dat krijg ik nooit klaar met Word, en daar werk ik eigenlijk net zoveel mee. In Pages gaat het gewoon makkelijker, althans voor mij. Het zal er natuurlijk ook vanaf hangen wat je ermee wil maken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind jouw avatar ook heel erg mooi.;-)

  En ik zie nu pas dat jij uit Maaseik komt. Daar komen alleen hele goeie vandaan!(y)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Krijgen die pakketten nu definitief geen updates meer dan?

 • Profielfoto
  koen

  Hoe dat zo?

 • Profielfoto
  SvS

  Logische gedachte van @ahenket die ik deel. Gratis = geen budget meer voor doorontwikkeling en innovaties binnen iWork = wordt een derderangs Office pakket. Hopelijk hebben we het hiermee erg mis.

  Want ik weet dat MS Office nr 1 is als het gaat om uitwisselbaarheid.
  Maar wat mij betreft is iWork een dikke nr 1 als het op gebruiksgemak gaat en zoals eerder hierboven mooi beschreven: elegantie in de opmaak van de documenten. Ik heb nooit kunnen werken met MS Word. Het deed nooit wat ik wil en Pages/Keynote weer wel. Maar dat is uiteraard persoonlijk.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Voor mooie opmaak gebruik je InDesign of XPress, niet Pages of Word.
  Voor ingewikkeld spreadsheet-werk gebruik je AlterXYZ en Tableau, niet Excel of Numbers. Voor data-analyse gebruik je SPSS, of weer AlterXYZ.

  Voor alles is een nog beter alternatief, zo kan je in Word inderdaad dynamische tabellen gebruiken, in Pages en Keynote gebruik je Numbers-functionaliteit on the fly. Ieder zijn smaak.

  Wat ik in iWork niet kan, is in een erg gerestricteerde omgeving vanuit een programma een nieuw programma maken. Vanuit Office kan ik dat wel met VBA, waarmee ik native-aandoende formulieren kan maken en vanalles met VBS en VBA kan aansturen.

  Aan de andere kant kan Office weer niet met zoiets simpels als een datum omgaan (mdy vs. dmy), en valt er wel meer op af te zeiken, maar de diepe intergratie met Windows en alles wat daarbop draait, mis ik bij iWork.

  Mooi da het gratis is, het werkt ook prettiger dan Word, maar of het beter is?

 • Profielfoto
  SvS

  Voor mooie opmaak gebruik je InDesign of XPress, niet Pages of Word.

  Tuurlijk, dat staat als paal boven water, (bestaat XPress nog??), maar dat kunnen studenten/scholieren die verslagen schrijven niet eens betalen en is ook weer overkill. En het is mooi dat mooie iWork pakket al gratis te downloaden gereed staat wanneer ze hun Mac 2e hands kopen. Dus.

 • Profielfoto
  KarelWillem
 • Profielfoto
  Frans

  Gratis lijkt mooi, maar uiteindelijk moet er wel voor de ontwikkeling van de software betaald worden. De kosten zullen dus in de prijs van alle Apple producten verwerkt worden en dat betekent dat iedereen gaat betalen, ook als je, bijvoorbeeld iWork niet gebruikt. Je kan je afvragen of dat gaat leiden tot betere software. Een stimulans om de software te verbeteren valt namelijk weg, een klant die bereid is er voor te betalen (of niet).
  Een voorbeeld waar Apple de plank volgens mij flink mis slaat is de meest recente update van Numbers. Privé gebruik ik Numbers al heel lang op de Mac en sinds enige jaren ook op de iPad. Numbers is niet zo krachtig als Excel, maar de manier waarop je gegevens kon invoeren op iPad was zeer innovatief en gebruiksvriendelijk. Met de meest recente update heeft Apple de manier van invoeren volledig verandert en is het hopeloos ingewikeld geworden om datum, tijd en duur velden in te voeren. In de App Store stromen de 1 ster reviews met klachten binnen maar Apple lijkt er doof en blind voor te zijn.
  Persoonlijk heb ik liever goede betaalde software dan ‘gratis’ prutsware (waarvan de kosten verborgen zijn in de prijs van andere producten).

 • Profielfoto
  SvS

  QuarkXPress niet XPress.

  http://www.quark.com/Products/QuarkXPress

  Je wéét toch dat het toen al door gebruikers vaak afgekort werd.;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Voor ingewikkeld spreadsheet-werk gebruik je AlterXYZ en Tableau, niet Excel of Numbers. Voor data-analyse gebruik je SPSS, of weer AlterXYZ.

