Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 5 april 2017

‘iMac Pro voorzien van Xeon-processor’

Dinsdag kondigde Apple aan te werken aan een nieuwe variant van de iMac, gericht op professionals en power users. Blogger Piker Alpha, die regelmatig informatie over nieuwe Macs in macOS-drivers weet te vinden, is de iMac Pro al op het spoor.

De machine zou een Intel Xeon processor krijgen, om precies te zijn een Kaby Lake E3-1280 v6. Dit is een quad core CPU die eind maart werd geïntroduceerd. De klokfrequentie is maximaal 4.20 GHz.

Verschillen Xeon E3 en Core i7

De Mac Pro gebruikt ook een Xeon-processor, maar een uit de E5-serie. De E3-chips zijn iets minders krachtig en ondersteunen bijvoorbeeld geen twee processors in een machine. De Xeon E3 is vergelijkbaar met de Core i7 die momenteel in de iMac zit, maar heeft geen krachtige geïntegreerde grafische chip. Apple kiest waarschijnlijk voor een losse grafische chip.

Klik/tap voor groter.

Een ander verschil tussen de Xeon en Core-processors is dat eerstgenoemde ECC-geheugen ondersteunt. Dit geheugen kan bitfouten detecteren en corrigeren, zo ontstaat een stabieler systeem. De iMac zou maximaal 64 GB RAM-geheugen ondersteunen.

Behuizing identiek

Apple kan de behuizing van de iMac ongewijzigd laten. De Xeon E3-chip heeft een TDP (koelvereiste) van 72 watt, dat is die 20 watt minder dan de i7 uit de huidige high-end iMac. Tot slot zou Apple zijn snelle NVMe SSD die al in de MacBook Pro zit in de iMac integreren. (Zie → SSD nieuwe MacBook Pro breekt records)

Wanneer de nieuwe iMac gepresenteerd wordt is nog onduidelijk. De huidige 21- en 27-inch iMac werden in oktober van 2015 het laatst vernieuwd.

Reageer op artikel:
‘iMac Pro voorzien van Xeon-processor’
Sluiten