  Wat is AlterXYZ? Je bedoelt zeker Alteryx?

 • Profielfoto
  MajorApple

  Helaas alleen beschikbaar voor MacOS 10.12 en iOS10 gebruikers.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  QuarkXPress niet XPress.

  http://www.quark.com/Products/QuarkXPress

  .
  Je wéét toch dat het toen al door gebruikers vaak afgekort werd.;-)

  .
  Ja. Ik weet ook dat veel mensen spreken van ‘me computer’.
  Dat maakt het nog niet oké.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Pages en Numbers kosten nu dus precies wat ze waard zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Btw FaceTime kost op de Mac wel nog steeds 1,- :cool:

 • Profielfoto
  koen

  iOS, macOS, iTunes, Xcode, Safari, Photos, etc, allemaal gratis. En die worden ook allemaal actief onderhouden.

 • Profielfoto
  SvS

  QuarkXPress niet XPress.

  http://www.quark.com/Products/QuarkXPress

  .
  Je wéét toch dat het toen al door gebruikers vaak afgekort werd.;-)

  .
  Ja. Ik weet ook dat veel mensen spreken van ‘me computer’.
  Dat maakt het nog niet oké.

  Tenenkrommend, die ‘me’ en ‘hun hebben’.
  Maar oke, vooruit dan: ‘QuarkXPress’.;-)

 • Profielfoto
  Frans

  Koen, dat ‘gratis’ onderhoud wordt betaald via de hardware. Het is een beetje als de Efteling. Nadat je de toegangsprijs betaald hebt mag je ‘gratis’ in alle attracties.

  Apple heeft volledig in de hand welke software op een Apple apparaat kan draaien. Is het je wel eens opgevallen dat nieuwere software niet op oudere apparaten geïnstalleerd kan worden? Nieuwere versies van applicaties draaien alleen op nieuwere versies van het OS dat weer alleen kan draaien op nieuwere hardware. Zo stimuleert Apple de gebruiker steeds weer nieuwe hardware te kopen terwijl de oude best nog langer gebruikt zou kunnen worden.

  Als de software (en updates daarvan) apart betaald zouden worden zouden de prijzen van die mooie Apple apparaten wat kunnen dalen, zou je alleen betalen voor software die je echt gebruikt en zou Apple gestimuleerd worden software langer te ondersteunen op oudere apparaten.

 • Profielfoto
  Facundo

  Pages en Numbers kosten nu dus precies wat ze waard zijn.

  (y)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Pages.

  Numbers.

  Keynote.

  iMovie.

  Final Cut Pro. – 300,-

  1Password. – 65,-

  djay Pro. – 50,-

  Affinity Designer. – 50,-

  Affinity Photo. – 50,-

  Remote Desktop (Microsoft) – gratis.

  OneNote (Microsoft) – gratis.

 • Profielfoto
  Frans

  Numbers iOS, van de 37 reviews zijn er 25 met 1 ster.

 • Profielfoto
  Buzz

  Nieuwere versies van applicaties draaien alleen op nieuwere versies van het OS dat weer alleen kan draaien op nieuwere hardware. Zo stimuleert Apple de gebruiker steeds weer nieuwe hardware te kopen terwijl de oude best nog langer gebruikt zou kunnen worden.

  Mooie theorie Frans, ware het niet dat macOS Sierra, en dus ook de genoemde Mac applicaties, allemaal compatible zijn met computers vanaf 2009 en 2010.

  Als Apple de software echt zou willen gebruiken om de verkoop van nieuwe hardware te promoten, dan zouden ze die support van het OS moeten stoppen, lang voordat de economische levensduur van het apparaat voorbij is. Als dat het doel zou zijn dan doen ze toch iets fout.

  Bovendien, als de oude hardware best nog langer gebruikt zou kunnen worden, waarom geldt dat dan niet ook voor de oude software?

  En wat betreft die recensies: Als je de kritiek leest dan krijg je het beeld van gefrustreerde mensen die de gratis software maar even snel hebben uitgeprobeerd. Logisch dat je dat soort reacties bij duur betaalde software minder ziet. Diezelfde mensen zijn bij het zien van de aanschafprijs, van bijvoorbeeld de Affinity software, al afgehaakt.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vind jouw avatar ook heel erg mooi.;-)

  En ik zie nu pas dat jij uit Maaseik komt. Daar komen alleen hele goeie vandaan!(y)

 • Profielfoto
  polansky

  Numbers heeft echt niet alles te bieden wat Excel te bieden heeft.
  Pages heeft niet alles te bieden wat Word te bieden heeft.

  Tegelijkertijd zijn ze door hun eenvoud vaak wel prettiger te bedienen, tenzij je gewoon die extra functionaliteit uit Office nodig hebt, of veel documenten moet uitwisselen.

  iWork is op zich een pracht pakket, maar het is het toch helaas allemaal net niet.

 • Profielfoto
  Bart119

  Bovendien, als de oude hardware best nog langer gebruikt zou kunnen worden, waarom geldt dat dan niet ook voor de oude software?

  Inderdaad, vele bedrijven zouden nog prima hun boekhouding en facturatie met een apple 2 kunnen doen. In de jaren 80 kon men daar de boekhouding mee doen, dus waarom nu niet? (ok internet en email is belangrijk geworden intussen, laten we dat even vergeten)

  Zo gebruike men in 2015 nog steeds systemen op windows 3.1 in de luchthaven Charles de Gaulle.

  Wat die software in begin jaren 90 kon, kan het nu nog even goed.

  De vraag is enkel, wil je de jaren 80-90-00 blijven hangen?

  Ik gebruik momenteel een windows computer uit eind jaren 00 die de laatste nieuwe versie draait, maar infeite is het ding op een leeftijd gekomen dat het niet meer uitmaakt of ik al dan niet de nieuwste software heb. Het is gewoonweg na die tijd aan vervanging toe. Het toestel doet nog perfect waarvoor het oorspronkelijk gemaakt is, enkel doe ik anno 2017 meer/anders met een computer/telefoon/… dan in 2007

 • Profielfoto
  Psmiles

  Ik gebruik nog steeds een oude versie van Pages. Wat ik in de nieuwere versies mis is koppelen van tekstvelden zodat tekst automatisch doorloopt.
  Numbers doet het voor mij prima.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik gebruik ClarisWorks.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik gebruik condooms.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik gebruik ClarisWorks.

  Die goeie ouwe tijden;-) Gebruik je dan ook Apple-printer? Jawel, Apple “maakte” toen printers.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik gebruik ClarisWorks.

  Die goeie ouwe tijden;-) Gebruik je dan ook Apple-printer? Jawel, Apple “maakte” toen printers.

  Lol… de laatste keer dat ik ClarisWorks gebruikte zal ergens in de jaren 90 zijn. We hadden toen ook nog Microsoft Works, wat ik beter vond, omdat afbeeldingen gemakkelijker tussen de tekst te plaatsen waren.

  Meerdere ‘Apple’ printers gehad, maar volgens mij heeft Apple nooit zelf printers gemaakt. Mijn StyleWriter II en LaserWriter Select 300 waren overduidelijk Canons.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ach, ik als prutser die slechts heel soms een documentje maak, kan prima uit de voeten met pages, en ik denk dat het ook bedoeld is voor de consument, die gewoon een nette brief wil kunnen maken. Iemand die een beetje serieus is met zijn werk verwacht toch niet dat een gratis stuk software net zo goed is als een betaalde?

 • Profielfoto
  Frans

  Buzz
  Mooie theorie Frans, ware het niet dat macOS Sierra, en dus ook de genoemde Mac applicaties, allemaal compatible zijn met computers vanaf 2009 en 2010.

  OK, touché. Op macOS is de situatie wel wat gunstiger dan op iOS en ik geef toe wat te hebben overdreven. Het punt dat ik wilde maken is dat de software niet echt gratis is maar via hardware verkopen betaald wordt.

  Buzz
  En wat betreft die recensies: Als je de kritiek leest dan krijg je het beeld van gefrustreerde mensen die de gratis software maar even snel hebben uitgeprobeerd.

  Het is zeer waarschijnlijk dat de mensen die de reviews geschreven hebben gefrustreerd zijn, maar niet omdat ze de software maar even (gratis) uitgeprobeerd hebben. De reviews zijn namelijk van voor het gratis maken van Numbers. De frustratie komt voort uit het feit dat Apple de manier waarop je gegevens invoert in Numbers voor iOS totaal verandert heeft en dit nu hopeloos ingewikkeld is geworden. Ik spreek uit ervaring.

 • Profielfoto
  Buzz

  Oh, ok. Ik gebruik Numbers niet op iOS en had alleen de reviews van de Mac versie bekeken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En dan komt Microsoft vandaag weer met To-Do in Office 365.

  Dit soort hele eenvoudige dingen zijn het wel als je ze goed kunt integreren.

  https://youtube.com/watch?v=6k3_T84z5Ds